TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 402932 Teme od strane 25059 Članovi Poslednji član: filipovica01

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 11, 2025, 11:55:28 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 17 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zelena salata  (Pročitano 27891 puta)
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #249 poslato: Maj 10, 2025, 04:59:15 posle podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Ma da stavis cokoladu,sto najvise volim na svetu ni kacamak ni palenta ne moze biti ukusna.Barem meni.Ponavljam,pojedem ga,jer je dobar za organizam,ali ga ne volim,niti cete me moci ubediti kako je to fino.Vama jeste jer ga volite.
To je isto kao kad bih ja pokusao ubediti Dusana kako je Ella sir najbolji na svetu.Meni jeste,ali on ga ne moze podneti fizicki....
Da, da , razumem. Ali nekome kome je manje odbojno može kombinacija sa nečim pomoći.
Moze i tako. Nekome bude privlacnije za jelo sa nekim dodatkom.
Tako se lako osoba predomisli oko izbora hrane. U slučaju velike odbojnosti teže je da se stav promeni.
Pomesas sa necim sto volis i odmah je podnosljivije. ;)
Apsolutno. Ili način pripreme bude malo drugačiji i odmah se stekne drugi utisak o istoj namirnici.
Da. Često drugačiji način pripreme da bolji ukus nekoj namirnici, koja nam nije omiljena.
Recimo skoro svi više vole prženo od barenog iako je bareno daleko zdravije.
Zasto je tako u zivotu da je sve sto je dobro nezdravo?
Nije fer.
Zato što je nezdravo zacinjenije, jačeg ukusa.
A i kada je drugaciji nacin pripreme. Recimo przeno ili na rostilju. I to je opet sve ukusnije od kuvanog.
Baš zato što se tokom prženja i rostiljanja stavlja više ulja/masti o začina.
Sve ja razumem zasto je sve to ukusnije. Ali sam pitao vise retoricko zasto je sve to nezdravo uvek ukusnije. Jasno je da daje bolji ukus. Samo kazem zasto recimo nekp povrce nije ukusnije od pljeskavice. Meni je jasno zasto, ali kazem retoricki. Jer bi bilo lepo da je recimo i cvekla primamljiva isto kao i smoki.
Pa kad bi cvekla bila bogatija mastima i hrskavica zbog trans masti bila bi ukusnija.
Opet kazem. Jasno mi je sve. Samo kazem sto su recimo trans masti ukusnije od sastojaka cvekle. O tome pricam. Sve znam zasto. Ali pitam sto je priroda tako regulisala, da ono sto je zdravo bude ne tako primamljivog ukusa.
Kapiram i ja tvoje pitanje ali mislim da itekako ima smisla što je tako.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #248 poslato: Maj 10, 2025, 04:58:14 posle podne »

Zato sad jedem polako,da informacija da sam sit sto brze dode do mozga a ne kao pre. ;)
Sporo jedenje i pravilno žvakanje su isto rešenje u mršavljenju. Samo je mnogima teško da izgrade tu naviku u "brzoj" kulturi.
Danas se pojede obrok u 3 zalogaja i zuri na posao.
Ili stojeći jer ljudi nemaju naviku da sednu i jedu.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #247 poslato: Maj 10, 2025, 04:57:39 posle podne »

