TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395027 Teme od strane 25006 Članovi Poslednji član: Vlad77

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 20, 2024, 02:06:50 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zdravlje-Ishrana-Trening  (Pročitano 4957 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #15 poslato: Oktobar 19, 2015, 10:29:51 pre podne »

Da li osecas tzv. "lupanje srca"? U mirovanju?

Neobjasnjiv zamor? Hronicni umor?

Koliko si kg izgubio u zadnjih mesec dana?

Nervoza? Pojacano znojenje? Nepodnosenje toplote?

Da li je apetit pojacan?

Te dve "zlezde" koje pominjes, gde su tacno smestene? Na prednjoj strani vrata?

Da li si primetio da ti se ruke tresu? Nesanice?

Da li povecavas opterecenje u svakoj narednoj seriji? Jer nekada nenapredovanje ne mora da bude uvek rezultat neke prisutne bolesti, vec i lose koncipiranog treninga...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/kako-da-poveate-miinu-masu.html

Moraces da barem okvirno pratis unos hidrata i masti koji u dobroj proporciji sa proteinima predstavljaju kljuc uspeha u povecavanja misicne mase...uz dobro koncipiran trening vazi pravilo da "snaga i masa na usta ulaze"...

Malo i o tome... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najee-greke-u-radu-na-poveanju-miine-mase.html
« Poslednja izmena: Oktobar 19, 2015, 10:31:54 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Beast90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 58

« Odgovor #14 poslato: Oktobar 19, 2015, 09:29:48 pre podne »

5 obroka dnevno, od 150-170g proteina, ali ne znam koliko g ug i masti unosim, moram da priznam da uvek vodim racuna da unesem dovoljno proteina, a ostalo po principu ,,pojedi koliko mozes". Hormone nisam proveravao, niko me nije uputio endokrinologu, mada imam dve zlezde na vratu koje su se tokom godina uvecale,  ne okom vidljivo vec ultrazvukom, ali nikad nisam bio upucen specijalisti, vec je to uzeto kao prihvatljivo stanje, objasnjeno kroz moje stomacne probleme i izrazito emotivnu prirodu moje licnosti.
Treniram 5 dana u nedelji, ponedeljak noge (trening mi traje obicno oko sat i 15 minuta, radim cucnjeve, duboki, polu, bugarski, sut, iskorak, zadnju lozu, pauze izmedju serija su mi malo duze nego inace, mozda min i po do dva, broj ponavljanja obicno po 10, a sve ukupno broj serija je 20-22 obicno), utorak grudi (evo prosle nedelje sam radio 5 serija ravnog benca, 4 serije kosi potisak, 4s propadanja, 3s koso razvlacenje, 3 serije pull over i 3s sajle i sve to sam upakovao u sat vremena), sreda pauza, nekad radim trbusnjake, ako osetim da su odmorni, ali obicno ih cuvam za ledja sutradan, cetvrtak ledja(najtezi trening ubedljivo, izracunao sam da ja za sat vremena ovog treninga dignem oko 8t kroz zgibove 5s, veslanje u preklonu 5s, mrtvo dizanje 5s, T-bar 5s i jos jedna vezba sa sipkom na latu 3s, sve serije su po 10 ponavljanja osim mrtvog, tu obicno radim od 4-6 ponavljanja), petak ramena(4s letenje u pretklonu, 4s ukrstene sajle za zadnje rame, 4s letenje ispred, 4s letenje sa strane, 4s potisak na klupi za prednje rame, broj ponavljanja 10, 40-50min traje trening),subota ruke(4s uski benc, 4s potisak sa cela, 3s triceps ekstenzija i 2s kanap, 4s pregib sa sipkom, 3s cekic na kosoj klupi, 3s skot klupa i 2s uvrtanje bucicama, trening zavrsim za sat i 10-15min, broj ponavljanja naravno po 10). Zagrevam se pre svakog treninga i obavezno istezem na kraju. Pauze kod treninga ruku i ramena(oko min) su nesto krace u odnosu na pauze izmedju serija i vezbi kod treninga ledja i grudi(1,5-2min), nedeljom uglavnom radim trbusnjake. Ono sto moram da istaknem, je da nemam toliko energije koliko sam imao ranije pred trening, i da sa tezinama vec duze vreme stagniram.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #13 poslato: Oktobar 18, 2015, 04:14:45 posle podne »

Ok...ali, jedno banalno pitanje...koliko proteina, hidrata, masti imas na dnevnom nivou? Koliko obroka imaš dnevvno? 5 ?

Hormoni su ok? Štitna žlezda? Poseta endokrinologu?

Kako ti izgledaju treninzi? Dužina treninga?

Nedeljni plan treninga? Koliko mišićnih partija odradiš po treningu? Koliko vežbi po mišićnoj partiji? Koliko serija po vežbi? Koliko ponavlja po seriji, serijama? Pauze izmeĂ°u serija?

Sačuvana
Beast90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 58

« Odgovor #12 poslato: Oktobar 18, 2015, 03:54:06 posle podne »

