Pansport Forum

Saveti lekara => Ostala pitanja iz oblasti medicine => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:08:02 posle podne

Naslov: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:08:02 posle podne
Giht je vrsta metaboličke reumatske bolesti.
Ljudi sa gihtom doživljavaju iznenadne i teške napade bola i otoka zglobova.
Na sreću, giht se može kontrolisati lekovima, ishranom pogodnom za giht i promenama načina života.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:08:23 posle podne
Skoro polovina slučajeva gihta pogađa palčeve stopala, dok drugi slučajevi pogađaju ostale prste, kolena i druge zglobove.
Simptomi ili „napadi“ gihta se javljaju kada ima previše mokraćne kiseline u krvi. Mokraćna kiselina je otpadni proizvod koji telo stvara kada vari određenu hranu.
Kada je nivo mokraćne kiseline visok, njeni kristali se mogu akumulirati u zglobovima. Ovaj proces izaziva upalu sa pojavom otoka i intenzivnog bola.
Napadi gihta se obično javljaju noću i traju 3–10 dana.
Većina ljudi koji imaju ovo stanje doživljava ove simptome, jer njihova tela ne mogu efikasno da uklone višak mokraćne kiseline. Ovo omogućava da se mokraćna kiselina akumulira, kristalizuje i taloži u zglobovima.
Drugi sa gihtom proizvode previše mokraćne kiseline zbog genetike ili ishrane.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:08:46 posle podne
Kako hrana utiče na giht?
Ako imate giht, određena hrana može izazvati napad podizanjem nivoa mokraćne kiseline.
Hrana okidač obično sadrži puno purina, supstance koja se prirodno nalazi u hrani. Kada varite purine, telo stvara mokraćnu kiselinu kao otpadni proizvod.
Ovo nije briga za zdrave ljude, jer oni efikasno uklanjaju višak mokraćne kiseline iz tela.
Međutim, ljudi sa gihtom ne mogu efikasno ukloniti višak mokraćne kiseline. Dakle, ishrana sa visokim sadržajem purina može dozvoliti da se mokraćna kiselina akumulira i izazove napad gihta.
Na sreću, istraživanja pokazuju da ograničavanje hrane sa visokim sadržajem purina i uzimanje odgovarajućih lekova mogu sprečiti napade gihta.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:09:13 posle podne
Namirnice koje obično izazivaju napade gihta uključuju crveno meso, plodove mora, alkohol. Sadrže umerenu do veliku količinu purina.
Međutim, postoji jedan izuzetak od ovog pravila. Istraživanja pokazuju da povrće sa visokim sadržajem purina ne izaziva napade gihta.
I zanimljivo, napici zaslađeni fruktozom mogu povećati rizik od gihta i napada gihta, iako nisu bogati purinom.
Umesto toga, oni mogu povećati nivoe mokraćne kiseline ubrzavajući nekoliko ćelijskih procesa.
Na primer, studija koja je obuhvatila preko 125.000 učesnika otkrila je da ljudi koji konzumiraju najviše fruktoze imaju 62% veći rizik od razvoja gihta.
S druge strane, istraživanja pokazuju da mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, proizvodi od soje i dodaci vitamina C mogu pomoći u sprečavanju napada gihta smanjenjem nivoa mokraćne kiseline u krvi.
Čini se da mlečni proizvodi sa punomasnim i visokim sadržajem masti ne utiču na nivoe mokraćne kiseline.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:09:35 posle podne
Koju hranu treba da izbegavate?
Ako ste podložni iznenadnim napadima gihta, izbegavajte glavne krivce - hranu sa visokim sadržajem purina.
To su namirnice koje sadrže više od 200 mg purina na 100 grama.
Takođe bi trebalo da izbegavate hranu sa visokim sadržajem fruktoze, kao i hranu sa umereno visokim sadržajem purina, koja sadrži 150–200 mg purina na 100g. Ovo može izazvati napad gihta.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:09:46 posle podne
Evo nekoliko glavnih namirnica sa visokim sadržajem purina, umereno visokim sadržajem purina i hrane sa visokim sadržajem fruktoze koje treba izbegavati:

