Pansport Forum
Ishrana => Način ishrane u odnosu na cilj => Fit izgled => Temu započeo: Tunas April 03, 2009, 12:36:27 posle podne
-
pozdrav svima.
da li neko moze u kratkim crtama da mi objasni kako se najbolje priprema kuvani oslic?
nisam primetio da vec ima ta tema a ako slucajno ima,ja se izvinjavam i molim vas da samo prosledite link. tnx
-
Vrlo jednostavno: Stavis oslic filete u lonac sa vodom i kuvas oko pola sata.Bez zacina,dodataka... posle ga jedes cisto bez icega i definicija zagarantovana za neki duzi period.
-
eto dobio si link ;)
-
a taman se definisem :)
hvala na objasnjenju ali naravno :) imam jos pitanja.
da li ova priprema vazi i za smrznuti oslic koji se prodaje u pakovanju po supermarketima ili da kupujem svezi oslic na pijaci?
da li da stavim toliko vode da oslic bas bude skroz potopljen ili da sipam tako da 2/3 oslica bude potopljeno pa da ga s vremena na vreme okrecem i te fore?
zar se na kraju ne moze bas ni malo zaciniti? malcice soli,vegete?
to su sva pitanja,hvala unapred.
-
ma nikakav komplikovan proces, potopi ga u vodu, moze bilo koji oslic samo da je pravi oslic, ne treba tebi da bude poptuno bez soli i icega, dodaj malo vegete i bice fino...
najbolja klopa za dijetu !!!!! + bareno povrce... boljeg nema !!!
-
.... ili jednostavno stavis u microwave ,nastelujes i zavrsio si pos`o 8)
-
thank you come again :P
-
8) 8) 8)
Ja ga pecem u mikrotalasnoj :)
Deluje malo lepse nego kuvano,i mnogo manje prljavog posudja,jer
se pece na tanjiru iz kog se posle i jede :)
Ja umesto sloli koristim biber ili tucanu papriku,da da neki ukus :)
Ako nemoze biti slano,nek bar bude ljuto ;D
-
po meni je najlakše zamotati filete u foliju i ubaciti u rernu - za 20tak min gotovo
-
po meni je najlakše zamotati filete u foliju i ubaciti u rernu - za 20tak min gotovo
I meni se ovo cini najlakse.. Otopis filete, zacinis i stavis u foliju i tako na pecenje? Na kojoj temperaturi?
-
Ili ih staviti u onu kesu za pecenje i u rernu, peku se u sopstvenom soku i budu super. Te kese za pecenje su fantasticna stvar i sve bude mnogo ukusnije nego kada se ovako sprema. ;)
-
Gde mogu da se nadju te kese za pecenje,jel ih ima u marketima?
-
Ima ih u mega marketima.
-
E da ova varijanta je stvarno super,cak je i stvarno ukusna i riba (a i druge stvari) tako spremljena,a narocito u odnosu na kuvani oslic da je stvarno super
-
ja ih umotam u foliju pa u mikrotalasnu da se peku u sopstvenom soku, ali probacu i ovo, hvala na ideji :)
-
e, a da li je okej da nam najveci % unosa proteina bude iz oslica?
-
naravno da je ok..
kesa za pečenje ima u svakoj radnji... naravno da ih začinih, a lepo je ubaciti i po koje povrće pa se pomešaju ukusi
ja stavim i kašiku pesto sosa (masllinovo ulje, beli luk, bosiljak i malo sira)
-
pa ja ili stavim u foliju pa u rernu ili skuvam(nekako mi ukusnije kada se kuva) :)
znaci moze slobodno oko 600g dnevno?
-
8) 8) 8)
znaci moze slobodno oko 600g dnevno?
Zasto da ne :)
Pa toliko ja oslica pojedem za samo jedan obrok :)
-
pojedesh 600g mesa u jednom obroku? ja mislim da ni Viktor ne jede tolko xD
-
ma sta je victor za johnny-a :)
-
naravno da je super, pogotovo ako si na dijeti i ako je jos baren :)
a i ako nisi extra!
