TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 405360 Teme od strane 25067 Članovi Poslednji član: BlueCloud

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 03, 2025, 09:04:21 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   |  (Urednik: Zoltan Kozma)  | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Bolji i jaci trening  (Pročitano 3193 puta)
petar95
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Jul 05, 2011, 12:37:27 posle podne »

a sto se tice opadajucis serija , kada da ih radim  ? takodje jel bi umesto sklekova mogao raditi letenje sa bucicama na ravnoj klupi ? i koliko vezbi i serija bi trebalo da radim za sve delove tela ?
Sačuvana
train hard or go home !
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #8 poslato: Jul 04, 2011, 01:28:33 posle podne »

Pa nema mnogo smisla raditi sve serije do otkaza. Zato i imaš opsege ponavljanja za koje su ljudi shvatili da su idealni za odreðene grupe vlakana. Tako da otkaz ti može biti na 5 ponavljanja i na 50, kontaš, a ne znači da ćeš bolje napredovati sa manje ili više intenziteta.

Ja sam uvek za velike težine sa početnicima (tačnije za opseg ponavljanja 6 - 8) uz pravilno naučenu formu izvoðenja vežbe naravno.

A onda za princip progresije po kilažama, ponavljanjima ili nekim drugim taktikama, ali preopterećivanje mišića kilažom je ono što će tebi biti najbitnije.
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
petar95
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Jul 04, 2011, 12:59:58 posle podne »

a posto sam pocetnik tacnije treninram 5 meseci , da li mogu da cepam do otkaza sve serije , velikim tezinama , posto neki preporucuju u prve 2 godine da se svi misici rade blagim intenzitetom i 2 puta sedmicno ( npr. Labradin princip ) i casopis Maxx je o tome pisao , sta mislite o tome ?
Sačuvana
train hard or go home !
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

FB
« Odgovor #6 poslato: Jul 04, 2011, 08:41:42 pre podne »

OK, imam osećaj da tvoj problem nije u količini treninga nego u tricepsu i ramenima. Mislim da jednostavno ne umeš još da izoluješ grudni mišić dovoljno.

Jačina upale nije bitna, to koliko "pocepaš" grudi nije bitno, bitno je samo kolika je kontrakcija grudnih mišića u toku treninga. Veruj mi znam o čemu pričam pošto imam isti problem.

Moj savet ti je da kreneš svaki trening da kosim razvlačenjem, lagana kilaža koju možeš raditi bez problema 20 ponavljanja i radi par serija (2 - 3) sporo i koncentrisano tako da naðeš gde najbolje osećaš kontrakciju u grudima i ne zaboravi potpuno istezanje u donjem delu pokreta. Mnogo lakše je ovo uživo objasniti...

Ostatak trening radi kako radiš, a evo kako možeš da ubaciš sklekove u čitavu priču da pojačaš trening (bilo kroz vreme pod opterećenjem, priliv krvi ili šta drugo)

Prvo moj savet je da koristiš ručke za sklekove, pošto imam osećaj da se tokom sklekova koji se rade na dlanovima više aktivira triceps i to pogotovo kod ljudi sa slabijom fleksibilnošću ručnog zgloba. Tako da su ručke najbolja opcija.

Ruke treba da budu postavljene znatno šire od ramena i u laktovi postavljeni u ravni sa ramenima. Ukoliko ne možeš da izvedeš ovakav pokret na svim ponavljanjima imaš problema sa fleksibilnošću ramenog zgloba i onda je verovatno bolja opcija da radiš sklekove pod nagibom:

Ova varijanta

E sad, što se količine rada tiče imaš više izbora, moj predlog su sledeće dve varijante:

Nadiscrpljenje: Ovo znači da na prvoj snagaškoj vežbi za grudi (ravni ili kosi bench press) radiš sklekove posle svake radne serije i to do otkaza.

