Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: MightyMO Jul 02, 2008, 09:32:29 pre podne
-
Kukuruz, kao namirnica dostupna tokom cele godine, mogla bi se ubrojati u sastavni deo svakog zdravog menia. Dobar je izvor mnogih nutritijenata kao što je tiamin-vitamin B1, vitamina B5, dietetskih vlakana, folne kiseline i mangana.
Ne sadrži suvišne kalorije, u svežem klipu kukuruza ima 80 do 100 kcal. Iako obiluje ugljenim hidratima, siromašan je mastima pa predstavlja dobar izvor brzo raspoložive energije. Masti koje prevladavaju u kukuruzu su višestruko i jednostruko nezasicene.
Prijatelj kardiovaskularnog sistema
Zbog velikog sadržaja dietetskih vlakana snižava nivo holesterola u krvi, ali njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje kardiovaskularnog sistema leži i u znacajnom sadržaju vitamina B grupe koji snižavaju nivo homocistina u krvi. Homocistin direktno oštecuje krvne sudove pa snižavanjem koncentracije ovih opasnih molekula snižava rizik od srcanog i moždanog udara, ili oboljenja perifernih krvnih sudova.
Prijatelj organa za varenje
Zbog velikog sadržaja biljnih vlakana ureduje stolicu, treba ga jesti kao preventivu aka debelog creva, pomaže i kod oboljenja želutca tj. smanjuje gorušicu, pomaže kod gastritisa i cira na želutcu.
Poboljšajte memoriju
Kukuruz je dobar izvor tiamina-vitamin B1, jednim kukuruzom se zadovolji 24% od ukupnih dnevnih potreba. Vitamin je sastavni deo enzimskih reakcija vezanih za stvaanje energije a takode igra važnu ulogu u kognitivnim funkcijama mozga jer je potreban u sintzi acetilholina, koji pretstavlja neurotransmitera neohodnog za memoriju. Nedostatak acetilholina je vezan za bolesti koji se javljaju sa starenjem kao što su senilnost i Alchajmerova bolest.
Energetski korisna namirnica
Kukuruz je pored vitamina B1 dobar izvor vitamina B5, koji je neophodan u metabolizmu ugljenih-hidrata, proteina i lipida. B5 vitamin je izuzetno koristan kada ste pod stresom kao podrška funkcije adrenalnih žlezda.
Smanjuje rizik od raka pluca
Konzumiranjem hrane bogate beta-kriptoksantina - crveno narandzastog karotenoida koga ima u velikim kolicinama u kukuruzu, bundevi, crvenim paprikama, narandzama i breskvama znacajno smanjuje rizik od oboljevanja od raka pluca. Jedna od studija je pokazala da unošenjem ovakve hrane se kod nepušaca smanjuje rikzik za 27%, dok kod pušaca 37% u odnosu na pušace koji retko unose hranu bogatu ovin sastojkom.
Za razliku od drugog povrca koje termickom obradom gube jedan deo nutritienata, kuvanjem ili pecenjem kukuruza delimicno se uništava samo vitamin C, ali se oslobadaju molekuli sa antioksidativnom aktivnošcu što povecava njegove "zaštitnicke" moci. Tokom kuvanja se oslobada ferulicka kiselina, fito materija koja se nalazi samo u nekom vocu i povrcu, koja ima snažno antioksidativno delovanje, pa joj se pripisuju antikarcinogena svojstva.
Da sve ne bude ipak tako idilicno kukuruz ima i svoju manu a to je da se nalazi u vrhu liste namirnica koje mogu izazvati alergiju, ukoliko se alergija na kukuruz pojavi treba ga potpuno izbaciti iz ishrane.
-
ja sam ga nekad bas dosta jela..ali onda sam shvatila da se kukuruzom tove svinje ... :)
-
Pa svinje se tove i povrcem pa ne vidim konekciju
-
A ovsene se daju kravama...
-
ne tove se...pretezno kada hoces da svinja dobije na tezini das joj kukuruz...
-
Hm...vish ja sam dosta vremena na selu u shumadiji provodio,svinje se uglavnom tove ne-kukuruzom...Nije toliko kalorican i ne isplati se toviti svinje njime jer bi ga trebalo tone za jednu svinju....
-
nije kalorican jer nema masti..ali je cist uh..
-
and?Ima svoju svrhu,meni je samo glupo bilo sto si napisala time se tove svinje,pa sad ispada da ce neko da bude kao svinja od klipa kukuruza....
-
od klipa ne, to je sigurno..ali da ga jede redovno kao povrce...