Pozdrav jos jednom Slavisa :)
Evo mene sa feedback-om.
Letos sam bio kod gastroenterologa, i nakon sto sam mu objasnio svoje simptome, uputio me je da dam krv, stolicu i da izvrsim posebnu analizu u privatnoj laboratoriji. Analiza krvi uglavnom je bila ok, ono sto se istaklo je da mi nivo holesterola bio ispod granica, i to mi ne bi bilo nista cudno da ja ne jedem 60 zumanceta nedeljno. Da, svakog dana tada sam jeo 8 celih jaja, i ocekivao sam da mi nivo holesterola bude barem malo povisen, on je bio ispod granice. Nalazi stolice su bili uredni, a taj posebni, nimalo jeftin test se odnosio na ispitivanje kalprotektina. Doca mi je rekao da ako kalprotektin bude normalan onda je najverovatnije Sindrom iritabilnih creva u pitanju. Referentna vrednost je manja od 50, ja sam imao 6 puta vecu (318). Sa tim rezultatima sam otisao nazad kod doktora (inace nacelnika interne medicine u Jagodini) gde sam dobio objasnjenje da ovo iskljucuje pomenuti Sindrom iritabilnih creva, i da sumnja na Kronovu bolest. A to je znacilo samo jedno, kolonoskopija. Ja sam pre jedno 4-5 godina bio na rektoskopiji i bilo je prilicno bolno, a kao sto znate kolonoskopija je daleko ,,dublja" metoda, tako da sam uz preporuku doktora otisao na privatnu kliniku u Nisu, na jos jedan skup test, ali s obzirom na anesteziju, vredelo je svaku paru. Nalazi su bili u redu i osim hemoroida, nije bilo nicega, ni traga Kronu. Tada sam vec bio na terapiji koja se sastojala iz jedne kutije Orvagila, 1500mg 5 asa i probiotika. Jos jednom, eto mene kod doktora, koji je prilicno nonsalantno i neformalno obavio razgovor sa mnom prodiskutujuci rezultate za taj minut koliko je uspeo da odvoji vreme, i rekao da nastavim sa terapijom i da dodjem za dve meseca na kontrolu. I evo mene sada, 4 meseci kasnije, i dalje sam na terapiji (3 puta 2 dnevno tablete 5 asa i jedna probiotika), ali odgovora na pitanje sta nije u redu sa mojim probavnim sistemom nema. Niti cu ga, kako stoje stvari, dobiti. Lekovi su mi zaista pomogli, vidim napredak od nekih 80-85% u odnosu na ranije. Nisam imao dijareju koja je pre tako cesta bila, stolica mi je ok,gasovi su u velikoj meri smanjeni, vrlo retko me nadima stomak, ali i dalje idem po 3-4 puta na dan u vc, ali uglavnom sa opravdanim razlogom, ako znate na sta mislim :D Znam koja mi hrana smeta (przena, ljuta, masna, izbegavam mahunarke, mleko, luka, obazriv sam sa vocem) i mogu reci da je sada ovaj problem pod kontrolom. Iako mi smeta sama cinjenica da to moje stanje jos uvek nije dobilo konkretno ime, zadovoljan sam za sada.
MeĂ°utim, pojavio se drugi problem. Pre jedno 5-6 meseci primetio sam da mi uporno pada % body fat-a. I to preko trbusnjaka, jer su se prvo pojavile vene na donjem delu stomaka, a sada ih je moguce uociti sirom celog trbusnog zida. Znam da cu dobiti savet da moram biti u kalorijskom suficitu, ali da vidite samo sta pojedem u toku dana, zapitali biste se da li stvarno imam jedva 72kg, na 183. Imam 5 obroka, u toku svakog unesem proteine (jaja, piletina, mladi sir i jogurt), krompir i pirinac, i svakog dana, bukvalno svakog dana jedem nesto slatko, i to cesto posle 2-3 obroka, jedem kolace, tortu,  slatkise, bilo sta sto u sebi ima secer, samo da bih povecao unos kalorija, iako mi rafinisani secer smeta (stvara mi gasove i izaziva bubuljice). Naravno, to sto sam slatkomanijak nikako ne odmaze :D Sve cesce u poslednje vreme dobijam komentare ,,Kako si se izdefinisao, pogledaj te vene na podlaktici", tako da sam danas resio da izracunam % telesnih masti preko kalkulatora na internetu, za koje znam da nisu 100% pouzdani, ali opet mogu dati okvirno rezultate. S obzirom da znam da je nivo esencijalnih masti u telu od 2-4%, moram podeliti sa vama svoje brige.
Na ovom linku
 http://www.calculator.net/body-fat-calculator.html?ctype=metric&csex=m&cheightfeet=5&cheightinch=10.5&cneckfeet=1&cneckinch=7.5&cwaistfeet=3&cwaistinch=1.5&chipfeet=2&chipinch=10.5&cheightmeter=183&cneckmeter=37.5&cwaistmeter=72&chipmeter=93&x=105&y=18#
procenat  je 4.7%
na ovom
http://www.bmi-calculator.net/body-fat-calculator/metric-body-fat-calculator.php#result
procenat  je 6.43%
na ovom
http://www.active.com/fitness/calculators/bodyfat
procenat je okruglo 5%
Cak i da je 7%,to je vec suvise nisko i ne zelim da nastavi da pada, ali ne znam sta da radim. Kombinacija stomacnih tegoba, brzog metabolizma, ali i intezivnih treninga(nikako kardio) je dovela do toga, svestan sam, ali ako nastavi da pada, moracu da prestanem da treniram, ne zelim da ugrozim svoje zdravlje, ali s druge strane obozavam da treniram,toliko benefitiram od tegova, fizicki i mentalno.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #11 poslato: Maj 24, 2015, 03:33:51 posle podne »

Nema na čemu, tu smo za sve naše forumaše...

Dok ne stigneš do gastro-eneterologa, ubaci kapsule probiotika...jabuke su zasigurno korisne...ali po pitanju karcinoma debelog creva, tj. prevencije ima mnogo toga...jedan informativni tekst na tu temu...

"ROŠTILj, pečenja, pršuta i slanina kojih na našim tanjirima ima više nego što je potrebno, a malo hrane koja se "jede kašikom", doprinelo je da rak debelog creva, u Srbiji „odnese“ 2.300 ljudi godišnje.

Karcinom debelog creva spada u najčešće zloćudne tumore u našoj populaciji.

Godišnje oboli 4,6 odsto muškaraca i 3,2 odsto žena. Svake godine se otkrije više od 3.500 novoobolelih.

O velikoj raširenosti ovog tumora govori i činjenica da je po učestalosti uzroka smrtnosti od malignih bolesti karcinom debelog creva na drugom mestu, iza karcinoma dojke kod žena i karcinoma pluća kod muškaraca.

Osim tradicionalnog načina ishrane u kome preovlaĂ°uju pečena ili pržena crvena mesa, mesne preraĂ°evine, dimljeni proizvodi, konzervirana hrana, i način pripreme hrane u kome dominira prženje i pečenje, značajnog udela u povećanom broju tumora debelog creva ima:

- Ishrana je prvi faktor rizika. U drugu grupu spadaju genetski faktori odnosno nasleĂ°e, a u treću hronične zpaljenske bolesti debelog creva. Od ostalih faktora najznačajniji su gojaznost i fizička neaktivnost.


OTKRIVANJE POLIPA
PREVENTIVNI, skrining pregledi su važan način preventive raka debelog creva!

Osim što jedemo previše crvenog mesa, na jelovniku nam se sve reĂ°e nalaze voće, povrće, hrana bogata vlaknima. A ove namirnice, kao i hrana kuvana na nižoj temperaturi bolje štite creva od upala i polipa, od kojih se tek posle nekoliko godina razvije karcinom.

- Pečenje i prženje hrane pogoduju nastanku materija koje povećavaju rizik od raka debelog creva. Takav efekat nema kuvanje hrane na nižoj temperaturi. Moramo više da jedemo voće, povrće, sirovu ili kuvanu hranu. Vlaknasta hrana je veoma važna, a izvor vlakana su voće, povrće i žitarice!

Iako je jedan od najučestalijih, rak debelog creva istovremeno spada u retku grupu malignih tumora koji se mogu u potpunosti prevenirati.

