TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399316 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Ancient

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 22, 2024, 06:30:30 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Konstipacija  (Pročitano 15930 puta)
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #11 poslato: Decembar 29, 2014, 08:15:32 posle podne »

Evo i jedan video koji ti može biti od pomoći...

https://www.youtube.com/watch?v=TgEdETH3rno
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #10 poslato: Decembar 29, 2014, 11:37:28 pre podne »

Nadji negde kompot od sljiva i jabuka ako nema kupi suve sljive i skuvaj pa popi to...ovsene i laneno seme samleveno sa vrelom vodom cepaj ovo jedno vreme kao dorucak pa ces videti promenu  ;)

Dobar predlog...

:D ;)Treniram redovno 3 do 4 puta nedeljno teretana.Javljam kako je kad pocnem primijenjevitat ovaj rezim ishrane.

Dodatni predlozi i sugestije...

1. Psenicne mekinje - Kada je u pitanju "lecenje zatvora", mekinje treba uzimati "zive", bez prethodnog natapanja u vodi. Njihovo bubrenje ce se tako obavljati unutar digestivnog trakta, sto je i potrebno. Optimalna doza je oko 15-20 grama mekinja, zamesanih sa jogurtom, kiselim mlekom ili domacim dzemom. Uzimaju se samo u jutarnjim satima, na prazan stomak. Treba znati da se efekat moze ocekivati tek nakon nedelju dana. Tada se dnevna doza psenicnih mekinja moze umanjiti a terapija se slobodno moze nastaviti i mesecima. Lecenje zatvora uz pomoc mekinja je potpuno bezbedno i ne razvija naviku, tako da je ovaj tretman potpuno prihvacen i od strane "savremenih lekara".

2. Semenke lana - Ovo je jos jedan delotvoran i bezopasan prirodni lek protiv zatvora. Jednu kasiku lanenog semena izmrviti i preliti sa 2dl toplog caja od kamilice. Ostaviti da odstoji 5 minuta, pa nakon toga popiti. Da bi se podstaklo praznjenje creva potrebno je popiti 2-3 ovakve doze u toku dana.

3. Med - U casi hladne vode rastvoriti jednu do dve kasike meda i piti ujutru na prazan stomak. Obavezno je da voda bude hladna jer med rastvoren u toploj vodi izaziva potpuno suprotan efekat. I ova metoda se moze svrstati u neskodljive pod uslovom da osoba ne boluje od dijabetesa.

4. Suve sljive - Imaju laksativno dejstvo i najbolje je kada se jedu na prazan stomak. Medjutim, u ozbiljnijim slucajevima i kod hronicnog zatvora ocekivani rezultat moze i da izostane.

5. Sena caj - Caj od sene je potpuno prirodno i izrazito efikasno sredstvo protiv zatvora ali ga treba veoma oprezno koristiti. Naime, to je veoma jako sredstvo za kojim treba posegnuti samo u slucaju akutne opstipacije. Iako veoma brzo dovodi do olaksanja, nije dobro upotrebljavati ga cesto jer bi dugotrajna upotreba svakako stvorila naviku i doprinela slabljenju prirodnih refleksa praznjenja.

6. Ricinusovo ulje - Efikasan prirodni lek za zatvor sa kojim se isto tako ne treba igrati jer veoma lako moze izazvati dehidrataciju i demineralizaciju organizma. Znaci, ricinusovo ulje svakako deluje protiv zatvora ali spada u sredstva za kratkorocnu upotrebu.

7. Tecnost i vlakna - Za svakoga a narocito za osobe koje pate od zatvora veoma je vazno unosenje sto vise tecnosti i redovna konzumacija namirnica bogatih biljnim vlaknima. Osim integralnih zitarica tu spadaju mahunarke, zeleno povrce, voce, korenasto povrce.



