TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398382 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 21, 2024, 05:20:06 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Preporučena ishrana za osobe obolele od dijabetesa  (Pročitano 7232 puta)
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #3 poslato: Jun 01, 2013, 11:17:17 pre podne »

Jesi li siguran da u zdravoj hrani nema adekvatnih zamena za dijabeticare? Mislim da ih sada ima i u vecim marketima, ima cokoladica, raznih vrsta keksa...Ne moze se iz ishrane izbaciti u potpunosti sve sto bi moglo predstavljati problem, i ne treba to pokusavati, najbitnije je da covek bude umeren i da zna kad treba da stane.

Tip 2 dijabetesa, koji se javi u kasnijim godinama sasvim lepo moze da se drzi pod kontrolom regulisanom ishranom, ali tu je pre svega bitna volja coveka.
Sačuvana
NATURE
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1651


Чекам васкрсење мртвих, и живот будућег веka

« Odgovor #2 poslato: Maj 25, 2013, 03:02:35 posle podne »

Cale ima dijabetes tipa 2.. Skoro mu je dijagnostikovan. Ujutru ima oko 8-9, pre dijete je imao 11. I sad muku muci posto voli slatkise, pogotovo posle rucka.. A na trzistu bas nesto malo ima za dijabeticare.. Npr napolitanke kao sa vestackim zasladjivacem ili fruktozom, ali zato belog brasna imaju i opet lose..
Dijabetes, bolest koja ne boli i zato je najopasnija...
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2067


« Odgovor #1 poslato: Mart 23, 2013, 11:54:56 posle podne »

Po definiciji koju je dala grupa za studije dijabetesa  Svetske zdravstvene organizacije diabetes mellitus ( šećerna bolest ) predstavlja hronično  progresivno oboljenje  koje se karakteriše hiperglikemijom ( povišenim šećerom u krvi ) i drugim biohemijskim poremećajima koji nastaju  zbog  neadekvatne produkcije ili neadekvatnog dejstva insulina koji kontroliše metabolizam glukoze, masti i belančevina.  S obzirom na to da je ovo oboljenje  koje u osnovi zahteva promenu načina života, prvenstveno ishrane i fizičke aktivnosti, na osnovu ( najčešće ) loše regulisane bolesti, stiče se utisak da obolelima ishrana predstavlja problem, kako zbog nedovoljno informacija, tako i zbog nemogućnosti  poštovanja istih.  Zbog toga u nastavku možete pročitati  osnovne smernice vezane za ishranu  osoba obolelih od šećerne bolesti.
 