- Zdrav način ishrane podrazumeva što veći unos vlaknaste hrane, svežeg voća i povrća (posebno zaštitno dejstvo imaju kupus, kelj, karfiol, brokoli). Povoljan način ishrane predstavlja mediteranska kuhinja u kojoj se često upotrebljava maslinovo ulje koje sadrži polifenole, sirovo povrće (paprika ima likopen, luk organske sulfide), riba. Zaštitni efekat ima i unošenje kalcijuma, selena, C, E i B vitamina, folata.

Fizička aktivnost i gojaznost imaju značajnu ulogu u povećanom riziku za nastanak maligniteta debelog creva. Više od 50 različitih studija je pokazalo da rizik za nastanak raka debelog creva opada za četvrtinu kod osoba koje imaju redovnu fizičku aktivnost.


RIZIK POSLE 40.
RIZIK od pojave karcinoma debelog creva naglo raste posle četrdesete godine života - 91 odsto obolelih je starije od pedeset godina. Svaka osoba starija od pedeset godina ima rizik od 4,8 odsto da oboli od zloćudnog tumora debelog creva.

- Redovna aktivnost smanjuje zapaljenske procese u sluznici cerva, poboljšava transport sadržaja kroz creva čime se smanjuje izloženost sluznice štetnim faktorima. Smanjuje se nivo insulina i drugih hormona koji pomažu rast tumora. Fizička aktivnost smanjuje telesnu težinu i procenat telesnih masti, što takoĂ°e doprinosi smanjenju rizika od raka debelog creva.

Prevencija ovog karcinoma je vrlo važna jer bolest u ranim fazama ne daje nikakve tegobe. Simptomi se pojavljuju tek kad karcinom uzme maha, a klinička slika uznapredovalih tumora razlikuje se kod leve i desne polovine debelog creva.

- Karcinom desne polovine debelog creva daje znakove malokrvnosti, uz prateći gubitak na telesnoj težini. Moguća je pojava bolova u desnoj polovini trbuha. Tumori leve polovine debelog creva uzrokuju pojavu sveže krvi u stolici, poremećaj pražnjenja creva, proliv ili zatvor, gubitak na telesnoj težini i bolove u levoj polovini trbuha. Tumori samog završetka debelog creva, pored krvi u stolici, mogu da se manifestuju i lažnim nagonom za pražnjenje!
"

P.S. Javi kako je bilo na pregledu...nadam se da će biti sve ok...
« Poslednja izmena: Maj 24, 2015, 04:05:58 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Beast90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 58

« Odgovor #10 poslato: Maj 24, 2015, 09:38:08 pre podne »

Jos jednom kasnim sa odgovorom. Bolove u stomaku, osim kad se prehladim, nemam, a sto se tice grceva, desavalo se par puta da , iako sam se prethodno  u toku dana ispraznio, me u sred noci probude veoma jaki grcevi u donjem delu stomaka, i tek nakon praznjenja bi usledilo ogromno olaksanje. Od navedenih pojava, sledece su tako karakteristicne za mene:
-vise od 3 praznjenja dnevno
-stolica tanka u vidu olovke
-utisak da nisam potpuno ispraznio creva
-i naravno vec pomenuti gasovi.
Sto se tice inteziviranja tegoba usled stresa, nisam siguran, rekao bih da stres ne utice previse na mene u tom pogledu. Znam da je ishrana bogata vlaknima uglavnom resenje, ali kod mene povecan unos takvih namirnica pogorsava probleme sa cestim odlaskom u toalet i nadimanjem. Npr. jednom prilikom sam procitao da jedna jabuka dnevno za 70% smanjuje rizik od raka debelog creva, i otad se trudim da svakog dana izmedju obroka ubacim jednu lepu, kiselkastu, domacu jabuku. Medjutim, nakon izvesnog vremena se desi sledece (opisacu to malo slobodnije): kao da mi se probava probudi, stvori dodatne gasove, malo pogura sadrzaj u crevima, i na tome se zavrsi. I na kraju vise stete nego koristi. U jednom zacaranom, vrlo napetom krugu sam.
Slavisa, hvala vam na nesebicnoj, strucnoj pomoci. Pored dosta dobrih saveta, pomogli ste mi da bolje definisem svoje simptome, i da tako jasnije objasnim svoje tegobe doktoru u poseti koja ce uslediti narednog meseca nadam se.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #9 poslato: Maj 19, 2015, 10:40:15 pre podne »

Ranije kada sam jeo ovsene, jeo sam ih sa mlekom, ali to je trajalo. Mislim da sam na nekoj od tema ovde na forumu procitao neke kreativnije nacine spremanja ovsenih, kao palacinke sa razlicitim dodacima, mogao bih to da probam. Nemam bilo kakve alergije na hranu, a cini mi se da nisam intolerantan na laktozu, s obzirom da nemam problema nakon sto popijem mleko. Cuo sam za sindrom iritabilnih creva, i vrlo je moguce da je to slucaj samnom, ali prosto doktor nikad nije dijagnostikovao tako nesto. Jula ponovo idem na pregled (posto je velika guzva), pa cemo videti sta kaze. Ne tera me da podrigujem, a gorusicu imam samo kad popijem kiselu vodu, i vise je osetim u zeludcu nego u grlu, ali inace ne muci me to. Kod mene  je problem vise taj sto zaista osecam kao da mi creva rade naizmenicno, pa dolazi do otezanog praznjenja, sa vise cescih odlazaka  u toalet. Sto se tice nadutosti, od dole pomenutih mogucih uzroka, mislim da je ovo glavni kod mene: problem sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova), sa akcentom na preterano stvaranje gasova. Takodje, u kontekstu datog teksta, ne jedem grickalice, jedini proizvod iz pekare koji konzumiram je beli hleb (a to cu promeniti), ne pijem sokove, przenu hranu retko jedem. Ubacicu i caj.

Inace, da li imas bolove, grceve u stomaku? Bol se smanjuje posle praznjenja creva?

Bitno je napomenuti...

Kod sindroma nadraženog creva( iritabilni kolon, "nervozna creva") ritam prolaska crevnog sadržaja može biti promenjen uz barem dve od sledećih pojava:

- Pokretljivost creva je veća ili manja od uobičajene ( proliv, zatvor, tj. više od 3 pražnjenja creva dnevno ili manje od 3 sedmično

- Stolica može biti tvrda ili u obliku kuglica, tanka kao olovka ili retka i vodenasta

-Menja se način pražnjenja creva, možete osećati napinjanje, hitnu potrebu za pražnjenjem creva ili imati utisak da niste potpuno ispraznili creva

- Nadutost i pojava gasova je cesto prisutna

Naravno trebalo bi iskljuciti i neke druge bolesti creva sa slicnom simptomatologijom( divertikulits, čir na dvanaestopalačnom crevu, problemi sa žučnom kesom, parazitske bolesti, rani ulcerozni kolitis)...