iznutrice - to uključuje džigericu, bubrege i mozak
meso: Primeri uključuju fazana, teletinu i divljač
riba: haringa, pastrmka, skuša, tunjevina, sardine, inćuni
morski plodovi: rakovi, škampi i ikra
napici: Posebno voćni sokovi i slatka gazirana pića
šećeri: med, nektar agave i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze
kvasac: nutritivni kvasac, pivski kvasac
Pored toga, treba izbegavati rafinisane ugljene hidrate poput belog hleba, kolača. Iako nemaju puno purina ili fruktoze, imaju malo hranljivih materija i mogu podići nivoe mokraćne kiseline.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:10:03 posle podne
Koju hranu treba da jedete?
Iako ishrana pogodna za giht eliminiše mnoge namirnice, još uvek postoji dosta namirnica sa niskim sadržajem purina u kojima možete da uživate.
Hrana se smatra niskopurinskom kada ima manje od 100 mg purina na 100 grama.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:10:15 posle podne
Evo nekih namirnica sa niskim sadržajem purina koje su generalno bezbedne za ljude sa gihtom:

Voće: Svo voće je generalno dobro za giht. Trešnje mogu čak pomoći sprečiti napade snižavanjem nivoa mokraćne kiseline i smanjenjem upale
Povrće: Svo povrće je dobro, uključujući krompir, grašak, pečurke, patlidžane i tamnozeleno lisnato povrće.
Mahunarke: Sve mahunarke su dobre, uključujući sočivo, pasulj, soju i tofu.
Orašasti plodovi: Svi orašasti plodovi i semenke.
Cele žitarice: Ovo uključuje ovas, smeđi pirinač i ječam.
Mlečni proizvodi: Svi mlečni proizvodi su bezbedni, ali izgleda da mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti mogu biti posebno korisni.
Jaja
Pića: kafa, čaj i zeleni čaj.
Bilje i začini: sve bilje i začini.
Biljna ulja: Uključujući ulja repice, kokosa, maslina i lana.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:10:29 posle podne
Hrana koju možete jesti u umerenim količinama
Osim organskog mesa, mesa divljači i određene ribe, većina mesa se može konzumirati u umerenim količinama. Trebalo bi da se ograničite na 115-170 grama nekoliko puta nedeljno.
Sadrže umerenu količinu purina, koja se smatra 100-200 mg na 100 grama. Stoga, ako ih jedete previše, može izazvati napad gihta.
Meso: Ovo uključuje piletinu, govedinu, svinjetinu i jagnjetinu.
Ostala riba: sveža riba ili konzervirani losos generalno sadrži niže nivoe purina od većine drugih riba.

Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:10:44 posle podne
Druge promene u načinu života koje možete napraviti
Pored vaše ishrane, postoji nekoliko promena u načinu života koje vam mogu pomoći da smanjite rizik od gihta i napada gihta.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:10:56 posle podne
Smršati
Ako imate giht, nošenje viška težine može povećati rizik od napada gihta.
To je zato što vas višak kilograma može učiniti otpornijim na insulin, što dovodi do insulinske rezistencije. U ovim slučajevima, telo ne može pravilno da koristi insulin za uklanjanje šećera iz krvi. Insulinska rezistencija takođe promoviše visok nivo mokraćne kiseline.
Istraživanja pokazuju da gubitak težine može pomoći u smanjenju insulinske rezistencije i smanjenju nivoa mokraćne kiseline.
Međutim, izbegavajte brzu dijetu – to jest, pokušavate da izgubite težinu veoma brzo tako što ćete jesti vrlo malo. Istraživanja pokazuju da brz gubitak težine može povećati rizik od napada gihta.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:11:07 posle podne
Vežbajte više
Redovna vežba je još jedan način da sprečite napade gihta.
Ne samo da vam vežbanje može pomoći da održite zdravu težinu, već može i da održava nizak nivo mokraćne kiseline.
Jedna studija na 228 muškaraca otkrila je da su oni koji su trčali više od 8 km dnevno imali 50% manji rizik od gihta. Ovo je delimično bilo i zbog manje težine.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:11:20 posle podne
Ostanite hidrirani
Održavanje hidratacije može pomoći u smanjenju rizika od napada gihta.
To je zato što adekvatan unos vode pomaže telu da iz krvi ukloni višak mokraćne kiseline tako što se izluči putem urina.
Ako puno vežbate, onda je još važnije da ostanete hidrirani, jer možete izgubiti mnogo vode kroz znoj.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:11:32 posle podne
Ograničite unos alkohola
Alkohol je uobičajen okidač za napade gihta.
To je zato što telo može dati prednost uklanjanju alkohola u odnosu na uklanjanje mokraćne kiseline, puštajući mokraćnu kiselinu da se akumulira i formira kristale.
Jedna studija koja je uključivala 724 osobe pokazala je da konzumiranje vina, piva ili drugog pića povećava rizik od napada gihta. Jedno do dva pića dnevno povećavaju rizik za 36%, a dva do četiri pića dnevno povećavaju ga za 51%.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov Mart 31, 2022, 08:11:43 posle podne

Probajte dodatak vitamina C
Istraživanja pokazuju da dodaci vitamina C mogu pomoći u sprečavanju napada gihta snižavanjem nivoa mokraćne kiseline.
Čini se da vitamin C to čini tako što pomaže bubrezima da uklone više mokraćne kiseline putem urina.
Međutim, jedna studija je otkrila da dodaci vitamina C nemaju efekta na giht.
Istraživanje o dodacima vitamina C za giht je novo, tako da je potrebno više studija pre nego što se donesu čvrsti zaključci.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Boban Šaranović Mart 31, 2022, 10:59:44 posle podne
Mnogo se pominje svugdje vitamin C, ali ne i koji njegov oblik. Svakako preporuka za liposomalni


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: drAnita Mrdakovic April 02, 2022, 03:45:40 posle podne
U većini slučajeva postoji genetska predispozicija za Giht pa ljudi koji imaju u porodici nekog sa ovim problemom bi trebali da povedu računa o stilu života.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: drAnita Mrdakovic April 02, 2022, 03:47:06 posle podne
Drugi najveći uzročnik su lekovi. Osobe sa hroničnim bolestima koje konzumiraju dosta lekova, koje organizam ne može lepo da metaboliše i eliminiše štetne supstance, su u velikom riziku od stvaranja gihta.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: drAnita Mrdakovic April 02, 2022, 03:48:49 posle podne
Treba napomenuti i da je često udružen sa drugim metaboličkim bolestima, poput metaboličkog sindroma, rezistencije na insulin, nasledne hiperlipidemije.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov April 02, 2022, 05:26:42 posle podne
Mnogo se pominje svugdje vitamin C, ali ne i koji njegov oblik. Svakako preporuka za liposomalni


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
E da. Smatra se da je apsorpcija liposomalnog natrijum askorbata preko 95%.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: Dr Nikola Todorov April 02, 2022, 05:29:11 posle podne
U većini slučajeva postoji genetska predispozicija za Giht pa ljudi koji imaju u porodici nekog sa ovim problemom bi trebali da povedu računa o stilu života.
Jeste. Ovde je genetika dosta znacajna za nastanak ove bolesti. Znam osobe koje su i vodile racuna o nacinu zivota, ali su ipak dobile giht.
Naslov: Odg: Dijeta za giht
Poruka od: drAnita Mrdakovic April 03, 2022, 03:23:51 posle podne
Svakako ko ima predispoziciju treba što pre da radi na prevenciji jer Giht je užasno bolan. Mnogi ljudi ga jedva izdržavaju i jedno stvaranje/napad gihta im bude dovoljna opomena da promene način života da do sledećeg ne bi došlo.