TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398432 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 07:31:09 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 5 6 [7] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sta unosimo u sebe - Aspartam - slatka smrt  (Pročitano 33156 puta)
nokidude
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 348

« Odgovor #13 poslato: Decembar 12, 2007, 08:54:04 posle podne »

ima zasladjivac E950 i E951 sta li je to?
Sačuvana
nokidude
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 348

« Odgovor #12 poslato: Decembar 12, 2007, 08:52:57 posle podne »

jesi siguran?
Sačuvana
TeH FiLiP
Barbarian
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9909


The Heat-h is on!

« Odgovor #11 poslato: Decembar 12, 2007, 08:46:29 posle podne »

Ima ima
Sačuvana
BRING IT ON BAYBE :D
nokidude
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 348

« Odgovor #10 poslato: Decembar 12, 2007, 08:40:33 posle podne »

brate u max pepsiju nema aspartama
Sačuvana
bb
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 303

« Odgovor #9 poslato: Decembar 12, 2007, 08:23:17 posle podne »

@DHEA
na te zelene jabuke ne treba obracati paznju

Inace aspartam upotrebljava nas proizvodjac sumecih vitamina Hemofarm iz Vrsca, a ovi strani imaju neke druge vestacke zasladjivace samo ne verujem ja ni da su ti drugi bolji od aspartama.

Whey-ovi takodje sadrze vestacke zasladjivace.

I medju nama ovde na forumu sigurno ima onih koji se nalivaju kojekakvim diet kolama i kojima je bitno samo da ima 0 kalorija, a trebalo bi da razmisle da li je zaista samo broj kalorija i broj unetih UH vazan.
Sačuvana
DHEA
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1303


"Менаџер физичких послова"

« Odgovor #8 poslato: Decembar 12, 2007, 06:24:16 posle podne »

Pazite ironije... Neću spominjati ime firme, ali verujem da će te shvatiti o kojoj je reč...

Dakle, na proizvodima te firme stoji znak zelene jabuke tj. zdrave hrane, ali na jednom (dijetalnom) takoĂ°e stoji i da kesica zadrži, koliko se sećam, 45  mg aspartama (nemojte me držati za reč, proveriću večeras)!?! Ko je ovde lud, a ko zbunjen!?
Sačuvana
Never underestimate your power to change and improve yourself.

Somethnig is better then nothing. More is defenitly better then something. So, stop talk and do more work!
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #7 poslato: Decembar 12, 2007, 06:10:42 posle podne »

Ma nije valjda u SVAKOM pudingu i sladoledu...
I šta bi se ubrajalo u snack proizvode?
Sačuvana
P-Rex
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1677

Aj, aj, doĂ°i ako smeš!

« Odgovor #6 poslato: Decembar 12, 2007, 01:58:07 posle podne »

Puding ..neeee
Sačuvana
Ja još nisam video da je neko koga su dobro istabanali to zaboravio, ali sam sto puta video da ljudi zaboravljaju i najlepse savete i pouke.
Ivo Andrić

There ain't nothing to it but to do it.


Tvoj život je možda nečiji san
lanami
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 345


« Odgovor #5 poslato: Decembar 12, 2007, 10:09:16 pre podne »

Evo jos nekih informacija o ovom aditivu...

ZaslaĂ°ivač aspartam (aditiv E-951), koji se koristi u dijetalnim gaziranim pićima i vestackim zaslaĂ°ivačima, multipotentni je karcinogen, i to u koncentracijama nižim od dosad preporučenih kao sigurnim, potvrĂ°eno je u nedavno objavljenoj naucnoj studiji. Ti su rezultati uzbunili EU, i upozoravaju na brojne dokazano štetne dodatke hrani u proizvodima koje svakodnevno konzumiramo. Neki su od njih odavno zabranjeni u pojedinim zemljama EU, SAD-u, Japanu i dr., no kod nas se i dalje upotrebljavaju. Veliki se broj aditiva koristi upravo u proizvodima koje najviše konzumiraju deca, kao što su slatkiši, pudinzi, sladoledi. Oni su puni štetnih aditiva, npr. boje koji nemaju hranjivu vrijednost, a mogu izazvati alergiju.

Ljudi teško menjaju prehrambene navike tako da čak i obrazovani i dobro informisani posežu za instant-supama i brzom hranom natopljenom štetnim dodacima, . No takva je hrana povezana s brojnim zdravstvenim problemima kao što su alergije, glavobolja, mučnina, hiperaktivnost, ali i rak.
Deca su posebno ugrožena grupa. Zato i ne čudi da se u poslednjih 20 godina učestalost astme kod dece povećala dvaput, šećerne bolesti čak četiri puta, a malignih je oboljenja više za 30 posto.