-
Jos malo pa nestalo. :)
Ova cinija je danas bila puna i nestala u toku jedne smene na poslu. ;D ;)
Obozavam ga. :)
(http://img361.imageshack.us/img361/8972/image030te5.th.jpg) (http://img361.imageshack.us/my.php?image=image030te5.jpg)
-
8) 8) 8)
I ja obozavam kuvani,pa ga onako posolis i mmmm :)
-
E, ja ne volim da ga solim. :D ;)
Zamisli ti to - sećerac a da solim. :D
-
sto manje zitarica to bolje
-
Mogu barem ovsene ujutru
-
Ne dirajte mi kukuruz.. kad mi se jedu UH onda lepo napravim salatu sa švapskim sirom, paradajzom paprikom i sa šećercem..
Pa ne znam koje se svinje tove kuruzom - bezveze, stvarno...
PS inače ono što jeste opasno kod kukruza jeste da sadrži proinflamatorne komponente te ga ne treba uzimati previše ako neko ima hroničnu bolest (uključujući i anginu pektoris...)
-
nesto mi taj podmetac za klopu lici na nas bilten ::)
-
ima srece da nije nov za jul-avgust inace bi bilo 10%od plate :D
-
Gde? Sta?
Ma, samo vam se cini.... :D :D :D
-
grasak,kukuruz,morkov..sve to skuvano mmmmm....a svinjama sta god da das oni to pojedu ;D
-
Pa gde da nadjem kukuruz?! Jel ima to da se kupi negde, da ne moram da ga berem? Imam nekoliko konzervi nekog kukuruza u spajzu, kevin, jel to ok?
-
Imas smrznuti kukuruz po super marketima.
Pola kilograma je oko 80 din. Samo ga prokuvas 10-15 min i eto ga. ;)
-
Lepo. U koje doba dana je najbolje da se jede?
-
jel moze da se konzumira u malim kolicinama ( citajte 100 gr ) povremeno tokom nacina ishrane kada se ne unose UH? Pise da u 100 gr ima 23 gr UH, ali ipak nije to isto kao kada se konzumira neki cist UH, tipa muslija, lanenih... ipak kukuruz spada u povrce... ???
-
a posle toga pravo na cardio...
-
ma ja sam odgovorio na temu ne znam ja jos te bilderske ishranice :D
-
:D
-
Kukuruz bre najjaci, a tek kad se posoli pffffffffffffffff ;D ;D ;D
-
a tek serviran uz grasak i morkov
-
a jel zna neko odgovor na pitanje, please?:) 8)
-
Ovako stoje stavri.. od 100g kukruza ti neće biti ništa loše... on ima srednji GI što značu da nije siti kao hleb ali naravno ima šećera...
Ako nisi profesionalni builder naravno da možeš da uzmeš 100g kukruza.. neće ti uništiti liniju.. ima važnijih stvari...
-
Pa bas tako, ako nisi profi, ne moras toliko striktono da se drzis ishrane i vremena kad ces unositi hranu.. Naravno da postoje pravila kojih se trebas pridrzavati, ali isto tako neces umreti ako pojedes parce hleba uvece u 11 ili kukuruz u podne... Just relax 8)
-
pa nisam bidlerka, ali sam malo freak sto se toga tice, xixixixi, u svakom slucaju hvala na odgovorima :)
-
pa nisam bidlerka, ali sam malo freak sto se toga tice, xixixixi, u svakom slucaju hvala na odgovorima :)
tako i treba .. kad radish neshto radi kako treba ili nemoj raditi :D ... nema sredine :D ... ne slushaj ove dushmane ;PPP ...
-
:)
-
A ljudi sta mislite o kokicama? :) Bilo da su one iz mikrotalasne (bez ulja), ili iskokane u serpi masne ko djavo....
-
Tesno... nezna se sta je gore :) u prvom slucaju ulje i so, u drugom so i to sto je iz mikrotalasne
-
A ljudi sta mislite o kokicama? :) Bilo da su one iz mikrotalasne (bez ulja), ili iskokane u serpi masne ko djavo....
sta mislis o bureku?
-
Tema je kukuruz.... pa sam pitao za kokice....
