Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: TashaBG Septembar 22, 2007, 10:54:21 posle podne
-
Da li ste znali da je neko rekao :"U vinu je mudrost, u pivu snaga, a u vodi bakterije". Ako ovome dodamo i staru poslovicu:"Um caruje, snaga klade valja", više nema dilema oko izbora.
Nije poznato kada je čovek popio prvu čašu vina, ali jedno je sasvim sigurno, oduvek ga je smatrao Božjim darom.
Vino i zdravlje:
-antisepticka i terapeutska svojstva crnog vina poznata su jos od davnina
-Savremena nauka i analitika je dokazala da pojedini sastojci grožĂ°a i vina i to pre svega iz grupe proantocijanidola, mogu se uspesno primjenjivati u oblastima kardiologije, neurologije, gerijatrije.
-Vino je nezamenjivo kod dijeta siromašnih natrijumom. Čaša vina sadrži i do 10 mg natrijuma.
-Onima koji redovno piju vino, manje preti opasnost od kamena u bešici i mokraćnim kanalima
-Pomaze kod anemije(kupinovo vino)
-Vino koje organizam apsorbuje zajedno sa obrokom, djeluje u probavnom traktu protiv mikroorganizama koji se aposrbuju sa povrćem, voćem ili inficiranim tkivima, koja su ponekad prisutna u morskim plodovima ili u drugoj hrani koja se jede sirova.
-Vino je, takoĂ°e, vrlo poznato u lečenju gripa i bronhitisa
-Trenutno se ne poznaje nijedno oboljenje izazvano prirodnim vinom, osim ako se ono konzumira u preteranim količinama
"I MLEKO JE ZDRAVO,ALI ONO NE GREJE DUSHU"
-
hmmm .. ne volem vino ... nepredvidivo je .. nikad ne znash kako ce uticati na tebe ... ne pricham o chashi vina .. to nije zanimljivo ..
-
pa polako ono radi kaze pij me sticicu te... ;D ja znam kolika mi je granica...mnogo sam imao try and error :D
inace crno samo ako mesam sa sokom , a belo mi je svejedno, iz case , iz flase, iz bokala, bureta... sa kiselom, sa sodom...nije bitno samo da je hladno...mada mi u poslednje vreme smetaju ovi rizlinzi domaci, previse su kiseli...
-
Muz i ja uvek popijemo po casu crnog posle rucka ili vecere.Ono sto me je on naucio a iz njegovog kraja je(Dalmacija)
je da ga razblazujemo sa obicnom vodom(Bevanda).Ali juce smo npr pili vino od borovnice (4posto alkohola) i mogu vam reci da me je osamutilo 8)
-
meni je dve case crnog dovoljno da pocnem da se kezim i zapinjem...to valjda govori u prilog tome koliko cesto pijem...i kad preteram uvek se rasplacem na kraju... :-[
-
hahah ...rasplachesh se ... nevera ... to josh nisam video ... moramo se jednom napiti ... :D shalim se...
ali svaka ti chast na reakciju na alkohol :D :D :D
@CTEBAH : ma crno mi je chudno jako .. nekad mi nije dobro od jedne chashe a nekad ni bure nije dosta .. ne bukvalano naravno ali razumete me ... ali shpriceri su MAJKA :D :D
-
da... :-[
i to bez nekog velikog povoda...samo mi dodje tako...mozda zato sto inace ne placem pa vino isprovocira nesto neuobicajeno...
-
Dok ispijam jednu bevandicu,uradicu copy and paste jos jednog dobrog teksta o crnom vinu:
Kardinal Richelieu upitao se jednom: „Kad bi Bog branio piti, zar bi vino napravio tako dobrim?“
In vino veritas! – izreka je i istina koja prati sve plemenite sadržaje našeg života, vino poput amajlije utkano je u poeziju, glazbu, duhovnost, čini život ljepšim, lakšim, otvara vrata naših srca, otkriva našu sponatnost, stvara nova prijateljstva, začin je ljubavi, ...
In vino sanitas! U vinu je zdravlje! – istina je koja prati čovjeka, od kada je čovjeka i vina, u životu u kojem čovjek vinom gospodari, umjereno pije i uživa vino kao dodatak hrani...