Crna lista proizvoda:
1. Dijetalna gazirana pića
2. Vestacki zaslaĂ°ivači
3. Instant-supe
4. Snack proizvodi
5. Likeri
6. Sladoledi
7. Paštete
8. Pudinzi
9. Gotovi sosovi
10. Slatkiši



izvor: /www.herbateka.eu/node/667


Joooj..paštete  :(

« Poslednja izmena: Decembar 12, 2007, 10:11:54 pre podne od strane lanami » Sačuvana
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #4 poslato: Maj 30, 2007, 10:59:02 pre podne »

 8) 8) 8)

Cuo nisi,ali konzumirao jesi :)
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
metabolic
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 84

train hard go pro !!!

« Odgovor #3 poslato: Maj 28, 2007, 01:22:21 posle podne »

Aspartam ? prvi put cujem za to , nisam znao da to jako ostecuje organizam ... :(
Sačuvana
Jedino sto se ceni u zivotu je pozrtvovanost !!!
Johnn1e
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 154

« Odgovor #2 poslato: Maj 25, 2007, 01:10:27 posle podne »

Ajoj kolki text ;D
« Poslednja izmena: Maj 25, 2007, 07:59:17 posle podne od strane omikron » Sačuvana
omikron
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 2

« Odgovor #1 poslato: Maj 25, 2007, 12:49:41 posle podne »

Aspartam, vještaćki šećer izaziva veoma ozbiljne simptome, od gubitka pamćenja pa do tumora na mozgu. Iako odobren od američkog Zavoda za Zaštitu Zdravlja (US FDA) kao bezbjedan dodatak za hranu, aspartam je jedna od najopasnijih supstanci kojoj su ljudi ikada bili izloženi.

--------------------------------------------------------------------------------

Izvod ovog teksta je preuzet iz magazina Nexus,

 Volume 2, #28 i  Volume 3, #1

Vebsajt: http://www.nexusmagazine.com/

Autor orginalnog teksta: Mark D. Gold



--------------------------------------------------------------------------------

Aspartame je tehničko ime za vještački šećer koji je takoĂ°e poznat pod fabričkim imenima - NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. Aspartam je otkriven slučajno 1965.g. kada je James Schlatter, hemičar G.D. Searle kompanije testirao jedan lijek protiv čira na želucu.

Aspartam je odobren za upotrebu u hrani 1981.g. a u napitcima 1983.g. Ta supstanca bila je prvi put odobrena za konzumiranje još 26 jula, 1974, meĂ°utim, u augustu 1974.g. bila je uložena jedna žalba od strane Dr John W. Olney, naučnika na polju neurologije i James Turner-a, advokata američkog Zavoda za Zaštitu Potrošaća, što je zajedno sa rezultatima istrage istraživačkih procedura  kompanije  G.D. Searle dovelo do toga da FDA povuče dozvolu za upotrebu aspartama, u decembru 1974.g. Kasnije, 1985. g. kompanija Monsanto je kupila firmu G.D. Searle koju je nakon toga podijelila na dvije odvojene, supsidijarne kompanije, Searle Pharmaceuticals i The NutraSweet Company.

 Aspartam je daleko najopasnija supstanca na tržištu koja koja se nalazi u hrani i napitcima (i tzv. “sugar-free” žvakaćim gumama, prim. prev.)   On  je odgovoran za preko 75% prijava štetnih efekata dodataka za hranu, koje su podnjete američkom Zavodu za Zaštitu Zdravlja (FDA). Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, uključujući gubitak svijesti i smrt, kao što je to objavljeno još u februaru 1994.g. u izvještaju Zavoda za Zdravlje i Zdravstvene Usluge (Department of Health and Human Services).(1) Nekoliko od 90 različitih zabilježenih simptoma izazvanih od strane aspartama, koji su navedeni u ovom izvještaju uključuju:
glavobolja/migrena, vrtoglavica, gubitak svjesti, mučnina, utrnulost, grčenje mišića, povećanje težine, osip na koži, depresija, zamor, razdražljivost, ubrzanje rada srca, nesanica, problemi sa vidom uključujući i gubitak vida, gubitak sluha, palpitacija srca, smetnje kod disanja, napadi nemira i panike, smetnje u govoru, gubitak ukusa, vrtoglavica, tinitus, gubitak pamćenja i bolovi u zglobovima.

