Pansport Forum
Saveti lekara => Kako se pravilno hraniti => Temu započeo: Dr Gorana Grkovic Septembar 07, 2012, 06:11:59 posle podne
-
Ono sto ribu kao hranu čini posebnom jeste činjenica da sadrži malo kalorija a dosta hranljivih sastojaka potrebnih organizmu za normalno funkcionisanje. Riba sadrži proteine, vitamine ( B kompleks ), minerale ( natrijum, kalijum, kalcijum, selen, cink, jod, bakar, gvozdje ), ali i omega 3 masne kiseline koje su posebno značajne u promociji zdravlja i prevenciji bolesti. Njima su naročito bogate sardine i losos, a nesto manje škampi, balakar, tunjevina.
Omega-3 masne kiseline spadaju u grupu antioksidanata koji ćeliju štite od dejstva slobodnih radikala nastalih u procesu starenja, izlaganja suncu, zračenju, nepravilnoj ishrani i pod uticajem drugih spoljnih faktora kojima smo svakodnevno izloženi. Naš organizam ih ne može sintetisati ( esencijalne masne kiseline ) pa je jedini način da se ove kiseline naĂ°u u organizmu unošenje putem hrane i dodataka ishrani koji su njime bogati. Svoje dejstvo ispoljavaju najpre na ćelijskom nivou kroz ramenu materija na nivou ćelijske membrane, inhibiciju stvaranja medijatora zapaljenja ( citokina, faktora rasta), zatim kroz usporavanje procesa ateroskleroze, snižavanja vrednosti holesterola I triglicerida u krvi, preveniraju gojaznost poboljšavajući odgovor organizma na insulin ( stimulacijom lučenja leptina - hormona koji pomaže u regulaciji telesne težine i metabolizma, delujući prvenstveno na adipocite - ćelije masnog tkiva), sprečavaju rast i razvoj malignih ćelija.
Kao takve, imaju ulogu u prevenciji I/ili lečenju sledećih stanja:
• Alchajmerove bolesti
• Kardiovaskularnih bolesti ( prevencija i period oporavka kod infarkta miocarda, povišen krvni pritisak )
• Malignih oboljenja ( karcinoma
• Depresije, bipolarnih poremecaja i poremećaja pažnje
• Bolesti metabolizma ( gojaznosti i dijabetesa)
• Kožnih promena ( ekcema i psorijaze )
• Migrenoznih glavobolja
• Astme
• Reumatoidnog artritisa, osteoporoze
• Usporavaju proces starenja
Simptomi nedostatka omega 3 masnih kiselina u organizmu:
Nedavno objavljene studije pozazuju da gotovo 99% ljudi u SAD ne unose dovoljno omega 3 masnih kiselina. MeĂ°utim, simptomi deficita su veoma nejasni pa se često mogu pripisati drugim stanjima i bolestima. Uključuju umor, suvoću i / ili svrab kože, krte nokte i lomljivu kosu, česte prehlade, depresiju, slabu koncentraciju, nedostatak snage i bolove u zglobovima.
Koliko je riba zapravo zastupljena u našoj ishrani? Koliko često je sportisti koriste?
-
Koliko god finansijski mogu da podnesem... inace ribu obozavam i mogla bih je jesti svaki dan...
-
Koju mi ribu mozemo da kupimo u ribarnicama ili marketima, a da je tako kvalitetna kao sto pise u tekstu? I kakve su cene uopste?
-
Ukoliko ti je cilj ukus,malo masti,kvalitet dobar onda je smrznuti oslic bez glave pravi izbor.Cena za 1kg 340din.
-
U mega marketima i ribarnicama mogu se pronaci gotovo sve vrste ribe, recna je jeftinija i krece se u rasponu cena od 170 din/kg ( recna bela riba) do 600 din/kg ( som i saran). Morska riba (losos) je nesto skuplja, oko 1000 din/kg. Izbor je veliki, samo treba uskladiti kupovnu moc i licni ukus. U svakom slucaju, sardine i tune ima i u manjim marketima i najpristupacnije su po ceni (oko 100 din), a to, verovatno, vecina nas voli da pojede!
-
Da, uvek se odlucujem za oslica bas zbog toga, povoljniji je u odnosu na ostale morske ribe. E sad, da li je preporucljivo jesti svaki dan ili svaki drugi dan konzervirane ribe kao sto su sardine, tunjevine?
-
Najnovije preporuke evropskog udruzenja kardiologa kazu da ribu treba jesti jedan do dva puta nedeljno. Sto se konzervirane ribe tice, da bi dospela na trziste mora se ispostovati pravilnik o Higijenskoj ispravnosti hrane tako da se smatra da je i takva potpuno bezbedna. Naravno, uvek je bolje pojesti svezu ribu u odnosu na konzerviranu, kad god je to moguce.
-
Ja bih se samo jos nadovezao na prethodne postove da ipak moramo razgraniciti neke stvari a to su:
1. Bodybilding-fitness-dobijanje definicije i mase misica
2. Sta je zdravo itd..
Kada pricamo o prvoj stavci onda se na primer oslic mora jesti svaki dan barem nekoliko nedelja ako se zaista zeli frhunska forma za izlazak na binu ili da imate fantasticne plocice.Jel to zdravo? pa i ne bas jer jednolicna ishrana i nije zdrava ali uz oslic idu salate kao i osnovni suplementi sto onda dovodi do zakljucka da i nije toliko lose.Bodi bilding i fitness ipak zahtevaju malo drugaciju ishranu p eto samo sam primerom hteo reci da malo se neke stvari moraju zrtvovati ako zelite savrseno telo.
