TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395114 Teme od strane 25006 Članovi Poslednji član: Vlad77

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 23, 2024, 11:32:53 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sve o medu!  (Pročitano 6305 puta)
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6125


« Odgovor #7 poslato: April 17, 2007, 04:15:41 posle podne »

pRavo vreme za med (ujutr) i pravi čovek (bolešljiv).
Ma med je suuuper nešto samo treba naći pravi koji radi ;)
Sačuvana
Proday
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 381

Bicu i ja veliki!!!

« Odgovor #6 poslato: April 16, 2007, 11:14:32 posle podne »

Mogu vam reći da uzimam kašiku meda svako jutro na prazan stomak već dva meseca i od tada se nisam ni nakašljao! Ranije sam bio stalno nešto bolešljiv pa čak iako sam pio i razne multivitamine. Preporuka za sve. Inače nepodnosim med, ali je nekako razum preovladao, pa sam nasilu počeo da jedem!
Sačuvana
Marko Nesic
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 356

« Odgovor #5 poslato: Mart 29, 2007, 06:20:18 posle podne »

Sto se medicine tice, ne znam bas koje su sve mogucnosti meda, ali sto se tice ovog prvog, verovatno je da su text pisale neke osobe koje nisu toliko blizu sportske medicine, jer 15min. pre treninga jeste previse blizu...
Hvala na primedbi i dopuni !
Sačuvana
Shut up and train :)
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6125


« Odgovor #4 poslato: Mart 29, 2007, 12:52:00 posle podne »

Lep tekst :)

jedna pirmedba i jedna dopuna:

- ipak ne med tako blizu pred trening
- med se može koristiti i spolja preko povreda samo da se stavi u sterilnu razu ako je otvorena rana
Sačuvana
Marko Nesic
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 356

« Odgovor #3 poslato: Mart 29, 2007, 12:00:45 pre podne »

Ma nemas za sta da brines, nisi dosao do moje faze, meni od igranja Warcrafta, oci krvave i naduvene vec 3 dana i sada sam se vec navikao na monitor, ja i monitor kao jedno, heh ;D Definitivno brisem igricu, inace od mog faksa nema nista...
A energiju za ovakve pritiske moze dati samo med, zato uzmite svoju dozu na vreme  ;)
Sačuvana
Shut up and train :)
driver1206
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 191

« Odgovor #2 poslato: Mart 28, 2007, 11:53:20 posle podne »

OVO moram da ostampam bole me oci od citanja na kompu.....
Sačuvana
Marko Nesic
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 356

« Odgovor #1 poslato: Mart 28, 2007, 11:40:14 posle podne »

Pomenusmo med u jednom topic-u kao zamena za dekstrozu, pa dodjoh na ideju da postavim u clancima sve o medu :))
Nadam se da ce vam se dopasti tekst... Inace je kompletan sadrzaj sa interneta, vise sajtova su u pitanju, ali bi trebalo da je sve pomenuto!

"OD DAVNINA JE POZNATO DA PČELARI NE BOLUJU OD RAZNIH REUMATSKIH OBOLJENJA, UPALA ZGLOBOVA, IŠIJASA, DISKUSA HERNIJE…A, KOD PČELARA JE SMANJEN I RIZIK OD INFARKTA.     

Pčele sakupljaju iz cvjetova biljaka-cvjetnica slatki sok – nektar i mednu rosu sa lišća listopadnog i zimzelenog drveća, od kojih spravljaju prirodni izuzetno hranljivi i ljekoviti proizvod - med. Pored meda, pčele proizvode i niz drugih jako važnih proizvoda kao što su matični mliječ i pčelinja smolu ili lijepak – propolis, te skupljaju cvijetni prah – polen. 

