TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 397972 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: JamieLoYaK

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 01, 2024, 03:34:27 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sagorevaci  (Pročitano 2374 puta)
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #11 poslato: Jul 08, 2015, 09:31:25 pre podne »

Nema na čemu.Kad god možeš prati te moje teme jer biće tu još dosta zanimljivih tekstova,slika i video klipova i to sve iz mog ličnog iskustva kako sam radio.
Mislim da će to većini biti zanimljivo.
Sačuvana
skawzy
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Jul 07, 2015, 09:36:47 posle podne »

Vazi, hvala puno, pogledacu.
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #9 poslato: Jul 06, 2015, 10:11:07 pre podne »

Isto tako mislim da vredi da odes i na ovaj moj link gde sam pisao o ishrani i uopste svemu sto sam radio za lep stomak:

http://www.pansport.rs/forum/index.php?topic=117971.0

I ovo je veoma zanimljiva tematika pogotovu sada za leto.
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #8 poslato: Jul 06, 2015, 10:09:21 pre podne »

Evo ti link jedne od mojih tema gde sam upravo pisao neka svoja iskustva sa sagorevacima masti:

http://www.pansport.rs/forum/index.php?topic=122081.0

Trenutno pisem jos tekstova bas na ovu temu i postavicu bas u toj temi s obzirom da je leto i da je ovo veoma aktuelna tema koje mnoge zanima.
Sačuvana
skawzy
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Jul 06, 2015, 08:52:25 pre podne »

Hvala na odgovorima :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #6 poslato: Jul 05, 2015, 03:06:15 posle podne »

Evo ovako, odgovor o trenningu sa opterecenjem, za svaku grupu misica radim po 4 serije, ponavljanja 12-10-8-6, sto se tice kilaze ne stavljam uvek isto, zavisi koliko u tom treningu mogu da odradim, ali uvek gledam da stavim toliko veliku tezinu (dovoljnu) koja ce da me zamori i pogodi misic da bi izbacio ova ponavljanja, u slucaju da mogu da uradim jos par ponavljanja ja uradim jos toliko, i onda mi otkaze misic, uglavnom sve radim do otkaza, pauza mi traje oko 1 min, nekad i 2, zavisi kakvo je opterecenje bilo.

A sto se tice unosa ugljenih hidrata , ne merim to..  nisam ja bas u poziciji da biram ishranu (kakva je potrebna), nemam te mogucnosti, da bas mnogo biram, ishrana nije bas jeftina. Gledam da imam sto vise manjih obroka dnevno, u zavisnosti od vremena. Sad cu da se trudim da mi obroci budu 4-5x

Inace, kardio trening ne radim ispod 45 min, radim ga 2x nedeljno, trebalo bi da povecam? A puls ne pratim. Kardio ne radim sa praznim stomak.

Zumanca od jajeta odvajam, jer svakog koga sam pitao rekao mi je da zumance goji, i zato izbegavam. Ali sada sam procitao link koji ste postavili, i ispada da price nisu tacne. Posto jedem od 8 do 9 jaja posle treninga, koliko zumanca mozete da mi preporucite?

Sto se tice treninga, promenio sam raspored, uzeo sam ovaj koji je preporucen, pa cemo videti kako ide :)

Po pitanju treninga sa opterećenjem...mislim da si shvatio suštinu...to je to...

Po pitanju ishrane, na žalost, tako je...da, "skupo je", ali ako smatraš da je dobar izgled vredan toga, onda problema neće biti...naravno, štednja na nekim drugim poljima može doneti dovoljno sredstava za bitne stvari poput kvalitetne ishrane, kako to kaže stara kineska poslovica - "ono si što jedeš"...

Po pitanju kardio treninga moja preporuka bi bila bar 3 puta nedeljno...možeš ga raditi ne samo ujutru "na prazan želudac", već i neposredno posle treninga sa opterećenjem ili npr. ujutru trening sa opterećenjem, kasno popodne kardio trening...

