TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 360575 Teme od strane 24618 Članovi Poslednji član: regulare_

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 02, 2020, 03:41:11 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zašto se ne slažu riba i crno vino  (Pročitano 1057 puta)
PANSPORT BEOGRAD
PeĂ°a
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3439


Prodavnica u YBC-u

Pansport
« Odgovor #1 poslato: Novembar 02, 2009, 10:27:23 pre podne »




                                          Zašto se ne slažu riba i crno vino




   Japanski istraživači dokazali su da nije reč samo o kulinarskom bontonu već da postoji naučno objašnjenje zašto se crno vino preporučuje uz jelo od mesa, a nikako od ribe.

Istraživač Takajuki Tamura i njegov tim iz laboratorije japanskog proizvoĂ°ača vina "Marcian Corporation", ustanovili su da su poznavaoci vina uspostavili ovo prećutno pravilo zbog "sudara" ukusa izmeĂ°u crnog vina i ribe.

Do sada, niko nije mogao da ubedljivo objasni koja crna vina ostavljaju ukus ribe kada se konzumiraju uz ribu i morske plodove zbog nedostatka znanja o ovom fenomenu.

Tamura i njegovi saradnici otkrili su da neprijatni ukus ribe nakon konzumiranja crnog vina uz jelo od ribe nastaje zbog prirodne prisutnosti gvožĂ°a u crnim vinima od kojih pojedina sadrže veću, a druga manju količinu gvožĂ°a.

Istraživači su ustanovili da postoji direktna veza izmeĂ°u neprijatnog zaostalog ukusa u ustima i koncentracije gvožĂ°a u vinu.

Testiranjem vina 38 proizvoĂ°ača iz više zemalja, utvrĂ°eno je da vina sa visokom koncentracijom gvožĂ°a ostavljaju jači ukus ribe u ustima. Neprijatni ukus bi nestao kada bi istraživači u vino dodali supstancu koja veže gvožĂ°e.

Istraživači su zaključili da je gvožĂ°e u vinu odgovorno za taj neprijatni ukus ribe kada se crno vino služi uz ribu i plodove mora, ali su, takoĂ°e, napomenuli da bi crna vina sa niskom koncentracijom gvožĂ°a mogla dobro da se slažu sa plodovima mora.



Autor:Tanjug
Izvor: www.mtsmondo.com






Sačuvana
   
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.094 sekundi sa 19 upita.