Prema naučnicima koji su radili na proučavanju sporednih efekata aspartama, sljedeće hronične bolesti mogu da budu prouzrokovane, podstaknute ili pogoršane u slučaju konzumiranja ove supstance:(2)
tumori na mozgu, multipla skleroza, epilepsija, sindrom hroničnog zamora, (chronic fatigue syndrome, prim. prev.) parkinsonova bolest, alchajmerova bolest, mentalna retardacija, limfoma, deformacije kod novoroĂ°enčadi, fibromijalgija i dijabetes.

Aspartam se sastoji od tri hemikalije: aspartamska kiselina, fenilalanin i metanol. U knjizi, Prescription for Nutritional Healing, (autori James i Phyllis Balch), aspartam je svrstan u kategoriju “hemijskih otrova.” Kako ćemo vidjeti, to je upravo ono što on i jeste.

ASPARTIČNA KISELINA (40% ASPARTAMA)

Dr Russell L. Blaylock, profesor neurohirurgije na Medical University of Mississippi, nedavno je objavio knjigu u kojoj je detaljno opisao poremećaje koji nastaju ingestijom aspartične kiseline koja se nalazi u aspartamu. [devedest devet posto od natrijum glutamata (monosodium glutamate - MSG) je glutamična kiselina. Oštećenja koja ona prouzrokuje takoĂ°e su dokumentirana u Blayloc-ovoj knjizi (natrijum glutamat, kojeg mnogi od nas svakodnevno unose u svoj organizam uz pomoć Vegete i sličnih dodataka jelima, osim što poboljšava njihov ukus, istovremeno i uništava naše nervne ćelije, jer spada u grupu nervnih otrova, prim. prev.)] Blaylock nam u svoj knjizi, uz pomoć od skoro 500 naučnih bilješki pokazuje kako suvišne ekscitativne amino kiseline kao što su aspartična kiselina i glutamična kiselina, koje se nalaze u u našoj hrani, prouzrokuju veoma ozbiljne hronične nervne poremećaje kao i cijelu jednu pletoru drugih akutnih simptoma.(3)

KAKO ASPARTAT (I GLUTAMAT) UZROKUJU OŠTEĆENJA

Aspartat i glutamat djeluju kao neurotransmiteri u mozgu omogućavajući prenos informacija od jedne nervne ćelije do druge. Ukoliko se u mozgu nalazi prevelika količina ovih supstanci, to dovodi do smrti odreĂ°enih nervnih ćelija usljed stvaranja uslova za ulazak povećanih količina kalcijuma u te ćelije. Ulaskom kacijuma u ćelije, u njima dolazi do oslobaĂ°anja većih količina slobodnih radikala koji onda prouzrokuju smrt ćelije. Oštećenja nervih ćelija mogu biti izazvana od strane suvišnog aspartata ili glutamata i zbog toga se ove supstance nazivaju – “ekscitoksinima”. Oni “nadražuju” ili stimulišu nervnu ćeliju sve dok ona ne umre.

Aspartična kiselina je jedna amino kiselina. U svojoj slobodnoj formi (kada nije vezana za proteine) ona prouzrokuje značajno povećanje nivoa aspartata i glutamata u krvnoj plazmi. Suvišna količina aspartata i glutamata u krvi, kratko nakon ingestije aspartama ili glutamične kiseline (prekursora glutamata) dovodi do visoke koncentracije ovih neurotransmitera u odreĂ°enim dijelovima mozga.

Krvna moždana barijera, koja normalno štiti mozak od suvišnog glutamata i aspartata kao i drugih toksina 1) nije potpuno razvijena za vrijeme djetinjstva, 2) ne pruža potpunu zaštitu svih dijelova mozga, 3) može biti oštećena posljedicama mnogih hroničnih i akutnih oboljenja, i 4) čak i kad je neoštećena, može ponekad da dozvoli da suvišni glutamat i aspartat “procure” u mozak.

Taj suvišni glutamat i aspartat polako počinju da razaraju neurone. Velika većina (75% i više) nervih ćelija u odreĂ°enom području mozga biva usmrćena prije nego što bilo kakvi klinički simptomi hroničnog oboljenja doĂ°u do izražaja. Neke od mnogih hroničnih bolesti za koje je dokazano da su potpomognute ili uzrokovane dugoročnim izlaganjem ekscitatornim aminokiselinama su:

Multipla skleroza (MS), Alchajmerova bolest, sindrom nedostatka pažnje kod djece (Attention Deficit Disorder, prim. prev.),  gubitak memorije, hormonalni problemi, gubitak sluha, epilepsija, parkinsonova bolest, hipoglikemija, AIDS demencija, oštećenja na mozgu i neuro-endokrini poremećaji.

