TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398429 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 10:43:19 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Distorzija skocnog zgloba  (Pročitano 4804 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Decembar 01, 2015, 09:21:25 pre podne »

počnite da koristite Lioton gel (!) umesto drugih gelova - od toga će se povući otok...
Sačuvana
kokos
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Decembar 01, 2015, 02:09:58 pre podne »

potrebno mi je da znam
-  da li sada ima otoka?
- da li ima bola pri šetanju (da li šetate, gde boli?)?
- da li  koristite elastičnu bandažu (zavoj/steznik)?
- da li koristite led+gel 2-3x na dan trenutno?

Slabo setam, da li bi trebalo vise? Juce sam setala malo intenzivnije i bila sam prijatno iznenadjena timo sto me maltene nije bolelo, jedino sam posle nekog vremena imala osecal blagog bola, i kao da je noga "upaljena". (doduse, bila sam u cizmama)

Na ovim slikama se moze lepo videti otok

I dalje se lediram 2put dnevno  (ali ne intenzivno jer me brzo zaboli) i koristim deep relief gel, mada otprilike jednom dnevno.

Mislim da ste u pravu za tetivu, jer osecam bolno zatezanje kad radim vezbe. Danas sam ponovo krenula na fizikalnu, fizioterapeut mi je dao dve nove vezbe koje su me bolele (a i hodanje posle vezbi) koje bas pogadjaju tu tetivu. Povlacenje stopala ka sebi, ne odvajajuci ga od poda dok sedim na stolici, i stajanje na ivici/kosini razboja, pa savijanje kolena ka napred dok se drzim za sipke.

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Novembar 23, 2015, 02:21:03 posle podne »

potrebno mi je da znam
-  da li sada ima otoka?
- da li ima bola pri šetanju (da li šetate, gde boli?)?
- da li  koristite elastičnu bandažu (zavoj/steznik)?
- da li koristite led+gel 2-3x na dan trenutno?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Novembar 23, 2015, 02:18:35 posle podne »

prilikom povrede koja se desila je došlo do
- istegnuća/kidanja ligamenata skočnog zgloba
- dosta verovatno do povreda peronealnih tetiva
- dosta verovatno do oštećenja hrskavičnih zglobnih površina skočnog zgloba
-----------
probleme koje sada imate
- bolovi su posledica povrede i treba da se smanjuju sa vežbanjem/hodanjem/vremenom od povrede
- bolovi su posledica krvnih podliva i priraslica posle povrede
- bolovi su posledica i nepravilnog hoda zbog povrede, čime preopterećujete druge strukture i delove stopala
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Novembar 23, 2015, 02:14:59 posle podne »

pozdrav, bio sam odsutan nekoliko dana...
pročitao sam sve što ste napisali o vašem problemu...
- program lečenja i rehabilitacije koji ste radili je sasvim dobar
- vežbe koje ste naveli su odlične
Sačuvana
kokos
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Novembar 18, 2015, 09:17:11 posle podne »

Uganuće (distorzija) skočnog zgloba se klasifikuje u tri kategorije:
- Istegnuće ligamenata (distenzija)
- Delimično kidanje ligamenata (parcijalna ruptura)
- Potpuno kidanje ligamenata (kompletna ruptura)

U zavisnosti od izraženosti otoka i sposobnosti oslanjanja na povreĂ°enu nogu nakon povrede možemo se orijentisati o težini povrede:
- Ukoliko je otok blago izražen i moguć je hod sa poštednim oslanjanjem na povreĂ°enu nogu povreda je istegnuće ligamenata (distenzija).
- U slučaju velikog otoka i nemogućnosti oslonca na nogu najverovatnije se radi o kidanju ligamenata (ruptura – parcijalna ili kompletna).
- Kod ovakvih povreda najvažnije je ne prevideti mogući prelom koštanih struktura (potrebno uraditi rendgen snimak skočnog zgloba).
Pregledom lekara utvrĂ°uje se postojanje bolne osetljivosti u predelu koštanih struktura zgloba (sumnja na prelom), kao i kompetentnost ligamenata skočnog globa (nestablinost skočnog zgloba). Povrede skočnog zgloba sa kidanjem ligamenata uzrok su nestabilnosti zgloba, što se proverava posebnim testovima. Najveći problem u lečenju težih uganuća skočnog zgloba (pokidani ligamenti) predstavlja mogućnost nastanka hronične nestabilnosti zgloba sa čestim ponavljanim uganućima.

Dobro vece,

Na Banjici mi nisu proveravali stabilnost zgloba, niti znacajnije pregledali stopalo. Lekar mi je pipnuo ris stopala koji je bio bolan i poslao na rentgen, posle toga su mi samo stavili longetu i cao zdravo.

