Pansport Forum

Saveti lekara => Sportske povrede => Temu započeo: R1 Jul 14, 2016, 07:00:53 posle podne

Naslov: Zelatin
Poruka od: R1 Jul 14, 2016, 07:00:53 posle podne
Pedja sta mislis o ovome

http://www.judytsafrirmd.com/gelatin-for-anxiety-sleep-and-appetite-suppression/

U komentarima ima brdo sporednih dejstava, ljudi su svasta nesto osetili. Pominje se sastav zelatina, toksini, alergija na pojedine aminokiseline i to od brendiranog zelatina. Ja sam kupio u zdravoj hrani, medjutim vidim da zelatin pored benefita ima i neka sporedna dejstva, smirenje, bolji san, smanjivanje apetita, a meni iskreno treba sve obrnuto.

Mislio sam preventivno da uzmem zbog zglobova, medjutim nije mi to bas vredno rizika sa mogucim sporednim efektima, sta misis o tome?

Nije da imam ozbiljnih bolova i problema sa zglobovima, neka od stanja mogu pripisati i pogresnom zagrevanju, tako da je to bio razlog zbog kog sam razmisljao o zelatinu, vise preventiva nego da mi je hitno.
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 15, 2016, 09:24:39 posle podne
Koji su efekti želatina u telu?
Želatin je od izuzetnog značaja za poboljšanje zdravlja:
- jača zglobove i srčani misić,
- poboljšava metabolizam,
- povećava mentalnu sposobnost,
- održava zdravo stanje kože,
- daje elastičnost i snagu tetivama i ligamentima,
- sprečava razvoj osteoporoze i osteoartritisa,
- dovodi do poboljšanja rasta i strukture kose i noktiju,
GoveĂ°i želatin je posebno delotvoran kao lek za oštećenje zglobova – kolena, kuka, ramena, kičme, kostobolju i onda kada je oštećena hrskavica. Prolin i hidrosiprolin, su poznati po pozitivnom dejstvu na oporavak vezivnog tkiva. Želatin takoĂ°e može da poveća rast i obim vezivnog tkiva – kod povreda mišićnih tetiva i ligamenata.
GoveĂ°i želatin ojačava zglobove i srčani mišić, ubrzava metabolizam, povoljno utiče na koncentraciju, pomaže koži da ostane zdrava i elastična, daje elastičnost i snagu tetivama i ligamentima, sprečava osteoporozu, poboljšava kvalitet kose i noktiju a prema nekim informacijama povoljno utiče na holesterol u krvi. Svojim kostima možete pomoći i na prirodan način, namirnicama poput želatina i kvalitetnom ishranom. Iskustva govore da želatin može mnogo da učini po pitanju kvaliteta koštanog sastava kod ljudi.
Redovan unos kalcijuma i vitamina D u organizam odraslih ljudi, povećava gustinu i kvalitet kostiju. Dovoljne količine vitamina D možete dobiti redovnim sunčanjem.
http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/govei-elatin-za-zdrave-zglobove.html
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 15, 2016, 09:25:50 posle podne
koji si uzeo želatin?
neki konkretno...?
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 15, 2016, 09:27:33 posle podne
efekti želatina na nervni sistem su sasvim sporedni i ne bi trebalo da te uspavljuje i previše opušta (negativan efekat...)...
kao  prevencija povreda je sasvim ok....
- masnoće u krvi su ti uredne?
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: R1 Jul 16, 2016, 09:43:59 pre podne
Masnoce su u redu, uzeo sam neki zelatin u zdravoj hrani u obliku praha nista brendirano. Probao sam sa 20ml hladne iz frizidera vode, prelio, ali nije mnogo nabubrilo i ostalo je zrnevlja ujutro. Ne znam da li nisam dobro promesao ili je nesto do zelatina ili bas mora 10ml vode, mada mi cudno da s vise vode nece da nabubri. Moze li biti da je pokvaren, ustajao ili tako nesto?