Ako neke od simptoma iritabilnog kolona procentualno izrazimo...

-Gasovi (povećana produkcija gasova javlja se u 59% slučajeva)
-Bol i grčevi u stomaku ( prisutni su u 48 % slučajeva)
-Nadutost (prisutna u 47 % slučajeva)
-Poremećaj učestalosti pražnjenja creva
(zatvor 35% , proliv 28 % ili njihova kombinacija)

Probaj da ubacis i neki probiotik u kapsulama koji moze pomoci, npr. Flobian, Probiotik( Ivancic i sinovi)...

Posto tegobe traju duze vreme smatram da je konsultacija lekara specijaliste, gastroenterologa neophodna...

Inace, da li mozes da primetis da se tegobe pogorsavaju za vreme ili nakon perioda stresa i emocionalne napetosti?

Po pitanju nekih dodatnih preporuka...

Osnovni cilj lečenja je uspostavljanje normalnog rada creva. To se prvenstveno postiže korigovanjem ishrane u smislu uvoĂ°enja namirnica bogatih dijetnim vlaknima. Preporučuje se i dovoljna količina tečnosti, biljni čajevi, voće, povrće ali i izbegavanje začinjene, ljute hrane, alkohola i pušenja. Jako je bitno imati obroke u odreĂ°eno vreme.

Univerzalni lek za ovu bolest ne postoji pa je lečenje uglavnom usmereno na ublažavanaje simptoma.

Za ublažavanje bolnih grčeva koriste se uglavnom spazmolitici (lekovi koji opuštaju glatku muskulaturu, u zidu creva), antidijaroici kod učestalih, obilnih proliva. Lečenje kod zatvora se postiže promenom načina ishrane ili ukoliko to ne pomogne upotrebom laksativa.

Neophodna je ishrana bogata celulozom, tj. dijetnim vlaknima (voće, kuvano i sveže povrće). Poželjno je jesti hleb od integralnih žitarica, a često je potrebno dodavati i mekinje, nekoliko kašika pre ili uz obroke u vodi ili jogurtu. Mineralna voda bogata magnezijumom može da pomogne ali je ne treba piti hladnu već sobne temperature i to ujutro pre doručka, ali i u toku dana pre ručka i večere.

TakoĂ°e namirnice čijim varenjem se oslobaĂ°aju gasovi kao što su mahunarke: grašak, pasulj itd. mogu pogoršati tegobe kod iritabilnog kolona te se njihova upotreba treba razmotriti. Obroci bi trebali da budu manji ali češći. Neophodno je smanjiti unos alkohola i začinjenih jela.

Neredovna stolica kod mnogih pacijenata traje godinama pre nego što se jave lekaru verovatno zbog odsustva ozbiljnijih tegoba na samom početku bolesti. Naravno, stanje se sa godinama pogoršava a bolovi u trbuhu i nadutost bivaju sve izraženiji. Savet svim pacijentima je da se na vreme, blagovremeno jave svom lekaru, kako bi se postavila dijagnoza i započelo lečenje.

Dakle, sto pre kod zainteresovanog gastroeneterologa...  ;)
Sačuvana
Beast90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 58

« Odgovor #8 poslato: Maj 19, 2015, 08:10:10 pre podne »

Ranije kada sam jeo ovsene, jeo sam ih sa mlekom, ali to je trajalo. Mislim da sam na nekoj od tema ovde na forumu procitao neke kreativnije nacine spremanja ovsenih, kao palacinke sa razlicitim dodacima, mogao bih to da probam. Nemam bilo kakve alergije na hranu, a cini mi se da nisam intolerantan na laktozu, s obzirom da nemam problema nakon sto popijem mleko. Cuo sam za sindrom iritabilnih creva, i vrlo je moguce da je to slucaj samnom, ali prosto doktor nikad nije dijagnostikovao tako nesto. Jula ponovo idem na pregled (posto je velika guzva), pa cemo videti sta kaze. Ne tera me da podrigujem, a gorusicu imam samo kad popijem kiselu vodu, i vise je osetim u zeludcu nego u grlu, ali inace ne muci me to. Kod mene  je problem vise taj sto zaista osecam kao da mi creva rade naizmenicno, pa dolazi do otezanog praznjenja, sa vise cescih odlazaka  u toalet. Sto se tice nadutosti, od dole pomenutih mogucih uzroka, mislim da je ovo glavni kod mene: problem sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova), sa akcentom na preterano stvaranje gasova. Takodje, u kontekstu datog teksta, ne jedem grickalice, jedini proizvod iz pekare koji konzumiram je beli hleb (a to cu promeniti), ne pijem sokove, przenu hranu retko jedem. Ubacicu i caj.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #7 poslato: Maj 18, 2015, 10:50:58 pre podne »

Prelij ovesene mlekom...vodom...ostavi da odstoje 5 min, izblendaj...videces da je "efekat bolji"...

Moguce je da imas i problem sa intoleranicjom na laktozu..mada...kada pijes mleko nema tih problema?

Svako od nas reaguje drugacije na pojedine namirnice...

Na osnovu svega sto si napisao, razmisljao bih o "iritabilnom kolonu"...

Ako cemo o nadutosti...

"Nadustost stomaka (nadimanje) je pojava, stanje, mogući znak nekog oboljenja, ali sama po sebi nije bolest. To je neprijatan osećaj pritiska u trbuhu, zbog čega trbuh bude tvrd i nadut više nego što bi se očekivao nakon unete hrane. Ne mora biti povezana sa unošenjenjem hrane. Uglavnom se ponavlja se s vremena na vreme. Nema veze sa gojaznošću. Uzroci mogu biti u načinu na koji se jede (gutanje vazduha pri jelu), problema sa želucem (gastritis, čir), problema sa dvanaetopalačnim crevom (čir), problema sa gušteračom i žučnom kesom (nedovoljno sokova za varenje), problema sa tankim crevom (razna zapaljenja koja ometaju varenje), problema sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova). U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nadutost može biti praćena bolom, koji je uvek na jednom mestu (npr. želudac, dvanaestopalačno crevo), ili se u toku dana premešta, šeta po trbuhu (gasovi u debelom crevu koji rastežu trbuh).

