Pansport Forum
Ishrana => Zdrava ishrana => Temu započeo: Dr Nikola Todorov Februar 17, 2022, 07:27:58 posle podne
-
Nisu svi slatki krompiri narandžasti. Njihova koža i unutrašnjost mogu biti bele, žute, smeđe, crvene, ružičaste i ljubičaste. Raspon boja donosi različite hranljive materije na sto. Smatra se da slatki krompir ljubičastog mesa sadrži super visoke nivoe antioksidanata i antiinflamatornih agenasa. Dok ove supstance prolaze kroz organizam, one uravnotežuju slobodne radikale - hemikalije koje štete ćelijama.
-
Vitamin A
Samo jedan srednje pečeni slatki krompir može telu dati neverovatnih 400% vitamina A koji mu je potreban da bi oči i koža bile zdrave i da bi sprečio različite bolesti.
-
Beta-karoten
Narandžasti slatki krompir sadrži beta-karoten, antioksidans za koji se smatra da sprečava bolesti- ovo može uključivati određene vrste raka, kao i očne bolesti.
-
Jedinjenja za borbu protiv raka
Naučnici su otkrili da slatki krompir ima jedinstveni protein koji se zove inhibitor proteaze. Kada je testiran na ćelijama raka, činilo se da zaustavlja njihov rast.
-
Vitamini i minerali
Slatki krompir je bogat vitaminom C, koji podiže imuni sistem. Visok nivo kalijuma pomaže u kontroli krvnog pritiska, dok kalcijum jača kosti.
-
Regulacija nivoa glukoze u krvi
Beli krompir, onaj koji inače konzumiramo kao pečeni ili kao pomfrit, visoko je rangiran po glikemijskom indeksu, koji meri koliko brzo hrana utiče na šećer u krvi. Stopa glikemijskog indeksa slatkog krompira je niža. Oni takođe imaju više vlakana – oko 5 grama u porciji od 3/4 šolje – koja usporavaju varenje i duže održavaju osećaj sitosti.
-
Vlakna
Za zadovoljavajući obrok, ispecite ih u koži. Ili ih poslužite sa strane, zgnječene, pečene ili iseckane u ukusan gulaš. Beli krompir ima svoje prednosti - obe vrste su bez masti - ali slatki imaju nešto manje kalorija i ugljenih hidrata.
-
Gvožđe
Slatki krompir je dobar izvor gvožđa. To ih čini glavnim materijalom za vegetarijance i vegane. Evo zašto: Meso ima hem gvožđe, koje telo lakše apsorbuje od ne-hem tipa koji se nalazi u voću, povrću i orašastim plodovima. Ali ako konzumiramo hranu sa puno vitamina C, poput slatkog krompira, onda telo može bolje da apsorbuje ne-hem gvožđe.
-
Svaka cast za post,stvarno nisam imao toliko informacija o tome
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Odlicno sto si spomenuo ovu namirnicu. Slatki krompir je najkvalitetniji izvor UH i preporucljiv kako bilo kom coveku tako i profesionalnim sportistima za jos bolje rezultate.
Mnogo ga volim i sad sam shvatio daga neki period nisam konzumirao. Dsolo je vreme da se to promeni! :)
-
Kako za koga. Za mene je bio I ostao pirinač najbolji uh.
Preko 20god ga jedem I osnovna je namirnica kod mene.
-
Imam utisak da je krompir omiljena hrana većine. Sprema se na 100 načina, zdrav, sa našeg podneblja. :D
-
Svaka cast za post,stvarno nisam imao toliko informacija o tome
Sent from my iPhone using Tapatalk
Drago mi je da ti se sviđa tema. Delovalo mi je zanimljivo da malo komentarišemo i ovu namirnicu :)
-
Odlicno sto si spomenuo ovu namirnicu. Slatki krompir je najkvalitetniji izvor UH i preporucljiv kako bilo kom coveku tako i profesionalnim sportistima za jos bolje rezultate.
Mnogo ga volim i sad sam shvatio daga neki period nisam konzumirao. Dsolo je vreme da se to promeni! :)
Lepo što te je ova tema podsetila da ponovo uvrstiš slatki krompir u svoj dnevni meni 8)
-
Kako za koga. Za mene je bio I ostao pirinač najbolji uh.
Preko 20god ga jedem I osnovna je namirnica kod mene.
E slažem se da je i pirinač odličan izvor ugljenih hidrata. Ipak je to tradicionalna namirnica naroda dalekog istoka.