VRSTE MEDA
 
Prirodni nektarski med: Pčele medarice spravljaju med uglavnom od nektara. Nektarni med može biti monofloran (od jedne vrste biljaka) i polifloran (više vrsta nektara). Nektar koji pčele sakupljaju iz cvijeća i behara glavni je izvor ugljenih hidrata koje pčele pretvaraju u lako svrarljive šečere – glukozu i fruktozu. U medu se nalaze i mineralni sastojci i više kiselina: mravlja, sirćetna, jabučna, limunska…, te više aminokiselina. Med sadrži i elemente kompleksa vitamina B. Šumski med sadrži 13 puta više mineralnih materija od cvijetnog. U njemu ima mnogo gvožĂ°a (naročito u jesenskom), što se jako odražava u obrazovanju krvi i hemoglobina u krvi. Zato je šumski med najčešće duplo skuplji.   Med medljikovac potiče iz medljike - slatkog soka koji luce neke listopadne i četinarske vrste drveća i nekih trava. Medljikovac med ima specifičan ukus poput karamele i veoma je gust. Najčešće je tamnozelenkaste boje, mrk ili skoro crn. Kada se okvir okrene prema suncu lahko se raspoznaje i razlikuje od nektarskog meda koji je svjetliji, iako postoji i svijetli medljikovac kao i tamni nektarski med. Četinarski medljikovac brzo kristalizira u saću, teško se vrca, po čemu se takoĂ°e može razlikovati.   Industrijski med je najčešće obezvrijeĂ°eni pčelinji med, bilo da se iz njega, za potrebe farmacije, izluči njegova medicinska vrijednost, bilo da se spravljaju razne mješavine meda i drugih proizvoda.   Danas se uvodi i naziv ekološki med. Kriteriji proizvodnje ovog meda su strogi, i zapravo se radi o čistom pčelinjem medu.   Umjetni med se dobija prihranjivanjem pčela šećernim sirupom.   Falsifikovani (patvoreni) med.  Nažalost, postoji i falsifikovani ili patvoreni med koji se dobija iskuhavanjem medonosnog bilja (maslačka, kadulje, itd.) ili melase.   Ekspresni med proizvodi se prihranjivanjem pčela sokovima voća, povrća, mlijekom i jajima.     

LJEKOVITA SVOJSTVA MEDA
 
Već odavno se vjeruje da med liječi, okrepljuje, produžava život, jača snagu duha i tijela, koristan je kod bolesti utrobe, inficiranih rana i fistula, itd. Naučnim istraživanjima je potvrĂ°eno da med djeluje na rad srca, da rastvoreni med prelazi u krvotok i circuliše, da je to pravi terapeutski lijek koji se primjenjuje kod teških srčanih smetnji. Aktivna materija acetilholin veoma je značajna i poželjna za rad srca jer djeluje na proširenje arterijskih sudova. Med normalizira srčani ritam i djeluje na povišeni krvni pritisak. Vitamin B12 koji se daje u vidu injekcija ili drugim oblicima, djeluje protiv anemije. Soli meda učestvuju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), ukoliko se u organizmu dobro absorbiraju i iskoriste. Med u saću pri žvakanju doprinosi dezinfekciji i čišćenju zuba, kao i jačanju desni.   Ljekovita svojstva meda u zavisnosti od njegovog porijekla, odnosno od biljke sa koje je skupljen nektar su:
 
