TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398429 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 07:57:44 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Da li je GI zaista toliko bitan?  (Pročitano 4658 puta)
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20555


Pansport
« Odgovor #1 poslato: Avgust 01, 2012, 12:30:52 posle podne »

Da li je Glikemijski indeks zaista toliko bitan?

Glikemijski indeks(GI) bio je predmet brojnih studija, kako bi se detaljno utvrdila njegova važnost. Neke studije pokazale su da je korisno jesti hranu sa niskim GI(low GI). Čini se da ovakva hrana deluje pozitivno u očuvanju kontrole apetita, kao i da vremenom smanjuje upalne procese držeći vrednosti šećera u krvi i insulina stabilnim. Činjenica je da smanjivanje upalnih procesa ima jako puno pozitivnih učinaka na zdravlje.

Neke druge studije pak nisu pokazale nikakvu razliku. Ipak, lično smatram da je to zbog toga što je jako teško uvek kontrolisati i one najsitnije promenljive faktore u studijama.

No, jedno je sigurno – studije NISU pokazale da su ugljeni hidrati visokog GI bolji od onih sa niskim. Pokazale su da NEMA RAZLIKE ili su uglj. hidrati niskog GI  BOLJI.

Tokom mojih ranih dana bodibilding karijere, primetio sam da me beli krompir(visok GI), kao glavni izvor ugljenih hidrata čini da se osećam sjajno narednih 60-90 min, a onda bih se odjednom počeo osećati loše, gladno, umorno i nervozno.

Nekoliko godina kasnije, dok sam se pripremao za takmičenje, otkrio sam da mi sladak krompir i ovsene daju mnogo bolji osećaj izmeĂ°u obroka. Ubrzo sam sabrao dva i dva i shvatio da sam se navikao na kompleksnije UH sa niskom GI.

(U to vreme, u ranim '90-im, nije baš bila normalna pojava jesti ovsene tokom dijete a sve zbog mizernih nekoliko grama masti koje sadrže. Bilo mi je drago da sam izašao iz te ograničenosti i našao da mi ovsene savršeno odgovoraju, a tih par grama masti nimalo nisu uticale na moju definiciju)


Ipak, low GI hrana nije uvek najbolji izbor. Uzmimo za primer mleko, čiji je GI svega 27, ali znamo da punomasno mleko nije baš dobro za dijetu.


U ostale primere možemo svrstati, recimo, sladoled i ananas. Obe namirnice imaju GI oko 60 ali hoćemo li u isti koš staviti sladoled i ananas? Jesu li podjednako zdravi? Naravno da ne.

GI nije ništa više nego običan pokazatelj koliko brzo ugljeni hidrati iz odreĂ°ene namirnice dospevaju u krvotok. Prvo i najvažnije pravilo jeste da se moramo usresrediti na to da jedemo prirodnu i nutritivno bogatu hranu. Prirodna hrana(neobraĂ°ena ili što manje obraĂ°ena) teži da ima niži GI. No, čak i da to nije slučaj, takva hrana je svakako bogata korisnim nutrijentima.

Baš kao što ne biste gradili kuću na pesku, tako nemojte ni brinuti o GI ugljenih hidrata dokle god jedete lošu hranu. Napravite osnovu od dobra hrane, pa onda gledajte finese u vidu namirnica sa niskim GI.


Izvor: www.drclay.com
Prevod: Robert
Sačuvana
Stranice: 1 [2] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.246 sekundi sa 17 upita.