Na Svetoj Liturgiji vernici se pričešćuju hlebom i vinom za koje se tvrdi da mistično, za vrijeme liturgije, postaje telo i krv Isusova
-
pa to nema veze sa mistikom ... nije to magija neka .. radi se o simbolici ... kao sjedinjavanje sa Gospodom ...
a onda bog zeli i da se drogiramo kada je koka tako fina biljka ;D ;D
ali poenta u ovome kao i u vecini drugih stvari je u sledecem :
THERE IS USE ... AND THERE IS ABUSE... ;D ;D ;D
-
pa to nema veze sa mistikom ... nije to magija neka .. radi se o simbolici ... kao sjedinjavanje sa Gospodom ...
a onda bog zeli i da se drogiramo kada je koka tako fina biljka ;D ;D
ali poenta u ovome kao i u vecini drugih stvari je u sledecem :
THERE IS USE ... AND THERE IS ABUSE... ;D ;D ;D
bravo lokk1!
-
Ah, crveno vino(obavezno domace, napravljeno kako treba - kupovno je hemija i nema ceze sa kvalitetom i pravim ukusom), lagani lovacki gulas(srnetina). Milina jedna!
Crno vino je i mocan antioxidant posto se pravi od celog zrna grozdja. Semenke grozdja su te koje mu daju to dejstvo.
-
a onda bog zeli i da se drogiramo kada je koka tako fina biljka ;D ;D
SVASHTA
-
Pa nije svasta,da vam je crkva rekla da treba da jedete blato zato sto simbolizuje jedninstvo necega blablabla vi biste jeli i pricalu "Ju al je dobro"
-
Pa nije svasta,da vam je crkva rekla da treba da jedete blato zato sto simbolizuje jedninstvo necega blablabla vi biste jeli i pricalu "Ju al je dobro"
dakle vase lupetanje,ne moze da se opravda ni vasim godinama,sramota!
nego da se vratim temi:
Crveno vino kao antioksidant
Procijanidoli sprečavaju oksidativnu degradaciju vitamina C. Štite strukturne proteine zidova krvnih sudova i čuvaju njihovu selektivnu propustljivost. Pomažu sintezi žučnih kiselina. Imaju sposobnost hvatanja slobodnih radikala (oko pet puta su efikasniji hvatači slobodnih radikala u poreĂ°enju sa vitaminom E).
-
Sta nasim godinama,mi bar razmisljamo o onome sta pises a ne prihvatamo bez rezerve.
-
Slažem se sa Jovom18.. Kao i u većini sluačjeva zaista je žano uzimati pravu stavr.. pričali smo na primer o zelenom čaju u kesicama i onom u rinfuzi..
DAkle akd već čitamo ove divne txtove o crnom vinu treba imati na umu da se radi o pravom kvalitetnom vinu koji zaista i nosi sve te divne kvalitete..
Lično od ovog kupovnog u supermarketu dobijem redovno glavobolju..
-
Neko je rekao: Vino treba da piju samo pametni ljudi, koji ce znati kad da stanu :)
Istina je, sa vinom treba biti obazriv... postoji ta neka granicna vrednost tj. kolicina...do/od koje ti bude lepo ;)
-
Prema boji vino se razvrstava na:
1.Belo vino, koje je proizvedeno od grožĂ°a beloh sorti vinove loze
2.Ružičasto vino (roze) koje je proizvedeno od grožĂ°a crvenih i crnih sorti vinove loze
3.Crno (crveno) vino koje je odreĂ°enim postupkom proizvedeno od grožĂ°a crnih sorti vinove loze.
ps.slažem se sa Jovom18, jer smatram da industrijski proizvedeno vino,nije ni blizu kao domaće...
-
Pa nije svasta,da vam je crkva rekla da treba da jedete blato zato sto simbolizuje jedninstvo necega blablabla vi biste jeli i pricalu "Ju al je dobro"
dakle vase lupetanje,ne moze da se opravda ni vasim godinama,sramota!
nego da se vratim temi:
Crveno vino kao antioksidant
Procijanidoli sprečavaju oksidativnu degradaciju vitamina C. Štite strukturne proteine zidova krvnih sudova i čuvaju njihovu selektivnu propustljivost. Pomažu sintezi žučnih kiselina. Imaju sposobnost hvatanja slobodnih radikala (oko pet puta su efikasniji hvatači slobodnih radikala u poreĂ°enju sa vitaminom E).
lupetanje ... quoteuj ... shta ???
to za koku je analogno sa tvojim textom (Kardinal Richelieu upitao se jednom: „Kad bi Bog branio piti, zar bi vino napravio tako dobrim?“ ) ... to je glupost ...ali od kardinala ni ne ochekujem nishta drugo ...
a ni od Vas...
