TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395144 Teme od strane 25006 Članovi Poslednji član: Vlad77

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 26, 2024, 06:23:37 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Stevia rules! Stevia 1 on 1!  (Pročitano 10146 puta)
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20575


Pansport
« Odgovor #8 poslato: Decembar 14, 2014, 03:49:13 posle podne »

Hmmm... Ne znam onda,  nisam obraćao pažnju. ViĂ°ao sam neke zaslaĂ°ivače u prahu u Lilly, ali nisam baš gledao koji su.
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #7 poslato: Decembar 14, 2014, 03:40:33 posle podne »

A da nije u tableticama
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20575


Pansport
« Odgovor #6 poslato: Decembar 14, 2014, 03:07:47 posle podne »

Ima je u našoj ponudi, 330 dinara.
http://www.pansport.rs/ES0796-Stevia-Zero-Cal.html
Sačuvana
Funtunjerović Ivan
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1246


Say no to racism!

« Odgovor #5 poslato: Decembar 14, 2014, 02:40:09 posle podne »

Kakvog je ukusa i kolika je cena? Posto sam cuo da je malo cudna...
Sačuvana
-Some people are so poor, all they have is money.
-If you don't live for something, you'll die for nothing.
-Life is hard, but so beautiful.
-Sometimes the hardest thing and the right thing are the same.
-Believe in yourself.
Cvetko
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1820


« Odgovor #4 poslato: Decembar 14, 2014, 01:21:28 posle podne »

Gde ima da se kupi ?
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20575


Pansport
« Odgovor #3 poslato: Decembar 14, 2014, 12:57:06 pre podne »

Koristim je oko pola godine, ali samo povremeno. Nema šanse da se naviknem da je stalno upotrebljavam. Za pirinač sam je i navikao (volim slatkast pirinač), ali za kafu nikako. Nateram sebe da svaku treću ili četvrtu kafu popijem sa steviom, ali mi i to bude bljaksa.  ;D Za druge stvari mi i ne treba, tj. ne sladim ništa drugo.
Sačuvana
semi-pro
Redovan član
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 693

« Odgovor #2 poslato: Decembar 14, 2014, 12:50:53 pre podne »

Ja od kad hocu da kupim ovo, a vidim u pansportu ima samo u vidu tabletica, gde ima da se kupi po prodavnicama stevia kao prah?
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #1 poslato: Decembar 14, 2014, 12:16:43 pre podne »

Za zamenu za šećer prirodnog porekla po imenu stevija se kaže da ne sadrži kalorije, ne sadrži ugljene hidrate i ne povećava krvni pritisak. Da li to zvuči suviše dobro da bi bilo istinito?

Ako nekome pomenete reč "stevija", može se desiti da vas zbunjeno pogledaju, kao da ne uspevate da razumete neki nepoznati jezik. Ali stevija – biljka koja se vekovima koristi kao zaslaĂ°ivač u Paragvaju i Brazilu – sada se može naći u mnogim supermarketima u Britaniji.  U SAD-u je još prisutnija. A i kod nas doživaljava munjevitu ekspanziju...

Nazvana je "čudesnim zaslaĂ°ivačem" i "svetim gralom za prehrambenu industriju" zbog svog prirodnog porekla i prednosti po zdravlje.



Iako se stevija prodaje u Japanu već 40 godina, proizvodi sa stevijom su odobreni kao aditivi hrani od 2008. godine u SAD-u i od 2011. u EU.

Kompanije su vrlo brzo profitirale. Prema Mintelu, britanskoj firmi koja se bavi istraživanjem tržišta, došlo je do porasta novih proizvoda baziranih na steviji od 400 odsto izmeĂ°u 2008. i 2012, uz porast od 158 odsto izmeĂ°u 2011. i 2012. godine.
Britanski lanac vitaminskih proizvoda Holland & Barrett objavio je da je u poslednje četiri nedelje došlo po porasta prodaje proizvoda sa stevijom za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Danas možete naći zaslaĂ°ivače na bazi stevije u raznim proizvodima kao što su jogurt, čokolada, čak i pivo, kaže globalni analitičar hrane i pića u Mintelu Dejvid Tarner.

U medijima se danas rafinisani šećer redovno povezuje sa gojaznošću, za koju se tvrdi da je dostigla razmere epidemije.
Više od 60 odsto odraslih osoba u Velikoj Britaniji ima višak kilograma ili je gojazno, što dovodi do zdravstvenih problema koji državni zdravstveni sistem koštaju oko 5 milijardi funti godišnje, prema najnovijim državnim statističkim podacima.
Stevija može da pomogne kod održavanja telesne težine, dentalnog zdravlja i dijabetesa, kaže dr Laura Vinis, viši nutricionista iz Britanskog fonda za nutricionizam. Za sada sve zvuči savršeno.