Simptomi

Nadutost trbuha (nadimanje), javlja se i traje u zavisnosti od toga gde je uzrok nadutosti.
- ako je u želucu - onda se javlja do 1 sat posle jela
- ako je u dvanaestopalačnom crevu, žučnoj kesi ili gušterači - 1-3 sata posle jela
- nakon 3-24 sata - tanko i debelo crevo

Faktori rizika
Uzroci mogu biti:
- način na koji se jede (gutanje vazduha pri jelu)
- problema sa želucem (gastritis, čir)
- problema sa dvanaetopalačnim crevom (čir)
- problema sa gušteračom i žučnom kesom (nedovoljno sokova za varenje)
- problema sa tankim crevom (razna zapaljenja koja ometaju varenje)
- problema sa debelim crevom (zapaljenja, preterano stvaranje gasova).

U osnovi svih ovih uzroka mogu biti: stres, alergije i intolerancija na neku hranu (npr. mleko).

Nekada je cela sluzokoža želuca i creva iritirana, zapaljena, zbog unošenja rane koja ne prija ili zbog stresa.

Kako se izboriti sa problemom

Potrebno je prvo isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi: pržena hrana, grickalice, hrana iz pekare (posedno lisnata testa), gazirani sokovi. Ne kombinovati proste ugljene hidrate sa koncentrovanim mastima i koncentrovanim proteinima - stvara se dodatna kiselina u želucu. Najbolje je jesti hranu spremanu u svojoj kuhinji. Ako se nadutost ponavlja ili ako je praćena jakim bolovima, javite se lekaru. Mogu se pronaći razne alergije: na belančevinu kazein iz mleka, jaja, kikiriki, jagode i dr, a mogu se pronaći i intolerencije na hranu: na mlečni šećer - laktozu, na primer. Mogu se pronaći razna zapalljenja sistema za varenje, na bilo kom njegovom delu.

Možete uzimati čajeve protiv nadimanja (nana, morač, kim). Ako je uzrok povišena želudačna kiselina - pelin smanjuje stvaranje želudačne kiseline. U cilju zaštite sluzokože celog sistema za varenje, a posebno tankog creva, mogu se uzimati prebiotici (inulin) sa probioticima (korisne bakterije Lactobaccilus i Bifidobacerium).
"

Gorusica, podrigivanje?

Sačuvana
Beast90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 58

« Odgovor #6 poslato: Maj 18, 2015, 08:16:56 pre podne »

Slavisa hvala na odgovoru Zamenicu beli hleb za tonus. Do pre jedno 6-7 meseci odnos pirinca i krompira je otprilike bio 50:50, ali me je zasitio, i prestao sam da ga jedem. Takodje sam ranije za dorucak jeo ovsene, tj.  3 supene kasike zvakao i zvakao cesto duze i od sat vremena. Ali ocigledno moracu da ove namirnice vratim u ishranu. Povecacu unos povrca (paradajz, tikvice, pasulj i sl). Mozda ce da zvuci cudno, ali crni luk kada jedem, par sati kasnije, ili mi je stomak bio prethodno naduven, ili me on nadima, i bukvalno na svakih par minuta do kraja veceri imam potrebu da izbacujem gasove, koji uzasno smrde (izvinite na detaljnom opisu :D ), da se i ne secam kad sam ga poslednji put jeo, a toliko volim da ga jedem. Slicno je i sa jogurtom, uprkos probiotickim svojstvima, kao da mi napravi haos u stomaku. Ovo nije samo nagadjanje, vec nesto sto sam zapazio tokom poslednjih par godina. Meso se uglavnom dinsta. Trudim se da unosim sto vise vode u toku dana, ali ovo je maximum. Nisam pusac, kafu pijem samo kada treba da ucim, i to bas ako sam pospan. Sto se tice stresa i nervoze, to je svakako jedan od glavnih faktora stomacnih tegoba, ali trudim se koliko je u mojoj moci da se relaksiram. Da, nadutost je cini mi se stalno prisustna, samo nekad manje , nekad vise izrazena. Mislim da sam ranije par puta uocio sluz u stolici. Radio sam i nalazi su bili uglavnom uredni.
Dusane, hvala ti. Sa tim nemam problema,sasvim solidno napredujem. Jedino umem da preteram sa brojem serija, pogotovu za ledja i noge. (ledja cesto i do 25 serija).
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 16687


« Odgovor #5 poslato: Maj 18, 2015, 04:36:29 pre podne »

Vidim da si u postu pomenuo trening program, ako ti treba neki savet oko toga napiši i izbor i redlosled vežbi kao i broj serija i ponavljanja koje radiš :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #4 poslato: Maj 18, 2015, 01:18:53 pre podne »

Slavisa hvala vam na detaljnom objasnjenju. Malo kasnim sa odgovorom, ali tek danas sam nasao vremena da detaljno procitam clanak.
Sto se tice obroka, oni otprilike izgledaju ovako:
I obrok - 4cela jajeta, 50-100g krompira (najcesce kuvanog, ali jednom u 2-3 dana bude i przen)
II obrok - 100g piletine, 50-100g krompira
III obrok - 100g piletine, 50-100g krompira
Iv obrok - 150g piletine, 50-100g krompira
V obrok - parce mladog sira (president ili ono ljubicasto pakovanje), 4 cela jajeta, pola litra mleka 2.5%masti
Uz svaki obrok pojedem parce belog hleba, nekad umesto krompira jedem pirinac, a nekad umesto piletine jedem crveno meso.  Cesto nakon samog obroka jedem slatkise (cokolade, kolace i slicno) da bih povecao dnevni unos kalorija. Trudim se da izmedju II i III obroka ubacim vocku, jabuku ili bananu, ali neretko izostane. Trening mi je izmedju III i IV obroka, a od suplementacije koristim desktrozu i kreatin mono, za protein nemam para. 183cm, 71kg, oko 7% body fat ( dosta mi je pao procenat u poslednjih par meseci od kako sam prestao da unosim velike kolicine UH, otprilike prepolovio sam unos). Vodu pijem minimum pola sata pre obroka, i oko sat i po nakon obroka, zbog osiromasivanja zeludacnog soka (procitao u nekom od clanaka pansporta) i tako mi prija, ukupan dnevni unos od 2-3l (zavisi od fizicke aktivnosti). Treniram sledecim programom: Pon-noge, Uto-grudi, Sre-trbusnjaci,Cet-ledja,Pet-ramena,trap, Subota-ruke, Ned-odmor ili opet trbusnjaci. Ne pijem sokove, alkohol (jedino pivo volim i to vrlo retko konzumiram, kad izadjem ili leti kad je pakleno vruce). Jula ove godine bice 2 pune godine kako treniram.
Sto se tice problema sa stomakom, on datira od pre jedno 6-7 godina, kada nisam trenirao uopste. Danas me muci nadutost, a kako dan odmice sve vise i vise me nadima stomak, stolica je neuredna u smislu da ujutru idem po 2-3 puta kako bih se bolje ispraznio, i cesto ostanem nedorecen  da se tako izrazim, pa onda kasnije u toku dana ponovo imam potrebu. Cesto imam i dijareju, a da me pritom ne boli stomak ili tako nesto. Ujutru, ali bas rano, oko 6-7, muci me uzasna mucnina. Bio sam pre jedno 3 godine kod gastroenterologa, rekao mi je da imam jaku zeludacnu kiselinu, da sam osetljiv kao osoba i da kao posledica toga lucim vise kiseline, a sto se tice creva, da rade ,,naizmenicno''. Bas tim recima. Zanima me, da li mogu kroz ishranu da barem mali zdravstveni  napredak ostvarim, a da pritom i dalje postujem potrebe misica i tela za  nutritijentima? Svaki savet je dobrodosao.

