TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 402932 Teme od strane 25059 Članovi Poslednji član: filipovica01

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 11, 2025, 08:56:26 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zeleni čaj kao podrška procesu "skidanja masnih naslaga" i imuno-booster  (Pročitano 3922 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #7 poslato: Septembar 23, 2014, 07:29:14 posle podne »

Ja ga vec duze vremena pijem jer je dobar antioksidant. valjao mi je i prilikom mrsanja jer sam imao naviku da svaki dan pijem 2-3 nesscafe 3 u 1 i kad sam odlucio da umjesto te "kafe" pijem zeleni caj ja sam se ustvari rijesio i nepotrebnih kalorija.
Druga odlicna stvar a za koju sam mislio da se tripujem je sto daje budnost koja je meni potrebna jer radim u smjenama te sam svaki cetvrti dan nocna smjena, medjutim sa 2 solje zelenog caja ja puno lakse podnesem nocnu smjenu.
Ali moram reci da ja ne pijem zeleni caj iz kesica nego kupujem pravi u rifuzi, forsiram Kineski Gunpowder i Sencha-u (Japanska je skuplja ali je i kineska vise nego odlicna) i za nekih 5 eura se namirim za dva mjeseca. Dobra stvar kod ovih vrsta caja je sto se mogu minimum dva puta zaliti, znaci od jedne male kasike ja dobijem dvije solje i zaista su obje iste jacine... ne bi uopste stedio da osjetim da je druga solja imalo losija od prve.
A sto neko rece, dobar je i prije treninga.
Moj vam je savjet, ko pije zeleni caj neka pokusa nabaviti pravi a ne ovaj iz kesica, po meni je ogromna razlika.

Odlična preporuka...svi uvek zaboravimo "osnove"...svaki ozbiljniji "sagorevač" kao jedan od bitnih sastojaka ima ekstrakt zelenog čaja koji je standardizovan za "odreðen procenat" EGCG( epigalokatehin galat)..i da, uvek akcenat na "rinfuz varijantu"..."Sencha" radi "za sve pare"... ;D
Dok sam spremao hirurgiju bila je pravi "mentalni booster"  ;)
Sačuvana
nanke
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Septembar 23, 2014, 03:59:57 posle podne »

Ja ga vec duze vremena pijem jer je dobar antioksidant. valjao mi je i prilikom mrsanja jer sam imao naviku da svaki dan pijem 2-3 nesscafe 3 u 1 i kad sam odlucio da umjesto te "kafe" pijem zeleni caj ja sam se ustvari rijesio i nepotrebnih kalorija.
Druga odlicna stvar a za koju sam mislio da se tripujem je sto daje budnost koja je meni potrebna jer radim u smjenama te sam svaki cetvrti dan nocna smjena, medjutim sa 2 solje zelenog caja ja puno lakse podnesem nocnu smjenu.
Ali moram reci da ja ne pijem zeleni caj iz kesica nego kupujem pravi u rifuzi, forsiram Kineski Gunpowder i Sencha-u (Japanska je skuplja ali je i kineska vise nego odlicna) i za nekih 5 eura se namirim za dva mjeseca. Dobra stvar kod ovih vrsta caja je sto se mogu minimum dva puta zaliti, znaci od jedne male kasike ja dobijem dvije solje i zaista su obje iste jacine... ne bi uopste stedio da osjetim da je druga solja imalo losija od prve.
A sto neko rece, dobar je i prije treninga.
Moj vam je savjet, ko pije zeleni caj neka pokusa nabaviti pravi a ne ovaj iz kesica, po meni je ogromna razlika.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Septembar 22, 2014, 11:35:38 pre podne »

Pozdrav :)

Da li moze da se zeleni caj koristi kao sto kazete prije treninga, a nakon treninga da se popije whey protein + obrok + (mozda opet zeleni caj zbog sagorijevanja masti)?

