TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398431 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 10:34:20 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: 3 BELE SMRTI - BELO BRAŠNO  (Pročitano 5251 puta)
sis11
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 10

« Odgovor #9 poslato: Januar 31, 2015, 11:20:00 posle podne »

dosta toga jeste tacno, ali ipak mislim da je umerenost najbitnija
Sačuvana
najbolji prevoz uz taxi beograd
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #8 poslato: Oktobar 09, 2014, 10:58:00 posle podne »

P.S. evo još jedne teme blisko povezane za "brašnom"...GLUTENSKA ENTROPATIJA...ah, taj gluten...  :(

http://www.pansport.rs/forum/index.php?topic=204155.msg2996716#new
Sačuvana
Ivan Glidžić
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 52


« Odgovor #7 poslato: Oktobar 09, 2014, 03:50:25 posle podne »

 Belo brašno je belo zato što se prilikom proizvodnje izbeljuje hemikalijama i ovakvim procesuiranjem izgubi polovinu nezasićenih masnih kiselina koje se nalaze u pšenici, dok se kompletan vitamin E gubi uklanjanjem omotača i klice. Kao rezultat, kada kupujete belo brašno ili neki proizvod od belog brašna u sebe unosite proteine lošeg kvalitete i skrob koji stimuliše gojenje.
 Što više konzumirate belo rafinirano pšenično brašno, to je vašem telu potrebno više insulina, koji dalje podstiče gojenje, odnosno sakupljanje masnoća, zbog čega dolazi do povećanja telesne mase, povećanja nivoa trigilicerida, što prouzrokuje srčane bolesti. Vremenom može doći i do pojave šećerne bolesti ili hipoglikemije (nizak nivo šećera u krvi).
 Često konzumiranje belog brašna predstavlja napor za nadbubrežnu žlezdu koja mora neprestano da proizvodi hormone za postizanje ravnoteže šećera u krvi. Zbog toga, postaje sve slabija i sporija, što onemogućava brzo reagovanje kada je to potrebno. Nikako nemojte zaboraviti da prevelike količine šećera u krvi prouzrokuju gojenje, ne samo zato jer je kaloričan, nego zato jer menja metabolizam, koji više ne funkcioniše kako treba.
 Znači, najbolje je jesti integralni, ražani i kukuruzni hleb. Zbogom bureku, reci odmah! :D

« Poslednja izmena: Oktobar 09, 2014, 03:52:43 posle podne od strane Ivan Glidžić » Sačuvana
Pecha
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2229


Eat clean, train hard, die anyway...

« Odgovor #6 poslato: Oktobar 08, 2014, 12:01:46 posle podne »

Ranije, klasican dorucak mi je bio pola belog hleba sa raznim namazima (slatkim, slanim i onim masnijim-margarin npr.). Stomak hoce da pukne koliko sam se prejeo. A posle 1-1,5h opet mogu da jedem. Plus rezultat nedostatka hranljivih materija je uzasna krvna slika- povisen holestero i trigliceridi, a manjak hemoglobina je prouzrokovao vrlo ceste vrtoglavice.
Sačuvana
Panta rei, panta res.
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #5 poslato: Oktobar 08, 2014, 10:58:07 pre podne »

Dolazimo do jedne bitne stavke, a to je multifaktorijalnost po pitanju uzročnosti neke bolesti...

NE TVRDIM DA ĆETE OBOLETI OD DIJABETESA KONZUMIRAJUĆI NAMIRNICE OD BELOG BRAŠNA...

NE TVRDIM DA ĆETE OBOLETI OD NEKOG OBLIKA KARCINOMA KONZUMIRAJUĆI NAMIRNICE OD BELOG BRAŠNA...

Ali za većinu bolesti postoji sadejstvo više faktora...dakle, i za dijabates i karcinome, kao i neke druge bolesti, postoji genetska predispozicija...u sadejstvu sa "spoljašnjim" činiocima povećava se verovatnoća za oboljevanje...

Smanjimo verovatnoću na minimum...eliminišimo sve "faktore rizika" za nastanak neke bolesti...toliko možemo da uradimo za sebe i svoje zdravlje...

Bolje sprečiti nego lečiti...a ovde i nije iznesena kritika "integralnog brašna", već samo belog "rafinisanog" brašna...

Da, Zoltane, umerenost iznad svega...

