Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Februar 13, 2022, 09:56:27 pre podne
-
Proteini vam mogu pomoći da izgubite te neželjene kilograme - i da ujedno budete siti. Ali važno je da jedete pravu količinu i pravu vrstu proteina da biste imali koristi za zdravlje.
-
Morski plodovi su odličan izvor proteina, jer obično imaju malo masti. Riba kao što je losos ima malo više masti, ali je vrsta koja je zdrava za srce- ima omega-3 masne kiseline.
-
Držite se živinskog mesa za odlične, nemasne proteine. Tamno meso ima malo više masti.
-
Ne samo da su mlečne namirnice poput mleka, sira i jogurta odlični izvori proteina, već sadrže i vredan kalcijum, a mnoge su obogaćene vitaminom D. Bitne su za održavanje jačine kostiju i zuba i sprečavanje osteoporoze.
-
Jaja su jedan od najjeftinijih oblika proteina. Jedno jaje obezbeđuje 6 do 8 grama proteina sa samo 70 kalorija.
-
Pola šolje pasulja sadrži toliko proteina biljnog porekla koliko i 30g pečenog odreska. Osim toga, pasulj je jeftin i pun vlakana kako biste se satima osećali siti.
-
50g sojinih proteina dnevno može pomoći u smanjenju holesterola za oko 3%. Unos sojinih proteina umesto izvora proteina sa većim sadržajem masti - i održavanje zdrave ishrane - može biti dobro za vaše srce.
-
Nemasna govedina ima oko dva grama više zasićenih masti od pilećih prsa bez kože. Nemasna govedina je takođe odličan izvor cinka, gvožđa i vitamina B12.
-
Ako nemate vremena da sednete i uživate u obroku, uzmite piće kao zamenu za obrok, pločicu sa žitaricama ili energetsku pločicu. Proverite etiketu da biste bili sigurni da proizvod sadrži najmanje šest grama proteina i da ima malo šećera.
-
Istraživanja pokazuju da uključivanje izvora proteina poput jaja ili grčkog jogurta za doručak zajedno sa žitaricama bogatim vlaknima kao što je tost od celog zrna pšenice može pomoći da se duže osećate siti i da jedete manje tokom dana.
-
Meso je nezamenjivi izvor proteina, jedino se u njemu mogu naći sve aminokiseline koje organizam ne može proizvesti. Ali postoje i drugi životinjski proizvodi koji imaju dosta proteina, kao što si naveo jaja, neki jogurtom (posebno skyr).
-
Ako neko nema vremena za obradu mesa, pileće grudi ili pršuta su odličan izvor proteina i nemaju mnogo masti.
-
Riba isto ima dosta proteina, jedna tunjevina oko 25 grama. Haringa i pastrmka su isto super.
-
Ljuspice soje mislim da od svih biljnih proizvoda imaju najviše proteina. Kikiriki, badem, leblebija, sočivo, kim, lan. Prema tome i vegani mogu unositi dovoljno proteina.
-
Pasulj ima dosta proteina ali kad ga pripremaju obično tu bude više začina i drugih sastojaka pa se proteinska vrednost jela smanjuje.
-
Ne samo da su mlečne namirnice poput mleka, sira i jogurta odlični izvori proteina, već sadrže i vredan kalcijum, a mnoge su obogaćene vitaminom D. Bitne su za održavanje jačine kostiju i zuba i sprečavanje osteoporoze.
Zasto vecina sportista onda urpavo ove namirnice izbegava?
-
Verovatno zato što većina ljudi ima problem sa varenjem mleka i mlečnih proizvoda. Ipak nije mleko toliko bogato proteinima, mineralima i vitaminima da se to ne može nadoknaditi kroz druge izvore. A i postoje mleka poput kozjeg, ovčijeg i biljnih pa postoji zamena i za to
-
Morski plodovi su odličan izvor proteina, jer obično imaju malo masti. Riba kao što je losos ima malo više masti, ali je vrsta koja je zdrava za srce- ima omega-3 masne kiseline.
Jedem losos gotovo na dnevnom nivou, obično na 100g ima oko 15g masti. Skoro sam dobio podatak da je to slučaj samo sa Lososom koji se uzgaja, dok divlji losos ima svega 2g masti na 100g. Priča se da uzgajani losos može biti štetan po zdravlje jer se u neadkvatnim uslovima čuva i tovi.
