TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395189 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: mileddd

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 29, 2024, 04:01:07 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Jedite jagode za bolju insulinsku osetljivost  (Pročitano 2162 puta)
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20575


Pansport
« Odgovor #5 poslato: Novembar 26, 2011, 04:25:50 posle podne »

I ja ih obožavam, ali zna sebe - postalo bi mi problematično da na duže staze redovno uzimam uz obrok 10-20g.

Razloga su dva:

1) u sezoni bih ih uzimao znatno više jer ih obožavam :D
2) van sezone bi mi brzo dosadilo da meljem smrznute ili ih rastapam i sl. :D
Sačuvana
Miraa
PANSPORT TEAM
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2390


« Odgovor #4 poslato: Novembar 26, 2011, 04:13:07 posle podne »

Hah obozavam jagode ne bi mi bilo tesko :)
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20575


Pansport
« Odgovor #3 poslato: Novembar 26, 2011, 04:05:50 posle podne »

Ako ne probaš, nećeš znati. :D Verujem da "radi", ali treba istrajati.
Sačuvana
Nenad.LJ
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 244


« Odgovor #2 poslato: Novembar 26, 2011, 01:05:16 pre podne »

neznam kolko dugo bi uspeo da se drzim ovog ;D
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20575


Pansport
« Odgovor #1 poslato: Novembar 04, 2011, 09:11:00 posle podne »

Jedite jagode za bolju insulinsku osetljivost i manju inflamaciju

Jedite jagode ili pijte sok od jagoda kako biste poboljšali insulinsku osetljivost i smanjili upalne procese. Ovo je naročito bitno primeti u obrocima bogatim ugljenim hidratima. Istraživanja su pokazala da obroci sa puno ugljenih hidrata i masti povećavaju indikatore oksidativnog stresa koji vode ka hroničnoj upali i smanjenoj insulinskoj osetljivosti.
Bogat antioksidativni sastav jagoda može doprineti anuliranju ovakvih efekata.

Nova studija objavljena u British Journal Of Nutrition za predmet je imala gojazne ljude koji su jeli obrok sa visokom količinom ugljenih hidrata i umerenom količinom masti. Jedna grupa je uz takav obrok ispijala placebo, a druga sok od jagode.

Kod grupe koja je konzumirala sok od jagode insulinski odziv bio je mnogo manji, sa manje biomarkera koji ukazuju na upalu.

Razlog ovoga krije se u tome što su jagode bogate moćnim antioksidantima  u obliku vitamina C, glutationa i antocianina.

Insulinska rezistencija obično se javlja kod pojedinaca sa hroničnom inflamacijom – stanje obićno praćeno dijabetesom i gojaznošću. Namirnice bogate antioksidantima, poput jagoda, poželjne su u sastavu bilo koje dijete radi boljeg insulinskog odziva.

Ova studija koristila je 10g smrzuntih jagoda u obliku praha, očigledno navodeći na to da su i jagode u ovakvom stanju odlična alternativa svežim, za slučaj da ih ne možete obezbediti uvek. Naravno, sveže jagode su najbolja opcija jer su bogatije antioksidantima od smrznutih. Nevolja u ovom slučaju je ta što neorganske jagode spadaju u voće koje je na vrhu liste po sadržaju pesticida. Uz jagode, odličan izbor voća za  poboljšanje insulinske osetljivosti su borovnice, trešnje i maline.


Izvor: http://www.charlespoliquin.com
Prevod: Robert


Reference:

Edirisinghe, I., Katarzyna, B., et al. Strawberry Anthocyanin and its Association with Postprandial Inflammation and Insulin. British Journal of Nutrition. 2011. 106, 913-922.
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.112 sekundi sa 17 upita.