« Poslednja izmena: Decembar 29, 2014, 11:45:08 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Terror
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1796


terroristes

« Odgovor #9 poslato: Decembar 29, 2014, 10:20:22 pre podne »

Nadji negde kompot od sljiva i jabuka ako nema kupi suve sljive i skuvaj pa popi to...ovsene i laneno seme samleveno sa vrelom vodom cepaj ovo jedno vreme kao dorucak pa ces videti promenu  ;)
Sačuvana
Nase ce sjene hodati po Becu ,lutati po dvoru , plasiti gospodu...
Marko29
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 70

« Odgovor #8 poslato: Decembar 29, 2014, 08:55:28 pre podne »

 :D ;)Treniram redovno 3 do 4 puta nedeljno teretana.Javljam kako je kad pocnem primijenjevitat ovaj rezim ishrane.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #7 poslato: Decembar 29, 2014, 12:24:50 pre podne »

Umesto proizvoda od belog brašna...akcenat stavi na integralne varijante( od celog zrna) - "tonus hleb", raženi, graham hleb...ali treba skrenuti pažnju i na to da "pojedini" proizvoĂ°ači hleba i peciva koriste mix belog i integralnog brašna( ušteda - "laka zarada"), tako da je nekada najbolje sam biti svoj majstor...

Za doručak možeš npr. 100 gr ovesnih pahuljica sa malo mleka i neki kvalitetan izvor proteina visoke biloške vrednosti...npr. belanca...5 blenaca i 1 celo jaja, npr.

Ubaci povrće - zelenu salatu, karfiol, boraniju, brokoli, kelj, grašak, pasulj...dakle, i povrće je dobar izvor dijtenih vlakana...akcneta na presno( što manje termičke obrade) i kuvano...bananu možeš neposredno posle treninga sa npr. mericom whey proteina...

Banan plus čokolada...malo "cimamo" pankreas  ;) ( čini mi se da je to malo više prostih šećera odjednom)...u ishrani akcenat stavi na izvore složenih ugljenih hidrata...kako to stalno ponavljam početnicima...

SLOŽENI UGLJENI HIDRATI SU NAJBITNIJI IZVOR ENERGIJE ZA VAŠE TELO...

ONI SU IZVORI SPOROSLOBAĂDAJUĆE ENERGIJE...DAKLE, NJIHOVIM DOVOLJNIM UNOSOM ĆETE IMATI MANJE ČESTE NAPADE GLADI, DUŽE ĆETE BITI SITI...

Izvori složenih ugljenih hidrata: ovsene, ražene pahuljice, ječam, heljda,kinoa, beli i braon "integralni" pirinac, krompir, hleb od integralnog brasna( bez mikseva sa belim brasnom)...svi proizvodi od belog brašna( peciva, beli hleb, testa za picu) su NAJVEĆI NEPRIJATELJI VAŠE „VITKE“LINIJE...RECITE NE MUSLIJU( previše „šećera“), kao i KORN FLEKSU!

ZABORAVITE NA„GLUPOSTI“ POPUT SLATKIŠA I GRICKALICA KOJE BRZO DUŽU INSULIN...

VIŠE INSULINSKIH SKOKOVA( prostih ugljenih hidrata)=VIŠE MASNOG TKIVA=OSEĆAJ STALNE GLADI


Nisi mi odgovorio, da li treniraš?

Maslinovo ulje koristi uz salate od povrća, uz "čvrst obrok"...nema potrebe za takvim preterivanjem - voda i maslinovo ulje...kod "osetljivih" može izazvati laksativni efekat...

Ubaci SVEŽU ribu(oslić, skuša, pastrmka, losos)  bar 2-3 puta nedeljno na meniju...a preporučujem i suplementaciju omega-3 masnim kiselinama...
« Poslednja izmena: Decembar 29, 2014, 12:52:58 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Marko29
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 70

« Odgovor #6 poslato: Decembar 28, 2014, 07:57:04 posle podne »