Meni je u casi nabubrilo samo par milimetara.
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 16, 2016, 12:36:31 posle podne
Kako se koristi želatin u lečenju zglobova?
Recept za terapijsku upotrebu želatina kod problema sa zglobovima:
- Kupite u bilo kojoj prodavnici 150 g goveĂ°eg želatina, sa voćnim ukusom ili bez (150g – za kuru lečenja od mesec dana).
- Uveče sipajte 5 g želatina (dve ravne kašikice) u 10ml hladne (iz frižidera) vode.
- Pomešajte i ostavite da stoji do jutra (van frižidera). Želatin će nabubriti i pretvoriće se preko noći u žele.
- Ujutru popijte smesu na prazan stomak. Možete dodati sok, vodu sa medom ili pomešati smesu sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 16, 2016, 12:37:26 posle podne
Masnoce su u redu, uzeo sam neki zelatin u zdravoj hrani u obliku praha nista brendirano. Probao sam sa 20ml hladne iz frizidera vode, prelio, ali nije mnogo nabubrilo i ostalo je zrnevlja ujutro. Ne znam da li nisam dobro promesao ili je nesto do zelatina ili bas mora 10ml vode, mada mi cudno da s vise vode nece da nabubri. Moze li biti da je pokvaren, ustajao ili tako nesto?

Meni je u casi nabubrilo samo par milimetara.
probaj da promešaš - a kako god ujutru pomešaj sa voćnim jogurtom (najbolji jogood imlek), pa popiješ...
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: R1 Jul 16, 2016, 02:45:00 posle podne
Znaci mislis da s 5g ne bi trebalo biti ovih sporednih efekata. Ja sam procitao svasta, preznajanje, lupanje srca, akne po kozi, pospanost, to me je bas odbilo, ali mislim da su uzimali veliku kasiku, to je 3x veca doza.

Mada ima ovakvih textova

http://www.otrovno.com/news_29.html

Sta mislis o toj potencijalnoj toxicnosti?

edit: ovako ispadne 5g + 10ml vode iz frizidera ostalo preko noci

(http://i.imgur.com/t90jQoh.jpg)

(http://i.imgur.com/AnOZlz3.jpg)

(http://i.imgur.com/MHsL8yZ.jpg)

(http://i.imgur.com/frkWaMT.jpg)

Jel treba tako ili ovako

http://www.nutritionbynature.com.au/uploads/1/4/8/0/14805012/5133593_orig.jpg
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 21, 2016, 10:41:21 pre podne
pravi govedji želatin - trebalo bi da se pravi od kostiju, hrskavica... poput pihtija...
- želatin je kolagen po sastavu - gradivni sastojak vezivnih tkiva (tu spadaju i tetive, hrskavice, zglobovi, ligamenti...)
- bitni sastojci su i glukozamin, hondrotin, hijaluron...
(dobro rešenje j i domaća supa od kostiju...)
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 21, 2016, 10:48:53 pre podne
za neželjene efekte ne bi trebalo da se brineš...
(to može biti posledica veće doze...)
- sastav(?) - kupio si rinfuz pakovanje - to nekada može biti spornog sastava i kvaliteta, porekla....
bolje možda kupi u prodavnici origanalno pakovanje od proverenog proizvodjača...
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 21, 2016, 10:52:05 pre podne
štose tiče txt-a koji si postavio link, danas industrija pravi svašta, posebno kada je poreklo proizvoda manje poznato (može se provući svašta kroz to....)
- zato je prirodno bolje - tradicionalna/domaća ishrana kao supa od kostiju...
------------
 - šta sve jedemo (?), a reba voditi računa i biti oprezan...
- za želatin su dobra varijanta i gumene bombone pionir subotica (nije šala...  ;))
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: R1 Jul 22, 2016, 04:21:37 posle podne
Jel ima u apoteci? Pogledaj slike kako je ispao ovaj, meni deluje zrnasto i da nije mnogo nabubrilo, ali ne znam kako treba da ispadne kolicina od 5g.
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Slavisa Stojic Jul 23, 2016, 12:05:05 posle podne
Izvinjavam se kolegi Tutorovu sto "kao padobranac" upadam u temu...cisto da se nadovezem na neke stvari koje se ticu zelatina, a mislim da bi koristile nasem R1...

Jedna od čuvenih dilema kada se pomene goveĂ°i želatin je i razlika u odnosu na hidrolizovani kolagen, tj. prednosti i mane naših „suparnika“.