Malo me je zaintrigiralo i bacio na sumnju. Da li danas uopšte postoji nešto da je zdravo, da nije tretirano raznim hemikalijama.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Morski plodovi su odličan izvor proteina, jer obično imaju malo masti. Riba kao što je losos ima malo više masti, ali je vrsta koja je zdrava za srce- ima omega-3 masne kiseline.
Jedem losos gotovo na dnevnom nivou, obično na 100g ima oko 15g masti. Skoro sam dobio podatak da je to slučaj samo sa Lososom koji se uzgaja, dok divlji losos ima svega 2g masti na 100g. Priča se da uzgajani losos može biti štetan po zdravlje jer se u neadkvatnim uslovima čuva i tovi.
Malo me je zaintrigiralo i bacio na sumnju. Da li danas uopšte postoji nešto da je zdravo, da nije tretirano raznim hemikalijama.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Morski plodovi su odličan izvor proteina, jer obično imaju malo masti. Riba kao što je losos ima malo više masti, ali je vrsta koja je zdrava za srce- ima omega-3 masne kiseline.
Morski plodovi su odličan izvor proteina, jer obično imaju malo masti. Riba kao što je losos ima malo više masti, ali je vrsta koja je zdrava za srce- ima omega-3 masne kiseline.
[/quote]
Jedem losos gotovo na dnevnom nivou, obično na 100g ima oko 15g masti. Skoro sam dobio podatak da je to slučaj samo sa Lososom koji se uzgaja, dok divlji losos ima svega 2g masti na 100g. Priča se da uzgajani losos može biti štetan po zdravlje jer se u neadkvatnim uslovima čuva i tovi.
Malo me je zaintrigiralo i bacio na sumnju. Da li danas uopšte postoji nešto da je zdravo, da nije tretirano raznim hemikalijama.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Morski plodovi su odličan izvor proteina, jer obično imaju malo masti. Riba kao što je losos ima malo više masti, ali je vrsta koja je zdrava za srce- ima omega-3 masne kiseline.
Jedem losos gotovo na dnevnom nivou, obično na 100g ima oko 15g masti. Skoro sam dobio podatak da je to slučaj samo sa Lososom koji se uzgaja, dok divlji losos ima svega 2g masti na 100g. Priča se da uzgajani losos može biti štetan po zdravlje jer se u neadkvatnim uslovima čuva i tovi.
Malo me je zaintrigiralo i bacio na sumnju. Da li danas uopšte postoji nešto da je zdravo, da nije tretirano raznim hemikalijama.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Opet se vracam na to da ni za sta nemamo garanciju osim za ono sto sami uzgajamo, a i tu ne znas koju hranu/dohranu/djubrivo zaista koristis. Sve je znak pitanja.
-
Verovatno se većina namirnica tretira nekim hemikalijama ali opet i u takvom vidu su zdravije od brze/nezdrave hrane.
-
Verovatno se većina namirnica tretira nekim hemikalijama ali opet i u takvom vidu su zdravije od brze/nezdrave hrane.
Svakako su zdravije, a pogotovo u poredjenju sa prostim secerima.
-
Baš tako. A po meni je losos odlična alternativa za meso, ko ga ne jede. Svaka riba koja se uzgaja normalno da sadrži više masti, a manje proteina od divlje. Ne hrane se na isti način i nisu jednako pokretne.
-
Meso je nezamenjivi izvor proteina, jedino se u njemu mogu naći sve aminokiseline koje organizam ne može proizvesti. Ali postoje i drugi životinjski proizvodi koji imaju dosta proteina, kao što si naveo jaja, neki jogurtom (posebno skyr).
Upravo tako. Želeo sam da, osim mesa, navedemo i druge izvore proteina koji su dobra alternativa mesu. Ne zaboravimo samo da postoje mnogi sportisti koji su vegetarijanci ili vegani i koji ostvaruju izuzetne rezultate.
-
Riba isto ima dosta proteina, jedna tunjevina oko 25 grama. Haringa i pastrmka su isto super.
Pastrmku volim, jer se uzgaja i kod nas, u privatnim ribnjacima. Uvek možemo reći- Kakva je hrana za rubu koja se koristi? Ali isto tako možemo reći- Kakva su mora i jezera? To jest, da li su zagađeni? Jedem i drugu vrstu ribe, naravno, ali ovo navodim kao primer da ne možemo 100% biti sigurni da je nešto super zdravo.
-
Pasulj ima dosta proteina ali kad ga pripremaju obično tu bude više začina i drugih sastojaka pa se proteinska vrednost jela smanjuje.