Danas sam bas isao dosta u wc ali to su male stolice nisu obimno velike stomak mi povremeno krci i osjecam u stomaku ono kao pred praznjenje osjecaj. A jutros sam na štre srca popio vode i 2 kasike maslinovog ulja i doruckovao hleba i sira obicnog kravljeg i popio jedan caj.Rucao ostatak rucka od juce supe curetine i krompira i posle toga sam poceo da idem u wc male stolice su u pitanju. Takodje posle rucka sam pojeo i bananu popio jedan kakao i pojeo malo cokolade.
Sačuvana
Marko29
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 70

« Odgovor #5 poslato: Decembar 28, 2014, 07:51:51 posle podne »

Pa bio sam pod stresom kada sam imao onaj bol u slezini od toga to je ta tvrda neredovna stolica trajala nekih nedelju dana tacno je juce bilo.Treniram da sam zdrav i da fino izgledam. Danas sam imao 4 obroka mala nisam se prejedao.Od suplementacije ne pijem nista.Nije bio integralni nego obicni bijeli hleb.Ribu imam svremena na vrijeme jednom u 2 nedelje mozda jedem ribu. A problemi sa stomakom i stolicom mozda kada sam poceo da jedem malo suvlju hranu.Probleme nisam stim imao nbez mozda eto ponekad dan 1 nemam stolicu al to jednom u pola godine normalno sve.
« Poslednja izmena: Decembar 28, 2014, 07:54:20 posle podne od strane Marko29 » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #4 poslato: Decembar 28, 2014, 01:47:37 posle podne »

Pa recimo ujutru pojedem.2 3 parceta sira trapista,mortadele i u par dana malo ruske salate i hleba li nwekad sendvic.Za rucak kuvano obavezno sve zavisi sta je na meniju recimo juce je bila supa od cureceg mesa sa rizom i sargarepom i peceni krompir i curece meso, za uzinu nesto voca jabuke kivi ili nesto slicno, dok za veceru pojedem isto nesto lako kao za dorucak.Ponekad za dorucak jedem i popare kada sam bio u skoli ovih dana

Treniraš?

Šta su ti ciljevi?

Koliko dugo već imaš "stomačnih problema"?( neka vremenska odrednica)

Da li možeš da povežeš "stomačne probleme" sa uvoĂ°enjem neke hrane na meni?

Da li se to ranije "učestalo javljalo"?

Da li si pod stresom...nekada i periodi pojačanog stresa mogu da dovedu do "zatvora"?

Nadam se da kada je sendvič u pitanju, hleb koji se koristi je sa oznakom "integralni"( provereno od integralnog brašna)?

Koliko vode( čiste vode) piješ u toku dana?

Da li imaš ribu na meniju? Koliko puta nedeljno?

Koristiš li ovsene, ražene pahuljice? Lan?

Šta koristiš od suplementacije, naravno, ako koristiš?

Povrće? Brokoli, zelena salata, kelj, paprika, paradajz? Mahunarke( pasulj, grašak...)? Presno?

Moja preporuka bi bila da imaš 4-6 "konkretnih" obroka...koliki ti je razmak izmeĂ°u obroka?
Sačuvana
Marko29
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 70

« Odgovor #3 poslato: Decembar 28, 2014, 10:28:49 pre podne »

Pa recimo ujutru pojedem.2 3 parceta sira trapista,mortadele i u par dana malo ruske salate i hleba li nwekad sendvic.Za rucak kuvano obavezno sve zavisi sta je na meniju recimo juce je bila supa od cureceg mesa sa rizom i sargarepom i peceni krompir i curece meso, za uzinu nesto voca jabuke kivi ili nesto slicno, dok za veceru pojedem isto nesto lako kao za dorucak.Ponekad za dorucak jedem i popare kada sam bio u skoli ovih dana
« Poslednja izmena: Decembar 28, 2014, 10:33:36 pre podne od strane Marko29 » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2 poslato: Decembar 28, 2014, 01:19:30 pre podne »