A o bureku ne treba ni pricati ;D
-
pa kakvo je to pitanje na forumu koji treba da propagira kvalitetnu ishranu suplementaciju itd.? a tema nije obroz a ''varanje'' ..stvarno ne vidim za tako ocito pitanje ,kokice nikako ne valjaju osim ako si stvarno sto se materije tice skroz neuk...ali sumnjam
-
pa cisto pitanje kao pitanje.... ima dosta tema o raznoj hrani, a nigde nisam video kokice pa sam zbog toga pitao za tudje misljenje... mislim da nema nista lose u tome.. ja kukuruz inace samo nekad stavljam u pirinac za dorucak, cisto radi ukusa... posto volim kukuruz secerac :D
-
Onda lepo kupiš kukuruz i uživaš u njemu. ;) Imaš onaj smrznuti kukuruz po marketima. I ja ga kupujem.
Inače, jesi li nekad pogledao koliko masti ima u kokicama za mikrotalasnu? Uvek ću napraviti ove u šerpi da imaju manje masti od ovih za mikro. Otkud ti to da u šerpi budu toliko masne? Ne praviš pomfrit. :D :D Sipaš par kapi ulja koje se lepo razliju u vreloj šerpi i to je sve. ;)
-
Pa da i ja uzmem onaj frikomov zamrznuti kukuruz, taj mi je najbolji... pa ga pomesam sa pirincem i bude extra. A za kokice u serpi sam imao osecaj ko da su bas bas masne.... :P
-
Otprilike jednom-dva puta mesečno jedem kokice. Nekad to budu one iz mikrotalasne, nekad ih sam pravim u šerpi. Uvek su manje masne one u šerpi. Kažem ti, 3-4 kapi ulja su dovoljne za to. A one za mikrotalasnu su prepune masti. Prsti mi budu baš masni dok ih jedem.
Pogledaj nekad unutrašnjost one kesice kad je isprazniš i biće ti jasno koliko tu ima masti. :)
-
Ne znam zasto,ali kokice mi nikad nisu bile frka,i lagano mi uvek padnu...ali kada ih vidim i razmislim da IMAJU BUKVALNO SVE sto nevalja u jednom trenutku-hidrat i to totalno prost,mnogo trans masti,i mnogo soli ,odma dobijem neku odbojnost....ovako i mogu da odolim niti mi se jedu,ali najteze mi je kad odem u bioskop...ja zvake i kolu zero a ostali nema sta ne hrskaju :(( a uz film su ...UFFF......
-
preseli se u novi sad, mi nemamo bioskop...ili znas kako, pomesaj onu tunu kuvanu u vodi i ellu i to jedi u bioskopu, ju bre kako ume da smrdi i onda si barem oterao ove sto hrskaju.
@topic: batali kukuruz, jednostavno ima boljih resenja.
-
preseli se u novi sad, mi nemamo bioskop...ili znas kako, pomesaj onu tunu kuvanu u vodi i ellu i to jedi u bioskopu, ju bre kako ume da smrdi i onda si barem oterao ove sto hrskaju.
?cemu sarkazam,samo govorim za to usput,ja jedem pre polaska od kuce ,hranu ne nosim nikad,i to je retko osim na posao
-
preseli se u novi sad, mi nemamo bioskop...ili znas kako, pomesaj onu tunu kuvanu u vodi i ellu i to jedi u bioskopu, ju bre kako ume da smrdi i onda si barem oterao ove sto hrskaju.
?cemu sarkazam,samo govorim za to usput,ja jedem pre polaska od kuce ,hranu ne nosim nikad,i to je retko osim na posao
nije sarkazam, onako sam samo lupio, nista vise... :P
-
aha...pa jos bolja varijanta bi bila kuvana jaja :D ;)
-
I to tek skuvana, dok se još nisu ohladila. :D Onaj miris kad počnu da se ljušte... Fuuuuuuuuuuuj!!!! ;D :D :D
-
a taj problem se može rešiti recimo sa bademom ili nekim drugim koštunjavim voćem...
ja u poslednje vreme, kad krenem od kuće, strpam u kesicu 50-ak gr. sirovog badema, oraha, ili lešnika, i stavim u džep od jakne ili torbicu ako ponesem pa imam za usput... bolje to nego potegnuti za nekim junk-om...
