TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395185 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: mileddd

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 27, 2024, 09:58:43 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Glutamin- prednosti i upotreba  (Pročitano 383 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #12 poslato: Januar 25, 2024, 08:04:20 posle podne »

Važan je za imuni sistem
Jedna od najvažnijih funkcija glutamina je njegova uloga u imunološkom sistemu.
To je glavni izvor goriva za imune ćelije, uključujući bela krvna zrnca i određene crevne ćelije.
Međutim, nivoi u krvi mogu da se smanje zbog velikih povreda, opekotina ili operacija.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #11 poslato: Januar 25, 2024, 08:04:01 posle podne »

Nažalost, tačan sadržaj glutamina u mnogim specifičnim namirnicama nije proučavan.
Međutim, pošto je glutamin neophodan deo proteina, praktično svaka hrana koja sadrži protein će sadržati nešto glutamina.
Fokusiranje na unos dovoljno proteina u vašoj ukupnoj ishrani je jednostavan način da potencijalno povećate količinu glutamina koju konzumirate.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #10 poslato: Januar 25, 2024, 08:03:48 posle podne »

Iako neki biljni izvori, kao što su beli pirinač i kukuruz, imaju veliki procenat proteina koji se sastoji od glutamina, u celini imaju prilično nizak sadržaj proteina.
Dakle, meso i drugi životinjski proizvodi su najjednostavniji načini za dobijanje velikih količina.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #9 poslato: Januar 25, 2024, 08:03:34 posle podne »

Sledi procenat proteina koji se sastoji od L-glutamina u svakoj hrani:

Jaja: 4,4% (0,6 g na 100 g jaja)
Govedina: 4,8% (1,2 g na 100 g govedine)
Obrano mleko: 8,1% (0,3 g na 100 g mleka)
Tofu: 9,1% (0,6 g na 100 g tofua)
Beli pirinač: 11,1% (0,3 g na 100 g pirinča)
Kukuruz: 16,2% (0,4 g na 100 g kukuruza)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #8 poslato: Januar 25, 2024, 08:03:15 posle podne »

Međutim, neke biljne namirnice imaju veći procenat toga u svojim proteinima.
Jedna studija je koristila napredne laboratorijske tehnike kako bi utvrdila koliko se L-glutamina nalazi u različitim namirnicama.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #7 poslato: Januar 25, 2024, 08:03:04 posle podne »

Nalazi se u mnogim namirnicama
Glutamin se prirodno nalazi u raznim namirnicama. Procenjeno je da tipična dijeta sadrži 3 do 6 grama dnevno, ali to može da varira u zavisnosti od specifične ishrane.
Najveće količine se nalaze u životinjskim proizvodima zbog visokog sadržaja proteina.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #6 poslato: Januar 25, 2024, 08:02:47 posle podne »

Zbog toga se smatra uslovno esencijalnom amino kiselinom, što znači da se mora unositi ishranom pod određenim uslovima, kao što su povreda ili bolest.
Takođe, glutamin je važan molekul za imuni sistem i zdravlje creva.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #5 poslato: Januar 25, 2024, 08:02:34 posle podne »

L-glutamin se može prirodno proizvesti u telu. U stvari, to je najzastupljenija aminokiselina u krvi i drugim telesnim tečnostima.
Međutim, postoje trenuci kada su potrebe tela za glutaminom veće od njegove sposobnosti da ga proizvede.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #4 poslato: Januar 25, 2024, 08:02:16 posle podne »

Kao i mnoge druge aminokiseline, postoji u dva različita oblika: L-glutamin i D-glutamin.
Oni su skoro identični, ali imaju malo drugačiji molekularni raspored.
Oblik koji se nalazi u hrani i suplementima je L-glutamin.
Dok se L-glutamin koristi za pravljenje proteina i obavljanje drugih funkcija, čini se da je D-glutamin relativno nevažan u živim organizmima.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #3 poslato: Januar 25, 2024, 08:02:02 posle podne »

Šta je glutamin?
Glutamin je aminokiselina. Amino kiseline su molekuli koji igraju mnoge uloge u telu.
Njihova glavna svrha je da služe kao gradivni blokovi za proteine.
Proteini su ključni za organe. Oni takođe služe i drugim funkcijama, kao što su transport supstanci u krvi i borba protiv virusa i bakterija.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #2 poslato: Januar 25, 2024, 08:01:49 posle podne »

Štaviše, glutamin ima posebnu ulogu u zdravlju creva.
Telo prirodno proizvodi ovu aminokiselinu, a takođe se nalazi u mnogim namirnicama. Ipak, možda niste sigurni da li vam je potreban dodatni glutamin iz suplemenata za optimalno zdravlje.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5899


« Odgovor #1 poslato: Januar 25, 2024, 08:01:38 posle podne »

Glutamin je amino kiselina koju proizvodi telo i nalazi se u hrani. Podržava imunološki i probavni sistem tela.
Glutamin je važna aminokiselina sa mnogim funkcijama u telu.
To je građevinski blok proteina i kritični deo imunog sistema.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.096 sekundi sa 17 upita.