Ja uvek kad neko hoce da smrsa i kaze da ne moze ja odmah to pitam,da vidim kakvi su mu/joj navike u ishrani.
Navike i tokom procesa jedenja- to je dobro što si istakao. Nije samo ni vrsta hrane, pa ni količina i način pripreme bitan, već celokupni ritual jedenja.
To je jako vazno.
Jer desavalo mi se da je sve bilo kako treba i kolicina i kvalitet i opet nije bilo rezultata.
I na kraju saznas da je neko jeo ležeći uz televizor.
Jedna od najgorih opcija.
I najčešći uzrok nemogućnosti gubitka kilograma.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #246 poslato: Maj 10, 2025, 07:41:12 pre podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Ma da stavis cokoladu,sto najvise volim na svetu ni kacamak ni palenta ne moze biti ukusna.Barem meni.Ponavljam,pojedem ga,jer je dobar za organizam,ali ga ne volim,niti cete me moci ubediti kako je to fino.Vama jeste jer ga volite.
To je isto kao kad bih ja pokusao ubediti Dusana kako je Ella sir najbolji na svetu.Meni jeste,ali on ga ne moze podneti fizicki....
Da, da , razumem. Ali nekome kome je manje odbojno može kombinacija sa nečim pomoći.
Moze i tako. Nekome bude privlacnije za jelo sa nekim dodatkom.
Tako se lako osoba predomisli oko izbora hrane. U slučaju velike odbojnosti teže je da se stav promeni.
Pomesas sa necim sto volis i odmah je podnosljivije. ;)
Apsolutno. Ili način pripreme bude malo drugačiji i odmah se stekne drugi utisak o istoj namirnici.
Da. Često drugačiji način pripreme da bolji ukus nekoj namirnici, koja nam nije omiljena.
Recimo skoro svi više vole prženo od barenog iako je bareno daleko zdravije.
Zasto je tako u zivotu da je sve sto je dobro nezdravo?
Nije fer.
Zato što je nezdravo zacinjenije, jačeg ukusa.
A i kada je drugaciji nacin pripreme. Recimo przeno ili na rostilju. I to je opet sve ukusnije od kuvanog.
Baš zato što se tokom prženja i rostiljanja stavlja više ulja/masti o začina.
Sve ja razumem zasto je sve to ukusnije. Ali sam pitao vise retoricko zasto je sve to nezdravo uvek ukusnije. Jasno je da daje bolji ukus. Samo kazem zasto recimo nekp povrce nije ukusnije od pljeskavice. Meni je jasno zasto, ali kazem retoricki. Jer bi bilo lepo da je recimo i cvekla primamljiva isto kao i smoki.
Pa kad bi cvekla bila bogatija mastima i hrskavica zbog trans masti bila bi ukusnija.
Opet kazem. Jasno mi je sve. Samo kazem sto su recimo trans masti ukusnije od sastojaka cvekle. O tome pricam. Sve znam zasto. Ali pitam sto je priroda tako regulisala, da ono sto je zdravo bude ne tako primamljivog ukusa.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #245 poslato: Maj 10, 2025, 07:39:09 pre podne »

Zato sad jedem polako,da informacija da sam sit sto brze dode do mozga a ne kao pre. ;)
Sporo jedenje i pravilno žvakanje su isto rešenje u mršavljenju. Samo je mnogima teško da izgrade tu naviku u "brzoj" kulturi.
Danas se pojede obrok u 3 zalogaja i zuri na posao.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #244 poslato: Maj 10, 2025, 07:38:30 pre podne »

Ja uvek kad neko hoce da smrsa i kaze da ne moze ja odmah to pitam,da vidim kakvi su mu/joj navike u ishrani.
Navike i tokom procesa jedenja- to je dobro što si istakao. Nije samo ni vrsta hrane, pa ni količina i način pripreme bitan, već celokupni ritual jedenja.
To je jako vazno.
Jer desavalo mi se da je sve bilo kako treba i kolicina i kvalitet i opet nije bilo rezultata.
I na kraju saznas da je neko jeo ležeći uz televizor.
Jedna od najgorih opcija.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #243 poslato: Maj 10, 2025, 07:38:01 pre podne »

