TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398248 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 14, 2024, 05:04:14 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Akademija debelih!  (Pročitano 19659 puta)
MARKO DIMITRIJEVIC
DO YOU KNOW YOUR NUMBERS ?
Top poster
Van mreže Van mreže

www.dimitrijevicmarko.com

« Odgovor #79 poslato: Jul 05, 2012, 06:24:02 posle podne »

Nemam vremena da pratim desavanja na TV,ali za gojazne ljude u svakom slucaju ne treba odmah uskracivati stvari koje su do tada jeli vec postepeno ,veoma postepeno korigovati prvo kolicinu pa kvalitet ishrane,zato ne treba da iznenadi ako im daju da jedu i slaninu!
Sačuvana
s,boban69@
Zainteresovan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #78 poslato: Jul 04, 2012, 09:50:53 posle podne »

Šta reći....tuga.. :'( :'(
Sačuvana
MARKO DIMITRIJEVIC
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: Jul 04, 2012, 09:46:06 posle podne »

Mozda mu je dan za punjenje,nisi u toku  ::)
Sačuvana
Miraa
PANSPORT TEAM
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #76 poslato: Jul 04, 2012, 09:44:51 posle podne »

Juce sam malo pogledala ovu emisiju i ladno jedan od onih likova cepa slaninu ... :o
Sačuvana
MARKO DIMITRIJEVIC
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #75 poslato: Jul 04, 2012, 09:35:02 posle podne »

Tesko da ce to kod nas neko da uvede ,bar ne u skorije vreme.
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #74 poslato: Jul 04, 2012, 05:56:17 posle podne »

kada pocnu da se desavaju zdravstveni problemi ili smrtni slucajevi onda ce se zapitai zasto!Svaka cas Monika na tome i taj primer treba da prate svi instruktori,mada na zalost vecina nezna o cemu pricamo uopste!

iskreno zbog toga je i moje oduševljenje pravim Spinning programom, jer je grupni trening a u isto vreme individualni.  U inostranstvu ima Polarov softver,  gde svi učesnici imaju Polar trake, a puls se očitava na velikom ekranu koji svi vide, i tačno se vidi ko je u kojoj zoni... .i da li je neko prešao u crvenu...
ima i nekih novih android aplikacija za praćenje energetskih zona... radi se na tome
ali poenta je da za svaki trening postoji dijagram pulsa
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #73 poslato: Jul 04, 2012, 05:52:22 posle podne »

lepo objašnjeno :)

Najprecizniji način je testiranje, ali Karovennova metoda je sasvim ok za početak... uključuje maksimalni puls i puls u mirovanju...

najjednostavnija metoda je 220 - godine života,  ili 226 - godine za žene,  pa od toga računaš procente...

bolja metoda je ova Karvonenova gde u obzir dolazi i puls u mirovanju.... 3 dana uzastopno meriti puls odmah po buĂ°enju, bez ustajanja, cimanja... najbolje je odmah imati štopericu kraj sebe i primiriti disanje...

puls u mirovanju je znak napretka, tj. jače srca pumpa više krvi...  ja sam bila oko 56, sad sam ispod 45...

moja majka je imala blizu 70,  sa 56 godina života, i sada joj je puls oko 55-56 u mirovanju... koliko je srce ojačalo, i SAMO aerobnim radom....  bez anaerobije i ubijanja na treninzima
Sačuvana
Milan 21
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #72 poslato: Jul 04, 2012, 09:27:39 pre podne »

Neka me isprave instruktori ako gresim :)

Cardio zona se racuna tako sto se od 220 oduzmu godine zivota,i dobije se neki maksimalni puls, recimo vezbac ima 25 god = 220-25 = 195,i taj max puls pomnozimo sa 0.6 (60%)  i dobijemo donju granicu cardio zone u ovom slucaju 195 x 0.6 =117, a max puls pomnozen sa 0.8 (80 %) u ovom slucaju 195 x 0.8 =156  daje gornju granicu cardio zone. To je ono sto je ustaljeno,a koliko sam cuo postoje i neki slozeniji metodi,kao ovaj :

Drugi, nešto slozeniji, ali i precizniji način (primenjiva je na 98% populacije) je pomoću Karvonen formule. Računanje pomoću ove formule zahteva dimenzije:Puls u mirovanju (RSR), Maksimalni puls(MHR) i Rezervni puls (HRR)
1.Puls u mirovanju (RHR)=radi tačnosti, najbolje je izmeriti frekvenciju srca odmah nakon mirnog buĂ°enja, tri dana za redom, pre ustajanja iz kreveta, zbrojiti ta tri broja i podeliti sa tri
2.Maksimalni puls (MHR)= 220 – godine
3.Rezervni puls(HRR)= Maksimalni puls – puls u mirovanju HRR=MHR-RHR
Rezervni puls je razlika vašeg maksimalnog pulsa i pulsa u mirovanju. sto je veća ta razlika, veće su i vaše mogućnosti za intenzivnijim treningom.
Kada izračunamo Rezervni puls(HRR), možemo izračunati trening zonu:
4.Rezervni puls x 0,85 + puls u mirovanju = gornja granica treninga
5.Rezervni puls x 0,50 + puls u mirovanju = donja granica treninga
Primer: računamo trening 35-godišnjaka sa pulsom u mirovanju od 60 otkucaja i tipom treninga sa 70 do 85 % od maksimalnog pulsa
Maksimalni puls=220-35=185 otkucaja
Rezervni puls=185-60=125 otkucaja
Gornja granica treninga=(125x0,85)+60=166
Donja granica treninga=(125x0,70)+60=148