Mnogi koriste pasulj i soju kao zamenu za meso. Druga je stvar koliko se začina stavi u jelo. U svakom slučaju, i začini su su izuzetno zdravi. Ne mislim na one gotove suve začine, koji sadrže mononatrijum glutaminat.
-
Ne samo da su mlečne namirnice poput mleka, sira i jogurta odlični izvori proteina, već sadrže i vredan kalcijum, a mnoge su obogaćene vitaminom D. Bitne su za održavanje jačine kostiju i zuba i sprečavanje osteoporoze.
Zasto vecina sportista onda urpavo ove namirnice izbegava?
Anita je već spomenula jedan od razloga, u smislu intolerancije na laktozu. Taj problem se rešava korišćenjem mlečnih proizvoda bez laktoze. Nema potrebe da se neko odriče tih proizvoda. Danas ima toliko izbora.
-
Verovatno zato što većina ljudi ima problem sa varenjem mleka i mlečnih proizvoda. Ipak nije mleko toliko bogato proteinima, mineralima i vitaminima da se to ne može nadoknaditi kroz druge izvore. A i postoje mleka poput kozjeg, ovčijeg i biljnih pa postoji zamena i za to
Odličan izbor za kozje i ovčije mleko i mlečne proizvode. Lakši su za varenje. A biljne nisam jeo i iskreno nisam baš pristalica toga, ali sigurno da ima ljudi koji to vole. Kao što ima i onih koji ne vole kozje ili ovčije mleko i mlečne proizvode, zbog jakog mirisa i ukusa.
-
Morski plodovi su odličan izvor proteina, jer obično imaju malo masti. Riba kao što je losos ima malo više masti, ali je vrsta koja je zdrava za srce- ima omega-3 masne kiseline.
Jedem losos gotovo na dnevnom nivou, obično na 100g ima oko 15g masti. Skoro sam dobio podatak da je to slučaj samo sa Lososom koji se uzgaja, dok divlji losos ima svega 2g masti na 100g. Priča se da uzgajani losos može biti štetan po zdravlje jer se u neadkvatnim uslovima čuva i tovi.
Malo me je zaintrigiralo i bacio na sumnju. Da li danas uopšte postoji nešto da je zdravo, da nije tretirano raznim hemikalijama.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Ma sve je pod velikim znakom pitanja da li je zdravo. Ja sam sada spomenuo primer pastrmki. Ne znamo kakva se hrana koristi, što je sličan slučaj i sa svim ostalim ribama koje se uzgajaju. Ali je uvek pitanje i kakve su ribe iz reka i mora. Koliko je ta voda zagađena ili, što je čest slučaj kod nekih vrsta, i koliko sadrže živu.
-
Morski plodovi su odličan izvor proteina, jer obično imaju malo masti. Riba kao što je losos ima malo više masti, ali je vrsta koja je zdrava za srce- ima omega-3 masne kiseline.
Jedem losos gotovo na dnevnom nivou, obično na 100g ima oko 15g masti. Skoro sam dobio podatak da je to slučaj samo sa Lososom koji se uzgaja, dok divlji losos ima svega 2g masti na 100g. Priča se da uzgajani losos može biti štetan po zdravlje jer se u neadkvatnim uslovima čuva i tovi.
Malo me je zaintrigiralo i bacio na sumnju. Da li danas uopšte postoji nešto da je zdravo, da nije tretirano raznim hemikalijama.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Opet se vracam na to da ni za sta nemamo garanciju osim za ono sto sami uzgajamo, a i tu ne znas koju hranu/dohranu/djubrivo zaista koristis. Sve je znak pitanja.
Generalno, nemamo garanciju za bilo koji način uzgajanja namirnica. Bar znamo koje su namirnice definitivno nezdrave, i koje treba izbegavati :)
-
Nismo spomenuli spirulinu koja je isto dobra za vegane. Porcija od 2 supene kašike (oko 14 grama) obezbeđuje 8 grama kompletnog proteina, pored toga što pokriva 22% vaših dnevnih potreba za gvožđem i 95% dnevnih potreba za bakrom.
-
Tako je. Ovde bih napomenuo da se spirulina često koristi zbog vitamina B12, međutim utvrđeno je da je to pseudo oblik, koji ne može adekvatno da se iskoristi u našem organizmu.
