TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398471 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 25, 2024, 11:03:56 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 68 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: savet za ishranu  (Pročitano 198673 puta)
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #519 poslato: April 05, 2015, 07:48:51 posle podne »

Znam za nju, koristio sam je ranije kada sam brojao kalorije. Sada na rotacijama je lakse.
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 687

« Odgovor #518 poslato: April 05, 2015, 07:24:54 posle podne »

Ako se cimas oko kalorija skini my fitnes pal aplikaciju na telefon, i unosi ono sto jedes i tu mozes da vidis sve sta koliko ima kalorija uh p i m.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #517 poslato: April 05, 2015, 07:21:50 posle podne »

Nisam mislio bukvalno samo na piletinu i na proteine. Vec npr i na masti iz mleka itd. Skoro je Gym Hater savetovao da kad racunam kalorije racunam iz svega toga jer povecava ukupan broj kalorija za prilican broj pa sam vise zbog toga pitao. U principu kod rotacija kalorije i nisu bitne ali sam cisto hteo da proverim.
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #516 poslato: April 05, 2015, 06:14:05 posle podne »

Ok, to mi je trebalo da cujem. Hvala
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #515 poslato: April 05, 2015, 06:06:13 posle podne »

Ne treba ići u krajnost...ugljeni hidrati u belom mesu?

Ako je tako onda bi trebalo da se pozabaviš i odvajanjem dijetnih vlakana( nesvarljivi ugljeni hidrati bez energetske vrednosti) i svarljivih složenih hidrata( skorba npr.) u nekim namirinicama, žitaricama npr.? ( ovsene pahuljice npr.)

Ili kao što je već bilo predloga da proteine iz biljnih izvora dodatno zaračunavaš( kalorijski)...da, u svemu tome ima istine...ali je to najkraće rečeno, krajnost...
Sačuvana
pedjoni986
Gost
« Odgovor #514 poslato: April 05, 2015, 06:01:44 posle podne »

Koji su to UH koji dolaze iz proteina ? Mislis na kalorije pa si permutovao reci ?
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #513 poslato: April 05, 2015, 05:58:42 posle podne »

Ne, na hranu koja nam sluzi za unos proteina npr belo meso.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #512 poslato: April 05, 2015, 05:56:19 posle podne »

Uh iz proteina? Misliš na suplemente? Zanemarljivo...
Sačuvana
belgrade style
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1203


« Odgovor #511 poslato: April 05, 2015, 05:41:57 posle podne »

Sutra pocinjem sa rotacijama pa pravim jelovnik. Da u ukupan broj uh racunam i uh iz proteina?
Sačuvana
Aziz Shavershian
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 419


Don't tell people your dreams, show them!

« Odgovor #510 poslato: April 04, 2015, 07:46:04 posle podne »

Hvala Majo, hvala Twix :) probacu i jedan i drugi nacin..vreme je da malo sam krenem da spremam, dosta sam mucio druge  ;D
Sačuvana
Go hard mate the gym lifestyle is the best ! train hard, eat well, party hard.
Maja Pavlovic
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 221


« Odgovor #509 poslato: April 02, 2015, 08:46:55 pre podne »

Ja spremam tako sto stavim npr 80g pirinca u serpicu,ne gledam da li je voda topla ili hladna,pustim da provri i nakom toga smanjim t dodam malo vode,s vremena na vreme promesam. E nakon toga ispiram pirinac 7,8 puta hladnom vodom,i bude vrh veruj mi :)
Sačuvana
maja Pavlovic
TwinSix
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 4423


« Odgovor #508 poslato: April 02, 2015, 06:15:25 pre podne »

Da li neko moze da napise kako pripremiti pirinac na sto zdraviji nacin? sad moram malo sam da krenem u akciju pa mi je potrebno ali da bude sto zdravije..
Ja uzmem šolju pirinča i šolju i po vode (1:1,5 odnos), voda obavezno hladna, stavim u poklopljenu šerpicu, i kada voda proključa i krene da ''raste'', isključiš i ostaviš 15 minuta. Jedino ne smeš da skidaš poklopac tih 15 minuta. Ovo ti je najpraktičniji način jer kada voda proključa, ne moraš više da dežuraš. Nema mešanja, lepljenja, ničega.
Sačuvana
Aziz Shavershian
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 419


Don't tell people your dreams, show them!