Bilo bi poželjno da pratiš puls...idealno bi bilo da imaš pulsmetar...ako govorimo o predloženom kardio treningu niskog intenziteta(65-70% od max pulsa), možeš se koristiti okvirnom metodom subjektivne procene "nivoa zadihanosti"...tj. dok god može normalno bez prekida, da govoriš( npr. sa osobom pored sebe) u željenoj si zoni pulsa...dakle, do "granice zadihanosti"( dok god normalno bez predkida možeš da kažeš - "upomoć, ne mogu više"  :D )

Po pitanju žumanaca, moja preporuka će biti 1-2 žumanca dnevno...mada zastarela preporuka WHO( svetske zdravstvene ogranizacije) spominje 1 žumance nedeljno...mnogo je zabluda, mnogo je zastarelih pogleda na uzročno-posledične odnose u nekim oboljenjima...isto se odnosi i na holesterol...

Najveći neprijatelji dobrog izgleda i kardio-vaskularnog zdravlja su - trans masti( hidrogenizovana biljna mast -margarin, slatkiši, grickalice, prženje na ulju), prosti šećeri( slatkiši, kupovni sokovi, beli šećer, neumerenost sa proizvodima od belog brašna), nedovoljno zdravih masti, pre svega omega-3 masnih kiselina...
Sačuvana
skawzy
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Jul 05, 2015, 02:23:21 posle podne »

Evo ovako, odgovor o trenningu sa opterecenjem, za svaku grupu misica radim po 4 serije, ponavljanja 12-10-8-6, sto se tice kilaze ne stavljam uvek isto, zavisi koliko u tom treningu mogu da odradim, ali uvek gledam da stavim toliko veliku tezinu (dovoljnu) koja ce da me zamori i pogodi misic da bi izbacio ova ponavljanja, u slucaju da mogu da uradim jos par ponavljanja ja uradim jos toliko, i onda mi otkaze misic, uglavnom sve radim do otkaza, pauza mi traje oko 1 min, nekad i 2, zavisi kakvo je opterecenje bilo.

A sto se tice unosa ugljenih hidrata , ne merim to..  nisam ja bas u poziciji da biram ishranu (kakva je potrebna), nemam te mogucnosti, da bas mnogo biram, ishrana nije bas jeftina. Gledam da imam sto vise manjih obroka dnevno, u zavisnosti od vremena. Sad cu da se trudim da mi obroci budu 4-5x

Inace, kardio trening ne radim ispod 45 min, radim ga 2x nedeljno, trebalo bi da povecam? A puls ne pratim. Kardio ne radim sa praznim stomak.

Zumanca od jajeta odvajam, jer svakog koga sam pitao rekao mi je da zumance goji, i zato izbegavam. Ali sada sam procitao link koji ste postavili, i ispada da price nisu tacne. Posto jedem od 8 do 9 jaja posle treninga, koliko zumanca mozete da mi preporucite?

Sto se tice treninga, promenio sam raspored, uzeo sam ovaj koji je preporucen, pa cemo videti kako ide :)

Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Jul 04, 2015, 08:57:45 posle podne »

U pitanju je L-Carnitin+chrome, sto se tice gornjeg dela tela sam zadovoljan, ali oduvek taj stomak pravi problem, inace visok sam 1.89 i imam 94 kg, treniram u teretani vec 5 meseca, i sve sto radim radim do otkaza misica, tj kad radim svaku grupu misica. Posle svakog treninga, jedem kuvana jaja 8 do 9 komada (bez zumanca), tuna u konzervi (ali izbacim mast iz nje sto je vise moguce), ali ribu ne jedem svaki dan, vec svaki drugi ili treci, uz tu ishranu ubacim i nesto od povrca kao sto je npr krastavac i paradajiz. Sledeci obrok su mi ovsene pahuljice oko 50-60 grama, sa njima pomesam sir. Izbegavam slatko, gazirano, przeno.  

Sto se tice treninga, radim ga ovako:

1. dan Grudi-Biceps
2. dan triceps
3. dan ledja
4. dan rame-biceps
5. dan noge
6. dan Pauza

Izvini, ali mi nisi detaljno odgovorio na neka pitanja o treningu sa opterećenjem, molio bih da detajnije odgovoriš...jako je bitno...to što radiš do otkaza malo govori, jeste "ok", ali broj ponavljanja u seriji koji prethodi "otkazu" je uputniji po pitanju treninga sa opterećenjem...