-
600g oslića svakako nije isto kao i 600g konjetine ;)
samo navali sa oslićem :)
-
Naravno da nije....nije ni priblizno.....dobro kao konjetina ;D ;D ;D
-
8) 8) 8)
600g oslića svakako nije isto kao i 600g konjetine ;)
samo navali sa oslićem :)
Upravo :)
Koliko god oslica da pojedes ostanes gladan :)
Dok je konjetina ili neko drugo konkretno meso vec druga prica :)
-
8) 8) 8)
600g oslića svakako nije isto kao i 600g konjetine ;)
samo navali sa oslićem :)
Upravo :)
Koliko god oslica da pojedes ostanes gladan :)
Dok je konjetina ili neko drugo konkretno meso vec druga prica :)
Totalno je besmisleno uporedjivati ih.
-
E ovih dana cu i ja da nabavim te kese za pecenje, valjda ima u Merkatoru.. PA da se bacim na pecenje :D
U zamrzivacu imam neke medaljone oslica, pa cu da probam :)
Sta savetujete od povrca da stavim uz to?
-
šta god želiš - brokoli, karfiol, šargarepu, tikvice, beli luk...
-
8) 8) 8)
Brokoli ili karfiol po meni najbolje idu uz ribu :)
-
po meni blitva i spanać... ali oko toga ima malo više posla...
-
Probao sam na foliji ispeci, malo samo ulja da se ne lepi stavio na foliju... Ispeklo se extra za 40ak min... Mekano, fino.. SAmo los izbor ribe... Som smrdljivi :) Nikad vise
-
8) 8) 8)
Ja vise volim papir za pecenje jer onda mogu pred kraj da prebacim pleh blize
grejacima i da dobijem oni hrskavo-zutu zapecenu koru :)
-
8) 8) 8)
Ja vise volim papir za pecenje jer onda mogu pred kraj da prebacim pleh blize
grejacima i da dobijem oni hrskavo-zutu zapecenu koru :)
mmmmm hrskavo zutu koru :)
meni oslica nikad dosta,mogu pojedem kilo za obrok
i opet gladan :(
-
8) 8) 8)
Pa to mu je problem-ostanes gladan :)
Na moju srecu,ja nemoram kao Zoli ili Marko da jedem samo njega,
ja na dijeti totalno izbacujem lose masti i uh,a u ribi proimenjujem po ukusu :)
Girice na papiru za pecenje,pa zapecene blize grejacu,kao sto sam naveo,pa
budu kao cips.....brutalan ukus, a i nema jeftinijeg izvora proteina na trzistu :)
A oslica kuvanog ko jede,svaka mu cast,stvarno treba biti,kako se Zoli pre potpisivao,Fanatic :)
-
To je ono sto sam i ranije govorio.Iskreno mislim da nema potrebe da rekreativci toliko muce svoje telo, jer dijeta se moze raditi bas kao sto Johnny kaze i bez toliko odricanja i mucenja a bice rezultata.Ono sto mi takmicari radimo je skroz druga stvar a i to je zarad viseg cilja.
-
viseg cilja- kao mir u svetu i tako to :D :D
salim se naravno
ma meni nije problem ,mogu da ga jedem kako god spremis,i sta god,samo da ima kolicinski puuno
izede me ova dijeta >:( >:(
a kazu da eff ubija apetit,lazu bre ::)
-
Uf...pricaj mi o kolicinama.Ma mislim da bih mogao pojesti oslica...ma uvek je prisutna neka glad.Ali izdrzi se nekako.