« Odgovor #507 poslato: April 01, 2015, 11:27:31 posle podne »

Hvala druze :)
Sačuvana
Go hard mate the gym lifestyle is the best ! train hard, eat well, party hard.
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #506 poslato: April 01, 2015, 10:42:57 posle podne »

Evo malo korisnih informacija o pirinču i pripremi...slažem se sa Cutlerom da je kuvanje najbolji način pripreme...


"Pirinač, oriz (Oryza sativa) – osnovna je bezglutenska hrana više od polovine čovečanstva. Izuzetno je zdrav, veoma hranljiv, lako svarljiv i jača telo. Ima visoki nivo iskorišćenosti (oko 95%). Važan je izvor kompleksnih ugljenih hidrata, proteina, biljnih vlakana i vitamina grupe B (integralni pirinač).

Dobar je energetski izvor. 100 g očišćenog od pleve, neoljuštenog i neglaziranog (integralnog) pirinča oslobaĂ°a 360–370 kalorija. U toj težini zrna sadrže: vodu 13,1 g, proteina 9,2 g, masti 2,2 g, ugljenih hidrata oko 74-80% (odnosno 73 g skroba), sirovih vlakana 0,67 g, mineralnih materija 1,2 g (108 mg fosfora, 9 mg kalcijuma, 35 mg magnezijuma, 4,36 mg gvožĂ°a, 86 mg kalijuma, sumpora, mangana bakra, 1,1 cinka, kobalta, fluora), vtamine B kompleksa (B1 0,41 mg, B2 0,091 mg i nikotinamida 5,2 mg) i vitamina E.

Pirinač je naročito važan za ishranu dijabetičara i sportista jer se skrob sporo apsorbuje. Pogodan je kao prilog raznim jelima, brzo i lako se priprema. Kuvanje pirinča traje od 15–20 minuta. Pre upotrebe treba ga probrati, oprati u nekoliko voda. Za pripremu dinstanih jela (rizoto, pilav i dr.) preporučuje se probiranje pirinča, trljanje i brisanje u čistoj kuhinjskoj krpi. Ako se priprema sutlijaš u mleku ili neko drugo slatko jelo, preporučuje se prvo obariti u ključaloj vodi oko 5–6 minuta, odmah ocediti i nastaviti sa kuvanjem u mleku. Kuvan pirinač se kao dodatak jelu, procediti, promešati viljuškom i preliti zagrejanim maslom ili uljem.

Lekovita svojstva: ne utiče na povećanje nivoa šećera i holesterola u krvi (već ih stabilizuje), potpomaže funkciju mišića, nerava i pluća, zasićuje i omogućava da se ostane duže u dobroj formi. Deluje umirujuće na mozak, centralni nervni sistem, ublažava depresiju i pomaže kod lečenja bolesti pluća. Mogu ga koristiti bolesnici koji boluju od dijabetesa i gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i oni sa viškom ili manjkom želudačne kiseline. Ublažava poremećaje u organima za varenje, štiti od formiranja kamena u bubregu.

Osnovne vrste pirinča i njihova namena
( Materijal je korišten iz edicije „Ishrana i zdravlje” – Kuvar „Moć Prirode” Pirinač, Posebno izdanje br. 27/2002., str. 4, autor Ana Milošević.)