Prvo zaboravi beli hleb...ili ako baš moraš da se odlučiš za hleb neka to bude hleb od provereno intergralnog brašna, npr. tonus hleb...

Preteruješ sa krompirom, još ako ga ne sažvaćeš dovoljno moguće su interakcije na nivou želuca( remeti se želudačni pH, uticaj nesvarenog skorba), kada dobro sažvaćeš hranu, pre svega skrobom bogate namirnice poput krompira, daješ dovoljno vremena da pljuvačna amilaza=ptijalin( enzim) ostvari efekat na varenje skorba koje počinje još u usnoj duplji...uz doručak ubaci ovesne pahuljice( npr.), dodaj više pirinča( beli / integralni, braon)...povrće - šargarepa, tikvice, karfiol, brokoli, paprike, paradaj, plavi patlidžan, zelena salata, grašak, pasulj, crni luk...dakle i više korisnih mahunarki...

Ubaci jogurt umesto mleka( doprineće "zdravijoj crevnoj flori")...evo i zašto( pročitaj, važno)... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/jogurt-i-fermentisani-mleni-proizvodi.html

Unos vode povećaj...moraš uračunati i potrebe u toku treninga...

Pušač? Piješ li kafu? Stres? Nervoza?

Kako pripremaš meso?

Nadutost? Gasovi? Sluz u stolici? Da li imaš naizmečno zatvor i proliv? Da li si skoro radio lab. nalaz krvi i urina?
Sačuvana
Beast90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 58

« Odgovor #3 poslato: Maj 17, 2015, 09:07:08 pre podne »

Slavisa hvala vam na detaljnom objasnjenju. Malo kasnim sa odgovorom, ali tek danas sam nasao vremena da detaljno procitam clanak.
Sto se tice obroka, oni otprilike izgledaju ovako:
I obrok - 4cela jajeta, 50-100g krompira (najcesce kuvanog, ali jednom u 2-3 dana bude i przen)
II obrok - 100g piletine, 50-100g krompira
III obrok - 100g piletine, 50-100g krompira
Iv obrok - 150g piletine, 50-100g krompira
V obrok - parce mladog sira (president ili ono ljubicasto pakovanje), 4 cela jajeta, pola litra mleka 2.5%masti
Uz svaki obrok pojedem parce belog hleba, nekad umesto krompira jedem pirinac, a nekad umesto piletine jedem crveno meso.  Cesto nakon samog obroka jedem slatkise (cokolade, kolace i slicno) da bih povecao dnevni unos kalorija. Trudim se da izmedju II i III obroka ubacim vocku, jabuku ili bananu, ali neretko izostane. Trening mi je izmedju III i IV obroka, a od suplementacije koristim desktrozu i kreatin mono, za protein nemam para. 183cm, 71kg, oko 7% body fat ( dosta mi je pao procenat u poslednjih par meseci od kako sam prestao da unosim velike kolicine UH, otprilike prepolovio sam unos). Vodu pijem minimum pola sata pre obroka, i oko sat i po nakon obroka, zbog osiromasivanja zeludacnog soka (procitao u nekom od clanaka pansporta) i tako mi prija, ukupan dnevni unos od 2-3l (zavisi od fizicke aktivnosti). Treniram sledecim programom: Pon-noge, Uto-grudi, Sre-trbusnjaci,Cet-ledja,Pet-ramena,trap, Subota-ruke, Ned-odmor ili opet trbusnjaci. Ne pijem sokove, alkohol (jedino pivo volim i to vrlo retko konzumiram, kad izadjem ili leti kad je pakleno vruce). Jula ove godine bice 2 pune godine kako treniram.
Sto se tice problema sa stomakom, on datira od pre jedno 6-7 godina, kada nisam trenirao uopste. Danas me muci nadutost, a kako dan odmice sve vise i vise me nadima stomak, stolica je neuredna u smislu da ujutru idem po 2-3 puta kako bih se bolje ispraznio, i cesto ostanem nedorecen  da se tako izrazim, pa onda kasnije u toku dana ponovo imam potrebu. Cesto imam i dijareju, a da me pritom ne boli stomak ili tako nesto. Ujutru, ali bas rano, oko 6-7, muci me uzasna mucnina. Bio sam pre jedno 3 godine kod gastroenterologa, rekao mi je da imam jaku zeludacnu kiselinu, da sam osetljiv kao osoba i da kao posledica toga lucim vise kiseline, a sto se tice creva, da rade ,,naizmenicno''. Bas tim recima. Zanima me, da li mogu kroz ishranu da barem mali zdravstveni  napredak ostvarim, a da pritom i dalje postujem potrebe misica i tela za  nutritijentima? Svaki savet je dobrodosao.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9519


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #2 poslato: Maj 14, 2015, 12:26:00 posle podne »

Kakav ti je unos dijetnih vlakana na dnevnom nivou?

Neki od navedenih simptoma su ipak previse subjektivni,jer se mnogi hrane na slican nacin, a problemi su, ako postoje minorni...

Koliko obroka imas dnevno?

Napisi nam okvirni dnevni po obrocima, da vidimo ima li realne osnove za zabrinutost?! Povrce? Laicki receno, viskoproteinska ishrana je kljuc problema,ali dobro izbalansiran unos namirnica je isto tako bitan! Tzv. "balans kiselosti"...

Inace po pitanju "acidoze" i ishrane( detaljno sa preporukom namirnica koje mogu pomoci "balansu")...

Održavanje pH ravnoteže vrlo je važno za dobro zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma. Stanje disbalansa može imati za posledicu brojne zdravstvene probleme, kako telesne tako i mentalne. Uravnotežena pH okolina organizmu omogućava da se bori protiv različitih bolesti, dok acidoza, stanje preterane kiselosti, češći i ozbiljniji oblik disbalansa, organizam dovodi u ozbiljno stanje te narušava sve njegove sisteme. Organizam, kada se naĂ°e u stanju acidoze, u svrhu neutralizovanja prevelikih kolicina kiseline, koristi alkalne rezerve dovodeći se pri tome u stanje slabosti.