-
8) 8) 8)
Evo i mojih fotki u rerni na papiru za pecenje spremljenog oslica :)
Ja ga jos posipam sa susenim povrem-znaci nije vegeta ili neki drugi preslani zacin :)
U konkretnome slucaju na fotki sam po oslicu kad sam ga poredjao u pleh
posuo 3 kasike kukuruznog griza,na nekih 2kg oslica,jer sam spremao za sebe i ostale u
kuci,pa cisto zbog njih jer su oni tako navikli :)
Ja za sebe licno spremam bez toga :)
[prilog je izbrisao admin]
-
moj favorit je som pangazius, juce sam uzela gotove filete, i ja to lepo na tiganj na laganoj vatri i malo maslinovog, vegete i meni je njam! sa salatom
-
Sto se tice ove ribe treba je izbegavati u sirokom luku
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Riba-losha-za-Evropu-dobra-za-Srbiju.lt.html
A przenje na maslinovom ulju...time maslinovo ulje postaje stetno kao i bilo koje drugo rafinisano ulje, bolje je ribu ispeci bez masnoce, na papiru za pecenje ili u kesi za pecenje pa je nakon spremanja preliti sa maslinovim uljem.
Zagrevanjem maslinovog ulja gube se kvalitetni sastojci. Na velikim temepraturama postaje nestabilno, brzo oksidira i u njemu se stvaraju slobodni radikali koji utiču na starenje ćelija organizma.
-
8) 8) 8)
Ja sam odavno zaboravio sta znaci przenje :)
Ja ribu ispecem u plehu,a kad je u pitanju nemasna riba,u mome slucaju oslic ili
girica,ako nestavim u kupus salatu,onda polijem nju sa lanenim uljem,jer riba
bez omege 3 nevalja ;D
-
meni iskreno nije fina riba koja se peče u dubokom ulju.. to valjda neće videti nigde osim ovde - riba se peče na žaru, roštilju i slično a ne u litri ulja ;) (osim girica naravno ;))
-
baš tražim ideje za još neki način spremanja ribe... riba toliko bude puna vode da ništa ne ostane od nje kad se odmrzne, nemam više ideju kako da je spremam..
-
Fileti budu puni vode, uzas jedan, kao da ubacuju vodu u te filete, posebno fileti oslica su katastrofa. Ali riba ucelo je vec druga prica.
Ja sam se sada navadila na pastrmku. Samo je posolim i pecem u rerni na papiru za pecenje, fantasticna bude i nije suva kao oslic ;)
-
ooo daaa.... pastrmka je klasa iznad :D
-
8) 8) 8)
Jetse,fileti su cesto prepuni vode :)
Zato kad spremam oslica,koristim komade,
i gledam da ih kupim u ribarnici,gde su malo skuplji,ali
su stvarno kvalitetniji,i nisu puni vode :)
A pastrmka je stvarno nesto posebno,pogotovo ako je jos na rostilju :)
-
Evo i sam sam primetio taj problem, fileti kao od vode da su raspadaju se i bas bzv... Ne ostane ni 50g kad se ispeku... Moracu i ja da se prebacim na neku pastrmku..
Recite mi koliko vas izadju kese za pecenje? ja sam dao za 5komada oko 80din, nesto mi to puno :D
-
Pa tako je otprilike, u mega marketima mozda za nekih 10 din jeftinije. Ali riba mi je lepsa kada se ispece na papiru za pecenje.
-
8) 8) 8)
I ja koristim papir za pecenje :)
Ali pazite,ima dosta uvoznih,tj,bas bas skupih varijanti,a ima i
nasih domacih,kvalitet je isti a razlika u ceni je ogromna :)
Ja sam placao taj domaci papir oko 30 i nesto dinara :)
A odlican je i za mikrotalasnu,tj,das se njime pokrije meso da neprska po noj :)
-
Ja od starta nisam ni kupovao filete oslica vec cele komade, prvenstveno zbog cene koja je skoro duplo manja, a sekundarno zbog toga sto ne znam koja je poenta kupovati filete, jer kad skuvam celi komad, samo ga posle kuvanja stavim pod vodu i otpadne mu sva koza, a oni masniji delovi se odvajaju ko od sale i ima ih jako malo (isti je slucaj i kada ih pecem u rerni, veoma lako se odvaja kozica i masniji deliovi), tako da je PO MENI besmisleno kupovati filete, a i kako kazete, jako su vodunjavi, sto nije slucaj kod celih komada...