Ok, a koliko proteina, masti, ugljenih hidrata imaš na dnevnom nivou? Moraš voditi računa o barem okvirnom praćenju navedenih makronutrijenata!

Šta misliš da dobijaš time što izbegavaš žumanca? Nemaš problema sa holesterolom( neki oblik hiperholesterolemije)? Koje izvore zdravih masti imaš "na meniju"? Ne preteruj sa konzervama ribe...već akcenat stavi na svežu ribu - oslić, skuša, pastrmka, losos...

Koliko obroka imaš dnevno?

Većina vežbača nipodaštava značaj dovoljnog unosa zdravih masti...koji nemaju samo energetsku vrednost, već i gradivnu funkciju ... i značajno doprinose procesu sagorevanja masnih naslaga  i zdravlju uopšte...

Neiskusniji vežbači su često i predugo na ekstremno niskom unosu ugljenih hidrata što je takoĂ°e kontraproduktivno, jer dovodi do značajnog usporavanja metabolizma, stagnacije u procesu sagorevanja masnih naslaga i posledičnog "jo-jo" efekta po prestanku "dijete"...( bar 1 nedeljno unos hidrata 3-4 gr po kg)

Preporuke za obavezno detaljno čitanje na temu ishrane...

Po pitanju osnovnog plana ishrane... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/plan-ishrane-za-poetnike.html

O unosu hidrata i tempiranju unosa... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najbolji-prijatelji-miine-mase-uljeni-hidrati.html

Po pitanju nepravedne osude žumanaca... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/umance-na-optuenikoj-klupi.html

Inače vezano za izbor sagorevača...koji si naveo...L-Carnitin+chrome, on spada u kategoriju bezstimulansnih sagorevača, lično smatram da je "slabiji" po efektu( delotvorne doze L-karnitina idu čak i preko 2000 mg)...moja preporuka po pitanju sagorevača na bazi L-karnitina, bi bila...

http://www.pansport.rs/Sagorevači-masti/L-karnitin/SN286-Carni-FX.html

Vezano za trening...da li radiš kardio? Koliko puta nedeljno? Pratiš li puls? Kada radiš kardio? Ujutru, "na prazan želudac"? Posle treninga sa opterećenjem? Koliko ti traju kardio treninzi?

Po pitanju treninga sa opterećenjem...hm, ti ovo "forsiraš" biceps?

Moja preporuka bi bila, oko modifikacije treninga sa opterećenjem...

1. dan Grudi-Biceps
2. dan LeĂ°a-triceps
3. dan ramena
4. dan noge
5. pauza
6. kao i prvi dan...bilo bi lepo da i naš savetnik Dušan Miletić da svoje mišljenje po ovom pitanju...

Sumarno gledano osnovni spisak preporuka oko sagorevanja masnih naslaga:

- Bazični kalorijski deficit ( oko 500-1000 kCal u odnosu na dnevne potrebe, tj. TDEE)

- Konzumacija manjih, a češćih obroka( specifično dinamičko dejstvo hrane)

- Ograničiti unos "loših" masti i prostih šećera

- Fokusirati se na unos kvalitetnih proteina i ugljenih hidrata sa niskim glikemičkim indeksom( izvori složenih hidrata) u odnosu "oko" 1:1( nekada i "malo" više u korist hidrata)...

- Dovoljno zdravih masti

- Dovoljna hidriranost

- Kardio trening - niskog intenziteta oko 65% od maksimalnog pulsa u trajanju oko 45-60 min, a druga opcija je visokointervalni kardio trening( preporuka za iskusnije vežbače, "utreniranost na nivou") u trajanju do 20 min, gde se smenjuju intervali u trajanju do 3 min - tj. interval sa do 90% od maksimalnog pulsa i interval sa 65% od maksimalnog pulsa( do 3 min) - na taj način poboljšaće se ne samo "kondicija", već i 24h nakon toga doći će do "produžene" oksidacije masti( usled kiseoničnog duga koji nastaje kao posledica intervalnog treninga)...3-6 puta nedeljno...u zavisnosti od "željenog deficita"...