-
Imam utisak da je krompir omiljena hrana većine. Sprema se na 100 načina, zdrav, sa našeg podneblja. :D
Podsetila si me, kad si spomenula hranu sa našeg podneblja. Inače ja sam za to da se što više koristi hrana sa svog podneblja. Naravno, koristim i južno voće i mnoge orašaste plodove, koji mnogi nisu sa ovog podneblja.
-
Ja ga spremam tako sto ga nasečem, stavim na papir za pečenje i prelijem sa malo maslinovog ulja i zapečem u rerni. Vaši recepti? 🙂
-
Kako za koga. Za mene je bio I ostao pirinač najbolji uh.
Preko 20god ga jedem I osnovna je namirnica kod mene.
E slažem se da je i pirinač odličan izvor ugljenih hidrata. Ipak je to tradicionalna namirnica naroda dalekog istoka.
Prednost je što uz njega zaista može da se jede sve.. Slano, kiselo, Slatko...
-
Uvek je bolje jesti nešto naše. Jednostavno i genetski smo naviknuti da bolje varimo tu hranu. Krompir mnogima služi i kao zamena za hleb tokom obroka.
-
Najbolji način pripreme krompira je sa korom, pečenjem u rerni. Na ovaj način se gubi najmanje hranljivih materija. Zdrav način pripreme je i kuvanje krompira sa korom.
Oguljen krompir ne bi trebalo duže ostavljati u vodi, da bi se sprečio gubitak hranljivih materija.
-
Nutritivne vrednosti :
Energetska vrednost ( 100g) 86 kCal
Proteini 1,57 g
Ugljeni hidrati 20,12 g
Šećeri 4,18 g
Vlakna 3,00 g
Masti 0,05 g
od kojih zasićene 0,018 g
-
I ja volim da ispečem krompir. Najbolje je na starinski način, pečen na svinjskoj masti.
-
Uvek je bolje jesti nešto naše. Jednostavno i genetski smo naviknuti da bolje varimo tu hranu. Krompir mnogima služi i kao zamena za hleb tokom obroka.
Onda sam ja definitivno Kinez :) prija mi pirinač jako. Bez prestanka mogu da ga uvek jedem I osećam se fantastično.
A kada ga ne jedem slab na treningu I tokom dana.
-
Ja takođe dajem prednost pirinču u odnosu na sve ostale hidrate. Jednostavno u radu sa puno ljudi samo na pirinač nikako nikad nije imao neke komplikacije po pitanju stomacnih tegoba. Dok kod krompira mnogi i jesu.
Ja konkretno koristim krompir, najviše batat. Gledam da budem bar jednom u dva dana na meniju.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
-
Uvek je bolje jesti nešto naše. Jednostavno i genetski smo naviknuti da bolje varimo tu hranu. Krompir mnogima služi i kao zamena za hleb tokom obroka.
Onda sam ja definitivno Kinez :) prija mi pirinač jako. Bez prestanka mogu da ga uvek jedem I osećam se fantastično.
A kada ga ne jedem slab na treningu I tokom dana.
Ma i ja najvise volim i jedem pirinac, ali oept mislim da je ovo najkvalitetniji UH po nutritivnim vrednostima. :)
-
Ja takođe dajem prednost pirinču u odnosu na sve ostale hidrate. Jednostavno u radu sa puno ljudi samo na pirinač nikako nikad nije imao neke komplikacije po pitanju stomacnih tegoba. Dok kod krompira mnogi i jesu.
Ja konkretno koristim krompir, najviše batat. Gledam da budem bar jednom u dva dana na meniju.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Ima li su stomacne tegobe od slatkog ili obicnog krompira?
-
Flavanoidi koji su inače dobri za zdravlje (KVS posebno) mnogima izazivaju stomačne tegobe. Nalaze se u svakoj vrsti krompira.
-
Krompir sadrži solanin (alkaloid), materiju koju proizvodi sam krompir da bi se zaštitio od insekata i bolesti. Ekstremno visok nivo ove materije može biti štetan po ljudsko zdravlje. Nivo ovog alkaloida zavisi od vrste, uzgoja i skladištenja krompira. Treba izbegavati zeleni krompir i odstraniti klice krompira koje sadrže glavninu ukupnog solanina u krompiru
-
Ja takođe dajem prednost pirinču u odnosu na sve ostale hidrate. Jednostavno u radu sa puno ljudi samo na pirinač nikako nikad nije imao neke komplikacije po pitanju stomacnih tegoba. Dok kod krompira mnogi i jesu.
Ja konkretno koristim krompir, najviše batat. Gledam da budem bar jednom u dva dana na meniju.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk
Ima li su stomacne tegobe od slatkog ili obicnog krompira?
Nema pravila, batat mi uglavnom najviše prija.
Gesendet von iPhone mit Tapatalk