2. A sto se samog zdravlja tice,i to je sve individualno jer kao sto znamo nauka i sve ostalo konstantno napreduje i za nesto sto smo mislili pre da je jako zdravo mozda i nije sada posle novih istrazivanja bas tako itd..
-
I iskoristio bih priliku da vam pozelim dobrodoslicu u Pansport tim :)
-
Slazem se. Preporuke koje sam navela podrazumevaju minimalni unos ribe u toku jedne nedelje koji je pozeljan ne bi li se smanjio rizik od nastanka pomenutih bolesti, a po potrebi, tj. u zavisnosti od cilja koji zelimo da postignemo moze se unositi cesce.
-
Hvala puno! :-) Nadam se da cemo lepo saradjivati! :-)
-
pozdrav Gorana i dobrodošla na naš forum :)
a što se tiče ribe... mogla bih da živim na njoj, riba i morski plodovi su meni fantastični ali ono što je presudno je cena... a i način pripreme, iskreno... treba joj malo duže da se spremi i treba znati, a sa druge strane nije toliko povoljna..
obožavam pastrmku, lososa, tunu, soma često jedem, skušu... nekad i šarana ali izbegavam jer je jako masan
-
Ja najcesce jedem sardinu..to mi je trenutno najpristupacnije...
-
Ja sam se od skora navukao na haringu ;Dneznam koliko je zdrava ali ukus je strava :o
-
svaki dan pojedem po jednu,ako ne i dve konzerve golden fish tunjevine.po mom misljenju ima najbolji ukus od svih tunjevina.jedini problem je sto je tesko naci manje pakovanje,sada forsiraju samo vece,a meni se ne dopada ukus kada odstoji u frizideru.
-
ne preterujte sa konzerviranom hranom ljudi, nije zdravo...
riba se brzo i lako sprema, i zaista je ok cena oslica koji je odlichan izbor na dijeti, definitivno bolji izbor od konzervirane usoljene varijante u salamuri, sa aditivima, uljem ko zna kakvim i naravno zivom...
-
U off-u jedem sardine i tune u konzervi,ali i slusa kao i haringe u konzervi su odlicne.
-
Ja sam se od skora navukao na haringu ;Dneznam koliko je zdrava ali ukus je strava :o
Haringa je jako zdrava! Jedna je od vrsta morske ribe sa najvecim procentom omega 3 masnim kiselinama, a pored toga obiluje i proteinima, triptofanom, vitaminima B grupe ( narocito B 12 ), vitaminom D, sadrzi kalcijum, selen i fosfor.
-
Ja najcesce jedem sardinu..to mi je trenutno najpristupacnije...
Pozdrav!
Da se nadovezam na sardinu..Iako jeste najpristupacnija nije nista manje zdrava od ostalih ( skupljih ) vrsta. Neki je nazivaju i kraljicom medju ribama. Izmedju ostalog, sardina apsorbuje najmanju kolicinu toksicnih materija ( zive i drugih) pa je ujedno i dosta bezbedna.
-
Nikada nisam voleo ribu da jedem i uvek sam je izbegavao.Nakon citanja ovog posta mislim da cu stvarno morati da je uvedem u svoju ishranu,jescu je na silu pa ko zna mozda je i zavolim 8)
-
Nikada nisam voleo ribu da jedem i uvek sam je izbegavao.Nakon citanja ovog posta mislim da cu stvarno morati da je uvedem u svoju ishranu,jescu je na silu pa ko zna mozda je i zavolim 8)
Veruj mi to ti je pametna odluka.
-
Nikada nisam voleo ribu da jedem i uvek sam je izbegavao.Nakon citanja ovog posta mislim da cu stvarno morati da je uvedem u svoju ishranu,jescu je na silu pa ko zna mozda je i zavolim 8)
hoćeš sigurno, samo treba znati spremiti je... kada dodaš začine, marinadu, uživaćeš u njoj sigurno ;)
-
Nikada nisam voleo ribu da jedem i uvek sam je izbegavao.Nakon citanja ovog posta mislim da cu stvarno morati da je uvedem u svoju ishranu,jescu je na silu pa ko zna mozda je i zavolim 8)
Bice nam drago ako tu odluku sprovedes u delo! :-) Velika je ponuda ribe danas na trzistu, sigurno ces pronaci nesto sto ce ti odgovarati!
-
Hvala na podrsci i savetima !!! ;)
-
Ok,znam da je riba veoma znacajna u ishrani. Ako je covek na nekom rezimu ishrane (dijeti) kako je najbolje pripremiti i jesti ribu??
-
Za strogu takmicarsku diketu samo kuvana na vodi,kao i za one koji zele hard definiciju.
-
Ok,znam da je riba veoma znacajna u ishrani. Ako je covek na nekom rezimu ishrane (dijeti) kako je najbolje pripremiti i jesti ribu??
Ukoliko to nije stroga takmicarska dijeta, riba se moze spremiti na dosta nacina ( posirana, przena na ulju, kuvana na pari, iz rerne, grilovana...) U svakom slucaju, spremaj sa sto manje ulja, dodaj zacine ( po ukusu ), zelenu salatu...I obavezno limun! :-)
-
Ok,znam da je riba veoma znacajna u ishrani. Ako je covek na nekom rezimu ishrane (dijeti) kako je najbolje pripremiti i jesti ribu??
pečeno u rerni ili skuvano... uz to ako dodaš neko bareno povrće, idealna kombinacija za dijetu