Pozdrav Slaviša.Opet ja. Imam neke probleme ovih dana sa konstipacijom.tacnije evo nedelju dana.U prosloj suboti sam cijeli dan imao zatvor pojeo sam 4 jabuke i vecerao bijeli kupus i onda sam isao u wc aali sam morao da se naprezem. Da bih ostale dane posle toga poceo da imam tvrde stolice neredovne u cetvrtak sam cak isao 4 puta ali malo.Juce i prekjuce povremeno podrigujem i imam gasove. Stolice su mi neredovne nekad i i izostanu. Danas sam se naduo posle sendvica jer nisam bio u mogucnosti da jedem juvano na radu i podrigivao sam i imao gasove . A kada sam vecerao osjecao sam krcanje u crijevima i malo podrigivanje a gasove takodje . Koje i sad imam povremeno Stolice je bila prije tog sendvica danas ali obimno dosta mala u odnosu na prijasnje.Pa ako imas neke savjete za ishranu da vratim sve u prijasnje stanje

Ajmo ovako...napiši nam svoj dnevni meni po obrocima...potrudi se da( ako si u mogućnosti) napišeš i količinu namirnica( u gramima) koje imaš za obroke...mislim da smo u tvom prethodnom pitanju o slezini naveli "Transilane" kao pomoćno sredstvo u terapiji "zatvora"...

Podeliću sa tobom i sa našim dragim forumašima jedan jako koristan tekst...svaki simptom koji si naveo objašnjenjen do detalja( uzročno-posledične veze i terapija)...

Izvor: Doživeti 100

Često bezazlene, reĂ°e ozbiljne, ali u svakom slučaju veoma neprijatne tegobe urbanog čoveka bez hrane možemo živeti nekoliko nedelja, pa čak i dva meseca.

Autor: dr Jelena Gligorijević
načelnik Odeljenja za ishranu, Klinički centar Srbije


Opstipacija

Hronična opstipacija je jedna od najčešćih crevnih bolesti pretežno populacije zapadnih zemalja. Civilizacija je savremenom čoveku nametnu la tempo života, način ishrane, stresove i druge činioce koji značajno utiču da se sve veći broj osoba žali na hronični zatvor.

Zavisno od definicije ovog poremećaja, opstipacija se javlja kod 5% do 25% populacije i čak svako treće dete uz rasta 6 – 12 godina ima ove tegobe.

Definicija opstipacije je veoma subjektivna ali najčešće uključuje tvrdu stolicu, otežanu defekaciju i neredovno pražnjenje. Kod dece se može javiti i abdominalni bol, povraćanje i gubitak apetita, dok starijim pacijentima veći problem predstavlja tvrda stolica kao i otežano i nekompletno pražnjenje.

Kod odraslih, normalna učestalost defekacije varira od jedne stolice na treći dan, do tri stolice dnevno. Osobe koje hranom unose preporučene količine biljnih vlakana iz voća, povrća i proizvoda od celih zrna žitarica, obično imaju obimniju i mekšu stolicu kao i lakšu defekaciju.

Koji su uzroci opstipacije?

Etiologija hronične opstipacije obuhvata brojne uroĂ°ene, gastrointestinalne, ne urološke, hirurške, endokrine, metaboličke, psihičke i socijalne uzroke.

Kod inače zdravih ljudi, najčešći uzroci opstipacije su:
– ponavljano odlaganje defekacije tj. neodazivanje nagonu na defekaciju;
– ishrana koja ne obezbeĂ°uje dovoljne količine biljnih vlakana;
– nedovoljan unos tečnosti;
– manjak fizičke aktivnosti;
– hronična upotreba laksativa.


Lečenje blage i funkcionalne opstipacije

1. Savetovati bolesnika da se odmah odazove nagonu za defekaciju (ne odlagati pražnjenje).
2. Uputiti bolesnika kako da ishranom poveća unos biljnih vlakana.
3. Objasniti bolesniku koliko tečnosti treba da unese dnevno (minimum 2 litra).
4. Pružiti sve potrebne preporuke o vrsti, intenzitetu i vremenu trajanja svako dnevne fizičke aktivnosti.
5. Bolesnike koji redovno koriste laksative, savetovati da uz gore nabrojane mere, postupno smanjuju dozu laksativa i prelaze na blaže proizvode.
6. Samo ukoliko je za i sta neophodno, bolesniku propisati neki od laksativa.