-
Baš tako. A po meni je losos odlična alternativa za meso, ko ga ne jede. Svaka riba koja se uzgaja normalno da sadrži više masti, a manje proteina od divlje. Ne hrane se na isti način i nisu jednako pokretne.
Sto se lososa tiče, veliki sam fan istog, probao sam svakakve... Ali ukus uzgajanog lososa bude jako ukusniji u odnosu na divlji. Pa čak je i skuplji za divno čudo.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Riba isto ima dosta proteina, jedna tunjevina oko 25 grama. Haringa i pastrmka su isto super.
Samo sto tunjevina u konzervi i nije preporučljiva da se koristi na dnevnom nivou. Puno žive koju sadrži utiče štetno na naše zdravlje. Dva puta nedeljno da, vise od toga NE. Uvijek je bolja opcija neka riječna svjeza riba...
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Morski plodovi su odličan izvor proteina, jer obično imaju malo masti. Riba kao što je losos ima malo više masti, ali je vrsta koja je zdrava za srce- ima omega-3 masne kiseline.
Jedem losos gotovo na dnevnom nivou, obično na 100g ima oko 15g masti. Skoro sam dobio podatak da je to slučaj samo sa Lososom koji se uzgaja, dok divlji losos ima svega 2g masti na 100g. Priča se da uzgajani losos može biti štetan po zdravlje jer se u neadkvatnim uslovima čuva i tovi.
Malo me je zaintrigiralo i bacio na sumnju. Da li danas uopšte postoji nešto da je zdravo, da nije tretirano raznim hemikalijama.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Opet se vracam na to da ni za sta nemamo garanciju osim za ono sto sami uzgajamo, a i tu ne znas koju hranu/dohranu/djubrivo zaista koristis. Sve je znak pitanja.
Generalno, nemamo garanciju za bilo koji način uzgajanja namirnica. Bar znamo koje su namirnice definitivno nezdrave, i koje treba izbegavati :)
Igramo Loto po pitanju zdravlja svakodnevno :)
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Nismo spomenuli spirulinu koja je isto dobra za vegane. Porcija od 2 supene kašike (oko 14 grama) obezbeđuje 8 grama kompletnog proteina, pored toga što pokriva 22% vaših dnevnih potreba za gvožđem i 95% dnevnih potreba za bakrom.
Sta je spirulina?
-
Spirulina je alga koja se koristi kao začin, suplement ili u kozmetici. Izuzetno je bogata hranljivim materijama. Vitaminima B1, 2, 12, gvožđem, bakrom, cinkom i magnezijumom.
-
Morski plodovi su odličan izvor proteina, jer obično imaju malo masti. Riba kao što je losos ima malo više masti, ali je vrsta koja je zdrava za srce- ima omega-3 masne kiseline.
Jedem losos gotovo na dnevnom nivou, obično na 100g ima oko 15g masti. Skoro sam dobio podatak da je to slučaj samo sa Lososom koji se uzgaja, dok divlji losos ima svega 2g masti na 100g. Priča se da uzgajani losos može biti štetan po zdravlje jer se u neadkvatnim uslovima čuva i tovi.
Malo me je zaintrigiralo i bacio na sumnju. Da li danas uopšte postoji nešto da je zdravo, da nije tretirano raznim hemikalijama.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Opet se vracam na to da ni za sta nemamo garanciju osim za ono sto sami uzgajamo, a i tu ne znas koju hranu/dohranu/djubrivo zaista koristis. Sve je znak pitanja.
Generalno, nemamo garanciju za bilo koji način uzgajanja namirnica. Bar znamo koje su namirnice definitivno nezdrave, i koje treba izbegavati :)
Igramo Loto po pitanju zdravlja svakodnevno :)
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Baš tako. Kome se kako zapadne :)
-
Spirulina je alga koja se koristi kao začin, suplement ili u kozmetici. Izuzetno je bogata hranljivim materijama. Vitaminima B1, 2, 12, gvožđem, bakrom, cinkom i magnezijumom.
U kom obliku se prodaje? Kako se konzumira?
-
Spirulina se prodaje u prahu, u kapsulama, tabletama i sokovima. Praškasta forma je najpopularnija jer se ponekad dodaje u smutije pa je lakše konzumirati je.
-
Obično se na početku preporučuje 1g a kasnije 1-2 kafene kašičice odnosno 3-6 grama. Tu sve zavisi od proizvođača, najbolje je slediti uputstvo na pakovanju.