-
8) 8) 8)
A odlican je i za mikrotalasnu,tj,das se njime pokrije meso da neprska po noj :)
Nemoj da trosis papir za pecenje za to, stavis samo drugi tanjir odgore i milina, nista ne prska ;)
-
8) 8) 8)
8) 8) 8)
A odlican je i za mikrotalasnu,tj,das se njime pokrije meso da neprska po noj :)
Nemoj da trosis papir za pecenje za to, stavis samo drugi tanjir odgore i milina, nista ne prska ;)
Jeste,ali treba posle oprati taj tanjir ;D
-
Ja kad pecem oslic, on se smanji, ili kad ga przim, pa mi se cini da od 500, 600 gr ispade manje..
-
Pečeni se toliko smanji da 200g pojedem iz 7-8 zalogaja. :D
-
ja ga obilazim u sirokom luku...vise bude u ono kilo fileta oslica leda nego oslica...
-
Slazem se sa Mirom i zato ja uzimam hek i hoki oslic.
-
Zavisi gde ga kupujete. Prošao sam ta iskustva sa "pola leda - pola ribe". :D Imam pouzdane ljude na pijaci za kupovinu čistog oslića, koji nije zamrzavan u vodi. Ako kupujete pakovane u prodavnicama, 90% takvih proizvoda su pola voda.
-
Imam drugara koji dobavlja ribu za restorane, prilično dobro radi za područje Vojvodine.
Preporuka njegova je da u širokom luku treba zaobilaziti pangasiusa iz dalekoistočnih zemalja. TA vijetnamska varijanta ima u sebi bifenola, arsena, nezdravih metala, benzena + što je zamrzavaju u toj vodi reke Mekong prepunoj bakterija i raznih beštija. Reka je sama po sebi užas prljava i prepuna toksina. Pored toga žensku pangu pune antibioticima, sterosima i trpaju u njih koncentrat da legu više jaja -- sve podseća na one filmove o pilićima i stoci iz SAD.
evo i klip o uzgoju pangasiusa u Vijetnamu, doduše na francuskom, ali slika govori više od 1000 reči :)
Qu'est ce qu'un Panga ? (http://www.dailymotion.com/video/xo87j)
Pripazite malo na ove priče, ima ih tona na netu + prisetite se ovoga kad naručite u Srbiji riblju čorbu bez kostiju ;D Mekong perkelt od soma ::)
Kad sam pitao koja je preporuka za rečnu ribu (Dunav) --- tolstolobik, trebalo bi da je najčistija riba u izboru koji nije velik.
Nijedna defka nije vredna kuvanog/pečenog/prženog soma iz Vijetnama...
-
ja jedem skušu, najviše se od nje zasitim. Ponekad se častim šaranom ili pastrmkom.
-
da li je oslic po nutritivnom sastavu bolji od tunjevine (mislim na konzervu), i da li moze da se tunjevina (opet konzervirana) jede tokom rada definicije, posto sam citao par tekstova koje ste pisali pa me cisto interesuje, nije mi bas jasno.
-
Tu su negde, mada je možda zradiviji oslić... ali najbolje malo od oba.
I naravno oba možeš koristiti da bilo koji cilj ishrani
-
Cesto jedem pastrmku, pogotovo kad je post, a vidim svi hvale oslica za defku. Mislim da su tu negde sa nutritivnim vrednostima pa me zanimaju ideje kako ga spremiti da bude kao na zaru, da da ipak nije stvarno na zaru :D :D Kuci nemam neki rostilj, a cak i da imam ne izvodljivo je stalno tako spremati ribu, meni mama przi klasicno sa uljem, ali vidim svi izbegavaju ulje. Jedino sto mi se ne svidja je 'ukus Dunava' u kozici, to cak i odvajam jer mi je nekako neprijatan miris/ukus.
moze li se taj rostiljski ukus nekako drugacije 'simulirati' ili mora bas na rostilju da se przi?