Ovo je dijagnoza: Distorsio et distensio articuli talocrurialis dex.
Nalaz: OBJ: otok i bolna osetljivost skocnog zgloba, pokreti limitirani bolovima. NV nalaz uredan. RTG- ne vide se znaci sveze kostane traume.

Medjutim covek koji mi je postavljao longetu je rekao da je doslo do pucanja ligamenata i da mora da mi postavi stopalo u odredjen polozaj jer je on najbolji za zarastanje ligamenata (stavljanje stopala u taj polozaj je bilo izuzetno bolno)

Kod lekara sam otisla otprilike sat vremena posle povrede. Otok tada nije bio velik i cini mi se da nije bilo hematoma. Zglob je bio bolan i na sam dodir, i bilo kakvo pomeranje cele noge je bilo bolno. Oslanjanje na nogu je bilo moguce odmah posle povrede ali kao sto rekoh bilo je veoma bolno, posle nekog vremena vise nisam mogla od bola da pokusam da hodam.

da li ste primenjivali lioton gel ili gavez gel?

Primenjivala sam Hepalpan gel, zeleni konjski melem i kasnije Deep relief gel po savetu fizijatra.

koje ste vežbe radili?

Pomeranje prstiju gore dole, pomeranje stopala u zglobu gore dole, priljubljivanje tabana, rotiranje stopala u oba pravca, "gusenice" prvo pokreti naboravanja prstima, posle klizanje stopala napred po povrsini uz nabiranje prstima, pa onda unazad isto uz nabiranje, pomeranje stopala i zgloba "cik cak" po podlozi u istom sedecem polozaju, u sedecem polozaju, skupljenih kolena i stopala odizanje stopala ka gore uz oslanjanje na petu, pa onda podizanje pete uz oslanjanje na prste - posle toga isto samo sa otvaranjem stopala ka spolja kad su podignuta ili na peti ili na prstima, u sedecem polozaju sa polozenim nogama, savijenim kolenima (tako da noge formiraju oblik romba otprilike) i priljubljenim tabanima - prvo odizanje prednjeg dela stopala od podloge, pa onda pete, posle uz otvaranje stopala u oba polozaja. U sedecem polozaju, tako da mi noge vise sa spojenim kolenima, pomeranje stopala u zglobu gore dole, rotiranje u oba pravca, priljubljivanje tabana, isturivanje stopala ka spolja i pomeranje potkolenica ka vani. U lezecem polozaju sa podignutom karlicom, odizanje peta uz oslonac na prste. Dizanje na prste, dizanje na prste kada su stopala u polozaju da su pete isturene ka van a nozni prsti se dodiruju, podizanje na pete, naizmenicno podizanje na pete i prste sa klizanjem stopala u cik cak pokretu. Kod kuce vezbe sa elasticnom trakom, savijanje stopala gore dole, to radim od nedavno. Bilo je i podizanje na jedan stepenik, pa spustanje, oslanjanje prednjim deom stopala na poslednju gredu merdevina pa onda dizanje na prsti i spustanje.

Ove vezbe radim uglavnom u serijama od po 10 komada svaku, 2 puta dnevno.

(Bilo je i vezbi za jacanje cele noge)

Ponovo pocinjem sa fizikalnom od kraja ovog meseca, fizijatar mi je rekao i da uzmem novokain na mi uvode uz elektro terapiju. Fizijatar je rekao da je oporavak usporen, ali ne i zasto.

ps. na drugim temem o uganucu zgloba sam videla da ne preporucujete rad vezbi koje bole, mene su fizioterapeuti u domu zdravlja od prvog dana dosta forsirali da radim iako me boli uz komentare da je to sve normalno i da noga treba sto vise da se razradi. Jos uvek osecam bol pri nekim vezbama ali dosta manje nego na pocetku.

Juce sam izasla da malo prosetam, bilo je bolno ali podnosljivo, da bi posle nekog vremena doslo do jaceg bola sa unutrasnje strane stopala gde je kost, i dole na tabanu ka pocetku pete. I ranije sam osecala bol u tom delu stopala i u samom pocetku pete/tabanu na tom delu. Nije mi bas jasno zasto bas to, jer sam pod utiskom da nisam povredila taj deo stopala. Inace bol nije lokalizovan na samo jednoj tacki, vec se javlja na vise mesta, naizmenicno.
« Poslednja izmena: Novembar 18, 2015, 09:49:19 posle podne od strane kokos » Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Novembar 16, 2015, 01:03:24 posle podne »

koje ste vežbe radili?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Novembar 16, 2015, 01:03:02 posle podne »

da li ste primenjivali lioton gel ili gavez gel?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Novembar 16, 2015, 12:25:37 posle podne »

pogledajte txt o uganuću skočnog zgloba

http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/kako-se-lei-povreda-skonog-zgloba-distorsio-atc.html
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Novembar 16, 2015, 12:22:03 posle podne »