-
Bele semenke zakon! Samo ih prstima gulite zbog soli i extra... naravno i kostunjavo je super ali kratko traje uzivancije ako se normalno jede :)
A sto se kukuruza tice, lepo u lonac, skuvas i uzivas. ni mene kokice nikada nisu nista posebno bilo... jedino kada pocnete jesti masne i slane onda vam se samo i dalje jedu jer su teski junk, ako droga i to je to. a ovako da dobijem zelju za kokicama, nikad... kada gledam film, bele semenke i kostunjavo izmrvljeno :)
-
Hmm znam da su te semenke obicno pune masti,zapecene i imaju mnogo soli,ali da zaboravimo na to ako...msm ono...jesu zdrave? ;D :D
-
Of course, izvor zdravlja ;)
Zato sam i napisao rukama ih gulite, jer tada ne unosis nista soli... jer ne mogu da ih posole iznutra ;)
-
A zar nije lakse kupiti sirove semenke pa ih sami ispecete u rerni bez icega... Mislim guljenje prstima jbt :D :D :D
-
I to sto kazes... Ali moze i tako kao sto sam napisao ko je navikao i koga mrzi da pece :)
-
Кулићу фора је да ако једеш семнке одрадиш и неки кардио па како другачије него прстима, чуо сам да је то добро за подлаткицу и бицепс, ако погодиш угао... :D
Ја кокице волЕм и следећи пут ћу сликати количину коју поједем за време једне утакмице ЛШ, а ви ме после прозивајте до сутра! ;D
Кукуруз (шећерац) ћопам 1-2х недељно и то углавном око 200гр, јер мање количине "спалим" у року од сат времена и после "ајд будало опет у кухињу"... ;D
-
Otprilike jednom-dva puta mesečno jedem kokice. Nekad to budu one iz mikrotalasne, nekad ih sam pravim u šerpi. Uvek su manje masne one u šerpi. Kažem ti, 3-4 kapi ulja su dovoljne za to. A one za mikrotalasnu su prepune masti. Prsti mi budu baš masni dok ih jedem.
Pogledaj nekad unutrašnjost one kesice kad je isprazniš i biće ti jasno koliko tu ima masti. :)
Isto praktikujem... ipak su kokice zdravija grickalica od npr smokija,cipsa i sl.. ako ih sam peces.
Naravno, losa opcija za nekog ko je na dijeti i strogo pazi na ishranu
-
kokice nikad ih nisam ni voleo... tako da mi ne padaju tesko njihove lose strane... :D
sto se tice semena bundeve.. ima da se kupi oljusteno i to slano i peceno, a ima i pakovanje koje su sirove i nepecene.. ja te uzmem pa ih gricnem uvece.. super su a nisku skupe... :)
kuvani kukuruz ima da se kupi i u konzervi... mala konzerva 40 din... otvorite prospete vodu i mozete je sasuti u usta dok cekate zeleno na pesackom prelazu.. :D
-
Ja sam ih voleo itekako :) Ali sam ih skroz izbacio.... inace mi je pre bilo uz film obavezno bila jedna cinija.... 8)
-
a ne znam dal ste znali.. ovde kod nas prodavci kokice pospu samo sa soli a u Americi je uobicajeno posipanje topljenim maslacom.. stavise to se podrazumeva, ako necete treba da naglasite! :))
-
Pa da... imaju one kokice sa puterom da se kupe za mikrotalasnu... to pojedes jedne i umres od masti! :D Koliko puter ima? ja mislim 80% masti u sebi.....
-
Hehe, nazalost... to je bas junk junka...
Pao mi na pamet onaj mali kukuruz sto ima da se kupi. Ja sam pre mislio da je to vestacki :)?
Jel zna neko vise o njemu, jel su njega genetski tako uzgojili ili? :) Mislim lep je onako, ali bukvalno umanjen kukuruz, kao minijatura...
-
Misliš na kukuruz kokičar ili?
-
Baby Corn... :) Ja to nikad nisam probao..moracu..
Al ja kontam da je to mlad kukuruz koji jos nije dozreo.. ako mislimo na isto cudo...
ovo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Baby_corn
on se bas koristi u kineskoj kuhinji...
-
E na to Takahiro, mini mini :) ne kokicar Roberte :) ime mu je baby izgleda :D
-
Hehe, nazalost... to je bas junk junka...
Pao mi na pamet onaj mali kukuruz sto ima da se kupi. Ja sam pre mislio da je to vestacki :)?
Jel zna neko vise o njemu, jel su njega genetski tako uzgojili ili? :) Mislim lep je onako, ali bukvalno umanjen kukuruz, kao minijatura...
baby corn - lično ga ne volim
koliko znam ništa posebno po sadržaju - očekujem nešto tipa kiselog krastavca...
-
Ja sam ih voleo itekako :) Ali sam ih skroz izbacio.... inace mi je pre bilo uz film obavezno bila jedna cinija.... 8)
probaj uz film neki miks badema, lešnika, indijskok/brazilskog oraha, sa malo suvog grožĂ°a ;)
-
Jel zna neko vise o njemu, jel su njega genetski tako uzgojili ili? :) Mislim lep je onako, ali bukvalno umanjen kukuruz, kao minijatura...
ovo kad vidim, kao i one karnišone krastavčiće i tako svu tu "zoom out" hranu, deluje mi tako "morbidno", iskreno....
koliko je to zaista prirodno? nisam upućena
-
Takodje i ja Monika...