Koncept pH ravnoteže kao uzroka bolesti nije nov. Još 1933. doktor William Howard Hay objavljeju knjigu A New Health Era u kojoj objašnjava kako su sve bolesti rezultat autointoksikacije (samotrovanja) uzrokovane akumulacijom kiselina u organizmu.

Šta je to pH?
pH je mera aciditeta (kiselosti) illi alkaliteta (baznosti) rastvora. Meri se u skali od 0 do 14, gde pH 7 označava neutralni rastvor (voda), pH vrednosti ispod 7 označavaju kiselu, a iznad 7 baznu sredinu rastvora.
Voda je najprisutniji sastojak ljudskog tela, ona sačinjava 70 % organizma, pa nije ni čudno da je pH ravnoteža organizma uspostavljena kada se pH vrednost kreće u rasponu od 6 – 7,5.

pH ravnoteža ustvari predstavlja ravnotežu pozitivno nalektrisanih jona (kisele baze) i negativno nalektrisanih jona (bazne). Telo se stalno bori kako bi održalo ovu ravnotežu, kada je ona narušena javljaju se razni zdravstveni problemi.

Uzroci i posledice acidoze

Najčešci uzrok acidoze danas je neadekvatna ishrana. Sve više ljudi koristi  zapadnjački tip ishrane koja uključuje velike količine mesa, jaja, mleka i mlečnih proizvoda, zatim namirnice bogate belim brašnom i šećerom, velike količine gaziranih slatkih pića,brze hrane, industrijski preraĂ°ene hrane,  a male količine svežeg povrća. Sve navedene namirnice, koje se u ovom tipu ishrane konzumiraju u većim količinama, razgradnjom daju produkte koji zakiseljavaju organizam. Nasuprot tome, povrće i voće, koji su u ovoj prehrani zastupljeni u mnogo manjoj meri, razgradnjom daju produkte koji povećavaju alkalne rezerve organizma.

Narušavanju pH ravnoteže organizma uveliko donose i neki, u svakodnevnom životu sve prisutniji, lekovi, veštački zasladivači i konzervansi.
Na razvoj ili sprečavanje mnogih bolesti koje mogi zadesiti naš organizam, možemo sami uticati. Potrebno je samo promeniti loše navike u ishrani i životne navike.

U stanju acidoze, organizam “posuĂ°uje” minerale: kalcijum, kalijum, magnezijum – iz vitalnih organa i kostiju kako bi neutralisao kiselinu i uklonio je iz organizma. S druge strane, ukoliko se višak kiseline ne uklanja iz organizma dolazi do autointoksikacije organizma.

Acidoza može uzrokovati:

-kardiovaskularna oštecenja, uključujući konstrikciju (sužavanje) krvnih sudova i redukciju kiseonika
-povećanje telesne mase, debljanje i dijabetes
-probleme sa bešikom i bubrezima
-slabljenje imunološkog sistema
-nakupljanje slobodnih radikala
-prerano starenje
-osteoporozu
-zapaljenje zglobova i mišica
-hronični umor

Istraživanja

Nedavno sprovedena sedmogodišnja studija na 9000 žena pokazala je da su one žene koje su imale hroničnu acidozu bile mnogo rizičnije na razvoj osteoporoze u odnosu na žene koje su imale normalne pH vrednosti.
Naučnici koji su sproveli ovu studiju smatraju da je prevalencija frakture kuka medu sredovečnim ženama rezultat acidoze uzrokovane ishranom bogatom proteinima životinjskog porekla i siromašnom povrćem.

Organizam je sposoban da pravilno asimilira minerale i nutrijente samo ukoliko je njegov pH uravnotežen. Stoga Vam se može desiti da se organizam, bez obzira što unosite sve potrebne nutrijente i imate pravilno izbalansiranu ishranu, ponaša kao da je u stanju deficita. Ukoliko ne dobijate željene rezultate od svoje pravilno izbalansirane i nutrijentima bogate ishrane, ili od korišcenja suplemenata u ishrani, pokušajte da se testirate na acidozu.

Kako se testirati na acidozu?
Sami kod kuće možete da napravite jednostavan test kako bi uvrdili da li je pH vrednost vašeg organizma uravnotežena.

Koristeci pH papirice, proverite pH Vaše mokraće i pljuvačke. Ukoliko se pH vrednost mokraće ujutro kreće u rasponu od 6-6,5, a uveče od 6,5-7, Vaše telo funkcioniše unutar zdravog nivoa. Ukoliko se pH Vaše pljuvačke tokom čitavog dana zadržava u vrednostima izmedu 6,5 – 7,5, Vaše telo takode funkcionše unutar zdravog nivoa. Najbolje vreme za testiranje pH vrednosti je sat pre i dva sata posle obroka, dva puta nedeljno.



pH urina pokazuje koliko dobro Vaš organizam asimilira minerale, posebno kalcijum, magnezijum, kalijum i natrijum. Oni su tzv. kiselinski puferi jer ih telo koristi u kontroli nivoa kiseline. Ukoliko je nivo kiseline prevelika, telo je neće moći izbacivati nego će je skladištiti u tkivima (autointoksikacija) ili neutralizirati navedenim mineralima koje ce uzeti iz vitalnih organa.

pH pljuvačke pokazatelj je aktivnosti probavnih enzima, pogotovo aktivnosti jetre i želuca.

Kako tvrde savremeni nutricionisti, imaćemo bolje šanse da duže ostanemo zdravi ako je naše telo pH neutralno, ili blago bazno. Ali, ako naša telesna sredina počne da postaje kiselija, onda više rizikujemo da dobijemo osteoporozu, slabost mišića, srčana oboljenja, dijabetes, oboljenja bubrega i druge zdravstvene probleme. Preventiva je da se hranimo namirnicama koje su više alkalotvorne (bazne) nego kiselotvorne. A to su pre svega voće i povrće.

Sve je više istraživanja koja pokazuju da su problem sa navikama u ishrani koje izazivaju kiselost veoma realni. Nakon što se svari, svaka hrana “izveštava” bubrege da li je kisela ili bazna. Bubrezi su odgovorni za ravnotežu fluida i održavanje relativno neutralne pH vrednosti tela.
Kada kiselotvorne namirnice snize pH vrednost tela, bubrezi koordiniraju aktivnost kako bi neutralisali tu kiselost. Kosti oslobaĂ°aju kalcijum i magnezijum da se ponovo usposavi baznost, a mišići se razlažu da proizvedu amonijak, koji je snažno bazan. Kada se ta reakcija završi, minerali iz kostiju i razloženi elementi mišića se izbacuju urinom.