-
Spirulina u prahu je jako lošeg ukusa, bljutavo... Preporučujem tablete
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Zato mnogi prah stavljaju u smutije, šejkove.
Koja je vaša omiljena proteinska namirnica?
-
Whey protein definitivno. Najmanje opterećuje moj digestivni. Nakon njega piletina.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Pečena sipa je vrlo siromašna kalorijama i mastima, ali je zato neverovatno bogata proteinima. Svako je može konzumirati bez obzira na probleme sa kilogramima ili visoki holesterol. Na 100g pečene sipe imamo 158 kalorija, 1,6 grama ugljenih hidrata, 1,4 grama masti i 32,5 grama proteina.
-
Bezmasna mocarela isto je super izbor, jer na 100 grama ima 32 grama proteina, do 0.5% masti, 4 grama ugljenih hidrata i ostatak je voda. Za razliku od bezmasne verzije, “obična” mocarela na 100 grama sadrži 28 grama proteina, ali i 16 posto masti.
-
Bezmasna mocarela isto je super izbor, jer na 100 grama ima 32 grama proteina, do 0.5% masti, 4 grama ugljenih hidrata i ostatak je voda. Za razliku od bezmasne verzije, “obična” mocarela na 100 grama sadrži 28 grama proteina, ali i 16 posto masti.
Kakvog je ukusa? Kog proizvodjaca si probala?
-
Galbani koju sam ja probala je sasvim ok. Malo je izmenjen ali je ipak održan ukus mocarele. Preporučujem da probate. ;D
-
Ko ima problem sa laktozom, neka izbjegava
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
To da. Ovo su samo predlozi. Za mnoge namirnice ljudi ne znaju nutritivne vrednosti.
-
Vecina se ni ne bavi nutritivnim vrednostima.
A realno, ako niste profi nivo, samo biste se zamarali time.
-
Iskreno, potpuno razumijem prosečnog balkanca. Većina jedva krpe kraj s krajem, tako da je jako teško uopšte čovjeku usaditi takvu svijest.
Iako znam da je upravo ta svijest kriva sto ljudi misle da je zdrava hrana skupa, naprotiv...jeftinija je kada se sabere i oduzme na mesečnom nivou.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Informacije o zdravlju ne mogu da škode. Naravno bez opterećivanja i odlazak u krajnjost.
-
Daleko jeftinija. ALi vidi npr. ovo...gladan je odjednom i jako....i ode do pekare da uzme nesto.
-
Daleko jeftinija. ALi vidi npr. ovo...gladan je odjednom i jako....i ode do pekare da uzme nesto.
Burek drži duže sitost, što jes jes
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Burek je samo sa sirom :D
Salim se , ali to je cinjenica....ko ce da se smara i sprema hranu i nosa je sa sobom?
-
Ja na poslu nosim uvijek dva obroka koja pripremim noć prije. Ljudi uvijek nadji vremena da tokom smjene ispale 10 cigara, popiju 2-4 kafe, ali zato da pojedu nesto kvalitetno, za to ne nalaze vremena. Bar većina ne.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Vracamo se na stvar prioriteta...
Al evo, imam primer drugarice koja i prepuje obroke, trudi se da ima vise zdravijih od nezdravijih obroka dnevno i znas sta....lepo joj je muka kada jede sparglu ili baby mix :D
-
Ja sam.uvijek za to da se kod ljudi koji već dugi niz godina nemaju zdrav obrok, da se postepeno uvode u čitavu priču. Ako jede 3 x na dan, neka za početak ubaci 1 zdrav obrok i dva losa. Nakon nekog vremena još jedan, pa tako ostaviti dok se tijelo i glava ne priviknu. Kod previse ristrikcija ljudi brzo i pucaju. Tako da, ako neko nema psihu, neka ima 4 obroka a od toga 2 losa i izgledace puno bolje nego sa 4 losa
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Apsolutno se slazem sa ovim. I tim putem je bas i krenula :)
-
Danas sve više pričaju o odnosu 70:30. Kao 70% da bude zdravo, 30 manje zdrava hrana.
Treba ići postepeno ali mnogi se zavaravaju pa u ovih 30 unose nešto baš nezdravo čime prekorače kalorijski unos.
-
Problem nastaje što tih 30% može jako da poremeti balans, posebno ako uzmemo u obzir tajming unosa i količinu unijetog.
Ali opet, bolje i 30% loše hrane, nego li 100%
Gesendet von iPhone mit Tapatalk