TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 395298 Teme od strane 25007 Članovi Poslednji član: mileddd

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Maj 01, 2024, 09:35:40 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Hrana koja Usporava Starenje  (Pročitano 1571 puta)
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6125


« Odgovor #2 poslato: Oktobar 28, 2009, 04:29:28 posle podne »

antioksidanti :) antioksidacijom se usporava starnje.. pričaću vam o tome vipe kad završim doktorat ;)
Sačuvana
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3439


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 27, 2009, 10:19:46 pre podne »

               Hrana koja uspešno usporava staranje organizma






   Da biste i u kasnim godinama ostali u formi, neophodno je unositi odreĂ°ene namirnice za koje naučnici kažu da služe kao moćno oružje u prevenciji bolesti. Tako, recimo, najnovija istraživanja pokazuju da maslinovo ulje igra ključnu ulogu u zaštiti od demencije, riblje ulje od srčanih oboljenja, a zeleno povrće od makularne degeneracije.


Pamćenje: maslinovo ulje
Ukoliko koristite maslinovo ulje što je moguće češće, činite veliku uslugu vašem pamćenju i srcu. Otkriveno je da oleokantal, jedinjenje iz maslinovog ulja, usporava one promene u mozgu koje dovode do Alchajmerove bolesti. Istraživači smatraju da će on biti ključni sastojak lekova protiv tog neurodegenerativnog oboljenja.
Pretpostavlja se da Alchajmerova bolest nastaje kada belančevina ADDL napadne moždane ćelije. Naučnici sa Univerziteta Filadelfije otkrili su da oleokantal menja strukturu ADDL-a na takav način da taj protein postaje bezopasan.
Ranije se već znalo da oleokantal, ključni sastojak mediteranskog načina ishrane, deluje protiv svih upala i štiti od srčanih oboljenja tako što podiže „dobar“ HDL holesterol i istovremeno snižava „lošâ€ś LDL holesterol.
Savet: Oleokantala ima najviše u takozvanom devičanskom hladno ceĂ°enom malsinovom ulju. Zamenite obično suncokretovo ulje kvalitetnim maslinovim uljem i njime prelivajte salate.

Kosti: vitamin D
Padovi i lomljenje kostiju mogli bi da postanu stvar prošlosti ukoliko svi ljudi iznad 65 godina počnu redovno da uzimaju vitamin D, tvrdi se u najnovijoj studiji sa Univerziteta Harvard. Taj vitamin doprinosi čvrstini kostiju i snazi mišića, ali mnoge osobe iznad 65. ne unose ga u dovoljnoj količini.
Ima ga u jajima, masnoj ribi i džigerici, a čovek ga proizvodi ispod kože kad se izlaže sunčevim zracima. Istraživači sa Harvarda davali su vitamin D grupi od 10.000 ljudi tokom 30 godina i ustanovili da su kod njih padovi i lomljenje kostiju smanjeni za 20 odsto.
„Uloga vitamina D sastoji se u tome što učvršćuje kalcijum u kostima“, objašnjava Elizabet Vajkselbaum, nutricionista iz Britanske fondacije za ishranu.
Savet: Naučnici sa Harvarda savetuju svima iznad 65 godina starosti da svakodnevno uzimaju 800 do 1.000 internacionalnih jedinica vitamina D da bi ojačali kosti i mišiće.

Kardiovaskularni organi: masna riba
Masne kiseline omega-3 iz ribe smanjuju rizik od srčanih oboljenja i sprečavaju zakrečenje arterija. Otkriveno je da se dnevnom dozom od 2 g ribljeg ulja kod starijih osoba smanjuje opadanje srčane funkcije.
Kod pacijenata koji su već doživeli infarkt, ta doza smanjuje smrtnost za čitavih 30 odsto. Japansko istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu „Lanset“, pokazuje da riblje ulje doprinosi većoj efikasnosti statina i tako smanjuje komplikacije za još 20 odsto.
Savet: Britanska fondacija za ishranu savetuje starijim ljudima da dvaput nedeljno konzumiraju masne vrste ribe: haringu, losos, skušu i tunu.

Vid: voće i zeleno lisnato povrće
Hrana za oči obuhvata zeleno lisnato povrće, šargarepu, lubenice, dinje, bundeve, paradajz, crvene paprike, borovnice i plavi patlidžan, kaže Ijan Anderson, predsednik Trusta za brigu o vidu. „Oni sadrže supstance koje blagotvorno deluju na vid, a to su antioksidansi, karotenoidi i lutein. Tri porcije voća i povrća dnevno takoĂ°e za trećinu smanjuju opasnost od nastanka staračke makularne degeneracije.“
U samom vrhu korisnog povrća nalaze se spanać, blitva, kelj, brokoli i prokelj. Oni su izvor dva pigmenta - luteina i zeaksantina - koje koristi mrežnjača.
Bitan je i vitamin C. Studija na Univerzitetu Tafts pokazala je da redovno uzimanje preparata C vitamina smanjuje rizik od katarakte za čitavih 77 odsto, a makularne degeneracije za 25 odsto.
Savet: Svakodnavno na meniju treba da imate 100 grama povrća zelenih listova. Dobar izvor vitamina C takoĂ°e su brokoli i crvene paprike.


Autor: CDC/JS
Izvor: www.blic.rs
« Poslednja izmena: Oktobar 27, 2009, 10:31:05 pre podne od strane PANSPORT BEOGRAD » Sačuvana
   
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.088 sekundi sa 17 upita.