TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398419 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 06:13:46 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Vitamin B 17  (Pročitano 1321 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #2 poslato: Oktobar 26, 2021, 04:02:31 posle podne »

Preporučene dnevne doze za amigdalin se razlikuju, zavisno od izvora. Ali evo nekih smernica. Smatra se da je optimalno od 0,25 – 1 g dnevno, odnosno ukupan dnevni unos može da bude i 3 g, ali se odjednom ne sme uzeti više od 1 g. Pošto jezgro koštice kajsija sadrži velike količine, to znači da se može pojesti od 5 do 30 koštica kajsije u toku dana, ali ne sve odjednom, već raspoređeno u toku celog dana.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 7325


« Odgovor #1 poslato: Oktobar 26, 2021, 10:27:22 pre podne »

Vitamin B17 je poznat i kao laetril ili amigdalin. Laetril je sintetička verzija leka amigdalina, supstance koja se prirodno nalazi u malim dozama u različitim biljkama. Iako mnogi ovo jedinjenje nazivaju vitaminom B17, ono zapravo nije vitamin. U svakom slučaju, dokazano je da smanjuje krvni pritisak, ublažava bolove i doprinosi poboljšanju imuniteta. Pojedine studije su pokazale da ima pozitivnih efekata u tretmanu raka. Ono što je bitno jeste da se ovo jedinjenje u organizmu delom konvertuje u cijanide, koji su toksični. Naučnici su ustanovili da se toksičnost cijanida ispoljava unošenjem količine veće od 0.5 mg/ kg telesne mase. Ali neke druge studije pokazuju da su potrebne mnogo veće količine cijanida da bi se ispoljili toksični efekti.  Amigdalina ima u divljim kupinama, trešnjama, ribizli, košticama jabuke, kruške, sljive, kajsije, breskve i nektarine. Nalazi se i u bobu, mungo pasulju, kukuruzu, gorkim bademima, indijskom oraščiću. U nešto manjim količinama ima ga u grožđicama, dudu, dunji, jagodi, malini, semenkama lana, prosu, ječmu, heljdi i mahunama. Najviše ga ima u košticama od kajsije.
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.379 sekundi sa 18 upita.