- Trening sa opterećenjem bar 3 puta nedeljno, osnovne vežbe, "split sistem"( jedna manja i jedna veća partija)...trajanje oko 60 min - akcenat na visok intenzitet i "kraći obim"...( raditi sa tezinom kojoj ces u seriji odraditi 6-12 ponavljanja,tj.70-80% od 1MR...za svaku misicnu partiju radi po 3-4 vezbe, u svakoj vezbi 4-6 serija, sa pauzama ne duzim od 60 sekundi)

Po pitanju kalorijskog deficita, detaljnije...

"Za skidanje stomaka"( definiciju) ti je potrebno pravilo "kalorijskog deficita"...dakle, "bazično" 500 kCal( može se postepno podizati najviše do 1000 kCal) u odnosu na tvoj TDEE( ukupna dnevna potrošnja energije u skladu sa nivoom fizičke aktivnosti), elem , deficit praviš pola/pola, pola na račun ishrane( dominantno smanjenje unosa ugljenih hidrata - 250 kCal) i pola na račun treninga( kardio trening niskog intenziteta)...

Logika je da 1 kg masnog tkiva ima oko 7000 kCal, ako si u deficitu od 500 kCal(u odnosu na tvoj TDEE) 1 nedelju( 7 dana), to mu doĂ°e 3500 kCal, tj. oko pola kg sala...
« Poslednja izmena: Jul 04, 2015, 08:59:43 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
skawzy
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Jul 04, 2015, 07:10:16 posle podne »

U pitanju je L-Carnitin+chrome, sto se tice gornjeg dela tela sam zadovoljan, ali oduvek taj stomak pravi problem, inace visok sam 1.89 i imam 94 kg, treniram u teretani vec 5 meseca, i sve sto radim radim do otkaza misica, tj kad radim svaku grupu misica. Posle svakog treninga, jedem kuvana jaja 8 do 9 komada (bez zumanca), tuna u konzervi (ali izbacim mast iz nje sto je vise moguce), ali ribu ne jedem svaki dan, vec svaki drugi ili treci, uz tu ishranu ubacim i nesto od povrca kao sto je npr krastavac i paradajiz. Sledeci obrok su mi ovsene pahuljice oko 50-60 grama, sa njima pomesam sir. Izbegavam slatko, gazirano, przeno. 

Sto se tice treninga, radim ga ovako:

1. dan Grudi-Biceps
2. dan triceps
3. dan ledja
4. dan rame-biceps
5. dan noge
6. dan Pauza
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Jul 04, 2015, 12:59:41 posle podne »

Zanima me, da li sagorevaci masti, deluju na misic, tako sto se i on topi, pri sagorevanju masnih naslaga?

Tvoj cilj je "topljenje masno-vodene" izolacije preko misica  ;)

Osnovni preduslov "akcije" u fazi skidanja masnih naslaga je "kalorijski deficit"( uneses manje "energije" od potreba,plus efekti treninga)...a to postizes kroz modifikaciju ishrane i treninga...

U ovoj fazi su gubici u miscnoj masi neminovni...uzimao ti sagorevace ili ne...jedino sto mozes da uradis je da te "gubitke u misicnoj masi" minimaluzujes kroz umerenost u pogledu restriktivnosti u ishrani, kao i kardio treningu...a trening sa opterecenjem( trening hipertrofije) je tu da da dovoljnu stimulaciju za ocuvanje postojece miscne mase...

Dakle, sagorevaci sami za sebe nece "otopiti misce", vec ce to uraditi restriktivna dijeta( "gladovanje"), kao i neumerenost u treningu...

Naravno, bitan je i odabir sagorevaca? Bezstimulansni? Termogenici i kompleksni sagorevači? Na koje sagorevace konkretno mislis?

Radis na skidanju masnih naslaga? Ishrana? Trening? Neka "specificna dijeta"? Rotacije hidratima? Low-carb? Keto dijeta?

Sačuvana
skawzy
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Jul 04, 2015, 12:11:07 posle podne »

Zanima me, da li sagorevaci masti, deluju na misic, tako sto se i on topi, pri sagorevanju masnih naslaga?
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.05 sekundi sa 14 upita.