TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398361 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 21, 2024, 10:45:33 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Dobre i loše masti  (Pročitano 3340 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #3 poslato: April 01, 2017, 02:35:16 posle podne »

Naše telo se adaptira "na višak holesterola" kroz smanjenu produkciju holesterola( jer ga i naše telo proizvodi) i pojačanu eliminaciju pre svega stolicom...

U med. literaturi imamo niz poremećaja koji se tiču "metabolizma" holesterola, ostavimo patološke procese po strani...uradimo ono što je do nas - kroz zdrave životne navike...

Pomenimo slučaj jednog dekice od 88 godina iz Engleske, koji je tokom 15 godina jeo 25 celih jaja dnevno i zamislite nije bilo nikakvog problema ni sa holesterolom ni sa kardio-vaskularnim oboljevanjem?! Adaptacioni mehanizmi? Telo „smanjilo“ produkciju holesterola, a i razvilo uspešne mehanizme sekrecije?

Fred Kern, Jr., M.D. Normal Plasma Cholesterol in an 88-Year-Old Man Who Eats 25 Eggs a Day — Mechanisms of Adaptation. N Engl J Med 1991; 324:896-899March 28, 1991DOI: 10.1056/NEJM199103283241306
Sačuvana
NVK
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 109

« Odgovor #2 poslato: April 01, 2017, 10:19:03 pre podne »

Zanima me jedna svar.

Marko Barić, bivši prvak Evrope u bodibildingu i jutjuber kaže u jednom klipu da ne treba da se ,, bojimo '' viška holesterola jer naše telo prirodno višak holesterola izbacuje napolje van organizma?? Kako to?

Pitam jer onda da je to tacno, ne bi ljudi imali problem sa viškom LDL holesterola, a čuo sam da i višak HDL-a može biti nepozeljan, zar ne? :D
« Poslednja izmena: April 01, 2017, 01:53:57 posle podne od strane NVK » Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20555


Pansport
« Odgovor #1 poslato: Septembar 05, 2016, 09:55:25 posle podne »

Dobre i loše masti



Prošli su dani kada su sve masti smatrane demonima. Tokom 80-ih i 90-ih smatrano je da uzrokuju srčana oboljenja i gojaznost, ali, na sreću, stvari su se promenile. Kako bismo ispitivali karakteristike „dobrih masti“, najpre moramo da utvrdimo šta su „loše masti“  i zašto bi njihov unos trebalo svesti na najmanju moguću meru.

Loše: trans masti

Trans masti su vrsta nezasićenih masti nastalih u procesu dodavanja hidrogena biljnim uljima, što ih čini tvrdim na sobnoj temperaturi. Nedavna istraživanja pokazalu su da ove masti dižu nivo LDL (lošeg) holesterola istovremeno obarajući HDL (dobar), što povećava rizik od pojave srčanih oboljenja. Najbitnije je da proveravate da li neka hrana sadrži „delimično hidrogenizovano ulje“ jer tu su skrivene ove masti.

Problem sa trans mastima je taj što ih vrlo retko ima u prirodi, pa zato prave brojne negativne efekte kada ih konzumiramo. Prošle godine je FDA saopštila da je kompanijama dala rok od 3 godine da izbace sve trans masti iz hrane koju proizvode. Da, toliko su loše. Najveći problem je u tome što se izomer menja iz cis u trans. Nezasićene masti u prirodi imaju cis izomer, ali se u industriji tokom hidrogenizovanja ovih masti taj izomer menja u trans. To onda stvara razne probleme u telu, uključujući jače upalne procese, insulinsku rezistenciju i akumulaciju masti u predelu stomaka.

Dobre: zasićene masti


Postoji mnogo faktora koji odreĂ°uju da su neke masti „dobre masti“, a neki od glavnih, uključujući i različite vrste ovih masti, pomoći će vam ne samo da ostvarite dobru formu, već i da budete u odličnom zdravstvenom stanju.

Kada kažemo da su masti stabilne, to znači da postoji znatno manja verovatnoća da promene stanje i postanu toksične i užegle. Inače, masti postaju užegle preko procesa zvanog oksidacija, koji se dešava kada su izložene vazduhu, svetlu  i toploti. Visokostabilne masti su više otporne na promene pod uticajem pomenutih elemenata. Polunezasićene su najslabije meĂ°u njima, tj. postoji najveći rizik da postanu užegle, a prate ih mononezasićene. Zasićene masti su najstabilnije od svih.

Pošto su toliko stabilne, samim tim su i najpogodnije za kuvanje. Primeri ovih ulja su puter, kokosovo ulje, MCT ulje, palmino ulje... Koristite ih za prženje i pečenje jer se neće destabilisati. Pazite na polinezasićene jer mogu da oksiduju i postanu užegle.

Godinama su nas učili da izbegavamo zasićene masti jer su opasne za srce, ali je gomila novih istraživanja da je veza izmeĂ°u ovih masti i oboljenja srca bukvalno nepostojeća. Sa druge strane, dokazana su pozitivna svojstva triglicerida srednjeg lanca, pa se preporučuje njihov dodatni unos. MCT se vari na jedinstven način, tj. prolazi kroz drugačiji proces u telu u odnosu na  ostale masti. MCT putuje do jetre i tu se procesuira. Pomaže u funkcionisanju mozga regulišući prizvodnju ketona – koje mozak koristi za bolju kognitivnu funkciju.

Zatim, MCT obezbeĂ°uje telu stabilan priliv energije, što vam omogućava da funkcionišete na maksimumu tokom više sati.  Zato su MCT i kokosovo odličan dodatak vašoj jutarnjoj kafi, koji će vam dati snažan „bust“. Pazite samo da postepeno ubacujete ova ulja u vašu svakodnevnu ishranu kako bi se digestivni sistem navikao.

Možda i najznačajniji efekat zasićenih masti je onaj koji imaju na nivo testosterona. One su jedna od ključnih stvari u sposobnosti tela da proizvodi testosteron, a ovaj hormon je od neprocenjivog značaja svakome ko želi da nabaci mišićnu masu. Dakle, samo napred i navalite na zasićene masti.



Izvor: muscleandperformance.com
Prevod: Robert


Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.182 sekundi sa 17 upita.