A najcesce sam ove kukuruscice vidjala po posnim slavama,stave ga domacice kao dekoraciju :D,i na kraju u tanjiru ostane samo on,niko i nema zelju da ga proba,pa ni ja naravno...
A inace kukuruz obozavam.Uzivam u kuvanom kukuruzu,ali jedva cekam da krene sezona pa da odem na selo i sa bracom spremam "pecenjake".To mi je vec posebno zadovoljstvo i meni najdrazi vid kukuriuza za jelo...A i tako me podseca na detinjstvo :)
-
Pa i ja sam se pitao koiliko je prirodno :)
Ali jeste, sada sam se setio kada je Daniela napisala, vise podseca na nesto poput krastavcivca jer stoji u vodi, kiselkasto je... znaci ne valja :)
-
Ali to je skroz obican kukuruz koji je tek poceo da se razvija.. nista vestacki napravljeno kao na primer baby paradajz i krastavac.. na Dalekom Istoku ga vec vekovima koriste za pripremanje jela.. Ako bolje pogledate videcete da su mu se zrna tek pocela razvijati i da je sepurika meka i jestiva.. :)
-
evo malo i kroz slike 8)
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/a.jpg)
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/b.jpg)
(http://i220.photobucket.com/albums/dd136/djoledjole/c.jpg)
oko 100din kosta tegla baby corna... bas cu probati da spremim sa nekom piletinom, povrcem i soja sosom... ne moze da ne valja.. ;)
-
Kao što reče Beka, jedva čekam kukuruz u prirodnom obliku koji se može kuvati i peći. Tako nešto obožavam i nemam mere. :)
-
Kukuruz tek sazreva krajem jeseni?
Nemoj jedva da cekas, to znaci da je proslo i prolece i leto :D Ja jedva cekam da sto kasnije stigne sledeca zima, hehe
Kukuruza se uvek moze naci
-
pa to je normalna biljka, ništa genetski modifikovano.. ko voli kiselo svideće mu se
-
8) 8) 8)
ja se navukao na pnu smrznutu mesavinu-kukuruz,grasak i sargarepa :)
sa kasikom maslinovog ulja,malo persuna,belog luka i sa tunjevinom ispadne
extra ukusan i lagan obrok :)
ja volim ljuto,pa jos dodam i ljutu tucanu papriku :)
kukuruz se bas dobro slaze sa tunom :)
a mislim i da je roni u jednim od priprema krkao kukuruz kao izvor uh,ako se
nesto nisam istripovao :)
-
Navalite na kukuruz
Kukuruz je napokon dospeo na pijace - iskoristite to i opskrbite svoj organizam skrobom i ostalim blagotvornim sastojcima koje sadrži ova žitarica.
Kukuruz je iz Amerike u Evropu doneo Kolumbo 1493. godine. Danas u ukupnoj proizvodnji žitarica na globalnom planu nalazi se na drugom mestu iza pirinča.
Hranljiva vrednost kukuruza zavisi od načina njegove pripreme. Mlevenjem zrna se smanjuje procenat masti i proteina, dok se ljušćenjem otklanja celuloza.
U kukuruzu najviše ima vitamina C i A koji, meĂ°utim, iščezavaju tokom termalne obrade.
Najbolje ga je konzumirati nakon što je ubran - što duže stoji gubi šećer. I konzervirani kukuruz je zdrav jer je bogat antioksidantima.
Čak je i kukuruzna svila blagotvorna - pre svega kao diuretik, a pomaže kod bolesti urinarnog trakta, srčanih tegoba i reume.
Skrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnu kukuruza (73 odsto) i predstavlja važan izvor energije. Zato se preporučuje konzumiranje ove žitarice za doručak.
Svež kukuruz u frižideru možete čuvati najduže dva do tri dana, ili ga zamrznite tako što ćete klipove staviti u vrelu vodu na nekoliko minuta, a potom u led kako bi se brzo ohladili.
Zatim skinite zrna sa klipa, prstima ili nožem, i stavite ih u kesu za zamrzivač.
