TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398405 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 21, 2024, 11:56:49 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Značaj ribe u ishrani  (Pročitano 7286 puta)
Miraa
PANSPORT TEAM
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2390


« Odgovor #13 poslato: Septembar 11, 2012, 11:41:57 pre podne »

Ja najcesce jedem sardinu..to mi je trenutno najpristupacnije...
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #12 poslato: Septembar 10, 2012, 02:09:05 posle podne »

pozdrav Gorana i dobrodošla na naš forum :)

a što se tiče ribe...  mogla bih da živim na njoj, riba i morski plodovi su meni fantastični ali ono što je presudno je cena... a i način pripreme, iskreno... treba joj malo duže da se spremi i treba znati, a sa druge strane nije toliko povoljna..

obožavam pastrmku, lososa, tunu, soma često jedem, skušu...  nekad i šarana ali izbegavam jer je jako masan
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #11 poslato: Septembar 09, 2012, 12:34:58 posle podne »

Hvala puno! :-) Nadam se da cemo lepo saradjivati! :-)
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #10 poslato: Septembar 09, 2012, 12:33:35 posle podne »

Slazem se. Preporuke koje sam navela podrazumevaju minimalni unos ribe u toku jedne nedelje koji je pozeljan ne bi li se smanjio rizik od nastanka pomenutih bolesti, a po potrebi, tj. u zavisnosti od cilja koji zelimo da postignemo moze se unositi cesce.
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
********
Van mreže Van mreže

Poruke: 12953


Never give up!

« Odgovor #9 poslato: Septembar 09, 2012, 12:26:58 posle podne »

I iskoristio bih priliku da vam pozelim dobrodoslicu u Pansport tim  :)
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
********
Van mreže Van mreže

Poruke: 12953


Never give up!

« Odgovor #8 poslato: Septembar 09, 2012, 12:21:29 posle podne »

Ja bih se samo jos nadovezao na prethodne postove da ipak moramo razgraniciti neke stvari a to su:
1. Bodybilding-fitness-dobijanje definicije i mase misica
2. Sta je zdravo itd..

Kada pricamo o prvoj stavci onda se na primer oslic mora jesti svaki dan barem nekoliko nedelja ako se zaista zeli frhunska forma za izlazak na binu ili da imate fantasticne plocice.Jel to zdravo? pa i ne bas jer jednolicna ishrana i nije zdrava ali uz oslic idu salate kao i osnovni suplementi sto onda dovodi do zakljucka da i nije toliko lose.Bodi bilding i fitness ipak zahtevaju malo drugaciju ishranu p eto samo sam primerom hteo reci da malo se neke stvari moraju zrtvovati ako zelite savrseno telo.
2. A sto se samog zdravlja tice,i to je sve individualno jer kao sto znamo nauka i sve ostalo konstantno napreduje i za nesto sto smo mislili pre da je jako zdravo mozda i nije sada posle novih istrazivanja bas tako itd..
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #7 poslato: Septembar 09, 2012, 11:28:41 pre podne »

Najnovije preporuke evropskog udruzenja kardiologa kazu da ribu treba jesti jedan do dva puta nedeljno. Sto se konzervirane ribe tice, da bi dospela na trziste mora se ispostovati pravilnik o Higijenskoj ispravnosti hrane tako da se smatra da je i takva potpuno bezbedna. Naravno, uvek je bolje pojesti svezu ribu u odnosu na konzerviranu, kad god je to moguce.
Sačuvana
Markoni015
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 48

« Odgovor #6 poslato: Septembar 09, 2012, 11:01:16 pre podne »

Da, uvek se odlucujem za oslica bas zbog toga, povoljniji je u odnosu na ostale morske ribe. E sad, da li je preporucljivo jesti svaki dan ili svaki drugi dan konzervirane ribe kao sto su sardine, tunjevine?
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #5 poslato: Septembar 09, 2012, 08:36:16 pre podne »

U mega marketima i ribarnicama mogu se pronaci gotovo sve vrste ribe, recna je jeftinija i krece  se u rasponu cena od 170 din/kg ( recna bela riba) do 600 din/kg ( som i saran). Morska riba (losos) je nesto skuplja, oko 1000 din/kg. Izbor je veliki, samo treba uskladiti kupovnu moc i licni ukus. U svakom slucaju, sardine i tune ima i u manjim marketima i najpristupacnije su po ceni (oko 100 din), a to, verovatno, vecina nas voli da pojede!
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
********
Van mreže Van mreže

Poruke: 12953


Never give up!