Basmati
Najbolji i najskuplji aromatični pirinač sa duguljastim zrnom

Parbojld
Oplemenjen pirinač duguljastog zrna, brzo se kuva i ne lepi se. Pod pritiskom, vitamini i minerali se pomeraju prema unutrašnjosti zrna

Rizoto (Arborio)
Pirinač sa krupnim ovalnim i okruglim zrnima. Zrna upijaju mnogo tečnosti.
Preporučuje se za pripremu rizota.

Divlji pirinač
Plod je vodene trave (nije vrsta pirinča). U jelima se koristi sa mešavinama pirinča.

Sutlijaš
Oljušten pirinač okruglastog zrna. Pretežno se kuva u mleku. Malo je lepljiv, pa se koristi za pripremu raznih filova i knedli.

Integralni pirinač
Neoljušten pirinač dugoljastog ili okruglog zrna sa jakim ukusom.

Jasmin (Tai)
Aromatičan, sličan basmatiju.

Corn equillina
Mešavina divljeg i integralnog pirinča i pet vrsta žitarica.
Koristi se kao fil za povrće i za musli.

Obično se koristi za glavno jelo jedna šolja nekuvanog pirinča po osobi, koja se kuva u tri šolje ključale osoljene vode sa nekoliko kapi limunovog soka. Dijetičari ističu da 50 g pirinča u obroku, daje istu zasićenost kao 200 g hleba.
U ishrani se koriste različite vrste pirinča prema nameni, oljušten glazirani ili rafinirani i oljušten integralni neglazirani.
Pirinač se priprema tako da svako zrno ostane celo, neraskuvano i neslepljeno. Pirinač (očišćen i prebran) propržiti na malo ulja, mešajući ga neprestano, tako da pomalo požuti, a zatim se koristi prema recepturi. Propržen preliti s 3 čaše vrele vode ili supe, polagano ga kuvati 15–20 minuta mešajući ga pažljivo, izmaći i ostaviti da se potpuno osuši. Ovako pripremljen pirinač se koristi sa mesom, sirom, paradajzom i sl. Po osobi je potrebno oko 75 g. Pri glaziranju pirinač gubi mnoge hranljive sastojke, kao: proteine, minerale, vitamine, jer se oni nalaze na površini zrna. Jednostrana ishrana kroz duže vreme sa poliranim pirinčem uzrokuje beri-beri bolest.

Podela pirinča po veličini zrna

Kratko zrno
Zrno je najmanje i najtvrĂ°e, sadrži najviše minerala, prirodno je slatkastog ukusa. Preporučuje se za svakodnevnu upotrebu

Srednje dugo zrno
Za vreme kuvanja postaje malo mekše i vlažnije. Preporučuje se za svakodnevnu upotrebu

Dugo zrno
Lako je i kašasto kod kuvanja. Preporučuje u toplim podnebljima. Koristi se za pudinge i poslastice.

Slatki pirinač
Bogat je proteinima. Kombinuje se sa pirinčem kratkog zrna. Preporučuje se deci, bebama i dojiljama, jer je veoma htranljiv.

Potrebna količina nekuvanog pirinča

Dodatak supi ili čorbi, potrebno po osobi 10 do 20 g,
Priloga mesu ili povrću, potrebno po osobi oko 60 g,
Za glavno jelo, potrebno po osobi 80 do 100 g.

