TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398438 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 10:45:25 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Dijeta za giht  (Pročitano 2490 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #22 poslato: April 03, 2022, 03:23:51 posle podne »

Svakako ko ima predispoziciju treba što pre da radi na prevenciji jer Giht je užasno bolan. Mnogi ljudi ga jedva izdržavaju i jedno stvaranje/napad gihta im bude dovoljna opomena da promene način života da do sledećeg ne bi došlo.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #21 poslato: April 02, 2022, 05:29:11 posle podne »

U većini slučajeva postoji genetska predispozicija za Giht pa ljudi koji imaju u porodici nekog sa ovim problemom bi trebali da povedu računa o stilu života.
Jeste. Ovde je genetika dosta znacajna za nastanak ove bolesti. Znam osobe koje su i vodile racuna o nacinu zivota, ali su ipak dobile giht.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #20 poslato: April 02, 2022, 05:26:42 posle podne »

Mnogo se pominje svugdje vitamin C, ali ne i koji njegov oblik. Svakako preporuka za liposomalni


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
E da. Smatra se da je apsorpcija liposomalnog natrijum askorbata preko 95%.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #19 poslato: April 02, 2022, 03:48:49 posle podne »

Treba napomenuti i da je često udružen sa drugim metaboličkim bolestima, poput metaboličkog sindroma, rezistencije na insulin, nasledne hiperlipidemije.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #18 poslato: April 02, 2022, 03:47:06 posle podne »

Drugi najveći uzročnik su lekovi. Osobe sa hroničnim bolestima koje konzumiraju dosta lekova, koje organizam ne može lepo da metaboliše i eliminiše štetne supstance, su u velikom riziku od stvaranja gihta.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4031


« Odgovor #17 poslato: April 02, 2022, 03:45:40 posle podne »

U većini slučajeva postoji genetska predispozicija za Giht pa ljudi koji imaju u porodici nekog sa ovim problemom bi trebali da povedu računa o stilu života.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Boban Šaranović
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5693


« Odgovor #16 poslato: Mart 31, 2022, 10:59:44 posle podne »

Mnogo se pominje svugdje vitamin C, ali ne i koji njegov oblik. Svakako preporuka za liposomalni


Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #15 poslato: Mart 31, 2022, 08:11:43 posle podne »


Probajte dodatak vitamina C
Istraživanja pokazuju da dodaci vitamina C mogu pomoći u sprečavanju napada gihta snižavanjem nivoa mokraćne kiseline.
Čini se da vitamin C to čini tako što pomaže bubrezima da uklone više mokraćne kiseline putem urina.
Međutim, jedna studija je otkrila da dodaci vitamina C nemaju efekta na giht.
Istraživanje o dodacima vitamina C za giht je novo, tako da je potrebno više studija pre nego što se donesu čvrsti zaključci.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #14 poslato: Mart 31, 2022, 08:11:32 posle podne »

Ograničite unos alkohola
Alkohol je uobičajen okidač za napade gihta.
To je zato što telo može dati prednost uklanjanju alkohola u odnosu na uklanjanje mokraćne kiseline, puštajući mokraćnu kiselinu da se akumulira i formira kristale.
Jedna studija koja je uključivala 724 osobe pokazala je da konzumiranje vina, piva ili drugog pića povećava rizik od napada gihta. Jedno do dva pića dnevno povećavaju rizik za 36%, a dva do četiri pića dnevno povećavaju ga za 51%.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #13 poslato: Mart 31, 2022, 08:11:20 posle podne »

Ostanite hidrirani
Održavanje hidratacije može pomoći u smanjenju rizika od napada gihta.
To je zato što adekvatan unos vode pomaže telu da iz krvi ukloni višak mokraćne kiseline tako što se izluči putem urina.
Ako puno vežbate, onda je još važnije da ostanete hidrirani, jer možete izgubiti mnogo vode kroz znoj.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #12 poslato: Mart 31, 2022, 08:11:07 posle podne »

Vežbajte više
Redovna vežba je još jedan način da sprečite napade gihta.
Ne samo da vam vežbanje može pomoći da održite zdravu težinu, već može i da održava nizak nivo mokraćne kiseline.
Jedna studija na 228 muškaraca otkrila je da su oni koji su trčali više od 8 km dnevno imali 50% manji rizik od gihta. Ovo je delimično bilo i zbog manje težine.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #11 poslato: Mart 31, 2022, 08:10:56 posle podne »

Smršati
Ako imate giht, nošenje viška težine može povećati rizik od napada gihta.
To je zato što vas višak kilograma može učiniti otpornijim na insulin, što dovodi do insulinske rezistencije. U ovim slučajevima, telo ne može pravilno da koristi insulin za uklanjanje šećera iz krvi. Insulinska rezistencija takođe promoviše visok nivo mokraćne kiseline.
Istraživanja pokazuju da gubitak težine može pomoći u smanjenju insulinske rezistencije i smanjenju nivoa mokraćne kiseline.
Međutim, izbegavajte brzu dijetu – to jest, pokušavate da izgubite težinu veoma brzo tako što ćete jesti vrlo malo. Istraživanja pokazuju da brz gubitak težine može povećati rizik od napada gihta.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #10 poslato: Mart 31, 2022, 08:10:44 posle podne »

Druge promene u načinu života koje možete napraviti
Pored vaše ishrane, postoji nekoliko promena u načinu života koje vam mogu pomoći da smanjite rizik od gihta i napada gihta.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #9 poslato: Mart 31, 2022, 08:10:29 posle podne »

Hrana koju možete jesti u umerenim količinama
Osim organskog mesa, mesa divljači i određene ribe, većina mesa se može konzumirati u umerenim količinama. Trebalo bi da se ograničite na 115-170 grama nekoliko puta nedeljno.
Sadrže umerenu količinu purina, koja se smatra 100-200 mg na 100 grama. Stoga, ako ih jedete previše, može izazvati napad gihta.
Meso: Ovo uključuje piletinu, govedinu, svinjetinu i jagnjetinu.
Ostala riba: sveža riba ili konzervirani losos generalno sadrži niže nivoe purina od većine drugih riba.

Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #8 poslato: Mart 31, 2022, 08:10:15 posle podne »

Evo nekih namirnica sa niskim sadržajem purina koje su generalno bezbedne za ljude sa gihtom:

Voće: Svo voće je generalno dobro za giht. Trešnje mogu čak pomoći sprečiti napade snižavanjem nivoa mokraćne kiseline i smanjenjem upale
Povrće: Svo povrće je dobro, uključujući krompir, grašak, pečurke, patlidžane i tamnozeleno lisnato povrće.
Mahunarke: Sve mahunarke su dobre, uključujući sočivo, pasulj, soju i tofu.
Orašasti plodovi: Svi orašasti plodovi i semenke.
Cele žitarice: Ovo uključuje ovas, smeđi pirinač i ječam.
Mlečni proizvodi: Svi mlečni proizvodi su bezbedni, ali izgleda da mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti mogu biti posebno korisni.
Jaja
Pića: kafa, čaj i zeleni čaj.
Bilje i začini: sve bilje i začini.
Biljna ulja: Uključujući ulja repice, kokosa, maslina i lana.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.13 sekundi sa 18 upita.