Ekscitoksini predstavljaju veliku opasnost za novoroĂ°enčad, djecu, trudnice, starce i ljude koji pate od odreĂ°enih hroničnih bolesti. Čak je i Federacija Američkih Društava za Eksperimentalnu Biologiju (FASEB), koja inače zastupa sličnu â€partijsku liniju’ kao i FDA, nedavno saopštila u jednom svom izvještaju da "bi gravidne žene, novoroĂ°enčad i djeca trebali izbjegavati korištenje dodataka za hranu koji sadrže L-glutamičnu kiselinu. Postoji mnogo dokaza o potencijalnim endokrinim poremećajima kao npr. povečanje nivoa kortizola i prolaktina, kao i različiti efekti kod muškaraca i žena, koji potvrĂ°uju tu vezu sa endokrinim sistemom i sugerišu da dodatno unošenje L-glutamične kiseline treba da se izbjegava od strane žena sposobnih za trudnoću i individua sa afektivnim poremećajima."(4) Aspartična kiselina iz aspartama ima iste štetne osobine kao i glutamična kiselina.

O istinskom mehanizmu nastanka akutnih reakcija na suvišni glutamat i aspartat još uvijek se vodi jedna debata. Prema izvještaju FDA, te reakcije uključuju simptome kao što su:(5)
glavobolja/migrena, mučnina, bol u stomaku, zamor (blokira ulazak glukoze u mozak), nesanica, problemi kod vida, napadi nemira, depresija, i astma/bol u grudima.

Jedna od najčešćih žalbi ljudi koji pate od štetnih posljedica aspartama je gubitak pamćenja. Ono što je ovdje ironično, to je da je kompanija G.D. Searle još 1987.g. poduzela jedno opsežno istraživanje čiji je cilj bio otkrivanje sredstva koje je trebalo liječiti gubitak memorije usljed ostećenja prouzrokovanih od strane ekscitativnih aminokiselina. Blaylock je samo jedan od mnogih naučnika i doktora koji su posvetili pažnju poremećajima nastalim usljed konzumiranja aspartama i MSG-a (natrijum glutamata). MeĂ°u one eksperte koji su glasno upozoravali javnost na štetnost uzimanja aspartata i glutamata spadaju i Adrienne Samuels, Ph.D., eksperimentalni psiholog, Olney, profesor psihijatrije na School of Medicine, Washington University, koji je ujedno i jedan od najvećih svjetskih autoriteta što se ekscitoksina tiče. (On je još 1971.g. obavjestio kompaniju Searle da aspartična kiselina prouzrokuje rupe u mozgu kod miševa.) Tu takoĂ°e uključujemo i Francis J. Waickman-a, M.D. (Doktor Medicinskih Nauka, prim. prev.), dobitnika priznanja the Rinkel and Forman Awards, koji je priznati stručnjak na području pedijatrije, alergije i imunologije.

Tu su takoĂ°e i: John R. Hain, M.D., forenzički patolog, i H.J. Roberts, M.D., FACP, FCCP, specijalista za dijabetes, koji je od strane jednog nacionalnog medicinskog magazina svojevremeno bio proglašen i za “najboljeg doktora u USA."

John Samuels je takoĂ°e jedan od onih koji su posvetili ovom problemu više pažnje. On je sastavio i jednu veliku listu naučnih radova koji pružaju više nego dovoljno dokaza o opasnostima vezanim za unošenje u organizam dodatne glutamične and aspartične kiseline.

A postoje i mnogi drugi koji mogu biti stavljeni na ovu listu.