« Poslednja izmena: Oktobar 08, 2014, 11:00:37 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
********
Van mreže Van mreže

Poruke: 12954


Never give up!

« Odgovor #4 poslato: Oktobar 08, 2014, 09:42:57 pre podne »

Kada bi počeli sa pričom šta je sve štetno i koliko tih smrti ustvari ima mislim da bi ovo delovalo kao mala maca spram toga.Ovo jeste loše kao i sve kada se pretera,ali ako nekada u offu napravite izuzetak neće niko umreti čak šta više može malo okrepiti organizam od dijeta.Ali to ne raditi često!
U svakom slučaju šta god da je preterano nije dobro i to je realnost.
Sačuvana
Miki91
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 656


« Odgovor #3 poslato: Oktobar 08, 2014, 08:37:55 pre podne »

Vrloo, koristan i dobar text!
Moracu da "edukujem" ove moje iz okoline i ukucane ovime, kad pocnu sa njihovim: "Moras da jedes hleb", ili "Ja ne mogu da zamislim svoj zivot bez hleba." i bla bla bla. Gluposti. Beli hleb nije dobar, a od tvoje psihe zavisi da li bez istog mozes.
Sačuvana
"Put the victim to bad, and wake the hero instead."
Ironman.
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2203


« Odgovor #2 poslato: Oktobar 08, 2014, 08:19:57 pre podne »

Dobar tekst, ali bi ga trebalo dopuniti osvrtom na gluten koji u svakom organizmu može prouzrokovati probleme sa varenjem. Većina žitarcia sadrži gluten koji se u našem telu ponaša kao lepak. Sve pekare u zames testa dodaju i odreĂ°enu količinu glutena kako bi postigli elastičnost, svežinu ili bolje osobine peciva kada izaĂ°e iz peći. 

Kako god, kad mi kažeš ''bele smrti'', podsetiš me na onog prodavca magle filguda  :D Da je belo brašno baš toliko loše onda bi masovno svi mi oboljevali od dijabetesa tipa 2. Proizvode od belog brašna bi trebalo izbegavati, ali da bi se došlo do šećera t2 ima dosta kocikca da se poklopi, gde belo brašno ne igra ni blizu glavnu ulogu.

Ipak, bez obzira na to, moj savet je da uvek biramo integralne vrste hleba i peciva, testenine: spelta, golica, klice, ražano, ovseno...   
Sačuvana
Arbeit macht frei.
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1 poslato: Oktobar 08, 2014, 12:58:48 pre podne »

Ne možete zamisliti obrok bez belog hleba?
Uživate da u pauzama izmeĂ°u predavanja na faxu, na velikom odmoru ili pre posla svratite do obližnje pekare?
Redovno jedete testeninu i pizzu?

Nabaviti proizvode od belog brašna najlakša je stvar koju možete učiniti. Čim ustanete mame vas beli hleb i drugi pekarski proizvodi, a nešto kasnije tu je i testenina. MeĂ°utim, čini se da nismo svesni činjenice da je belo brašno jednako nezdravo kao rafinisani šećer. Ono gotovo da nema nikakvu hranljivu vrednost. I proizvodi od belog brašna "pojačani vitaminima" nisu mnogo bolji..."belo brašno na steroidima"  :D

Da počnemo sa nabrajanjem...ZAŠTO REĆI ODLUČNO NE BELOM BRAŠNU?

Ajmo prvo o strukturu zrna...



1-3. Omotač( ovojnica) ploda i semena, 4. Aleuronski sloj, 5. Endosperm, 6. Klica ( objašnjenje za sliku)


Nedostatak važnih hranjivih materija

Razlog za gubitak hranljive vrednosti je intenzivno "fino" mlevenje koje uklanja hranljive delove zrna. Na primer, zrno pšenice sastoji se od ovojnice( ljuske), koja je bogata vitaminima i mineralima, a od ovog sloja se ljuštenjem zrna dobijaju mekinje.
Aleuronski sloj je spoljni sloj endosperma, bogat mastima, proteinima, mineralnim materijama i vitaminima.
Dodatnim "finim "mlevenjem uklanjaju se spoljni slojevi zrna (ljuska i aleuronski sloj).

Šta nam ostaje "za utehu"?

Endosperm je glavni deo zrna (81-83% kod pšenice). Najveći deo endosperma otpada na "zrnca skroba" (36-59%), zatim slede proteini, tj. prolamin i glutelin (7-12%) , razni ugljeni hidrati (2-3%), masti (1%) i male količine celuloze.