E, sad sta je tacnije , merodavnije, ne znam, sigurno zavisi od jos mnogo faktora,voleo bih da instruktori sa ovog foruma koji su dosta upuceniji u celu ovu cardio problematiku, daju neki svoj savet i neku precizniju informaciju :)
« Poslednja izmena: Jul 04, 2012, 09:36:32 pre podne od strane Milan 21 » Sačuvana
neko tamo
Aktivan član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #71 poslato: Jul 03, 2012, 02:36:18 posle podne »

Evo,ja prvi nisam znao nista u vezi pulsa...Trcao sam npr. 2 min. na MAX,pa 4 min. skoro dzoging. A puls nisam ni merio...:/
Mozete li da mi kazete sta je to 80% od pulsa? Ako imam 60-80 otkucaja/min,koliko je onda 80%.?
Sačuvana
MARKO DIMITRIJEVIC
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #70 poslato: Jul 03, 2012, 12:52:11 posle podne »

kada pocnu da se desavaju zdravstveni problemi ili smrtni slucajevi onda ce se zapitai zasto!Svaka cas Monika na tome i taj primer treba da prate svi instruktori,mada na zalost vecina nezna o cemu pricamo uopste!
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #69 poslato: Jul 03, 2012, 10:09:22 pre podne »

U pravu si,  program kojim se ja bavim tek stiže kod nas, i radi se već kod nas ali na totalno pogrešan način - rade se samo visoko intenzivni treninzi, što je greška.

Pravi Spinning kojim se ja bavim je trening po energetskim zonama, gde fino može da se dozira opterećenje i intenzitet,  i pravi se program za periodizacijom 7 nedelja unapred - po energetskim zonama.  Ljudima trening nižeg intenziteta možda neće biti toliko zanimljiv kao trening jako visokog intenziteta, jer su navikli da izaĂ°u mrtvi sa treninga, ali uz posvećenost, informacije, znanje - lako usvajaju.  Ako se dodatno pri tome radi na mentalnom fokusu, relaksaciji, trening nikad nije dosadan.

Konkretno, ja ih učim da koriste pulsmetar i da prate napredak, dobijaju kartončiće sa zonama, bar okvirno da znaju.  Uglavnom merimo i puls u mirovanju (Karvonenova metoda).  

Rezultati sa početnicima koji su 2 - 3 meseca radili isključivo aerobno, do 80% i na taj način izgradili odličnu aerobnu bazu su fantastični. Puls u mirovanju opao, smanjili procenat telesnih masti, mnogo se bolje osećaju i nisu mrtvi umorni posle treninga, psihički su zadovoljniji sobom i postavljaju sebi više ciljeve.

Ja sam užasnuta činjenicom koliko su drugi grupni treninzi visoko intenzivni... i šta da radi neko ko je totalno van forme, neutreniran i želi da poboljša zdravlje i fizčku kondiciju... anaerobija nije put do toga sigurno....
« Poslednja izmena: Jul 03, 2012, 10:13:55 pre podne od strane MightyMO » Sačuvana
MARKO DIMITRIJEVIC
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #68 poslato: Jul 03, 2012, 09:52:22 pre podne »

Ja sam mnogo fitnes centara obisao kod nas u zemlji i jos nisam video da na nekom grupno vodjenom treningu vode racuna o HR klijenata,bar po najednostavnijoj metodi Borgu.ne sumnjam da radis tako i da vodis racuna o tome,jer zdravlje tih ljudi je najbitnije a ukoliko su u pravoj zoni i pre ce izgubiti visak.
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #67 poslato: Jul 02, 2012, 03:36:16 posle podne »

