Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: mabaus Januar 24, 2009, 10:10:05 posle podne
-
zdravo svima po prvi put pisem mada cesto prelistavam i iscitavam forum interesujeme sta mislite o grizu naravno pirincanom pr. za dorucak i recite mi nesto o nekoj dijeti za definiciju ili ako je o tome vec pricano samo mi recite kako da dodjem do nje. znaci ne pricam o dijeti za skidanje velikog broja kg. imam 87kg a visok sam 175 nisam debeo dosta dugo vezbam ali sam uvek radio za masu pa sam da se definisem
-
ako vec moras griz uzmi kukuruzni ili psenicni...ako nemoras neuzimaj ga nikako..
-
Pa kukuruzni je najgori... Ne bih ti ja bas savetao da jedes grizove... "skrobcina" sa dosta aditiva, emulgatora...
-
ok objasnii mi zasto je kukuruzni najgori ,tj gori od pirincanog...?
-
cekajte kako psenicni ispade bolji od pirincanog. Inace pitanje sam postavio jel sam gledao ROnia Colemena njegoave treninge i ishranu svako jutro jede griz ja sad neznam od cega je ali on jede naravno i belance i sir ali me bas interesuje griz
-
TO sto RONI Jede NIJE griz..to je nesto drugo sto kod nas nema...griz ti je ok zamena za ovsene ali ne jedi ga u velikim kolicinama..tj nevidim sto bi recimo ovsene menjao ali ako bas oces ...sto da ne dace ti energiju....inace...roni ''jede'' jos mnogo toga pored..gritza i tih gluposti :)
-
griz jednako belo brašno
-
...
-
Sto se ishrane tice stavi akcenat na nemasne proteine - riba (pogotovo oslic), curetina, belo meso, spremljeni sa sto manje masti, posni sir, belanec jajeta, whey protein nakon treninga i ujutru, mozes NEOGRANICENU kolicinu svezeg i barenog povrca... mozes ujutru ovsene pahuljice, pirinac integralni u umerenoj kolicini, voce umereno i ujutru, leguminoze umereno, mleko i mlecni proizvodi takodje i to sa sto manje masti, mozes ubaciti kasiku maslinovog ulja i malo kostunjavog voca orasi ,lesnici, bademi, obavezno riblje ulje omega 3 ubaci kao suplement, i u vecernjim satima gledaj da izbacis ugljene hidrate tj samo npr riba sa povrcem... slatko,masno, pekare, sokove - izbaci...
oborci na svaka 2 sata da bi metabolizam konstantno bio "u radu"
za griz se slazem sa prethodnim postovima
-
a za griz se neslazem ...moze da bude jako dobar za jutarnji obrok..i to vise nego dobar...
a to da izbaci uh uvece...to zavisi od mnogo faktora...ako smanji dnevni unos hidrata ispod nivoa za odrzavanje naglo i napravi veliki deficit to uvece bi ga recimo ubilo....to se neradi odma.hidrati moraju postepeno da se smanjuju...i to to valjda treba da znash dobro...
-
niko nije rekao da griz nije dobar obrok.. smao da je isto kao da jedeš beli hleb ili bilo koji drugi proizvod sa belim brašnom
-
gi load >gi so no...
-
ja uporno pricam o pirincanom grizu a danijela mi uporno prica o belom brasnu koliko ja znam belo brasno se dobija iz psenice ane iz pirinca no nema veze shvatio sam poentu hvala
-
8) 8) 8)
Cim je griz,znaci da je usitnjeni pirinac u pitanju,i on se samim tim mnogo brze vari,i
samim ti ima mnogo veci GI,sto znaci da nije dobra opcija za dorucak kad hoces da
se definises :)
Kad si na masi,ako nisi sklon gojenju,onda je ok :)
-
ti uporno misliš da je griz nešto posebno a ja ti kažem da je samo brašno - pirinčano brašno - jel sad ok?
-
meni nije jasno... zasto je pirinac dobar a pirincano brasno nije?! kakva je razlika osim u sitnoci ako mogu tako da kazem?
-
meni nije jasno... zasto je pirinac dobar a pirincano brasno nije?! kakva je razlika osim u sitnoci ako mogu tako da kazem?
ista stvar kao sa psenicnim zrnom i belim brasnom.. Johnny je odgovorio.. dva post-a ispod tvog.. :)
-
Razlika je u tome sto cim je obradjen veze su mu oslabljene i obicno je sveden na prostiji nivo secera sto odlikuje namirnicu nestabilnoscu i ogromnom moci da podize insulin...savetujem ti da uzmes da citas ,i za to gl i gi pre nego sto postavis ovakva pitanja....namirnica treba da je sto manje moguce obradjena pri pripremanju,a kamoli fabricki itd
-
tako je .. najbolje je kad je sa opnom 8intergralni) jer onda su tu i vlakna celuloze koje svakako smanjuju količinu i brzinu apsorbovanog šećra zbog čega i nema taloženja viška kalorija u masti.. šećer (deo koji može da se iskoristi) se oslobaĂ°a postepeno i tako se postepeno i koristi - kako i treba telu.. a ne sve odjednom kao kod preraĂ°emnog šećera/brašna
-
To je tacno medjutim to nije jedina stvar koja direktno smanjuje glikemicku moc namirnice,vec i sama struktura njene glukoze...naravno da vlakna u samoj namirnici u mnogome uticu na bolji kvalitet...pogledajte samo razliku izmedju belog i braon pirinca...razlika je enormna u GI a kolicina hidrata je skoro identicna...medjutim kod braon rize na 100g imate oko7-8 g vlakana od tih ukupnih UH dok u belom nema skoro ni 1 ceo gram
-
u kom smislu kažeš "struktura glukoze"?
ne razumem...
misliš da li je u sastavu disaharida ili polisaharida ili šta?
-
Mislio sam na strukturu secera tj UH izvinjavam se... da dali je polisaharid mono,di itd,i jacina samih veza ako su lancani