Zeleni čaj je odličan zbog mnogo stvari, ali neki poseban efekat na skidanje masnih naslaga -nema. Ima uticaja, ali daleko manje od nekog sagroevača koji sadrži nekoliko  supstanci koje utiču na gubitak masnog tkiva.
Kakva ti je ishrana generalno?
Sačuvana
pedjoni986
Gost
« Odgovor #4 poslato: Septembar 21, 2014, 11:43:39 posle podne »

Zeleni caj samo potpomaze, za sagorevanje mnogo toga mora da se poklopi, caj mozes piti tokom celog dana, nema pravila, ja sam nekad na 1 1,5 litar dnevno, sve zavisi kad sam kako raspolozen.. ali ne posmatrajte ga kao cudotvornog naslagotopljaca :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Septembar 21, 2014, 11:35:01 posle podne »

Topla preporuka uzimati zeleni čaj pola sata pre treninga...( neposredno) posle treninga nema potrebe...dakle, whey + do 30 gr dextroze( prosti hidrati)...sačekati do sat vremena pa "čvrst" obrok( uz taj obrok se može dodati)...

Iako ga mnogi smatraju "bezazlenim" sagorevačem, treba izbegavati konzumaciju u intervalu kraćem od 4 sata pred spavanje zbog moguće nesanice, kod osetljivih, zbog prisustva kofeina, teofilina, katehina...

Naravno sve to zavisi od kvaliteta i količine unetog čaja...ne treba očekivati čuda, jer osnovu svega čini korekcija ishrane i "ciljani trening"...a zeleni čaj ili bilo koji drugi sagorevač je samo podrška procesu sagorevanja...

Sačuvana
Dovlaa85
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Septembar 21, 2014, 10:46:31 posle podne »

Pozdrav :)

Da li moze da se zeleni caj koristi kao sto kazete prije treninga, a nakon treninga da se popije whey protein + obrok + (mozda opet zeleni caj zbog sagorijevanja masti)?

Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Septembar 18, 2014, 08:11:28 posle podne »

У многим чланцима до сада смо помињали зелени чај, али никада му нисмо посветили један цео чланак...

Шта зелени чај чини тако специфичним?

То су његови састојци - ТАНИНИ, КАТЕХИНИ, ФЛАВОНОИДИ, ТЕАНИН и КСАНТИНИ.

ТАНИНИ - због својих својстава побољшавају варење и делују антисептички на кожу и слузокоже.

КАТЕХИНИ - спадају у групу полифенола који имају снажне антиоксидативне спосоности, сматра се су јачи 25-100 пута у односу на витамин Ц и Е (који су најјачи витамински антиоксиданси).
Од њих је најпознатији састојак зеленог чаја EGCG (епигалокетехин-галат) који је један од најмоћнији сагоревача масти и убрзавача метаболизма.

ФЛАВОНОИДИ -стимулатори вашег имуног система.

ТЕАНИН - је амино-киселина која има опуштајући ефекат. не само на "мождане функције", већ и на мишиће( смањује упалу мишића). Сматра се да појачава концентрацију, ментални фокус, а подиже и ниво серотинина у мозгу па тако остварује и моћан анти-депресивни ефекат.

КСАНТИНИ - прва асоцијација за ову групу једињења је КОФЕИН... и његов "брат од тетке", ТЕОФИЛИН, који је јачи по ефекту од кофеина и има моћнији ефекат на ширење дисајних путева ( теофилин је главни састојак неких лекова за астму, аминофилин, дурофилин...)

Зелени чај има и своју браћу, црни, бели чај...разлика је у процесу ферментације...што чај дуже ферментира то има више кофеина и боја је тамнија, али је и мање корисних антиоксиданаса...

Зелени чај је идеалан као пред-тренинг "booster", и као сагоревач масти...

Што се "дозирања" тиче, "чај од целог листа" је најбољи...са што мање обраде, ситњења и сушења...пити га 3 пута у току дана, после оброка ( у сврху сагоревања масти)...
Иначе сваки чај, па тако и зелени може смањити респорпцију гвожђа, тако да не треба претеривати...

By dr Slavisa Stojic
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.035 sekundi sa 13 upita.