@hans - pravoslavna crkva ima prelepe rituale i samo se radi o tome kako ih shvatash ... ne bi trebalo bukvalno ... i trebalo bi u svemu tome videti misao .. a ne kao ovaj kardinal alkos ... :D :D nishta loshe u crkvi necesh videti/chuti to je sigurno ;D ;D
-
Nesto nisam raspolozena za diskusije veceras...
Meni ako se svidja sta neko kaze,nije mi bitna nacionalnost,verska pripadnost...
Trebalo bi biti malo tolerantniji prema tim stvarima,nismo primitivci
-
pa nismo primitivci ....zato i kazem ...
i iz tog razloga ne bi trebalo govoriti ishitreno da neko ,,lupa'' , nego pokushati shvatiti to shto je hteo da kaze .. jel tako ?
covek je rekao TOTALNU GLUPOST i na to ciljam ... shishti mi shta je ...
tolerancija je na nivou ... bar sa moje strane ... ali relanost je realnost ..
-
vinum maxime mentis saluti eius qui non bibit nocet
-
dobro doktorka znamo da znate latinski ::) :P
aj sada prevedite nama neznalicama ? ;D :D
-
Potrudite se malkice,misao je super,narocito za ove nervozne :D ;)
-
Evo još po neka informacija o samoj proizvodnji vina:
Samu osnovu proizvodnje vina čini hem.proces koji se zove fermentacija, tokom kojeg pod uticajem kvacasa u anaerobnoj sredini dolazi do razlaganja šećera prisutnih u soku grožĂ°a do etanola pri čemu dolazi do oslobaĂ°anja ugljen dioksida.
Nauka koja se bavi proučavanjem vina naziva se enologija.
-
Crno i belo vino se dobijaju na jako sličan način.
Jedna od razlika u proizvodnji ove dve vrste vina je različita temperatura fermentacije.
Za proizvodnju crnog vina idealna temperatura fermentacije je 29-30 stepeni, dok kada je reč o proizvodnji belih vina idealna temperatura fermenacije od 15-18 stepeni.
Ono što ću još dodati, a na šta sam naišla, je da se vinu često natknadno popravlja ukus.Tako npr. u hladnijim predelima gde zbog nedovoljno sunca, u grožĂ°u nema dovoljno šećera tj. grožĂ°e nije dovoljno slatko.U odsustvu šećera koji bi se preveo u alkohol, proizvedeno vino nema zadovoljavajuću jačinu, tada se dodaje šećer u tačno odreĂ°enoj količini, pri čemu se strogo vodi računa da on ne ostane nefermentisan.
U toplim krajevima, kao što je npr.Australija, jedan od načina koji se koristi za popravljanje ukusa vina je acidifikacija, koja podrazumeva dodavanje vinske kiseline.
-
grozedjenbal u karlovcima ovaj vikend...jel zna neko mozda kakav je program?
-
U petak ce biti predstavljena najbolja karlovacka vina, nagradjena na ovogodisnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, zatim ce Trgom Branka Radicevica, koji je centralno mesto proslave, prodefilovati orkestar garde Vojske Jugoslavije, a svecano otvaranje predvidjeno je za 18 sati, uz dolazak beraca grozdja u fijakerima, koje ce pratiti tamburaski orkestri, na celu sa dobosarom i uz pozdravnu rec domacina, Radmila Dimitrijevica. Najbolji karlovacki vinogradari bice nagradjeni na posebnoj svecanosti u subotu, dok ce takmicenje u brzom ispijanju spricera "na metar" biti organizovano u nedelju po podne.U okviru programa nastupice Merima Njegomir, Riblja Corba, tamburaski orkestar "Zorule", Vojvodjanski blues band, Tanja Jovicevic, Darkwood Dab...Nastupom "Obrase se vinogradi", u nedelju uvece, pobednik ovogodisnjeg Sabora u Guci, orkestar "Zlatne trube", zatvorice Karlovacku berbu.
