TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399833 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 15, 2025, 11:41:56 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   |  (Urednik: Zoltan Kozma)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Ukratko o rešavanju nekih osnovnih problema u svakodnevnim treninzima  (Pročitano 2395 puta)
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Avgust 25, 2010, 02:42:38 posle podne »

tnx :)
Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #8 poslato: Avgust 25, 2010, 01:11:00 posle podne »

Upravo tako
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
Dominator
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Avgust 25, 2010, 11:34:08 pre podne »

Da, to je baš glupo, nijedan forum ne funkcioniše tako.

Ideš na PROFILE pa IZGLED FORUMA i onda 'odčekiraš' PRIKAZATI NAJNOVIJE POSTOVE NA VRHU.

Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Avgust 25, 2010, 11:23:53 pre podne »

e sad mi još daš jedan mali savet - KAKO DA TI IDU POSTOVI OD PRVOG DO POSLEDNJEG???
Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

FB
« Odgovor #5 poslato: Avgust 25, 2010, 07:14:03 pre podne »

Ima ovaj forum dosta tehničkih nedostataka, recimo kad se neko prvi put registruje svi postovi krecu od poslednjeg i sam moraš da podešavaš da prikazuje od prvog...što je malo konfuzno...a što se tiče mojih postova, ko god klikne na moj profil može da pogleda moju statistiku i pregleda sve teme koje sam otvorio i sve postove koje sam napisao, nema potrebe da nešto zbrajamo na jedno mesto ;)

U svakom slučaju drago mi je ako nalazite moje teme kao korisne.
Sačuvana
loco lobo
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Avgust 24, 2010, 10:55:43 posle podne »

Slazem se,njegovi postovi za pocetnike i uopste su najbolji,neki su cak i slikovito opisani tako da ih treba ako se ima mogucnosti staviti u neki poseban podforum da bi svi mi mogli na jednom mestu da imamo osnovne stvari,pozdarv i malibuilder-u svaka cast i samo napred,unapred se radujem tvojoj novoj temi
Sačuvana
Biochemo
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Avgust 24, 2010, 07:45:19 posle podne »

x2
Sačuvana
Dominator
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Avgust 24, 2010, 06:52:50 posle podne »

Predložio bih urednicima foruma da sve teme koje je napisao (i koje će možda tek napisati) malibuilder stave u jedan thread kako bi onaj (početnik) koji to traži mogao lakše da se snaĂ°e, možda u posebnom podforumu ili čak pri registraciji..
Jer, bez namere da nekoga uvredim, forum je pun i prepun svačega.. muka me uhvati kad moram da koristim search, 40% je offtopic, 50% ljudi je nepismeno, a oni koji su pismeni mrsko im je da koriste tačku i zarez pa ti treba pola sata da skapiraš šta je hteo da kaže..
A ako korisnicima bude vidljivo ovako nešto možda neće toliko otvarati nove teme, a i lepše je sve imati na jednom mestu.
Ima stvarno puno korisnih stvari za koje su potrebne godine iskustva da bi se došlo do njih, pa će možda nekome biti od pomoći...

A tebi matori svaka čast za ove tekstove!
Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

FB
« Odgovor #1 poslato: Avgust 24, 2010, 10:08:51 pre podne »

Često se dešava da ima nekih mišićnih grupa koje zaostaju u redovnom treningu. Većma se raja žali na to da ima ne napreduju grudi ili ramena ili naravno biceps, a da pri tom ne treniraju ni pola godine, a i tih pola godine preskoče po dva treninga nedeljno. Moje mišljenje je da vežbač ne može da se smatra iskusnim ukoliko nije trenirao bar 5 godina, a da pri tom nije imao pauzu više od mesec dana godišnje i to naravno planirane pauze usled periodizacije treninga.

Ukoliko je slučaj suprotan od navedenog to se zove podtreniranje ili nedovoljno treninga da bi se izazvao odgovrajući stimulus kako bi mišići rapidno napredovali. Ima vežbača koji su nadareniji i koji bolje napreduju u mišićnoj masi, neki imaju brze metabolizme pa lakše skidaju salo, a neki su takve graĂ°e pa im snaga ide bolje nego sve ostalo. Upravo zato i postoji svest o genetskim tipovima (endo/meso/ecto) i samim time i pretpostavke o tipu treninga koji je odgovarajuć za sam tip graĂ°e. Ljudi obično prave grešku što koriste treninge koji nije za njihov tip, a to je opet problem manjka obrazovanja.

90% ljudi koji se rekreativno bave ovim sportom nema pojma šta tačno radi u teretani. Klasičan primer toga je potisak na bench-u. Prvo što ljudi veruju da je ovo najbolja vežba za grudi, a da se pri tom nikad nisu pitali zašto postoji to verovanje. Čak i da ova vežba jeste dovoljno dobra za mišićni napredak većina vežbača radi bench skroz pogrešno. Koriste previše težine, a premalo ponavljanja, rade sa samo delimičnim ponavljanjima samo da bi se folirali koliko mogu da podignu i što je najgore od svega koriste "bildersku tehniku" sa previše kila i moj favorit je kada neko podigne noge na klupu da bi radio veliku težinu. Ljudi ne shvataju da snaga nema veze sa velikim mišićima, ali veliki mišići mogu da imaju veze sa velikom snagom.

