TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 402538 Teme od strane 25056 Članovi Poslednji član: Selak

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 22, 2025, 06:17:46 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: ZAGREVANJE I HLADJENEJE  (Pročitano 1639 puta)
MARKO DIMITRIJEVIC
DO YOU KNOW YOUR NUMBERS ?
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 8645


www.dimitrijevicmarko.com

« Odgovor #1 poslato: Mart 10, 2013, 02:45:19 posle podne »

ZAGREVANJE I HLAĂDENJE
Warm up  Cool down

Zagrevanje treba da postepeno poveća brzinu otkucaja srca, krvni pritisak, potrošnju kiseonika, raširenost krvnih sudova, elastičnost aktivnih mišića i toplotu koju proizvode aktivne mišićne grupe.Zagrevanje treba da se sastoji od dva posebna dela.
1.Postepeno aerobno zagrevanje.
2.Vežbe elastičnosti specifične za biomehaničku prirodu osnovne kondicione aktivnosti.
Budući da se zagrejani mišić lakše isteže od hladnog, delu vežbanja koji se odnosi na elastičnost treba da prethodi pet do osam minuta aerobne aktivnosti niskog nivoa uz angažovanje istih mišićnih grupa.Na primer ,10 minutni hod će povećati temperaturu mišića i cirkulaciju u nogama i time potpomoći lakše i sigurnije istezanje istih mišićnih grupa.
Hlaðenje je sastavni deo programa vežbanja.Svrha hlaðenja je da se polako uspori brzina otkucaja srca i ukupni metabolizam, koji su povećani tokom kondicione faze.Preporučuje se aerobno vežbanje niskog nivoa , slično nivou kondicionog vežbanja.
Hlaðenje potpomaže sprečavanje naglog skupljanja krvi u venama i obezbeðuje dovoljnu cirkulaciju do skeletnih mišića,srca i mozga.Hlaðenje može da pomogne u sprečavanju duže mišićne ukočenosti i smanjuje svaku sklonost ka nesvestici i vrtoglavici posle vežbanja.nagli prestanak vežbanja bez hlaðenja može negativno da utiče na srčanu funkciju jer od kondicionog vežbanja ostaje relativno visoka koncentracija adrenalina u krvi.Nagli prestanak vežbanja može da negativno utiče na pritisak pri punjenju srca krvlju, što slabo srce izlaže riziku.Trajanje faze hlaðenja je proporcionalno intezitetu i trajanju kondicione faze.Tipična kondiciona faza od 30 do 40 minuta uz 70 procenata maksimalne brzine otkucaja srca zahtevala bi 5 do 10 minuta hlaðenja.
Fiziološki i psihološki razlozi za zagrevanje i hlaðenje
ZAGREVANJE
1.Dozvoljava postepeno prilagoðavanje metabolizma koje poboljšava kardiorespiratorni učinak.
2. Sprečava prevremen početak sakupljanja mlečne kiseline u krvi i zamora tokom aerobnog vežbanja višeg nivoa.
3. Prouzrokuje postepeno povećanje temperature mišića što smanjuje napor pri kontrakciji i verovatnoću povrede mišića.
4. Olakšava prenos nervnih signala za angazovanje motornih jedinica.
5. Poboljšava koronarni protok krvi u ranim fazama kondicionog vežbanja , smanjujući verovatnoću za pojavu ishemije miokarda.
6. Omogućava postepeno preusmeravanje krvotoka ka aktivnim mišićima.
7. Povećava elastičnost vezivnog tkiva i drugih sastavnih delova mišića.
8. Obezbeðuje mehanizam provere za moguće muskuloskeletne ili metaboličke probleme koji mogu da se povećaju pri većim intezitetima vežbanja.
9. Pruža psihološko zagrevanje za veće nivoe napora
HLAĂDENJE
1.Sprečava sakupljanje krvi u venama posle vežbanja i prebrz pad krvnog pritiska , umanjujući tako verovatnoću pojave vrtoglavice ili nesvestice posle vežbanja.
2. Umanjuje sklonost ka pojavi grčeva neposredno posle vežbanja.
3. Smanjuje koncentraciju hormona vežbanja npr.norepinifrina koji su relativno na visokom nivou neposredno posle snažnog aerobnog vežbanja.Ovo smanjenje će umanjiti verovatnoću pojave poremećaja srčanog ritma posle vežbanja.
Posle aerobnog vežbanja  dela faze hlaðenja treba da sledi nekoliko minuta istezanja mišićnih grupa koje su bile aktivne u kondicionoj fazi.

Deo teksta korišćen iz Makardi i ostali ,1991.,adaptirano

2.1.2013.    MARKO DIMITRIJEVIC
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.045 sekundi sa 12 upita.