-
Ja ga uvek spremam na rostilju ili ga stavim u foliju pa u rernu. Prelijem ga sa puno limunovog soka (ja tako volim), stavim preko malo persuna i bosiljka i to je to ;)
-
ili ga stavim u foliju pa u rernu. Prelijem ga sa puno limunovog soka (ja tako volim), stavim preko malo persuna i bosiljka i to je to ;)
E probacu ovo ;) Hvala :)
-
Nema na cemu, javi kako ti se cini ;) Poz!
-
Nema na cemu, javi kako ti se cini ;) Poz!
Hocu, mozda vec sutra (http://forum.cars.rs/forum3/images/smilies/blue_thumbup.gif)
-
Citao sam malo diskusiju i niko osim Jhony-a nije pomenuo brasno,sta mislite o tome da se komadi oslica uvaljaju u kukuruzno brasno ili integralno?Kako bi to uticalo na defku?
-
Citao sam malo diskusiju i niko osim Jhony-a nije pomenuo brasno,sta mislite o tome da se komadi oslica uvaljaju u kukuruzno brasno ili integralno?Kako bi to uticalo na defku?
Ti misliš na neku vrstu paniranja? Posle "uvaljivanja" u brašno ide se na prženje na ulju? Maslinovo ulje?
-
Ne znam stvarno,nisam neki ekspert za kuhinju osim za spremit piletinu :D Tako sam gledao da radi moja keva i da przi u ulju,a da li bi se moglo izbeci przenje i zapeci tako u rerni?
-
Ima odličan način za spremanje Oslića u rerni a bude ukusno.
Uzmeš oslić smrznuti bez glave (nemoj filete jer to je vodnjikavo i bezveze). Kupi kese za pečenje i u to staviš Oslić koji nije otopljen, unutra ti ne treba apsolutno ništa sem ako ti baš to ne želiš da staviš.Mi smo samo malo bibera u zrnu i to je sve.
Staviš u zagrejanu rernu,dobro zatvoriš kesu gore i probušiš nekoliko rupica na vhu kako se kesa ne bi naduvala u rerni.Ako se opet to i desi samo izvadiš probušiš još koju rupicu i to je to.
Ovako spremljen oslić je eksta ukusa i potpuno dijetalan.
Posle može malo limuna preliti i odlično.
-
Zoltan ti je dao odlican predlog...
Przenje nije pozeljan nacin priprema hrane...tu je i problem zlih trans masti...a svo to brasno( ma kako bilo intergralno), ulje i sl. - nimalo dijetalno!
A ukratko o zlim trans mastima!
http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/zle-trans-masti.html
Moze probati posiranje, cak je i gril bolja alternativa...
-
Zoltane jel takav oslic kupljen bez glave ociscen, bez krljusti creva...?
-
To je očišćeni oslić spolja i bez glave.Unutrašnjost nije ali to ne treba uopšte da te brine jer kada se dobro spremi na ovakav način on se bukvalno raspada pod rukama.
Tu misli na to da ga je posle jako lako očistiti i ostaje samo ona njegova kičma i to je to.Ostalo je sve očišćeno.
Ovo je zaista po meni najbolji oslić,ja uzimam frikomov jer je i cena super.Jedna kg je oko 430din.
-
Slazem se sa Zoltanom...samo bih dodao i ovo...
Jedna od najpopularnijih vrsta riba za jelo kod nas je svakako oslić. Njegova osnovna podela je na dve kategorije – hek i hoki, tj beli i plavi oslić. Beli se vodi kao kvalitetniji, ali opet, ne mora da znači, jer i to zavisi od proizvoĂ°ača. Argentinski oslići važe za bolju vrstu.
U 100 grama svežeg oslića nalazi se 80% vode, 0,85 g masti, 17,2 g proteina, 0 g ugljenih hidrata i 0 g vlakana.
U nutritivnom pogledu riba je važan izvor proteina, koje se u uporedjenju sa proteinima mesa odlikuju lakšom svarljivoscu (sadrže manje kolagena), boljom iskoristljivošću,kao i povoljnijim amino kiselinskim sastavom (narocito kada su u pitanju esencijalne amino kiseline).