-
Ono sto sam ja procitala, barem sto se tice izvodjaca u jednim lokalnim novinama je sledece:
U petak ce nastupati Haris Dzinovic
U subotu Zeljko Samardzic i Sergej Cetkovic
U nedelju Ana Bekuta, Miroslav Ilic i na samom kraju Crvena Jabuka...
A da li ce se ovi izvodjaci pojaviti ili ne, stvarno ne znam...
-
Ma sve je to super (osim narodnjaka naravno) ali opet treba doći do tamo i što je još gore - vratiti se :)
No šta se hoće to se i može - posebno ako ste željni dobrog domaćeg vina ;)
-
mislim da je teze vratiti se ;D
-
mislim da je teze vratiti se ;D
:D :D :D :D :D
-
Ma sve je to super (osim narodnjaka naravno) ali opet treba doći do tamo i što je još gore - vratiti se :)
No šta se hoće to se i može - posebno ako ste željni dobrog domaćeg vina ;)
a shta bi ti uzz vino ;D ;D ;D neke stvari se dopunjuju ... 8) ni ja ne gotivim neshto narodnjake... ako mislimo na iste...
naravno da bi tambure tu odradile pos'o ... :D :D
-
tamburashi + shpricer = dobitna kombinacija ;)
-
 U petak ce biti predstavljena najbolja karlovacka vina, nagradjena na ovogodisnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, zatim ce Trgom Branka Radicevica, koji je centralno mesto proslave, prodefilovati orkestar garde Vojske Jugoslavije, a svecano otvaranje predvidjeno je za 18 sati, uz dolazak beraca grozdja u fijakerima, koje ce pratiti tamburaski orkestri, na celu sa dobosarom i uz pozdravnu rec domacina, Radmila Dimitrijevica. Najbolji karlovacki vinogradari bice nagradjeni na posebnoj svecanosti u subotu, dok ce takmicenje u brzom ispijanju spricera "na metar" biti organizovano u nedelju po podne.U okviru programa nastupice Merima Njegomir, Riblja Corba, tamburaski orkestar "Zorule", Vojvodjanski blues band, Tanja Jovicevic, Darkwood Dab...Nastupom "Obrase se vinogradi", u nedelju uvece, pobednik ovogodisnjeg Sabora u Guci, orkestar "Zlatne trube", zatvorice Karlovacku berbu.
Obavezno dolazim. To se ne sme propusta, mislim vino, a ne ove Bekute, Merime itd
-
Evo još nešto što sam našla...
Trenutno su u toku ispitivanja uticaja komponenata koje se nalaze u kožici crvenog grožĂ°a i u crvenom vinu, jer postoji mogućnost da bi one mogle pozitivno da utiču u borbi protiv dijabetesa tipa2
-
Da li je neko bio prošli vikend na groženbalu u Sr. Karlovcima?
-
Ja rekoh da cu da odem, al ne odoh :(
-
Bice prilike neke naredne godine...ja sam bila i bilo mi je sasvim solidno, prosecno...
-
Meni se drugarica javila iz voza za Karlovce,posle toga se nismo cule...sta li je uzrok zivo me zanima (http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a056.GIF) (http://www.cosgan.de/images/more/bigs/c027.gif)
-
I meni je žao što sam propustila GrožĂ°enbal..
Da samo znate kakvu su grozotu od vina posluživali na večerama tokom kongresa gde sam silom prilika bila ovog vikenda.. užas.. katastrofa.. boli te glava samo kad mu se približiš od silnih hemikalija.. Uglanvom ljudima koji su ga pili nikako nije dobro..
ja sam ga samo probala i bolje da nisam..
Šteta.. a ima tako diiivnih vina...
-
Ja sam pio vino od Kupina i stvarno je extra ;-)
-
Ja sam pio vino od Kupina i stvarno je extra ;-)
Mmmmmmmm....
-
Jel smo to opet pokrenuli temu na GrožĂ°enbal?
Uživajte u dobrom vinu :)