- Bagremov med - Upotrebljava se protiv nesanice i lošeg sna, kao i vrtoglavice jer umiruje živčani sistem. Najdjelotvornije djeluje u čajevima od kamilice, matičnjaka (pčelinje ljubice, limunske trave, melise, ogulota) i kantariona.
- Lipov med – Ima antiseptično i umirujuće djelovanje. Koristi se protiv znojenja, prehlada s kihavicom, olakšava iskašljavanje, te izbacivanje sluzi iz grla i nosa. Preporučuje se u ishrani dojenčadi, djece, starijih osoba, osoba s niskim krvnim pritiskom i srčanim tegobama.
- Kaduljin (žalfijin) med - Izvanredno djeluje protiv suhog kašlja i prehlada, a olakšava i izbacivanje sluzi iz bronhija i dušnika. - Šumski med – medljikovac - U svom sastavu nema cvjetnog meda. Spada u tamne vrste meda. Povoljno djeluje kod malokrvnosti, nedostatka željeza, iscrpljenosti i teških operacija. Uzima se u voćnim napitcima kao što su sokovi od višnje, breskve ili kupine. Poželjno je da ga trudnice uzimaju tokom cijele trudnoće.
- Kestenov med – Širi periferne krvne sudove, stišava bolesti probavnih organa, žuči i jetre. Najdjelotvorniji je u čajevima od kunice, kamilice, majčine dušice i šipurka.
- Matičnjakov med – Koristi se kao sredstvo za umirenje.
- Karanfilov med – Poboljšava rad urogenitalnih organa. Koristi se protiv diareje i za iskašljavanje.
- Nanin med – Koristi se najviše kao analgetik, za smirivanje grčeva mišića i kao sredstvo za sprečavanje nadutosti.
- Vrijeskov med - Djelotvoran je protiv reume, bolesti mokraćnih organa i bubrega. Dodaje se čajevima od breze, kunice, nane, kamilice ili šipurka.
- Lavandin med - Poznat je kao blag med. Upotrebljava se kao dodatak u ishrani dojenčadi, male djece i starijih osoba koji boluju od nekih akutnih i hroničnih bolesti, zatim srčanim bolesnicima i osobama sa niskim krvnim pritiskom.

 LJUDI MED UPOTREBLJAVAJU DUŽE OD 10 HILJADA GODINA. U PČELINJEM MEDU JE DO 1976. GOD. IDENTIFICIRANA 181 MATERIJA KOJA JE POTREBNA ZA NORMALAN RAZVOJ I FUNKCIONIRANJE ORGANIZMA. 

Evo samo nekih od mnogobrojnih ljekovitih i hranljivih svojstava meda:
Antibakterijsko djelovanje meda je slično penicilinu. Zato, iako se med svrstava u hranu, ljekari smatraju da je njegova medicinska vrijednost njegova najveća vrlina. Med se dospijevajući u jetru pretvara u glikogen pri čemu je masna degeneracija jetre nemoguća. Med je najčudniji eliksir, jedinstvena i apsolutno nezamjenjiva prirodna hrana. Organizmu više pogoduju uravnoteženi šećeri koji se nalaze u medu nego bijeli industrijski sećer iz kojeg su rafiniranjem odstranjene neke vrijednosti. Prednosti meda nad drugim oblicima šećera su:

- ne nadražuje zidove organa za varenje;
- brzo i lako se asimilira;
- brzo zadovoljava potrebu za energijom;
- sportistima i onima koji naglo troše velike količine energije omogućuje da se brzo oporave;
- najlakši je za bubrege od svih vrsta šećera;
- ima prirodno i blago laksativno dejstvo;
djeluje smirujuće na organizam;
 
U medu se nalaze dvije vrste šećera: dekstroza (glukoza) i levuloza (fruktoza). Dekstroza čini 40% u medu, a levuloza 34%. Dekstroza brzo prelazi u krv, s obzirom na to da med ne mora da se vari u ljudskom organizmu pošto je već preraĂ°en u mednom želucu pčele. Levuloza, pošto se teže apsorbuje, održava postojanost nivoa šećera u krvi. Na rad srca med djeluje dvojako, zahvaljujući pogodnim šećerima glukozi i fruktozi, koji djeluju kao gorivo za rad mišića srca i zahvaljujući holinu u medu, koji utiče na pojačanje krvnog protoka u krvnim sudovima srca. Ovim se normalizira snaga i pojačava obim sakupljanja i širenja srca. Čovjekova krv sadrži 24 mikroelementa od kojih 22 takoĂ°e ulaze i u sastav pčelinjih proizvoda. Mikroelementi meda kao što su vanadij, željezo, kobalt, bakar, mangan, nikl i cink, pospješuju proces krvotoka, pa doprinose otklanjanju anemije. Količina kalcijuma u krvi se uvećava uzimanjem meda. Masu od koje se u organizmu stvaraju kosti, zubi, kosa i nokti, čine deset dijelova kalcijuma i četiri dijela fosfora. Do pomanjkanja fosfora dolazi zbog pomanjkanja kalcijuma. Količina kalcijuma u krvi se povećava dva i po sata poslije uzimanja meda i ta se veća koncentracija zadržava čitav dan. Ako se med uzima redovno svakog dana u krvi će se uvijek naći potrebna količina kalcijuma. Med je moćan da nadoknadi gotovo svaki nedostatak koji se može javiti u našoj svakodnevnoj ishrani. Neosporno je dokazano da bakterija ne može živjeti uz med zato što je med izvanredan izvor kalijuma. Kalijum oduzima bakteriji vlagu bez koje ona ne može opstati. Fermenti pčelinjeg meda djeluju na raspadanje složenih hranljivih materija. Bez fermenata organizam ne bi mogao postojati. Po sadržaju fermenata med zauzima jedno od prvih mjesta meĂ°u prehrambenim proizvodima. 