To je najbolja taktika za one koji tesko mogu dobiti na masi.
Mislim da je njima teško da se nateraju da jedu uopšteno.
Najcesce budu takve situacije.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #242 poslato: Maj 09, 2025, 06:33:35 posle podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Ma da stavis cokoladu,sto najvise volim na svetu ni kacamak ni palenta ne moze biti ukusna.Barem meni.Ponavljam,pojedem ga,jer je dobar za organizam,ali ga ne volim,niti cete me moci ubediti kako je to fino.Vama jeste jer ga volite.
To je isto kao kad bih ja pokusao ubediti Dusana kako je Ella sir najbolji na svetu.Meni jeste,ali on ga ne moze podneti fizicki....
Da, da , razumem. Ali nekome kome je manje odbojno može kombinacija sa nečim pomoći.
Moze i tako. Nekome bude privlacnije za jelo sa nekim dodatkom.
Tako se lako osoba predomisli oko izbora hrane. U slučaju velike odbojnosti teže je da se stav promeni.
Pomesas sa necim sto volis i odmah je podnosljivije. ;)
Apsolutno. Ili način pripreme bude malo drugačiji i odmah se stekne drugi utisak o istoj namirnici.
Da. Često drugačiji način pripreme da bolji ukus nekoj namirnici, koja nam nije omiljena.
Recimo skoro svi više vole prženo od barenog iako je bareno daleko zdravije.
Zasto je tako u zivotu da je sve sto je dobro nezdravo?
Nije fer.
Zato što je nezdravo zacinjenije, jačeg ukusa.
A i kada je drugaciji nacin pripreme. Recimo przeno ili na rostilju. I to je opet sve ukusnije od kuvanog.
Baš zato što se tokom prženja i rostiljanja stavlja više ulja/masti o začina.
Sve ja razumem zasto je sve to ukusnije. Ali sam pitao vise retoricko zasto je sve to nezdravo uvek ukusnije. Jasno je da daje bolji ukus. Samo kazem zasto recimo nekp povrce nije ukusnije od pljeskavice. Meni je jasno zasto, ali kazem retoricki. Jer bi bilo lepo da je recimo i cvekla primamljiva isto kao i smoki.
Pa kad bi cvekla bila bogatija mastima i hrskavica zbog trans masti bila bi ukusnija.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #241 poslato: Maj 09, 2025, 06:32:30 posle podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Ma da stavis cokoladu,sto najvise volim na svetu ni kacamak ni palenta ne moze biti ukusna.Barem meni.Ponavljam,pojedem ga,jer je dobar za organizam,ali ga ne volim,niti cete me moci ubediti kako je to fino.Vama jeste jer ga volite.
To je isto kao kad bih ja pokusao ubediti Dusana kako je Ella sir najbolji na svetu.Meni jeste,ali on ga ne moze podneti fizicki....
Da, da , razumem. Ali nekome kome je manje odbojno može kombinacija sa nečim pomoći.
Moze i tako. Nekome bude privlacnije za jelo sa nekim dodatkom.
Tako se lako osoba predomisli oko izbora hrane. U slučaju velike odbojnosti teže je da se stav promeni.
Pomesas sa necim sto volis i odmah je podnosljivije. ;)
Apsolutno. Ili način pripreme bude malo drugačiji i odmah se stekne drugi utisak o istoj namirnici.
Da. Često drugačiji način pripreme da bolji ukus nekoj namirnici, koja nam nije omiljena.
Recimo skoro svi više vole prženo od barenog iako je bareno daleko zdravije.
Zasto je tako u zivotu da je sve sto je dobro nezdravo?
Nije fer.
Zato što je nezdravo zacinjenije, jačeg ukusa.
A i kada je drugaciji nacin pripreme. Recimo przeno ili na rostilju. I to je opet sve ukusnije od kuvanog.
Baš zato što se tokom prženja i rostiljanja stavlja više ulja/masti o začina.
Zacina da ulja masti zavisi kako ko.Ja ne.
Prvi put čujem za roštilj bez malo više masti.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #240 poslato: Maj 09, 2025, 06:31:36 posle podne »

Zato sad jedem polako,da informacija da sam sit sto brze dode do mozga a ne kao pre. ;)
Sporo jedenje i pravilno žvakanje su isto rešenje u mršavljenju. Samo je mnogima teško da izgrade tu naviku u "brzoj" kulturi.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #239 poslato: Maj 09, 2025, 06:30:00 posle podne »

Ja uvek kad neko hoce da smrsa i kaze da ne moze ja odmah to pitam,da vidim kakvi su mu/joj navike u ishrani.
Navike i tokom procesa jedenja- to je dobro što si istakao. Nije samo ni vrsta hrane, pa ni količina i način pripreme bitan, već celokupni ritual jedenja.
To je jako vazno.
Jer desavalo mi se da je sve bilo kako treba i kolicina i kvalitet i opet nije bilo rezultata.
I na kraju saznas da je neko jeo ležeći uz televizor.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #238 poslato: Maj 09, 2025, 06:29:19 posle podne »

Da se ne lazemo najukusnije je na rostilju bilo sta,pa peceno i tek na poslednjem mestu kuvano sto se ukusa tice.
Tu su masti i začini.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4963


« Odgovor #237 poslato: Maj 09, 2025, 06:28:20 posle podne »

To je najbolja taktika za one koji tesko mogu dobiti na masi.
Mislim da je njima teško da se nateraju da jedu uopšteno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #236 poslato: Maj 09, 2025, 05:04:32 posle podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Ma da stavis cokoladu,sto najvise volim na svetu ni kacamak ni palenta ne moze biti ukusna.Barem meni.Ponavljam,pojedem ga,jer je dobar za organizam,ali ga ne volim,niti cete me moci ubediti kako je to fino.Vama jeste jer ga volite.
To je isto kao kad bih ja pokusao ubediti Dusana kako je Ella sir najbolji na svetu.Meni jeste,ali on ga ne moze podneti fizicki....
Da, da , razumem. Ali nekome kome je manje odbojno može kombinacija sa nečim pomoći.
Moze i tako. Nekome bude privlacnije za jelo sa nekim dodatkom.
Tako se lako osoba predomisli oko izbora hrane. U slučaju velike odbojnosti teže je da se stav promeni.
Pomesas sa necim sto volis i odmah je podnosljivije. ;)
Apsolutno. Ili način pripreme bude malo drugačiji i odmah se stekne drugi utisak o istoj namirnici.
I to zna da "prevari" psihu.
I da prevari i da probudi neki potpuno drugačiji aspekt.
Ja sam cesto imao obicaj dok sam drzao onu strogu bildersku dijetu da dok jedem gledam tv ili nesto sto me interesuje i sa tim "iskljucim" mozak da ne razmislja da opet jedem.To je vec druga krajnost.
Pokazalo se da se tako unese mnogo više hrane, nego inače. Ali nije dobro to u uobičajenim uslovima.
I to sam iskusio nazalost.Posle redovne vecere pojeo sladoled od 1kg tako da nisam ni primetio....
Naravno ni ja nisam vise tako uradio niti preporucujem to.
To se zaista ne preporučuje. Dešava se svima kada se više fokusiraju na ono što se gleda od onoga što se jede.
Zbunimo mozak i onda ne razmisljamo da li smo siti.
Baš tako. I kada se jede i kada se trenira bitno je da te informacije stignu do mozga.
Zato sad jedem polako,da informacija da sam sit sto brze dode do mozga a ne kao pre. ;)
To je mnogo bitno.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8571


