TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 393914 Teme od strane 25001 Članovi Poslednji član: USA031

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Mart 02, 2024, 11:12:45 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: ISTINA O L-karnitinu  (Pročitano 1378 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1 poslato: Februar 20, 2020, 01:55:30 pre podne »

BOLNA ISTINA O L-KARNITINU

L-karnitin je decenijama bio hit među bezstimulansnim sagorevačima masti. Da li je prošlo vreme slave ovog magičnog suplementa ili su u pitanju detaljnija istraživanja „na račun“ istog?
L-karnitin i acetil-L-karnitin( ALCAR) su dva slična jedinjenja koja su poznata kao „sagorevači masti“ koji unapređuju trenažne performanse( „energising“ učinak), doprinose boljem pamćenju, a i dobrom raspoloženju.

Svima je u prvom planu navodi efekat L-karnitina u procesu sagorevanja masti zbog njegove funkcije( mitohondrijalni transport i oksidacija dugolančanih masnih kiselina), ali istina je na žalost drugačija!
L-karnitin se normalno proizvodi u našem telu( jetra i bubrezi) od 2 amino kiseline – lizina i metionina. Dok estar verzija, ALCAR , može proći i krvno-moždanu barijeru i tamo ostvariti svoj uticaj. Ne zaboravimo da je za normalnu produkciju L-karnitina pored pomenutih amino kiselina neophodno i dovoljno vitamina C.

Pođimo za početak od benefita suplemenatcije L-karnitinom koji su „naučno dokazani“( relevantna istraživanja) :

-doprinosi boljem „kvalitetu“ vašeg spermograma( u prvom redu broju i pokretljivosti spermatozoida),
-u manjoj meri doprinosi smanjenju mišićnog zamora kod starije populacije( dok kod mlađih aktivnih sportista taj efekat nije bio naglašen),
-može umanjiti stepen mišićnog  oštećenja tokom „treninga sa opterećenjem“
-utiče u manjoj meri i na insulinsku rezistenciju i bolju glikoregulaciju
-postoje limitirani dokazi kada se radi o benefitima L-karnitina u pogledu smanjene smrtnosti kod ishemičnih bolesti srca, kao i stanja posle infarkta miokarda( ne zaboravimo da srčani mišić koristi masti, tj masne kiseline kao primarni izvor energije).
-L-karnitin, naročito ALCAR se pokazao učinkovitim u pogledu podrške „kognitivnim funkcijama“ kod starijih osoba, kao i kod Alchajmerove bolesti.

Dakle, L-karnitin će svakako doprineti svrsishodnijem energetskom metabolizmu masti, pogotovu kada se raznim nutritivnim i trenažnim manipulacijama masti koriste kao izvor energije, ali direktan „fat-burn“ efekat na žalost nije dokazan.
Jedan od problema suplementacije L-karnitinom je i nastanak trimetilamina( crevne bakterije), koji nekada mogu dovesti do pojave specifičnog zadaha, čak i mirisa znoja „na ribu“. To je naročito izraženo pri megadoziranju ,preko 3000 mg dnevno, što se ujedno i smatra dozom koja jedina „radi“.

Pri ekstremnom doziranju( preko 5000 mg dnevno) moguće je da dođe do konverzije( na nivou jetre) trimetilamina u trimetilamin N-oksid( TMAO) koji poseduje moćan aterogeni učinak! Zanimljiva činjenica je da vegani, koji u ishrani nemaju meso, imaju drugačiju crevnu floru, tako da je konverzija u trimetilamine minimalna, kao i nastanak TMAO pri suplementaciji L-karnitinom. Ne zaboravimo da je meso, pogotovu crveno meso( govedina primarno) bogata L-karnitinom, pa se smatra da ishrana bogata L-karnitinom, tj. mesom, indukuje „razvoj“ crevne flore koja pogoduje nastanku aterogenog TMAO. Svakako da je ova kaskada događaja moguća, ali u praksi se pokazala kao spekulisanje i preterivanje…mada?!

Jedan od problema suplemenatcije L-karnitinom je i digestivni diskomfor( mučnina, nadimanje) pri megadoziranju – preko 2000 mg. Pomenuti neželjeni efekat se može umanjiti tako što se ukupna doza podeli na 2-3 „servings“. Najčešće korišćena forma u suplementima je L-kanitin L-tartarat.
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.061 sekundi sa 18 upita.