MED I VITAMINI

Polen mnogih vrsta cvijeća sadrži više vitamina C od skoro svih vrsta voća i povrća. A, u svakom medu uvijek ima polena. Med je izvanredan medijum za vitamine, što nije uvijek slučaj sa voćem i povrćem. Špinat u toku prva 24 sata po branju gubi 50% svoje količine vitamina C. Voće tokom vremena gubi vitaminske sadržine od vrijednosti.
 
Med sadrži sve vitamine koje stručnjaci za ishranu smatraju po zdravlje neophodnim.

HRANLJIVA VRIJEDNOST MEDA
 
Hranljiva vrijednost meda se može sagledati poreĂ°enjem sa drugim namirnicama izraženim u džulima: 1kg pčelinjeg meda ima 13,167 džula;
1kg pšeničnog hljeba ima 9,013 džula;
1kg govedine srednjeg kvaliteta ima 5,666 džula;
20 komada jaja ima 4,446 džula;
1 litar kravljeg mlijeka ima 2,783 džula.

Hranljivost meda se odreĂ°uje prvenstveno prema njegovoj zrelosti, tj procentu vode. Nezreo med (iznad 22% vode) je podložan fermentaciji, uskisne i kao takav šteti organizmu.
       
MED ZA SVE SPORTISTE!

Med se u sportu uzima radi povećanja snage i izdržljivosti. Med se uzima 15 minuta prije početka fizičkih aktivnosti, u količini od 60-80 grama. Izuzetno je koristan za sportiste je se brzo upija u limfni sistem odakle prelazi u krv i tkiva, pojačava rad mišića, djeluje okrepljujuće, povećava procenat hemoglobina u krvi, a kod djece ubrzava rast. Med naročito koristi oslabljelim fizičkim i intelektualnim radnicima, i osobama koje se oporavljaju nakon preležane bolesti (rekonvalescentima).
 
HRANLJIVOST MEDA ZA TREĆE ŽIVOTNO DOBA 

Jasno je pokazano da med usporava starenja i produžava život. Starije osobe koje su u mladosti uzimale med ili mnogo svježeg voća, povrća i voćnih sokova, u starosnim godinama imaju mladalačku svježinu i doživljavaju duboku starost kao Hipokrat - "otac medicine”. Još je Pitagora govorio: "Da nisam jeo med, umro bih 40 godina prije". Irski pjesnik Bernard Šo bio je pčelar i dugo ostao vitalan, a poljski pjesnik Trembesky koji je duže od 30 godina uzimao med, takoĂ°e je sa svojih 80 godina bio izuzetno svjež, vitalan i veseo. Šeik Said Bin Gaziba iz Saudijske Arabije ima 149 godina, i tvrdi da je uglavnom jeo hljeb i med, i pio vodu, a svakodnevno je pješačio 10 km.   Ispitivanjem holesterola kod starijih osoba izmeĂ°u 75 i 86 godina koje su svakodnevno uzimale po 100 grama meda u toku mjesec dana, pokazano je da je nivo holesterola sa prosječnih 245 mg% pao na l96 mg%. Broj bijelih krvnih zrnaca se normalizuje, broj crvenih krvnih zrnaca se poveća i normalizira se broj trombocita."

PozZ, pa se citamo sutra  ;D
Sačuvana
Shut up and train :)
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.114 sekundi sa 17 upita.