TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398395 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 21, 2024, 07:32:03 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   |  (Urednik: Miki Mihajlovic)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Osnovne vezbe po svaku cenu?  (Pročitano 1174 puta)
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #3 poslato: Decembar 29, 2012, 03:24:14 posle podne »

Dobar tekst, procitao sam ga juce u tekstoteci. :)
Hvala!Trudio sam se!:)
Sačuvana
NIKOLIC>
Aktivan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Decembar 29, 2012, 02:52:17 posle podne »

Dobar tekst, procitao sam ga juce u tekstoteci. :)
Sačuvana
"In the land of the blind, the one-eyed man is king"
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
Na mreži Na mreži

Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #1 poslato: Decembar 29, 2012, 02:26:33 posle podne »

Osnovne vežbe po svaku cenu?
 Da li uopšte postoji osnovna vežba koju po svaku cenu morate raditi? Ili uopšte bilo koja vežba? S vremena na vreme, nekako se dotaknemo teme osnovne vežbe. Uglavnom se svi slažu u tome da postoje vežbe bez kojih se ne može, naprimer benč pres, čučnjevi, mrtvo dizanje, veslanje u pretklonu itd. da li je stvarno tako? Da li se moramo pošto-po to držati tih vežbi? Moj savet je da uvek radiš tu vežbu, ali sa maksimalnom kilažom sa kojom se osećaš bezbedno.

Osnovne vežbe
U pravu ste, i ja kažem da ko god ima mogućnosti, neka uvek radi benč, čučnjeve, mrtvo, veslanje itd. Ove vežbe nisu džabe nazvane osnovne vežbe. To su isprobane vežbe i skoro kod svakog su davale rezultate. U toj jednoj vežbi radi više mišićnih grupa, a jedna od prednosti je i ta što se ove vežbe mogu raditi sa velikom kilažom.

Da li raditi po svaku cenu?
Šta se dešava, recimo, kad neko ko 100% pravilno radi npr. čučanj, i ne oseća tu vežbu kako treba? Npr. ako mu je torzo predug i zbog tih strukturalnih „mana“ nikad neće moći da radi čučanj kao recimo Tom Plac? Ili ako neko zbog neke povrede se ne oseća bezbedno dok radi benč, ali kosi benč može da radi bez problema? Ili moj primer recimo, kod tricepsa ne mogu da radim vežbu opružanje sa čela sa E-Z šipkom jer me boli lakat, a svi znamo da je to jedna od najboljih vežbi za snagu tricepsa. Da li siliti da i dalje radi taj benč, jer će mu možda jednom biti dobro i davati rezultate? Ima li to smisla? UVEK slušaj svoj organizam, i ne samo kada je reč o treningu, nego i kod ishrane. Nemoj slušati razne „trening gurue“, ni sve knjige, nemoj ni mene. Znaš li zašto? Jer, tvoje telo ne poznaje niko kao ti. O bolu (a sad ne pričam o bolu u mišiću) i da ne pričam. Bilo koju vežbu da radiš, čim osetiš bol ODMAH jedno vreme zaboravi na tu vežbu i izbaci je iz tvog trening programa.

Obrati pažnju na sebe
Ostaje ti jedino da paziš na sebe i pažljivo slušaš svoj organizam. Ne boj se da unosiš neke novitete u svoj program. Ako iz nekog razloga ne možeš da radiš benč, ne očajavaj, radi kosi benč ili radi benč sa bučicama ili, ako ni tako ne ide, onda radi benč na mašini. Za sve ima rešenja, samo treba malo eksperimentisati. Recimo, ako ne možeš da radiš veslanje u pretklonu sa šipkom, onda lezi na kosu klupu i radi veslanje sa bučicama, ili, ako ni tako ne ide, onda na nekoj mašini za leĂ°a. I ja sam opružanje sa čela sa E-Z šipkom zamenio sa bučicama i od toga me ne bole laktovi, a tricepsi jačaju. I tako sa svakom vežbom.

Ne treba preterivati
Ovo naravno ne znači da ne trebaš raditi uopšte osnovne vežbe ili pak vežbati sa velikim težinama. Naprotiv! Koristi najveće moguće tegove s kojma se osećaš bezbedno. Neće biti jednostavno pronaći te težine, unapred vam kažem. Probaj pa ćeš videti.

Motiv da napišem ovakav tekst našao sam u tome što u poslednje vreme skoro svugde čujem: “Kako si slab - ne možeš ovo ni ono. Ne vrediš ništa ako ne možeš da uradiš tu i tu vežbu sa tom kilažom“ i slično. I to sve uglavnom početnici govore jedni drugima. I teretana gde ja vežbam, i internet i poneki forumi puni su ovakvih priča...

Zato, još jednom, napominjem da ne radiš osnovne vežbe SAMO ONDA ako i pored maksimlne pravilnosti ne osećaš tu vežbu ili ako osetiš bol.

Ove vežbe nisu slučajno nazvane OSNOVNIM VEŽBAMA. Ako postoji bilo kakva šansa da radiš ove vežbe onda ih OBAVEZNO uvrsti u svoj trening program. Ono što je najvažnije - UVEK SLUŠAJ SVOJ ORGANIZAM, A NE SVOJ EGO.
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.122 sekundi sa 18 upita.