Nadimanje, gasovi i stomačni grčevi

Česte su žalbe na osećaj nadimanja, gasove i stomačne grčeve, koji osim što stvaraju uglavnom blage subjektivne tegobe, u suštini najčešće nemaju većeg zdravstvenog značaja.
ReĂ°i je slučaj da su ove tegobe povezane sa ozbiljnim oboljenjima creva, žučnih puteva, jetre i pankreasa.
U želudcu i crevima se normalno nalazi približno 200 mililitara gasova, koji se većim delom tu i stvaraju ali mogu biti i posledica gutanja vazduha (aerofagija).

Količine gasova umnogome variraju od osobe do osobe ali i kod iste osobe postoje velike varijacije od dana do dana. U proseku, ljudi dnevno izbace pri bližno 700 ml različitih gasova, ali te količine mogu biti i višestruko veće. Gasovi se mogu izbacivati podrigivanjem, zatim kroz čmar a odreĂ°ene količine se apsorbuju kroz creva u krv i potom preko pluća izdahnu.

Ukoliko se neko požali na višak gasova, može se raditi o učestalom podrigivanju ili o učestalom izbacivanju gasova kroz čmar ili pak o nakupljanju gasova u želudcu i crevima, što dovodi do rastezanja zidova ovih organa i posledičnog osećaja nelagodnosti, nadutosti ili pak grčeva i bolova.
Ne postoji uvek precizna povezanost izmeĂ°u količine gasova koja se zaista nalazi u crevima i subjektivnog osećaja pojedinca.
Dakle, izvesne osobe se žale na izražene tegobe i kada su u crevima objektivno prisutne uobičajene količine gasova. Druge osobe, pak, ne osećaju tegobe i čak ni ne primećuju veoma velike količine gasova u svojim crevima.

Najčešći uzrok gasova, nadimanja i grčeva jeste ishrana sa velikim količinama:
– vlakana, posebno rastvorljivih (ima ih u ovsu, ječmu, voću, mahunarkama, semenkama)
– nesvarljivih skrobova (mahunarke – pasulj, sočivo, soja, kikiriki; cela zrna žitarica)
– mlečnog šećera (kod intolerancije laktoze)
– umerene količine fruktoze (voćnog šećera)
– umerene količine alkoholnih šećera (pr. sorbitol)


Povećano stvaranje gasova

Do povećanog stvaranja gasova u želudcu i crevima može doći zbog fermentacije( vrenja) ugljenih hidrata (šećera i skrobova), pod dejstvom crevnih bakterija fiziloške crevne flore, što može prouzrokovati osećaj nelagodnosti, nadimanja i grčeva.
Uzrok po većanog stvaranja gasova može biti preterani rast crevnih bak te ri ja (što je reĂ°i slučaj), ili pak odreĂ°eni način ishrane. Do preteranog rasta bakterija u želudcu i tankom crevu, može doći usled delimične opstrukcije creva, za tim kod poremećaja crevne pokretljivosti, kod poremećaja imuniteta i posle nekih operacija.

Tada, usled fermentacije relativno velikih količina nesvarenih ugljenih hidrata u tankom crevu, koje je mnogo osetljivije na rastezanje od debelog creva, kod bolesnika se osećaj nelagodnosti i nadutosti javlja relativno brzo posle obroka a mogu se javiti i grčevi i bolovi.


