TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398473 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 26, 2024, 12:34:41 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Koja hrana će vas sačuvati od gripa  (Pročitano 1600 puta)
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3424


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #1 poslato: Novembar 21, 2009, 01:51:54 posle podne »



                                                     Koja hrana će vas sačuvati od gripa


  Zaštita od virusa gripa postiže se vakcinacijom, ali i izbor hrane tokom epidemije može imati važnu ulogu. Pametnim odabirom namirnica jačate imunološki sistem, a što je on jači, virusu je sve teže da prodre u telo.
Kad nastupi zima, organizam troši mnogo energije dok se ne prilagodi nastalim klimatskim promenama, usled čega slabi imunološki sistem. U takvom stanju je, naravno, i neotporniji na viruse. Vaš zadatak je da održavate imunitet na zavidnom nivou, a to ćete najbolje postići izbalansiranom ishranom. Lekari savetuju da obogatite jelovnik namirnicama bogatim proteinima, vitaminima A i C i mineralima, naročito cinkom, gvožĂ°em i selenom, najznačajnijim odbrambenim nutritijentima.


Šargarepa kao telohranitelj

Unošenjem većih količina narandžastog i zelenog voća i povrća kao što su šargarepa, bundeva, prokelj, spanać i kupus održavaćete optimalan nivo vitamina A, koji čuva integritet kože i sluznice i doslovce sprečava ulaz mikroba, virusa i drugih uzročnika bolesti u telo.


Crveno meso jača sluzokožu

Namirnice bogate proteinima direktno utiču na održavanje normalne funkcije sluzokože ušiju, nosa i grla, prvog odbrambenog zida u borbi protiv najezde virusa.
Crveno meso, piletina, jaja, riba, mleko, mlečni proizvodi, povrće, mahunarke, koštunjavo voće, semenke i proizvodi od soje sadrže sve neophodne sastojke koji jačaju epitel ćelija sluzokože, te vam stručnjaci savetuju da u svaki dnevni obrok uvrstite bar jednu od navedenih namirnica.


Paprika najjači antioksidant

Ukoliko vas virus ipak napadne, znajte da se organizam protiv njega bori belim krvnim zrncima, kao i da njihovu proizvodnju ubrzava vitamin C. Kako se ovaj vitamin ne skladišti u organizmu, potrebno je da unosite hranu koja ga sadrži u većoj količini, a izbor takve hrane je priličan.
Paprika, peršun, brokoli, lisnato povrće, grašak, pomorandža, mandarina, kivi, limun, šipak, bobičasto voće…


Sardine štite od prehlade

Sledeći važni borci za očuvanje imuniteta jesu T-ćelije, borci protiv ćelija virusa. Mineral cink je ključan element u njihovom nastajanju. Čim količina cinka opadne ispod optimalnih vrednosti, organizam je mnogo podložniji prehladi i gripu.
Prirodni izvori cinka su crveno meso (svinjetina, govedina), zrna žitarica (neglazirana), pšenične klice, spanać, boranija, grašak, jaja, mleko, rakovi, ostrige, sardine, vino, seme bundeve, pivski kvasac…


Žumance snaži organizam

GvožĂ°e je drugi po važnosti mineral za imunitet. Bez njegovog prisustva organizam ne bi mogao da apsorbuje kiseonik. Njegov manjak dovodi do mnogih oštećenja imunološkog sistema, od kojih neki onesposobljavaju organizam da se na pravi način izbori s virusom gripa.
Namirnice koje sadrže cink obiluju i gvožĂ°em, ali ga najviše ima u žumancetu, crnom hlebu, kupusu, spanaću, sočivu, bubrezima, pasulju, rotkvicama, crnom luku…


Beli luk ubija viruse

Nutritijent alicin nalazi se u belom luku, a oslobaĂ°a se kada se čen zgnječi ili isecka. Brojnim ispitivanjima dokazano je da anulira sposobnost virusa da napadne ćeliju organizma ili da je ošteti. PotvrĂ°eno je i da čen svežeg belog luka dnevno umnogome popravlja imunitet.


Red kupusa, red turšije, pa malo rasola

Brojni epidemiolozi savetuju kako da dodatno ojačate imunitet. Preporučuju da jedete što više kiselog kupusa, paprike, paradajza, karfiola, krastavčića i šargarepe iz turšije, kao i cveklu, koji obiluju vitaminom C, ali samo ako je zimnica spremljena na tradicionalan način, bez aditiva i konzervanasa. Kažu i da dnevno treba da pojedete makar čen belog luka i mnogo voća. Tečnost je, naravno obavezna u što većim količinama, pa birajte izmeĂ°u rasola, limunade, čajeva i toplih napitaka. Ujutro možete da popijete i čašicu domaćeg jabukovog sirćeta ili kupinovog vina, koje je odlično za krvnu sliku.


Tankujte vitamin C iz voća i povrća

Da biste se što bolje spremili za sezonu gripa, u organizam unesite dovoljno vitamina C, poručuje bečki profesor Hademar Bankhofer.
Dnevna optimalna količina ovog vitamina za zdravog odraslog čoveka je 100–150 miligrama. U doba gripoznih infekcija ona je znatno veća, čak do 500 miligrama.
Važno je da vitamin C uzimate tokom čitavog dana, u ravnomerno podeljenim količinama, pošto se veoma brzo troši i razgraĂ°uje. Idealna dnevna kombinacija bi bila: dva kivija i četiri ružice brokolija.


Izvor:blic

Sačuvana
   
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.212 sekundi sa 18 upita.