Jos nisam pogledao ovu glupost,ali imam osecaj da cu se iznervirati... :D Kao kad sam pre par nedelja gledao na RTS 1 neku emisiju i na njoj reportaza o Zumbi,hvale je kao da je sveti gral sporta,a ono obicna glupost za budale da im uzmu pare...Instruktor je covek koji nema kilazu da se obesi :D ako uradi 2 pravilna zgiba ja cu da idem kod njega na Zumbu dozivotno i tako kaznim sebe. :D

zumba je plesni trening koji nema veze sa zgibovima... da ne mesamo babe i zabe...  cilj ovog programa je zabava na prvom mestu...  oznojis se itekako, ali da je neki ozbiljni trening po meni nije... ali je jedan od najtrazenijih..  jedan od razloga zasto ljudi dolaze na treninge je i zabava...  tako da zumba nema veze sa ovom pricom... znamo da se od toga nece stvoriti figura iz snova ali da ces se dobro zabaviti i napuniti pozitivnom energijom - hoces, ako imas ritma i volis da igras ;)
Da i oni zabavu prodaju kao resenje za skidanje kilograma,kao dobru fizicku aktivnost...jedino korisno u toj prici pored zarade instruktora je sto ce neki ljudi koji nemaju nikakvu aktivnost tako imati bar neki oblik iste...Kad hocu da igram ja cu da odem na zurku ili koncert,a kad vezbam zna se sta cu da radim. :)

kapiram ja tebe, ali to je tako... zabava, ćas koji napuni grupe od po 60 devojaka... cilj broj jedan je zabava....  ne izgled, ne kondicija, već energija i zabava
Sto se tice grupno vodjenih treninga glavni problem je sto instruktor nema uvid u srcanu frekfenciju tokom treninga svojih clanova ,ukoliko nema grupne monitore za pracenje.U vecini slucajeva i instruktor je u crvenoj zoni a onda mozete zamisliti nekoga ko je na prvom casu .to je odlican trening ali da zavrsite u bolnicu sa ozbiljnim srcsnim problemima...Mislite o tome svi koji idete na grupne treninge!

apsolutno se slažem sa tobom, zato ja i jesam u grupnom programu gde je na prvom mestu praćenje srčane frekvence ;)  i gde može intenzitet pažljivo da se dozira...

upravo to što ti govoriš govorm i ja ljudima iz dana u dan.... koliko puls tj, intenzitet treninga JESTE bitan
Sačuvana
MARKO DIMITRIJEVIC
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #66 poslato: Jun 30, 2012, 08:44:36 posle podne »

Mozda za tebe koji si u nekoj kondiciji i koji si mlad,ali kako da znas za zenu od 40 godina koliko je za nju 80 %,a zajedno ste na istom programu.Sto je za tebe 80%,mozda je za nju 95% a to bez HR monitora ne mozemo znati.
Sačuvana
Milan 21
Član
**
Van mreže Van mreže

« Odgovor #65 poslato: Jun 30, 2012, 12:07:37 posle podne »

Pa sta se desava u toj crvenoj zoni,jeste malo ne vezano za temu ali ajde kad smo se vec dotakli ? Koliko  je opasno odraditi trening u toj zoni , jel recimo nije problem ako u toku cardia,po neki put predjemo 80 % max pulsa,ajde da kazemo da je to neka ta "crvena zona  " ?

Jos nisam pogledao ovu glupost,ali imam osecaj da cu se iznervirati... :D Kao kad sam pre par nedelja gledao na RTS 1 neku emisiju i na njoj reportaza o Zumbi,hvale je kao da je sveti gral sporta,a ono obicna glupost za budale da im uzmu pare...Instruktor je covek koji nema kilazu da se obesi :D ako uradi 2 pravilna zgiba ja cu da idem kod njega na Zumbu dozivotno i tako kaznim sebe. :D

zumba je plesni trening koji nema veze sa zgibovima... da ne mesamo babe i zabe...  cilj ovog programa je zabava na prvom mestu...  oznojis se itekako, ali da je neki ozbiljni trening po meni nije... ali je jedan od najtrazenijih..  jedan od razloga zasto ljudi dolaze na treninge je i zabava...  tako da zumba nema veze sa ovom pricom... znamo da se od toga nece stvoriti figura iz snova ali da ces se dobro zabaviti i napuniti pozitivnom energijom - hoces, ako imas ritma i volis da igras ;)
Da i oni zabavu prodaju kao resenje za skidanje kilograma,kao dobru fizicku aktivnost...jedino korisno u toj prici pored zarade instruktora je sto ce neki ljudi koji nemaju nikakvu aktivnost tako imati bar neki oblik iste...Kad hocu da igram ja cu da odem na zurku ili koncert,a kad vezbam zna se sta cu da radim. :)

kapiram ja tebe, ali to je tako... zabava, ćas koji napuni grupe od po 60 devojaka... cilj broj jedan je zabava....  ne izgled, ne kondicija, već energija i zabava
Sto se tice grupno vodjenih treninga glavni problem je sto instruktor nema uvid u srcanu frekfenciju tokom treninga svojih clanova ,ukoliko nema grupne monitore za pracenje.U vecini slucajeva i instruktor je u crvenoj zoni a onda mozete zamisliti nekoga ko je na prvom casu .to je odlican trening ali da zavrsite u bolnicu sa ozbiljnim srcsnim problemima...Mislite o tome svi koji idete na grupne treninge!
:)
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.087 sekundi sa 17 upita.