Najčešći uzrok – šećeri i masti

U zapadnim zemljama pa i kod nas, poslednjih godina značajno je povećan unos fruktoze (voćnog šećera), ali ne zbog povećanog unosa voća, već zbog neumerenog konzumiranja voćnih sokova i napitaka, kao i kukuruznog sirupa koji je takoreći nezaobilazni sastojak gaziranih sokova, i raznih konditorskih proizvoda, kekse va, slatkiša i sličnih namirnica.
Kod dece unos 10 – 20 grama fruktoze, a kod odraslih unos 25 grama ovog šećera, ne može se u potpunosti svariti a sva nesvarena fruktoza fermentisaće u crevima i dovesti do simptoma nadutosti, gasova i ponekad grčeva.
Veoma kalorični obroci kao i obroci sa puno masnoća mogu usporiti prolazak i iz bacivanje gasova. U normalnim okolnostima, usporeno izbacivanje i zadržavanje gasova usled obilnih i masnih obroka, može doprineti osećaju nadutosti. U slučaju nekih funkcionalnih poremećaja crevnog trak ta, poput iritabilnog kolona, osoba može osećati veću nelagodnost i bolne grčeve.


Intolerancija laktoze

Intolerancija mlečnog šećera, laktoze, javlja se često (smatra se da kod nas 20 – 30 % odraslih ne podnosi laktozu). Kod ovih inače zdravih osoba, usled nedostatka enzima laktaze, varenje laktoze u tankom crevu je nepotpuno, pa nesva renalaktoza prelazi u kolon( debelo crevo). Pod dejstvom crevnih bakterija, laktoza u kolonu fermentiše do kratko lančanih masnih kiselina i gasova. Sve ovo uzrokuje pojavu karakterističnih simptoma: osećaj nadutosti, gasovi, grčevi, obimne kašaste stolice i ponekad proliv.

Ukoliko se ovakvi simptomi javljaju posle konzumiranja mleka, može se posumnja ti na intoleranciju laktoze. Tada se rade dodatni testovi, što je posebno važno kod dece, s obzirom da kod njih grčevi mogu biti toliko jaki, da podsećaju na ne ko ozbiljno hirurško oboljenje. Ukoliko se ovo banalno nepodnošenje laktoze ne prepozna na vreme, dete može i da izgubi na težini, odnosno rast u visinu ne pra ti proporcijalni porast težine.


Preporuke kod nadimanja, gasova i grčeva

• Fizička aktivnost (šetnja, lagane vežbe, kućni poslovi, rad u bašti, ples i sl).
• Jesti polako i ne pričati punim ustima.
• Izbegavati pijenje na slamku (zbog aerofagije).
• Smanjiti unos voćnih i gaziranih sokova, slatkiša i konditorskih proizvoda.
• Izbegavati obilne, veoma kalorične i preterano masne obroke.
• Osobe koje ne tolerišu mlečni šećer, umesto mleka mogu da koriste sir i jogurt.
• Ograničiti unos mahunarki, voća, ovsa, semenki (samo ukoliko sve gore navedeno ne pomaže a tegobe su izražene)
.
Sačuvana
Marko29
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 70

« Odgovor #1 poslato: Decembar 27, 2014, 10:21:34 posle podne »

Pozdrav Slaviša.Opet ja. Imam neke probleme ovih dana sa konstipacijom.tacnije evo nedelju dana.U prosloj suboti sam cijeli dan imao zatvor pojeo sam 4 jabuke i vecerao bijeli kupus i onda sam isao u wc aali sam morao da se naprezem. Da bih ostale dane posle toga poceo da imam tvrde stolice neredovne u cetvrtak sam cak isao 4 puta ali malo.Juce i prekjuce povremeno podrigujem i imam gasove. Stolice su mi neredovne nekad i i izostanu. Danas sam se naduo posle sendvica jer nisam bio u mogucnosti da jedem juvano na radu i podrigivao sam i imao gasove . A kada sam vecerao osjecao sam krcanje u crijevima i malo podrigivanje a gasove takodje . Koje i sad imam povremeno Stolice je bila prije tog sendvica danas ali obimno dosta mala u odnosu na prijasnje.Pa ako imas neke savjete za ishranu da vratim sve u prijasnje stanje
« Poslednja izmena: Decembar 27, 2014, 10:47:03 posle podne od strane Marko29 » Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.121 sekundi sa 18 upita.