« Odgovor #4 poslato: Septembar 08, 2012, 10:19:23 pre podne »

Ukoliko ti je cilj ukus,malo masti,kvalitet dobar onda je smrznuti oslic bez glave pravi izbor.Cena za 1kg 340din.
Sačuvana
Markoni015
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 48

« Odgovor #3 poslato: Septembar 07, 2012, 09:09:45 posle podne »

Koju mi ribu mozemo da kupimo u ribarnicama ili marketima, a da je tako kvalitetna kao sto pise u tekstu? I kakve su cene uopste?
Sačuvana
Miraa
PANSPORT TEAM
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2390


« Odgovor #2 poslato: Septembar 07, 2012, 09:02:13 posle podne »

Koliko god finansijski mogu da podnesem... inace ribu obozavam i mogla bih je jesti svaki dan...
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #1 poslato: Septembar 07, 2012, 06:11:59 posle podne »

Ono sto ribu kao hranu čini posebnom jeste činjenica da sadrži malo kalorija a dosta hranljivih sastojaka potrebnih organizmu za normalno funkcionisanje. Riba sadrži proteine, vitamine ( B kompleks ), minerale ( natrijum, kalijum, kalcijum, selen, cink, jod, bakar, gvozdje ), ali i omega 3 masne kiseline koje su posebno značajne u promociji zdravlja i prevenciji bolesti. Njima su naročito bogate sardine i losos, a nesto manje škampi, balakar, tunjevina.
Omega-3 masne kiseline spadaju u grupu antioksidanata koji ćeliju štite od dejstva slobodnih radikala nastalih u  procesu starenja, izlaganja suncu, zračenju, nepravilnoj ishrani i pod uticajem drugih spoljnih faktora kojima smo svakodnevno izloženi. Naš organizam ih ne može sintetisati ( esencijalne masne kiseline ) pa je jedini način da se ove kiseline naĂ°u u organizmu  unošenje putem hrane i dodataka ishrani koji su njime bogati. Svoje dejstvo ispoljavaju najpre na ćelijskom nivou kroz ramenu materija na nivou ćelijske membrane, inhibiciju stvaranja medijatora zapaljenja ( citokina, faktora rasta), zatim kroz usporavanje procesa ateroskleroze, snižavanja vrednosti holesterola I triglicerida u krvi, preveniraju gojaznost poboljšavajući odgovor organizma na insulin ( stimulacijom lučenja leptina - hormona koji pomaže u regulaciji telesne težine i metabolizma, delujući prvenstveno na adipocite - ćelije masnog tkiva), sprečavaju rast i razvoj malignih ćelija.

Kao takve, imaju ulogu u prevenciji I/ili lečenju sledećih stanja:

•   Alchajmerove bolesti
•   Kardiovaskularnih bolesti ( prevencija i period oporavka kod infarkta miocarda, povišen krvni pritisak )
•   Malignih oboljenja ( karcinoma
•   Depresije, bipolarnih poremecaja i poremećaja pažnje
•   Bolesti metabolizma ( gojaznosti i dijabetesa)
•   Kožnih promena ( ekcema i psorijaze )
•   Migrenoznih glavobolja
•   Astme
•   Reumatoidnog artritisa, osteoporoze
•   Usporavaju proces starenja

Simptomi nedostatka omega 3 masnih kiselina u organizmu:

Nedavno objavljene studije pozazuju da gotovo 99% ljudi u SAD ne unose dovoljno omega 3 masnih kiselina. MeĂ°utim, simptomi deficita su veoma nejasni pa se često mogu pripisati drugim stanjima i bolestima. Uključuju umor, suvoću i / ili svrab kože, krte nokte i lomljivu kosu, česte prehlade, depresiju, slabu koncentraciju, nedostatak snage i bolove u zglobovima.

Koliko je riba zapravo zastupljena u našoj ishrani? Koliko često je sportisti koriste?
Sačuvana
Stranice: 1 [2] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.072 sekundi sa 18 upita.