Uganuće (distorzija) skočnog zgloba se klasifikuje u tri kategorije:
- Istegnuće ligamenata (distenzija)
- Delimično kidanje ligamenata (parcijalna ruptura)
- Potpuno kidanje ligamenata (kompletna ruptura)

U zavisnosti od izraženosti otoka i sposobnosti oslanjanja na povreĂ°enu nogu nakon povrede možemo se orijentisati o težini povrede:
- Ukoliko je otok blago izražen i moguć je hod sa poštednim oslanjanjem na povreĂ°enu nogu povreda je istegnuće ligamenata (distenzija).
- U slučaju velikog otoka i nemogućnosti oslonca na nogu najverovatnije se radi o kidanju ligamenata (ruptura – parcijalna ili kompletna).
- Kod ovakvih povreda najvažnije je ne prevideti mogući prelom koštanih struktura (potrebno uraditi rendgen snimak skočnog zgloba).
Pregledom lekara utvrĂ°uje se postojanje bolne osetljivosti u predelu koštanih struktura zgloba (sumnja na prelom), kao i kompetentnost ligamenata skočnog globa (nestablinost skočnog zgloba). Povrede skočnog zgloba sa kidanjem ligamenata uzrok su nestabilnosti zgloba, što se proverava posebnim testovima. Najveći problem u lečenju težih uganuća skočnog zgloba (pokidani ligamenti) predstavlja mogućnost nastanka hronične nestabilnosti zgloba sa čestim ponavljanim uganućima.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Novembar 16, 2015, 12:16:04 posle podne »

dobar dan, dobrodošli na Pansport forum  :)
po onom e što ste opisali radi se o povredi - uganuće skočnog zgloba (Dg: Distorsio ATC s. art. talocruralis)
pri toj povredi dolazi do delimičnog ili kompletnog pucanja ligamenata skočnog zgloba i moguća povreda peronealnih tetiva - tome govori u prilog i lokalzicija podliva (hematoma).
Sačuvana
kokos
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Novembar 12, 2015, 04:40:08 posle podne »

Zdravo svima, nasla sam ovaj forum putem pretrage o mom problemu. Nadam se da ce se naci neko da pomogne iako nisam sportista.  :)

Pocetkom oktobra povredila sam skocni zglob silazeci niz stepenice, propustila sam nekoliko stepenica i docekala se na tu nogu sto je rezultiralo izuzetno jakom boli. Posle povrede sam mogla da jedva sepam ali je bilo jako bolno. Otisla sam na Banjicu gde su mi samo snimili nogu koja nije bila slomljena i dali gipsanu longetu na 10 dana. Usled oticanja noge gips mi je postajao tesan pa mi je noga cesto trnula i pored elevacije.

Posle skidanja longete imala sam zelenu modricu sa crvenilom poput poprslih kapilara na samom zglobu od nekih 10 cenitmetara od zgloba pa skoro do noznih prstiju sa spoljasnje strane, i malu modricu i sa leve. Bilo je i otoka sa obe strane i iznad zgloba. Pocela sam sa fizikalnom terapijom 2 nedelje od povrede, prve nedelje se sastojala od lasera, interferentne struje i vezbi a od druge nedelje mi je umesto lasera uvedena krioterapija zbog toga sto je fizijatar primetio da je noga topla kada sam se zalila na povecane bolove.

Sad sam na 4. nedelji terapije, i po svemu sudeci ce me skinuti sa terapije posle ove nedelje posto mi je fizioterapeut rekao da "oni ne mogu vise nista da ucine za mene" i da mi je otok mali (jeste, mali je ujutro ali ga jos uvek imam sa obe strane, doduse vise sa spoljasnje, a zglob je jos uvek uvecan u odnosu na drugi i oko njega ima otoka) i da imam pun obim pokreta (sto nije tacno).

Sve u svemu, bolje mi je ali s obzirom da

-me noga boli kada hodam i da vise sepam nego sto normalno hodam, te da se osecam pomalo nestabilno
-ravnoteza mi je losa kada pokusam da se oslonim na tu nogu
-nemam pun obim pokreta tj ne mogu da savijem nogu u zglobu ka dole da bude ravna u odnosu na potkolenicu
-circulacija u stopalu je losa i imam primetnu diskoloraciju stopala i noktiju kada sedim ili stojim

Da li je pametno prestati sa terapijom ili je po vasem misljemu potrebno jos rehabilitacije?
« Poslednja izmena: Novembar 12, 2015, 04:41:59 posle podne od strane kokos » Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.147 sekundi sa 18 upita.