INTEGRALNI PIRINAČ

Integralni (smeĂ°i) pirinač u izvornom (prirodnom) obliku zauzima veoma značajno mesto u ishrani čoveka. On predstavlja idealno izbalansiranu namirnicu, prehrambeno i lekovito je mnogo vredniji od belog. Obiluje biljnim vlaknima, supstancama (liponska kiselina, koja oslobaĂ°a jetru od toksičnih materija i poboljšava apsorbovanje hranljivih sastojaka, kao i gamaoritanol (moćni antioksidans). Integralni pirinač čini celinu namirnice, celo (nepreraĂ°eno) zrno sa omotačem zrna, unutrašnjim sadržajem i klicom. Mnogo je hranljivijii i zdraviji u odnosu na beli pirinač. Osnovna osobina pirinča su laka svarljivost, bogatstvo skrobom i siromaštvo proteinima i mastima. 100 g integralnog pirinča sadrži sva hranljiva svojstva i zaštitne materije: 13,1 g vode, 7,4 g proteina (belančevina), 2,2 g masti, 75,4 g ugljenih hidratae, 0,67 g sirovih vlakana, 1,2 g mineralnih materija (gvožĂ°e, kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor), vitamine B kompleksa (naročito 0,41 mg vitamina B1 i 5,2 mg B3). Pirinač ne sadrži natrijum. Kod sastavljanja jelovnika, ovaj pirinač treba udružiti sa mahunarkama (jer se tada dobija unos svih potrebnih aminokiselina).
Lekovita svojstva: pomaže brzoj izgradnji mišićne mase jer sadrži visoki procenat aminokiselina, povećava mlečnost dojilja, koristan je u lečenju crevnog i želudačnog katara, kod bolesti pluća, proliva i preobilne menstruacije.


Kuvanje integralnog pirinča

Na šolju integralnog pirinča dodaju se tri šolje vode i na vrh noža morske soli. Pirinač prebrati, oprati, usuti u sud i preliti s hladnom vodom, a zatim na jačoj temperaturi ostaviti da provri. Smanjiti temperaturu, posoliti, poklopiti i ne mešajući kuvati oko 1 sat dok pirinač ne upije vodu. Skloniti lonac sa štednjaka, otklopiti i ostaviti oko deset minuta da miruje.
Drvenom kašikom pirinač premestiti u posudu za posluživanje. Ako se kuva u ekspres loncu, onda zaliti sa dve šolje vode i kuvati oko 40 minuta. Od jedne šolje integralnog dobije se oko tri šolje kuvanog. Koristi se kao glavno jelo ili se poslužuje u vidu dodatka ostalim jelima kao osnova u receptima.

RECEPTURE

PRILOZI

Kuvani pirinač

Potrebno:
2 šolje pirinča
4 dl vode
so( po želji)

Priprema:
U hladnu vodu sipati oprani pirinač, promešati i kuvati u početku na jačoj temperaturi u poklopljenom sudu. Kada voda proključa, smanjiti temperaturu i kuvati da sva voda ispari. Pred kraj posoliti( po želji).
Napomena: za vreme kuvanja ne dižite poklopac da pirinač što više upije vode.
"

Evo i jednog lepog recepta...

Salata od integralnog pirinča sa tunjevinom

Potrebno:
4 šolje kuvanog integralnog pirinča
2 konzerve tunjevine
4 tvrdo kuvanih jaja
2 kisela krastavčića
2 paradajza
1 manja glavica crnog luka
1 kašika sitno seckanog lista peršuna
2 kašike vinskog sirćeta (ili soka od limuna)
so, mleveni biber

Priprema:
U oceĂ°eni i ohlaĂ°eni pirinač dodati sitno seckani list peršuna, usitnjenu tunjevinu oceĂ°enu od ulja, iseckane kockice kiselih krastavaca, kockice oljuštenog paradajza i sitno seckani crni luk. Posoliti i pobiberiti, zakiseliti i preliti uljem od tunjevine (po potrebi doliti maslinovim uljem). Dekorisati kolutovima tvrdo kuvanih jaja, ohladiti i poslužiti.


« Poslednja izmena: April 01, 2015, 10:50:50 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Aziz Shavershian
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 419


Don't tell people your dreams, show them!

« Odgovor #505 poslato: April 01, 2015, 07:45:09 posle podne »

a ima vise nacina sta znam gledao sam naravno kuvanje ali drugaciji nacin ispadne bolje zacini razni i tako pa ako neko ima :)
Sačuvana
Go hard mate the gym lifestyle is the best ! train hard, eat well, party hard.
Stranice: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 68 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.105 sekundi sa 17 upita.