Tokom zime koristite zrna kukuruza kao dodatak raznim jelima od mesa i povrća, umesto hleba ili krompira, ili napravite salatu: zrna kukuruza pomešajte sa čašom kisele pavlake, posolite po ukusu i dodajte sitno seckanu miroĂ°iju.
preuzeto sa:MONDO
-
Za dorucak ga nikad ne bih jeo, ovsene su 5puta bolje i 500 puta ukusnije =)
Dobar je u onoj meksickoj mesavini sto je Johnny Bravo spomenuo
-
Volim u off sezoni da jedem kukuruzni griz u kombinaciji sa ella sirom jer mi bude lep obrok.Mada i on sam kada ga skuvam mi bude lep iako nekome to deluje nemoguce.Ne kuvam ga sa mlekom vec vodom ;)
-
Ja sam uživala u kukuruzu ove godina.. izabrala sam ga kao izvor skroba i baš mi je prijao
-
Ja sam uživala u kukuruzu ove godina.. izabrala sam ga kao izvor skroba i baš mi je prijao
Dobra opcija u svakom slucaju.Mada iskreno ja ga bas ne volim toliko jesti onako obicnog vec vise kroz griz.Nekako mi tada kada ga skuvam ima poseban smek.
-
onako običan jedem jer me manje grize savest - ima više vlakana i drugih hranjivih materija
-
onako običan jedem jer me manje grize savest - ima više vlakana i drugih hranjivih materija
A onda je ok ;) mada onako dok se skuva pa je vruc i onda se stavi ella u njega pa se pomesa sve...stvarno dobije neki poseban ukus i meni bar bude jako lepo.Jedina mu je mana sto se brzo pojede :)
-
8) 8) 8)
bas sam poceo da ga krkam zadnjih par nedelja....onako slucajnoi :)
ostane dosta zara od rostilja pa kao da se nebaci,ajde da se ispece kukuruz ;D
jedino sto se prokletinja zavlaci medju zube,pa ih po 2h cackam ;D
-
Ja volim ovaj mladi kad počne u sezoni, nekoliko komada u lonac i piči. :-)
-
Pečen ili kuvan, svejedno - obožavam ga. :)
-
Pečen ili kuvan, svejedno - obožavam ga. :)
Ponekad i ja tako uzmem ali nikako ne solim cak i kada smem.Jednostavno to mi pokvari njegov ukus.
-
Isti smo po tom pitanju. Meni je neshvatljivo soliti kukuruz, skroz mu pokvari ukus.
Vidi fore: kukuruz ŠEĆERAC a SOLE GA. :D
No, dobro, i to je već stvar ukusa, a tu nema raspravljanja. ;)
-
Kukuruz treba da jedete često
Sprečava anemiju, oslobaĂ°a od bolova u mišićima, nezamenljiv je borac protiv bronhitisa, gihta, depresije i dijabetesa. Reč je samo o supernamirnici - kukuruzu. Ali to nije sve, kukuruz poboljšava koncentraciju, naročito se savetuje sportistima zbog kondicije, jača nervni sistem, čisti krvne sudove, digestivni trakt i odličan je diuretik.
- Ova namirnica je dostupna tokom čitave godine i mogla bi se ubrojati u sastavni deo svakog zdravog menija - objašnjava nutricionista Branka Mirković.
Poboljšava memoriju
Zahvaljujući obilju vitamina B1 (jedan kukuruz zadovolji 24 odsto od ukupnih dnevnih potreba), koji je sastavni deo enzimskih reakcija vezanih za stvaranje energije, takoĂ°e igra važnu ulogu u kognitivnim funkcijama mozga jer je potreban u sintezi acetilholina. Acetilholin predstavlja neurotransmitere neophodne za memoriju. Nedostatak acetilholina vezuje se za bolesti koji se javljaju starenjem, kao što su senilnost i Alchajmerova bolest.
Prijatelj organa za varenje
Zbog velikog sadržaja biljnih vlakana, odličan je diuretik i pomaže u regulisanju zatvora. Dobar je i kod oboljenja želuca, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu, a znatno smanjuje i gorušicu.
Srce voli kukuruz
Zbog velikog sadržaja dijetetskih vlakana, kukuruz snižava nivo holesterola u krvi, a njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje kardiovaskularnog sistema leži i u značajnom sadržaju vitamina B grupe koji snižavaju nivo homocistina u krvi. Homocistin direktno oštećuje krvne sudove pa, snižavanjem koncentracije ovih opasnih molekula smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara, ili oboljenja perifernih krvnih sudova.