« Odgovor #235 poslato: Maj 09, 2025, 05:03:35 posle podne »

Pored toga što se u organizmu mogu javiti nedostaci vitamina i minerala i posledice istih, može doći i do poremećaja u crevnoj flori. Naša crevna flora takođe želi raznolikost, a to joj je potrebno da proizvede dovoljno dobrih bakterija. Često potcenjujemo koliko su creva važna za zdravlje: tamo se nalazi 70 % imunološkog sistema, a i odvijaju se i mnogi procesi detoksikacije.
Za nas koji smo u ovom sportu i zbog ishrane kao i zbog suplementacije najvaznija stvar je zdravlje creva!I za ostale ali za nas posto smo u rizicnijoj kategoriji.
Mnogo treba voditi računa i o jetri i bubrezima koji su mnogo bitni u procesima detoksikacije i izlučivanja.
Zato du naši preci toliko vodili računa o detoksikaciji.
S vremena na vreme je zaista dobro pročistiti organizam, a voće i povrće su najbolji saveznici toga.
I znas sta jos?To mi je majka uvek pravila a ima ga i po bolnicama proja....to mene ocisti samo tako. ;)
Proja i oalenta se preporučuju kao dobra hrana za gastrointestinalni trakt.
To smo kao klinci nedeljno jednom morali da jedemo a bogami u bolnici i cesce....
Proja i kacamak kada se zajedno naprave od belog kukuruznog brasna iz vodenice su meni najukusnije.
Svaka tebi cast,ja ga nikad nisam jeo zbog ukusa nego zbog ucinka.
Ne volis taj ukus?
Pre bih rekao da mi ne spada medu omiljenima. ;D ;D ;D
Nije na spisku omiljenih ;D
Da nije njegovog ucinka nebi bio uopste na spisku... ;D
Strasno, strasno ;D Salim se. Ukusi su razliciti. Jos jedan u nizu dokaza.
Pa stvarno je strasno.... ;D ;D ;D
Samo ja mislim na ukus a ti na nesto drugo.... ;D ;D ;D
I ja sam mislio na ukus. Valjda i dalje pricamo o proji i kacamaku :)
Jos uvek o tome pricamo,a toliko dobrih recepata ima koji su i ukusni..... ;D ;D ;D
I kacamamak i oalenta mogu biti ukusni ako se recimo sa nečim iskombinuju.
Ma da stavis cokoladu,sto najvise volim na svetu ni kacamak ni palenta ne moze biti ukusna.Barem meni.Ponavljam,pojedem ga,jer je dobar za organizam,ali ga ne volim,niti cete me moci ubediti kako je to fino.Vama jeste jer ga volite.
To je isto kao kad bih ja pokusao ubediti Dusana kako je Ella sir najbolji na svetu.Meni jeste,ali on ga ne moze podneti fizicki....
Da, da , razumem. Ali nekome kome je manje odbojno može kombinacija sa nečim pomoći.
Moze i tako. Nekome bude privlacnije za jelo sa nekim dodatkom.
Puno stvari tako jedem."Zamaskiram" kako ja imam obicaj da kazem.
Bitno da je dobra kombinacija.
Kombinacija je uvek najbitnija. 😅
Šalu na stranu, vrlo je važno kako se i koje namirnice kombinuju.
Kako se ko snađe i koliko mašte ima 8)
Dobro je što sada ima dosta kulinarskih emisija pa se mogu dobiti neke nove ideje.
I bezmasni i bez kalorijski sosevi sto cine hranu mnogo prihvatljivijom.
Još uvek nisam probala te "zdrave" soseve i topinge. Jeste li vi?
Ne. Jos uvek nisam probao. Vise volim sam da pripremim.
Ti si kao moj sin,i on tako radi. ;D
Homemade ;D
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 17 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.059 sekundi sa 14 upita.