Osim što ove moguće prednosti po zdravlje takoĂ°e važe za veštačke niskokalorične zaslaĂ°ivače koji se godinama koriste, kao što je aspartam ili saharin.

"Velika stvar kod stevije je da je prirodnog porekla", kaže pisac o hrani i TV voditelj Stefan Gejts. "To ne znači da nije u velikoj meri preraĂ°ena do trenutka kada dospe u našu hranu ili piće... ali to je ono za čim svi žude."

"Stevija se dobija iz biljke stevija na sličan način kao šećer", kaže dr Margaret Ešvel, članica naučnog savetodavnog odbora Globalnog instituta za proučavanje stevije.

"Proces izdvajanja podrazumeva potapanje suvih listova biljke, slično kao kod čaja, a potom odvajanje ili pročišćavanje slatkih sastojaka najboljeg ukusa, poznatih kao steviol glikozidi."

Koncentrovani ekstrakti su oko 300 puta slaĂ°i od šećera. Steviol glikozidi ostaju netaknuti i hemijski nepromenjeni tokom celog procesa, kaže ona.

Suprotno tome, veštački sintetički zaslaĂ°ivači kao što je aspartam, dugo su već predmet kontroverzi. Iako neki tvrde da postoji moguća veza izmeĂ°u aspartama i karcinoma, nizom provera je ustanovljeno da nema naučnih dokaza da je to istina. MeĂ°utim, ljudi su i dalje oprezni kad se kaže da je nešto ,,veštačko’’ a ima veze sa hranom, kaže Gejts.

"Prehrambena industrija očajnički želi da označi neku hranu ili piće sa „bez dodatnog toga i toga", kaže Gejts. "Ako na svoj proizvod može da stavite oznaku da ,ne sadrži’ nešto, onda imate ogromnu prednost na tržištu zato što na ljude utiču medijski napisi koji podstiču paranoju u vezi sa hranom."

Britansko društvo dijetetičara i Dijabetes Velika Britanija ne prave razliku kad daju savete u vezi sa veštačkim zaslaĂ°ivačima i steviji.

"Kao dijetetičar, podržavam i promovišem upotrebu zaslaĂ°ivača u kuvanju u ishrani", kaže Šioned Kirk, predstavnik za štampu Britanskog društva dijetetičara.

"Ne postoje dokazi da niskokalorični zaslaĂ°ivači, kao što su saharin, aspartam i sukraloza, štetni po zdravlje", mada dodaje da savetuje da se stevija koristi samo kao zaslaĂ°ivač i smatra da dokazi o prednostima po zdravlje nisu dovoljni za preporuku.
 
"Ono što ne znamo su dugoročni efekti zaslaĂ°ivača kao što je stevija, kaže, na primer da li ova jedinjenja utiču na hormone koji menjaju moždanu funkciju."

"Ne znamo kako telo reaguje na unos šećera koji se ranije nije konzumirao", dodaje on. "Možda vara mozak i navodi ga da proizvodi više insulina", kaže Lustig, čime se potencijalno negiraju prednosti vezane za gubitak kilograma.

S obzirom da FDA i EFSA ne zahtevaju takve studije, onda nema ni podsticaja za prehrambenu industriju da ih sprovodi, kaže Lustig. "Nalazimo se u ćorsokaku."

U meĂ°uvremenu, Tarner očekuje da tržište stevije nastavi sa snažnim rastom, i kao sastojak prehrambenih proizvoda i kao stoni zaslaĂ°ivač. MeĂ°utim, i dalje su prisutne dve prepreke da stevija zameni šećer kao zaslaĂ°ivač na nacionalnom nivou – ukus i cena.
 
"Kad su se pojavili veštački zaslaĂ°ivači kao što su sukraloza ili aspartam, imali su izražen ukus koji se zadržavao u ustima nakon konzumiranja", kaže Tarner.  "U slučaju stevije, za taj ukus se često kaže da je sličan ukusu semena anisa."

Moje čulo ukusa nije uspelo da oseti razliku u ukusu čokolade zaslaĂ°ene stevijom. MeĂ°utim, neformalan test meĂ°u kolegama pokazao je da neki osećaju razliku, što može biti dovoljno da odbije potrošače.

"Ljudi koji kupuju hranu se prirodno veoma konzervativni", kaže Gejts. "Ima mnogo njih koji ne vole promene. Ne mogu da zamislim čak ni da će zameniti šećer u kuhinji."

Stabilnost stevije na visokoj temperaturi takoĂ°e može da znači potencijalnu prednost u odnosu na veštačke zaslaĂ°ivače kao što su saharin kad je kuvanje u pitanju, kažu pobornici stevije. Ali problem je u ceni, i to objašnjava zašto su hibridi tako popularni.
« Poslednja izmena: Decembar 14, 2014, 12:27:29 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Stranice: 1 [2] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.089 sekundi sa 17 upita.