Smanjuje rizik od raka pluća
Konzumiranjem hrane bogate beta-kriptoksantina - crveno-narandžastog karotenoida koga ima u velikim količinama u kukuruzu - značajno se smanjuje rizik od obolevanja od raka pluća. Jedna od studija je pokazala da unošenje kukuruza kod nepušača smanjuje rizik za 27 odsto, a kod pušača 37 odsto u odnosu na pušače koji retko unose hranu bogatu ovim sastojkom.
Sačuvajte vitamine
Za razliku od drugog povrća koje termičkom obradom gubi jedan deo nutritijenata, kuvanjem ili pečenjem kukuruza delimično se uništava samo vitamin C, ali se oslobaĂ°aju molekuli sa antioksidativnim dejstvom, što povećava njegove zaštitničke moći.
autor:Biljana Tasić
Foto: Shutterstock
preuzeto sa: www.blic.rs
-
Kačamak zdraviji od kornfleksa
Kukuruzno brašno može da bude osnova za zdrav obrok. Kako da pripremate jela od kukuruza i kako ona utiču na vaše zdravlje, objašnjava Branka Mirković, nutricionista.
Kačamak
Ovo jelo je u poslednje vreme nepravedno izostavljeno sa jelovnika. Preporučuje se kao lagan i dobar doručak ili večera uz dodatak mleka ili nekog mlečnog proizvoda (jogurt, sir, kajmak). Ako vodite računa o kalorijama ili zdravlju, isključite masne mlečne proizvode koji se preporučuju deci u razvoju i mladim i zdravim osobama, i dodajte obrano mleko ili nemasni sir ili jogurt.
Proja
Priprema se na različite načine, od osnovnog recepta - brašno, voda i so, sa masnoćom ili bez nje, do današnjih projara i projica koje su prave energetske bombe zbog masnoće koja se dodaje. Da biste mogli i dalje da uživate u omiljenom ukusu proje, smanjite masnoću, dodajte nemasni jogurt ili sir. Postoji izvanredno posuĂ°e u koje nije potrebno dodavati masnoću.
Kornfleks
U svetu se koristi odavno, a kod nas poslednjih dvadesetak godina. Mnogi pogrešno misle da je niskokaloričan (uvek čitajte deklaraciju). To je, u stvari, instant kačamak u ljuspicama. Svakako je bolje da pripremite kačamak umesto da pojedete kornfleks.
Kokice
Kokice imaju isto kalorija koliko i kukuruz, ali uz dodatak ulja prilikom pečenja, dobijaju dodatne kalorije koje ovu popularnu grickalicu svrstavaju u kalorijsku bombu. Na tržištu se mogu naći i kesice sa kokicama za mikrotalasnu rernu, sa raznim dodacima, veoma nezdrave.
Ekstra savet: Ako sami kiselite kupus, dodajte jednu šaku suvog prošlogodišnjeg kukuruza, raso će ostati bistar, lepe žute boje i neće biti sluzav.
autor:Biljana Tasić
Foto: Shutterstock
preuzeto sa: www.blic.rs
-
Volim kačamak i povremeno ga spremam sa sirom. :)
-
Skenula bih samo pažnju na kornfleks jer često vidim da mnog na dijeti jedu kornfleks misleći da je extra dijetalan i zdrav... greška! prošao je takav proces obrade da je jako malo vrednog ostalo u njemu, ima visok glikemijski indeks i mnogo bolja opcija od njega su celovite žitarice - ovas, ječam, raž, pšenica...
-
Skenula bih samo pažnju na kornfleks jer često vidim da mnog na dijeti jedu kornfleks misleći da je extra dijetalan i zdrav... greška! prošao je takav proces obrade da je jako malo vrednog ostalo u njemu, ima visok glikemijski indeks i mnogo bolja opcija od njega su celovite žitarice - ovas, ječam, raž, pšenica...
Slušajte Moniku! ;)
Mada Monika da li te čudi što za kornflex misle da je zdrav kada dijetare na kromipiru (i to mislim na pomfrit iz meka ili čips!) ili sladoledu? :S
Može nekada i kornflex ali mora da se tempira i da se zna da je "badass" hidrat. :)
-
Znači ne mogu da verujem koliko ljudi klopa taj korflakes...
Pazi ima i onaj od integralnih žitarica ali je skup i naravno nije sav od integralnog brašna..
Najbolje jesti ovsene pa si miran
-
Da, to je stvarno smesno...
Ima ranoraznih mekinja, obilje vlakana!
Ovsene su naravno najukusnije, i ima na grame, tako da nisu skupe.
Psenicne su klasika i dobre su.
