Pansport Forum

Suplementacija => Katalog => Ostale grupe preparata => Temu započeo: drAnita Mrdakovic Jun 13, 2022, 03:42:25 posle podne

Naslov: Šta je Maka
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jun 13, 2022, 03:42:25 posle podne
Maka je peruanska biljka koja se uzgaja u planinama Anda. To je povrće iz porodice krstaša, što znači da je povezano sa brokolijem, kupusom i keljom. Ona je uobičajeni sastojak u peruanskoj kuhinji koji jelima daje zemljani ukus.
Ljudi u Andima koren koriste kao dodatak ishrani, kao i tradicionalni lek za sve, od problema sa plodnošću do krhkih kostiju i lošeg pamćenja. Poslednjih godina maka se sve češće pojavljuje na policama prodavnica, najčešće u vidu praha ali je ima i u obliku kapsula. Koren make ima mnogo imena, uključujući maka-maka, maino, peruanski ginseng...
Koren make može se samleti u prah i dodati u jela ili smutije.
Naslov: Odg: Šta je Maka
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jun 13, 2022, 03:43:34 posle podne
 Najpoznatija prednost korena make je njegov potencijal da poveća libido. Jedna od studija iz 2002. godine otkrila je da muškarci koji su uzimali 1,5 ili 3 grama make dnevno imaju povećan libido u poređenju sa onima koji su primali placebo.
 Koren make takođe može imati koristi za ljude sa erektilnom disfunkcijom.
 Takođe veruje se da povećava plodnost, posebno kod muškaraca.
Naslov: Odg: Šta je Maka
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jun 13, 2022, 03:47:38 posle podne
Maka deluje prvenstveno na endokrini sistem odakle i ovakvi efekti. Preko stimulacije hipotalamusa i hipofize  utiče i na sve žlezde sa unutrašnjim lučenjem da održe optimalni nivo hormona za normalno funkcionisanje organizma. Jednako je efikasna i primenjiv na oba pola i na sve starosne grupe.
Naslov: Odg: Šta je Maka
Poruka od: drAnita Mrdakovic Jun 13, 2022, 03:49:23 posle podne
Takođe, maka povećava energiju i izdržljivost, posebno tokom bavljenja sportom i bodibildingom. A jedan od dejstva je i da učestvuje u borbi protiv slobodnih radikala tako što stimuliše prirodne antioksidante u telu.