Primer bi bio: Ukoliko radiš 5 radnih serija bench press-a u opsegu ponavljanja 6 - 8 onda bi posle svake od tih 5 serija bez pauze išao na seriju sklekova do 15 ponavljanja. Cilj ove serije nadispcrpljenja je da povećaš vreme pod tenzijom, dakle treba da radiš mehanička ponavljanja bez pauze izmeðu svakog ponavljanja, držeći konstantnu tenziju na grudima (ovo moraš da naučiš) i svako ponavljanje mora da traje minimum 2 sekunde, dakle jedna sekunda gore jedna dole. U suprotnom ako radiš brže, verovatno koristiš previše momentuma.

Druga varijanta koju možeš da koristiš je da na početku svakog treninga radiš sklekove. Radi 5 serija po 20 ponavljanja na početku svakog treninga (ne samo za grudi nego svakog treninga).

Ono što je bitno da naučiš je da se fokus vežbanja stavi na grudni mišić, što znači da osetiš maksimalnu kontrakciju u grudima. U suprotnom efekat neće biti dovoljno izražen na grudi, nego na mišićne grupe koje preuzimaju veći deo posla, a samim time i hranjivu materiju.

Sačuvana
petar95
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Jul 03, 2011, 06:00:24 posle podne »

onda , uglavnom radim do otkaza i misic mora obavezno sutradan da dobije upalu , za manje misicne partije cepam 5-10 serija za vece do 15. Sa grudima imam najveci problem a pocepam ih lepo u toku treninga , npr , benc i koji benc radim na sledeci nacin , sipku spustam do grudi i izbacujem skoro do kraja , ne dozvolim da ispruzim laktove , korigovao sam i polozaj ramena  tako da cepam uglavnom grudne misice , ne zadrzavam se u pokretima nego konstantno izbacujem. takodje radim i pek dek sa latkovima od 90 stepeni i potisak sa bucicama , slicna prica kao benc. nzm stv sta jos mogu da kazem za grudi i voleo bih da dobijem odgovor
Sačuvana
train hard or go home !
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

FB
« Odgovor #4 poslato: Jul 01, 2011, 10:07:48 posle podne »

A kako ti izgleda ostatk treninga, daj mi sve detalje.
Sačuvana
petar95
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Jul 01, 2011, 12:04:57 posle podne »

u principu moj trening je sledeci : za GRUDI npr. radim benc 5 serija (  1 zagrevanje 20 pon. 2 povecavanje tezine 10-12 pon. 3 i 4  potuno opterecenje 6-8 pon. i 5 otpustanje tezine 10-12 pon. ) isto radim i za kosi benc , pek dek , letenje sa bucicama. Drug mi je rekao ovakav plan rada samo nzm da li je ispravan , da li bi mogao nesto bolje da mi predlozis ? Posle treninga imam upale po 2-3 dana i da li one imaju veze sa efikasnoscu treninga ?
Sačuvana
train hard or go home !
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

FB
« Odgovor #2 poslato: Jun 29, 2011, 08:30:03 posle podne »

E odlično, lepo smos e razumeli preko PP-a, a kao što rekoh ovako možemo dati i drugima ideje kako da reše neke dileme ukoliko ih imaju.

Nego za početak hoću da mi daš neke detalje svog treninga, dakle kako izgleda tvoj trening sada, a onda ćemo detaljno kako da forsiraš neke mišićne grupe dodavanjem telsnih vežbi ;)
Sačuvana
petar95
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Jun 29, 2011, 08:26:43 posle podne »

e ovako sto se tice teme Poduplajte treninge – poduplajte rezultate svidela mi se i mislim da bih mogao vise da napredujem radeci telesne vezbe. Zaostajem sto se tice grudi a dobro bi mi dosli saveti i za ostale misicne particije. Danom kada radim grudi znaci treba da izmedju svake vezbe ( benc , kosi , pek dek. . . ) ubacim po 10 sirokih sklkova kako sam shvatio ? Voleo bih i za ostale misice da napredujem , pa ako bi mogli da mi napisete raspored treniranja po ovom principu sa ubacivanjem telesnih  vezbi ? Smiley
Sačuvana
train hard or go home !
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.04 sekundi sa 12 upita.