Možda ne zvuči tako loše, mada iako je endosperm po energetskom sadržaju "visoko kotiran", po nutritivnom je "osiromašen", jer ne sadrži vitamine i minerale,a ni "zdrave" masti.

Nove metode mlevenja

Iz zrna koje se mlelo mlinskim kamenom, hiljadama godina se dobijalo integralno brašno.
Čak je i prosejavanjem i odstranjivanjem mekinja ostalo još uvek prilično hranjivo belo brašno. Ali "uvoĂ°enjem višestrukih redova čeličnih valjaka", razbija se jezgro zrna, odvaja klica od brašna, zatim ljušti srednji sloj, dok napokon zadnji valjak ne smrvi jezgro zrna u rafinisano belo brašno.

Zašto se uopšte i došlo na ideju za ovakav masakr zrna pšenice?

Klica je bogata masnoćama, zbog čega se brašno može brže da užegne, dok se izbacivanjem mekinja uklanja mogućnost lakog upijanja vlage. Rezultat je trajnije brašno siromašno hranjivim sastojcima.
Kraće rečeno - BAŠ NAS BRIGA ZA ZDRAVLJE NACIJE, BITAN JE PROFIT...OD ZDRAVLJA NEMA ZARADE!  ;D

To što nema vlakana, vitamina B, vitamina E, kalijuma, mangana, cinka, kalcijuma i bakra proizvoĂ°ače ne brine. Zbog osvešćivanja potrošača, neki proizvoĂ°ači naknadno obogaćuju brašno "veštačkim dodacima ishrani"-vitamini npr.  , ali svi ti surogati ne mogu zameniti prirodne sastojke koje deluju u savršenoj sinergiji i balansu.

Šta naši proizvoĂ°ači hleba dodaju ?

Vitaminski dodaci

Brašno od punog zrna sadrži i beta karoten koji su važan izvor vitamina A. On pomaže u rastu i regeneraciji tkiva, posebno kod trudnica. Kad se beta karoten ukloni u procesu mlevenja, dodavanje veštačkog vitamina nije korisno, a neka istraživanja pokazuju da može i naneti i  štetu, kao što je veći rizik od pojave raka.

Hlor

U procesu obrade dodaje se i hlor u obliku gasa, koji dodatno uništava hranljive materije, ali zato produžava vreme skladištenja, tj. trajnost.

Izbeljivanje

Sveže samleveno pšenično brašno je bledožute boje i daje "epljivo testo" koje se tesko oblikuje i peče.
Tokom skladištenja brašno se prirodno polako izbeljuje, pa mu se "kad odstoji" poboljšavaju svojstva pečenja.
Da bi se takvi procesi ubrzali, brašnu se dodaju hemijska sredstva, kao i aditivi koji poboljšavaju aktivnost kvasaca.
Izbeljivanje brašna prvenstveno uključuje oksidaciju karotenoidnih pigmenata. Rezultat je kidanje konjugovanih dvostrukih veza karotenoida u manje konjugovane "bezbojne tvorevine".
Sredstva za oksidaciju mogu delovati samo u izbeljivanju, u izbeljivanju i poboljšanju testa ili samo u poboljšanju testa. Često korišćeno sredstvo za izbeljivanje, benzoil peroksid deluje izbjeljivački ili obezbojivački, ali ne utiče na "svojstva pečenja"

Jedan od nusprodukata ovakve obrade je i aloksan. Pomenuto jedinjenje je toksično za vaš pankreas i sa vremenom može da podstakne i pojavu dijabetesa.

Drastičan krajnji rezultat

Problem s belim brašnom je i taj što  sa njim unosimo u telo uglavnom prostije ugljene hidrate, tj. "proste šećere". Drugim rečima, jesti "proizvode" od belog brašna slično je konzumiranju rafiniranisanog šećera – saharoze. Previše "prostih šećera u krvi" = ogromne količine insulina u krvi, ubrzo sledi nagli pad "šećera u krvi", kompenzatorna hipoglikemija.

Što više belog brašna unosimo, naš pankreas će više raditi "prekovremeno", što može dovesti do insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.
« Poslednja izmena: Oktobar 08, 2014, 01:01:07 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.1 sekundi sa 17 upita.