Da ukratko pojasnim. Povećanje snage će omogućiti vežbaču koji radi trening za hipertrofiju da diže više kila u opsegu ponavljanja od 8 - 12. Recimo da neko može da izbaci jednom 100kg na benchu, to znači da će sa 70 moći da radi jedno 12 ponavljanja tokom nekoliko serija. Ukoliko isti ovaj vežbač posveti svojoj snazi nekih 3 meseca i poveća potisak na 120kg, tada će sa 90 kg moći da radi tih 12 ponavljanja i sam efekat na hipertrofiju će biti uvećan. Dakle samo povećanje snage neće imati efekat na povećanje mišića u nekoj bitnoj meri, ali kumulativan efekat treninga snage će se naterati naš CNS da aktivira više mišićnih vlakana i samim time bolje napreduje.

Upravo zato je periodizacija treninga veoma bitna u dobro isplaniranom treningu gde je cilj povećanje mišićne mase.

Ono što se reĂ°e dešava, je pretreniravanje. Ja lično volim da verujem da ljudi samo nedovoljno prihranjuju svoj organizam, a ne da se pretreniravaju samim treningom. Ukoliko se dobro isplanirao sam trening i tehnika izvoĂ°enja vežbi je solidna onda nema razloga za nastajanje disbalansa. Ipak neravnoteža u razvoju se dešava. Grudi su uvek centralna boljka većine vežbača i neki od najočiglednijih razloga za to su upravo oni koje sam naveo, a samim time triceps i ramena većma preuzimaju većinu hranjivih materija od grudi i tada se dešava da viĂ°amo vežbače sa velikim tricepsima i jakim prednjim delom ramena, a grudi jednostavno zaostaju.

Ima i druga opcija u ovom slučaju, a to su slabi mišići koji rotiraju rame (bar kada su potisci u pitanju) ali pre bih rekao da je ovo problem dosta iskusnijih vežbača.

Poentu ove priče bih sveo na sledeće dve stavke:

• Vežbači sa nedovoljno iskustva bi trebali više vremena da posvete pravilnom treningu i učenju pravilne forme izvoĂ°enja vežbi koje rade. Dalje, da shvate na racionalan način šta ima je cilj treninga i da se pridržavaju pravila koja će ih odvesti u tom pravcu, a da ne lutaju besciljno sa svojim trenizima.
  • Iskusniji vežbači sa nekom vrsto neravnoteže u razvoju muskulature treba da shvate zašto je sama razlika u razvoju nastala i onda sistematski raditi na tome da se greške isprave.

Ono što redovno viĂ°am i gde sam i ja lično grešio godinama je odbijanje da se prihvate činjenice. Nema te grešeke koju mi danas radimo, a da već nije napravljena i da neko nije napisao negde kako se ta greška rešava.

Recimo moja ramena su uvek zaostajala za ostatkom mišića, nisam uspevao da dobijem onaj zaobljen, pun oblik koji toliko daje na izgledu. Čak šta više i danas se još uvek bavim da ispravim tu grešku. Godinama sam radio previše potisaka sa velikim kilažama i malim brojem ponavljanja što je kao rezultat imalo to da mogu da radim potisak iznad glave sa 120kg, a ramena su bila manja od početnika. Kada sam napokon prihvatio da nemam pojma o treningu ramena krenuo sam da shvatam šta su greške i kako da ih ispravim, a onda je nastao period kada sam proveo čitavu godinu isprobavajući razne pristupe treninga ramena da bi na kraju shvatio da nisam loše birao vežbe nego broj ponavljanja, kombinaciju vežbi i periodizaciju treninga za ramena. Danas imam svoje treninge isplanirane i po 6 meseci unapred, sa tačno odreĂ°enim periodom kad radim na snazi, kad na hipertrofiji, a kad radim fazu rasterećenja.

Neki zaklučak bi bio da se shvatanje svojih grešaka i prihvatanje istih čini polovinu rešenja problema. Rešenja ima na stotine, samo ne treba verovati da smo najpametniji na svetu. Unajmljivanje ličnog trenera je naravno najočiglednije rešenje i ako je trener dobar ovo će biti najelegantnije i najbrže rešenje, ali ujedno i najskuplje. Pošto je vreme novac, možemo taj novac da menjamo za vreme i potrošimo to vreme čitajući obrazovati se kako da rešimo problem, ali ovde uvek treba preispitati izvore iz kojih dobijamo informacije, a ovaj postupak može da traje veoma dugo i ume da frustrira, ali na kraju se sigurno više isplati.

Ono što ne treba uraditi je da se odustane od svega, samo zato što je nastala neka prepreka. I zapamtiti da ne postoji loš trening, samo loš vežbač.
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.11 sekundi sa 17 upita.