Uz makronutrijente, oslić je bogat izvor nekih vitamina i minerala: vitamina B1, vitamina B2, kalijuma, kalcijijuma, fosfora, joda;
Kupovanje i čuvanje
Svež oslić prepoznaje se po čistim i bistrim očima, sveže crvenim i dobro prianjajućim škrgama kao i po napetoj i sjajnoj koži. Najbolje ga je pripremiti istoga dana kada je i kupljen.
U suprotnom može se očišćen zamrznuti, a najvažniji preduslov za zamrzavanje ribe je da ona bude svježa. Oslić se može kupiti i duboko zamrznut bez glave ili u obliku fileta.
-
A oslic nema bas neku kolicinu omega 3 ?
-
Da, na žalost je tako...oslić baš i nije neki izvor omega-3...na 100 gr ima 0,2-0,5 gr omega-3, dok npr. losos ima čak dvostruko, tj. trostruko veći sadržaj omega-3...
Po pitanju uporeĂ°enja sadržaja omega-3, preporuka za tabelu... http://thepaleodiet.com/omega-3-fats-fish/
-
Nadovezao bih se samo na još jedan deo da i tu ne bude zabune a tiče se takmičarskog dela i zašto baš oslić.
U 100 grama svežeg oslića nalazi se 80% vode, 0,85 g masti, 17,2 g proteina, 0 g ugljenih hidrata i 0 g vlakana.
Baš zbog ovih vrednosti koje je Slaviša naveo se uzima oslić na takmičarskim definicijama.Prevashodno zbog odnosa masti i hidrata.Što se omega 3 tiče to se veoma lako popravlja sa kapsulama ali moram napomenuti da mi takmičari kada jedemo oslić to su poveće količine.Kod mene ide dnevno i do 3kg ako sam samo na tome pa onda ipak ima tu omege nije da nema :)
-
Danas kupljen oslic Ledo Hoki 1kg i kese za pecenje pa se sutra bacamo na pripremu :)
Citao sam dole sve postove al mi nije bas jasno,jel mogu bukvalno onako zaledjen oslic ubacit u kesu i stavit u rernu?Ili ipak treba da se malo odledi u hladnoj vodi i iseci ga na komade posto su ovi komadi bas podugi?
I sta bude sa unutrasnjosti ribe,creva itd?Posto sam skontao da unutra nije ociscen,samo spolja.
-
Danas kupljen oslic Ledo Hoki 1kg i kese za pecenje pa se sutra bacamo na pripremu :)
Citao sam dole sve postove al mi nije bas jasno,jel mogu bukvalno onako zaledjen oslic ubacit u kesu i stavit u rernu?Ili ipak treba da se malo odledi u hladnoj vodi i iseci ga na komade posto su ovi komadi bas podugi?
I sta bude sa unutrasnjosti ribe,creva itd?Posto sam skontao da unutra nije ociscen,samo spolja.
Mislim da na samom pakovanju postoje i jasni uputi oko pripreme...
Čak imaš i detaljne upute na njihovom sajtu... http://www.ledo.hr/hr/proizvodi/riba/cijela-riba/oslic
Ako postoje iznutrice( što je označeno jasno na "pakovanju"), iste ukloniti( očistiti)...
-
Danas kupljen oslic Ledo Hoki 1kg i kese za pecenje pa se sutra bacamo na pripremu :)
Citao sam dole sve postove al mi nije bas jasno,jel mogu bukvalno onako zaledjen oslic ubacit u kesu i stavit u rernu?Ili ipak treba da se malo odledi u hladnoj vodi i iseci ga na komade posto su ovi komadi bas podugi?
I sta bude sa unutrasnjosti ribe,creva itd?Posto sam skontao da unutra nije ociscen,samo spolja.
Ja ga tako zaleĂ°enog samo stavim u kesu i u rernu.Nema potrebe da se odleĂ°uje niti bilo šta drugo.
Samo probuši gore rupice da se kesa ne naduva previše.A ako se to i desi tokom pečenja onda samo izvadiš probušiš još jednu rupicu da vazduh izaĂ°e i vrati nazad.