  FENILALANIN (50% ASPARTAMA)

Phenylalanine je aminokiselina koja se normalno nalazi u mozgu. Ljudi koji pate od fenilketonurije, nisu u stanju normalno da metaboliziraju fenilalanin. To dovodi do velike koncentracije fenilalanina u mozgu, što ponekad može biti smrtonosno. Dokazano je da kod ingestije aspartama, pogotovo zajedno sa karbohidratima, može doći do porasta nivoa fenilalanina u mozgu, čak i kod ljudi koji ne pate od fenilketonurije. Ovo nije samo teorija, jer je dokazano kako ljudi koji koriste aspartam kroz jedan duži vremenski period, imaju povećanu količinu fenilalanina u krvi. Višak fenilalanina u mozgu dovodi do smanjenja nivoa serotonina što onda izaziva emocionalne poremećaje i depresiju. Dokazano je da je nivo fenilalanina u krvi znatno povećan kod ljudi koji koriste aspartam.(6) Čak i kada čovjek samo jednom unese u sebe aspartam, količina fenilalanina u krvi se poveća. Prilikom svog svjedočenja ispred američkog Kongresa, Dr Louis J. Elsas je pokazao kako povećan nivo fenilalanina u krvi može da dovede do njegove povećane koncentracije u odreĂ°enim dijelovima mozga i koliko je to opasno, pogotovo po novoroĂ°enčad i fetuse u majčinoj utrobi. On je takoĂ°e pokazao kako glodari metaboliziraju fenilalanin mnogo bolje i brže nego ljudi.(7)

Jedan slučaj veoma visokog nivoa fenilalanina prouzrokovanog aspartamom nedavno je opisan u jednom magazinu pod naslovom "Aspartamska noćna mora." John Cook je pio svakodnevno 6 do 8 â€diet’ - napitaka.  Njegovi simptomi su počeli kao gubitak memorije i česte glavobolje. Nakon toga njegovo stanje se pogoršalo u smislu naglih promjena raspoloženja sa napadima bjesnila. Rezultati analize njegove krvi pokazali su prisustvo fenilalanina u koncentraciji od 80 mg/dl. Kod medicinskog pregleda pokazale su se smetnje u radu mozga kao i oštećenja na mozgu. Nakon što je prestao sa konzumiranjem vještački zaslaĂ°enih pića uz pomoć aspartama, njegovo zdravstveno stanje dramatično se popravilo. (8)

(…)

METANOL (10% ASPARTAMA)

Methanol je smrtonosan otrov. Mnogi od nas znaju kako su se mnogi ljudi otrovali nepravilno proizvedenim alkoholnim pićima koja su u sebi sadržavala metanol, koji kod ljudi može da prouzrokuje sljepilo i smrt.  Metanol se postepeno oslobaĂ°a u tankom crijevu kada metilna grupa iz aspartama doĂ°e u kontakt sa himotripsin enzimom.

Apsorpcija metanola u tijelu je mnogo brža kod ingestije slobodnog ili čistog metanola. Slobodni metanol se stvara iz aspartama kada se ovaj zagrije na temperaturu veću od 30ºC. To se dogaĂ°a kada se namirnice ili napitci koji sadrže aspartam nepravilno skladište. 

Metanol se u tijelu razlaže na mravlju kiselinu i formaldehid. Formaldehid je smrtonosan nervni otrov. Prema podacima Zavoda za Zaštitu Prirodne Okoline (EPA) metanol se smatra tzv. “kumulativnim” otrovom jer se veoma sporo eliminiše iz organizma nakon što je u njega unesen.  U čovjekovom tijelu, on se oksidacijom razlaže na formaldehid i mravlju kiselinu; oba ova metabolika su toksični. Prema podacima iste organizacije, čovjek ne bi smio unositi u svoj organizam više od 7.8 mg/ na dan. Jedan litar pića koji je zaslaĂ°en aspartamom sadrži oko 56 mg metanola. Tako neki koji piju ili jedu malo više aspartamom zaslaĂ°enih produkata mogu dnevno da unesu u sebe oko 250 mg metanola, što je 32 puta više od onoga što EPA propisuje.(9)

Simptomi koji ukazuju na trovanje metanolom su: glavobolja, zujanje u ušima, mučnina, problemi u gastrointerstinalnom traktu, slabost, nesvjesnica, problemi kod pamćenja, utrnulost ekstremiteta kao i probadajući bol u njima, promjene u ponašanju, upala nerava.  Najčešći i najpoznatiji simptomi trovanja metanolom su u vezi čula vida. Maglenje i treperenje pred očima, slab vid, oštećenja na mrežnjaći i sljepilo. Formaldehid je poznat kao kancerogena supstanca, oštećuje mrežnjaću oka, ometa replikaciju DNA, uzrokuje deformacije kod novoroĂ°enčadi.(10)

(…)

DIKETOPIPERAZINE (DKP)

DKP je sporedni produkt kod metabolizma aspartama. DKP je impliciran kao uzročnik tumora na mozgu. Olney je primjetio da DKP, nakon procesa nitrozacije u probavnom traktu stvara jednu komponentu vrlo sličnu N-nitrosourei, koja je vrlo kancerogena. Neki autori tvrde da se DKP stvara odmah nakon ingestije aspartama. Ja nisam siguran da li je to tačno. Ono što je sigurno to je da se DKP stvara u tečnim produktima koji sadrže aspartam nakon dužeg uskladištenja.