Hidrolizovani kolagen( kolagen hidrolizat) je u svojoj „biti“ finije obraĂ°en želatin, koji ima sva pozitivna svojstva želatina, ali samim procesima obrade je omogućena bolja rastorljivost u tečnostima, bez svojstava „geliziranja“, što omogućava i bolju svarljivost, tj. apsorpciju od strane našeg digestivnog trakta. Dakle, kod onih sa „osetljivijim“ digestivnim traktom hidrolizovani kolagen je idealno rešenje,  čak se i dodaje proteinskim suplementima(  neke proteinske mešavine). Naravno, ne zaboravimo da je hidrolizovani kolagen i skuplji. Inače, procesom hidrolize se krupni proteinski molekuli kolagena cepaju na sastavne delove, krace peptide i amino kiseline. ( cuveni supelement kolagena koji se nalazi u apotekama )

Želatin karakteriše manji stepen obrade samog proteinskog dela( delimična hidroliza), kao i slabija rastvorljivost u tečnostima, manja svarljivost, mogućnost nadražaja digestivnog trakta kod „osetljivih“, tu je i sposobnost „geliziranja“, ali sve to ne umanjuje drastično moć ovog „all natural“ suplementa.

Pomenimo i to da 1 supena kašika „suvog“ želatinskog praha ima oko 6 gr proteina i oko 23 kCal.

Smatra se da želatin ne spada u izvore kompletnih proteina,visoke biološke vrednosti, jer ne sadrži esencijalnu amino kiselinu triptofan, a metionina nema u dovoljnim količinima.

Btw...govedji zelatin se dobija preradom vezivnog tkiva krupne rogate stoke – tetiva, kostiju, hrskavice…pa čak i kože i papaka drugih domaćih životinja poput svinja npr.( dakle ne mora biti u potpunosi govedji)...

Inace... U nekim studijama se pominje i neznatan uticaj na nivo ukupnog holesterola i "osetan" pad HDL( „dobrog holesterola“), zato se preporučuje da se posle mesec dana svakodnevne upotrebe „napravi pauza“ od 6 meseci, pa da se potom „tretman“ može ponoviti.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11137084

TakoĂ°e u područjima sa pojavom „bolesti ludih krava“ ( bovina spongiformna encefalopatija) neophodan poseban oprez( zemlja porekla).

Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 26, 2016, 09:56:37 posle podne
Jel ima u apoteci? Pogledaj slike kako je ispao ovaj, meni deluje zrnasto i da nije mnogo nabubrilo, ali ne znam kako treba da ispadne kolicina od 5g.
probaj da kupiš u marketu neki želatin od poznatog proivodjača (npr Aleva, Dr Oetker, C ili sl...)
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: R1 Jul 27, 2016, 01:15:34 posle podne
Vazi hvala vam za info. Inace sam primetio znatno manje tegobe kada skupim strpljenja i zagrejem se dobro i fokusirano, pogotovo u laktovima.
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 27, 2016, 07:04:51 posle podne
Vazi hvala vam za info. Inace sam primetio znatno manje tegobe kada skupim strpljenja i zagrejem se dobro i fokusirano, pogotovo u laktovima.
kakav tačno imaš problem sa laktovima?
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 27, 2016, 07:07:27 posle podne
da li radiš vežbe za podlaktice...?
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Jul 27, 2016, 07:13:31 posle podne
istezanja si radio podlaktica...
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: R1 Jul 27, 2016, 07:24:40 posle podne
Istezanja za podlaktice radim, vezbe ne.

Npr ako se ne zagrejem dobro pre treninga, nakon teskog benca hoce da se oseti zatezanje u laktu. Moguce da je slaba podlaktica, ali ima i do zagrevanja kad hladan nakon dve ''zagrevne serije'' radim najtezu. Trudim se da izbegavam to, ali nekad me mrzi i kad god preskocim dobro zagrevanje eto cimanja. Nije jak bol, ali neprijatan je osecaj. Moracu to staviti kao prioritet, kao i svakodnevna istezanja, a ne samo posle treninga.

Mislim to me zeza taj dan, i u najgorem slucaju naredni, ali opet, ako nastavim tako godinama verujem da moze biti problem.
Naslov: Odg: Zelatin
Poruka od: Ognjen Pedja Tutorov Avgust 05, 2016, 10:53:04 posle podne
pogledaj txt o značaju snage podlaktica u sprečavanju
http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/jaanje-podlaktica-spreite-povredu.html