Na duge staze, preterana kiselost dovodi do tanjenja kostiju i smanjuje mišićnu masu, po tvrdnjama dr Antoni Sebastijana sa Univerziteta Kalifornija. Usput se gubitak kalcijuma i magnezijuma može pretvoriti u deficit sa mnogim posledicama. Nizak nivo magnezijuma može izazvati grčeve u mišićima, aritmije i anksioznost.

Do čega dovodi preterana kiselost organizma?

Kiselotvorna hrana je ona koja nakon što se metaboliše u organizmu stvara sredinu nižeg pH, odnosno kiseliju. Ovde moramo da imamo u vidu da iako hrana može da po ukusu bude kisela, to ne znači automatski da zakiseljuje organizam. Na primer, limun i paradajz su kiseli, ali oni čine sredinu organizma baznom kad dospeju u bubrege.

– Konzumiranje velikih količina životinjskih belančevina (uključujući crveno meso, perad i ribu) oslobaĂ°a sulfuričku kiselinu metabolisanjem aminokiselina sa sadržajem sumpora, što takoĂ°e doprinosi večoj kiselosti. Ta kiselost se može neutralisati povećanom konzumacijom voća i povrća (bogatog kalijum-bikarbonatom).

– Žitarice kao što su pšenica, raž i kukuruz imaju takoĂ°e kiselotvorni efekat, bez obzira da li su u obliku belog hleba, cerealija, paste ili proizvoda od integralnih žitarica.

– Konzumiranje previše kuhinjske soli (natrijum-hlorida) takoĂ°e doprinosi kiselosti organizma. Hloridi su kiselotvorni. Hloridi takoĂ°e grče krvne sudove, a suženi krvni sudovi smanjuju cirkulaciju. Pošto čitavo telo zavisi od zdrave cirkulacije, vazokonstrikcija doprinosi srčanim oboljenjima, šlogu, demenciji i verovatno svim drugim degenerativnim bolestima.

Ako hoćemo da povratimo normalnu pH vrednost organizma, treba da konzumiramo više svežeg povrća i voća u ishrani (odnos poverće:voće treba da je 2:1, znači dati veću prednost svežem povrću) voća i povrća u ishrani.

Voće i povrće je bogato solima kalijuma, prirodnim baferom (neutralizatorom kiselosti). Ako jedemo malo tih namirnica, to nas lišava kalijuma, minerala koji nas štiti od hipertenzije i šloga. Prema istraživanjima prof. dr Lorena Kordena sa Univerziteta Kolorado, koji je proučavao ishranu u ranijim periodima istorije, ljudi su se razvili konzumirajući kalijum i natrijum u odnosu 10:1, i on smatra taj odnos našom biološkom normom. Danas, zbog jako slane preraĂ°ene i “džank” hrane, kombinovane sa niskim unosom voća i povrća, danas je taj odnos 3:1, ali u korist natrijuma. Taj obrnuti unos izaziva ozbiljan poremećaj u pH ravnoteži i našim potrebama za kalijumom.

Kako da testirate pH
To je jednostavno i nije skupo. Potrebne su vam samo pH test trake. Čim se probudite, pre nego što pojedete bilo šta, stavite malo pljuvačke na test-traku. Uporedite boju trakice boju sa pH šemom boja koja se dobija sa tim trakama. Potom, izmerite pH drugog jutanjeg urina. Ponovo uporedite vaš pH na trakici sa šemom.
Ovo testiranje obavljajte 10 jutara u nizu. Ignorišite tri testa najviše i tri testa najniže kiselosti, jer su ekstremni. Izračunajte prosek preostala četiri i to bi bila vaša realna pH.
Ako vam je kiselost preko vrednosti od 7,4 (7,4 je pH vrednost ljudske krvi), onda bi bilo poželjno da u ishranu uvidete više alkalotvornih (baznih) namirnica, pre svega svežeg povrća i voća (odnos poverće:voće treba da je 2:1, znači dati veću prednost svežem povrću)

Koje namirnice stvaraju kiselu, a koje baznu reakciju u organizmu

Da biste mogli da se o orijentišete u ishrani, ovde donosimo spisak namirnica za koja su merenja pokazala da nakon što se svare doprinose kiselosti ili baznosti organizma.
Kiselotvorne namirnice : špagete, kornfleks, beli pirinač, ražani hleb, beli hleb, mleko, sočivo, meso

Ekstremno kiselotvorne namirnice: parmezan, topljeni sirevi, tvrdi sirevi, gauda, integralni pirinač, ovas, integralni hleb, kikiriki, orasi, piletina, jaja

*cigarete imaju veoma nizak pH, veoma su kisele i stvaraju kiselu sredinu u krvi u i organizmu uopšte


Alkalotvorne (bazne) namirnice – namirnice koje doprinose baznosti organizma:
badem, kajsije, kivi, trešnje, banane, jagode, breskve, pomorandže, ananas, lubenica, celer, šargarepa, tikvice, karfiol, brokoli, paprike, paradaj, plavi patlidžan, salata, grašak, crni luk, pečurke, mineralna voda


  Veoma alkalotvorne namirnie: limun, spanać, grožĂ°e, urme, suve smokve, sok od sveže šargarepe

Napomena: Svo voće i povrće je alkalotvorno, osim ukoliko nije ukiseljeno ili marinirano!
« Poslednja izmena: Maj 14, 2015, 12:29:43 posle podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Beast90
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 58

« Odgovor #1 poslato: Maj 14, 2015, 08:09:26 pre podne »

Pozdrav svima. Dosta puta sam naisao na tekstove koji se bave uticajem ishrane na zdravlje, i to sa apekta kiselosti organizma. Zabrinuo sam se kada sam procitao da kisele namirnice eventualno mogu dovesti do zlocudnih bolesti. Problem za mene, a pretpostavljam i za sve vezbace, je taj da zbog adekvatnog dnevnog unosa proteina, moju dijetu cini meso (piletina 90%, 10% crveno meso), mleko i mladi sir, jaja (u proseku jedem 60 zumanceta nedeljno), a jedem i pirinac. Svi oni su reprezenti pomenutih kiselih namirnica. Pored toga jedem krompir, vocke ( 1 jabuka ili 1 banana dnevno) i to je sve sto se tice baznih. Takodje, vec dugi niz godina imam problema sa probavom (neuredna stolica, gasovi i nadutost, jutarnja mucnica i sl.), a svakako ovakva ishrana ne pogoduje resavanju problema. Zanima me da li je moguce uspostaviti zdrav balans?  Nadam se strucnom misljenju. Hvala :)
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.094 sekundi sa 17 upita.