Kompanija G.D. Searle je sprovela istraživnaje na temu sigurnosti upotrebe DKP-a. FDA je kasnije tu otkrila mnoge eksperimentalne greške, neke od njih su bile pripisane “lošoj administraciji”, a kod drugih se radilo o “slučajnom mješanju životinja, životinje nisu dobijale propisanu količinu odreĂ°ene supstance, izgubljeni patološki uzorci usljed nepravilnog rukovanja,” i mnogo drugih grešaka.(12)

(…)

Takode se smatra da DKP uzrokuje i materične polipe kao i promjene u nivou holesterola u krvi, što je javno priznala i Dr Jacqueline Verrett, toksikolog koja radi za FDA, u svom svjedočenju ispred američkog Senata.(13)

(…)

Kraj izvoda

 

* [Ovo je bio jedan kraći izvod iz orginalnog teksta čiji je cilj bio samo da svrati pozornost čitalaca na neke otrove u hrani i piću, kojima smo svakodnevno izloženi. Čitaocima se preporučuje da pročitaju cijeli tekst koji se može naći uz pomoć gorenavedong linka, kao i da poduzmu jedno šire istraživanje na ovu temu. Aspartam je samo jedan od zvanično odobrenih sredstava za trovanje narodnih masa i on po opasnosti za zdravlje vjerovatno zauzima drugo mjesto, odmah iza fluora, koji nam se servira u zubnim pastama, vodi za piće itd. pod izgovorom da sprečava kvar zuba (što nema nikakve veze ni sa istinom, niti sa zdravom pameti. (O fluoru ćemo reći nešto više nekom drugom prilikom).

Danas postoji već nekoliko stotina proizvoda koji u sebi sadrže aspartam. U svakom slučaju, mi ga najčešće unosimo u sebe pomoću tzv. “diet” proizvoda (kobajagi dijetalnih) kao što su Diet Coke, Diet Pepsi, i druga “diet” pića, pudinzi, jogurti…â€sugar-free’ žvakaće gume i bomboni, sladoled itd. itd. Zbog opšte korumpiranosti političara, naučnika, zdravstvenog sistema, medija itd. itd., kao i nevjerovatne ignorantnosti “normalnog” čovjeka, za očekivati je da će se ovi biološko-hemijski agensi zadržati u našoj ishrani sve do poslednjeg živog ljudskog bića.

 ~~~***~~~

Na kraju, postavlja se pitanje, - da li je današnji čovjek, koji je pod jednom stalnom i redovnom dozom fluora, aspartama i cijele pletore drugih sredstava koja mu regulišu rad mozga i sužavaju svijest i percepciju, - još uvijek u stanju da kritički i nezavisno razmišlja?!?

  Da li je već sada kasno, - ili još uvijek imamo vremena za – buĂ°enje?!?].

 

 

Literatura:

Blaylock, Russell L., Excitotoxins: The Taste That Kills (Health Press, Santa Fe, New Mexico, c1994). One of the best books available on excitotoxins. Well worth reading!
H. J. Roberts, M.D., Aspartame (NutraSweet), Is it Safe? Available from the Aspartame Consumer Safety Network.
Sweet'ner Dearest, Available from the Aspartame Consumer Safety Network
Mary Nash Stoddard, The Deadly Deception, Available from the Aspartame Consumer Safety Network.
Barbara Mullarkey, Editor, Bittersweet Aspartame - A Diet Delusion,
Available from the Aspartame Consumer Safety Network.
The Aspartame Consumer Safety Network, The Aspartame Consumer Safety Network Synopsis.
Dennis Remington, M.D. and Barbara Higa, R.D., The Bitter Truth About Artificial Sweetners, Available from the Aspartame Consumer Safety Network
http://www.holisticmed.com/aspartame/

« Poslednja izmena: Decembar 12, 2007, 11:36:36 pre podne od strane PANSPORT BEOGRAD » Sačuvana
Stranice: 1 ... 5 6 [7] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.114 sekundi sa 17 upita.