Ja sam i speltu kupovao pored spensa i isto je dobra (mekinje) a jeo sam i razene pre neki dan (a video da imaju i jecmene) i one su lepe. Kasikica meda, kljucala voda, cimet kasnije (kao i sa ovsenom kasom) i da vas Bog vidi :) ekstra low calorie, ukusno i brzo i lagano... i sa mlekom super ide naravno...
psenicne klice przene imaju da se kupe. razene pahulje. sve to moze da zameni secer zvani kron fleks. pa ja mislim da on kosta 100 dinara kila, valjda ljudima odmah treba da bude jasno o cemu se radi... cak i lepij nestle slicnih ali mnogo kvalitetnijih stvari ima, zatim i boljih muslija.
ali moje tip je - mekinje :)
-
Zenski deo populacije pogotovo klopa taj kornflex,licno znam nekolio njjih ,ali ne vredi zenskam da objasnjavas...
Pogotovu onaj sto nestle pravi i na kojem pise zamislite "FITENS",znaci strasno...
-
Eee mogo bi ja te mekinje uzeti, kakav je ukus toga? Ja bih ovsene mogao kilu na dan :D
-
Nije strasno ako se kornfleks jede ponekad ali ne treba preterivati.
-
Corflakes = hleb
Idemo dalje...
-
Corflakes = hleb
Idemo dalje...
I hleb moze ponekad da se jede samo ako se zna kada,koji i koliko.
-
ma kakav hleb, secer. daleko je hleb iznad korn fleksa...
-
Pricam iz ugla obicnog coveka kojih ima najvise i koji citaju nase tekstove.Ovo se naravno ne odnosi na nas takmicare ili vezbace kada su na definiciji.Opet se vracam na to sto sam i ranije dosta puta rekao: Nema potrebe da se ljudi bas odricu svega i budu robovi svoga tela.Voditi racuna o ishrani je pozeljno ali pojesti nesto sebi za dusu je isto tako ok ukoliko se ne preteruje.Zato i kazem moze hleb,kukuruz itd ali ne treba preterivati.
-
To smo napomenuli mnogo puta, ali korn fleks svakako nije namirnica sa kojom treba sebi dati oduska... to je jedno od najosnovnijih stvari za izbaciti...
-
Ako neko sebi daje oduska sa pizzama,burekom i pljeskavicama onda ne vidim zasto to ne bi bio i kornfleks ako ga neko mnogo voli.
-
Jeo sam juce burek , i onoj pekari preko puta meka. Znaci predoziro sam se od masti gadne , necu nikad vise jesti burek ( a ni nisam jedno 2 god)
-
Jeo sam juce burek , i onoj pekari preko puta meka. Znaci predoziro sam se od masti gadne , necu nikad vise jesti burek ( a ni nisam jedno 2 god)
Sada predji na kornfleks :D
-
ne pricamo o odusku tipa day off, nego o pocetnickom sredjivanju ishrane. ako neko jede picu, burek, pljeskavice, onda ce samo nastaviti da se goji
svakako da stoji da ponekad treba pojesti i najveci junk... ali imati meru... pa ja sam u jedno 100 postova uvek isticao da je najvaznije polako sredjivati ishranu, nikakve ausvic varijante i striktna pridrzavanja...
ali da ne idemo vise u off
ako nemate vise sta o kukuruzu ili korn fleksu zakljucacemo temu
-
Za zivo cudo,ali hvala Bogu,meni taj corni flex nikad nije bio ukusan ni primamljiv.Jos mi samo on fali :D
Ali zato kacamak i proju obozavam.Najlepsim doruckom smatram nesto od toga.Srecom pa sada i po pekaricama imaju da se nadju te obicne projice pa kad ovako radim jutarnju smenu,za dorucak je obicno projica sa jugurtom ;) .
Sada sam se posebno obradovala kad sam videla u pekari gde kupim projice da ih odozgo posipaju semenkama suncokreta i bundeve,lanenim semenom.Uzivam u tome.
A nedeljom se kuci zna,za dorucak je obavezno kacamak :) Svi ga kuci obozavamo bas
Ovi proizvodi mi zaista pomognu oko probave i rada creva,a i lako me zasite pa se ne prejedam od njih ;) .
-
Upravo tako. ako se Nedeljom ujutru jede kacamak, onda ga i treba jesti, o tome se radi :) ali kada se pazi, pazi se...
kukuruz je bas napljuvan, upravo zbog korn fleksa i valjda jer su genetski "doterivali"... kuvani kukuruzi su super :) mnogo bolja opcija pojesti ih leti na Strandu nego sladoled ili masnu mekiku, zar ne :)