Na početku  treba napomenuti  da postoje velike zablude koje vladaju u ishrani dijabetičara, počev od potpunog prestanka uzimanja pojedinih namirnica do izuzetno slobodnog unosa pojedinih vrsta hrane. Ishrana dijabetičara, ustvari, predstavlja model  zdrave ishrane, primer kako bi svi trebali da se hranimo.  Zdrav način ishrane podrazumeva upotrebu hranljivih materija iz svih grupa namirnica : ugljenih hidrata, masti, belančevina, vitamina, minerala, vode i dijetnih vlakana, a sa posebnim osvrtom na ograničenje količine pojedinih vrsta namirnica po obroku i raspored obroka  koji će pratiti dnevna kretanja  vrednosti šećera u krvi. 
Ugljeni hidrati – grupa namirnica oko koje postoji najviše nedoumica. Ne treba ih isključiti is ishrane, naprotiv, samo voditi računa o njihovom izboru. Preporučuju se namirnice sa glikemijskim indeksom do 45, hranu čiji je glikemijski indeks 45 do 60 treba koristiti povremeno a onu čiji je indeks preko 60 koristiti vrlo retko. Složeni ugljeni hidrati koji potiču iz voća, povrća, žitarica i mahunarki, u organizmu sagorevaju postepeno i ravnomerno,  dajući tako dovoljno vremena insulinu da iskoristi glukozu, za razliku od prostih šećera koji sagorevaju gotovo trenutno. Preporučeni  izvori ugljenih hidrata: mekinje (povremeno  mekinje sa kiselim mlekom ili jogurtom radi regulisanja pražnjenja creva ),  ovsene, ječmene i ražene pahuljice pahuljice, prednost imaju hleb i peciva od celih zrna žitarica, tj. od integralnog brašna jer imaju manji glikemijski indeks, a bogatiji su biljnim vlaknima, zatim voće o kome će biti reči u daljem tekstu. 
Dobar primer:  Ovsene pahuljice (Gi=53) sa jogurtom od obranog mleka (Gi=14)
Med remeti dobru regulaciju šećera u krvi, pa ga treba uzimati samo ako je šećerna bolest dobro regulisana. Najbolje je uzimati svetlije medove kao što je bagremov, jer sadrže više fruktoze od glukoze, pa imaju manji glikemijski indeks od drugih vrsta meda.
Povrće - prednost  treba dati povrću koje sadrži mali deo ugljenih hidrata, belančevina i zanemarljiv deo masti ( zelena salata, blitva, spanać, kelj, prokelj, tikvice, paprike, paradajz, krastavac, kupus, karfiol, rotkvica,...). Uvek kada je to moguće, povrće unositi  kao salatu, da bi sačuvalo što više vitamina,  minerala i biljnih vlakana, zato što vezivanjem vode, vlakna bubre i stvaraju zaštitnu mrežu koja smanjuje resorpciju masti i šećera iz creva. Tako se smanjuje nivo šećera u krvi i  izbegavaju nagli skokovi šećera nakon obroka. Preporučuju se biljna ulja kao preliv za salate (omogućuju apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima - A, D, E i K; daju bolji ukus i produžuju osećaj sitosti) .
Mahunarke imaju veliku kalorijsku vrednost, ali su bogate biljnim vlaknima pa se  u ishrani mogu koristiti  povremeno. Povrće bogato skrobom ( krompir, šargarepa, cvekla,...) ima veću energetsku vrednost i glikemijski indeks, pa treba da je manje zastupljeno u ishrani u odnosu na zeleno povrće. Dozvoljeno povrće:  soja, pasulj, mladi grašak, bareni krompir.
Voće je veoma značajna namirnica u ishrani dijabetičara ( i uopšte u ishrani ) zbog visokog sadržaja vitamina, minerala, organskih kiselina, antioksidanasa, biljnih vlakana i  drugih hranjivih sastojaka. Hranjiva je namirnica za dijabetičare, samo treba paziti na količinu i raspored  kojim se uzima. Dozvoljeno voće: trešnje, višnje, grejp, šljiva, jagoda, kruška, jabuka, breskva, pomorandza. Zatim, preporuka je jesti  voće sa korom ( kada je to moguće ), zato što  neoljuštena jabuka ima dva i po puta više dijetnih vlakana od oljuštene.
Meso i riba - Dozvoljena je upotreba svih vrsta posnog mesa i ribe : teletina, govedina, piletina, ćuretina, pastrmka, oslić, skuša, grgeč, ali treba voditi računa o načinu pripreme. Preporučeni način pripreme je kuvanje, pečenje na rostilju i bez dodataka masnoća ( u vatrostalnoj posudi ). TakoĂ°e, pre pripreme odstraniti višak masnoće i kožicu, ukoliko je u pitanju belo meso,  zato što se u njoj nalazi velika količina holesterola. Pohovano jelo i prženo u dubokom ulju nije dozvoljeno.  Najmanje dva puta sedmično riba treba biti zastupljena u ishrani.
Začini – dozvoljeni  u umerenim količinama.
Mleko i mlečni proizvodi  - bogat izvor  visoko kvalitetnih belančevina, ali zbog visokog procenta masnoća i mlečnog šećera, dijabetičarima se preporučuje u ishrani upotreba obranog mleka ( ili mleka sa manjim procentom mlečne masti ). Na taj način smanjuje se kalorijski unos, unos zasićenih masnih kiselina i smanjuju se skokovi šećera nakon obroka. TakoĂ°e, dozvoljen je nemastan mladi sir od obranog mleka .
Jaja – zvanične preporuke ograničavaju upotrebu na 2 jaja nedeljno, kuvana, poširana, ili u sastavu nekog jela.
Kafa  -  stimulativno i osvežavajuće piće koje zbog kofeina koji utiče na budnost i koncentraciju; 100 grama kafe ima oko 300 kcal, a jedna šoljica kafe 10-15 kcal. Dozvoljene su 2 - 4 ne mnogo jake kafe, bez šećera ili uz upotrebu veštačkih zaslaĂ°ivača.
Kakao je dobra zamena za kafu. Istina, ima veću energetsku vrednost od kafe ali za jednu šoljicu potrebna je mala količina kakao praha, tako da jedna šoljica ima svega 20 kcal.
Čaj – mogu se upotrebljavati blagi biljni i voćni  čajevi ( nana, kamilica, šipurak, žalfija,...). Izbegavati  jake čajeve ( crni, indijski, ruski ).
Mineralne vode - mogu se koristiti bez nekog ograničenja, ali se mora obratiti pažnja na koncentraciju natrijuma u njima, zato što Na može  uticati na porast arterijskog pritiska. Koriste se kao osvežavajući napitak, blagotvorno deluju  kod nekih oboljenja organa za varenje, a nema  bojazni od dodatnih kalorija.
Alkoholna pića - dozvoljena je upotreba manjih količina alkoholnih pića povremeno, ako je šećerna bolest  dobro regulisana, ali ih, generalno,  treba izbegavati.
Kao dodatak ishrani mogu se koristiti specijalno izbalansirane kombinacije  vitamina i minerala za dijabetičare, koje se mogu naći u apotekama.

Na kraju treba istaći da je promena načina života koja podrazumeva adekvatan način ishrane i redovnu  fizičku aktivnost, regulaciju telesne težine i  prestanak pušenja  najefikasnija u prevenciji  i  lečenju šećerne bolesti  ( prevashodno tipa 2 ),  dok je terapija lekovima dopunski tretman.

Literatura korišćena u izradi teksta:
1: Mechanick JI, Marchetti AE, Apovian C, Benchimol AK, Bisschop PH, Bolio-Galvis A, Hegazi RA, Jenkins D, Mendoza E, Sanz ML, Sheu WH, Tatti P, Tsang MW, Hamdy O. Diabetes-specific nutrition algorithm: a transcultural program to optimize diabetes and prediabetes care. Curr Diab Rep. 2012 Apr;12(2):180-94.
2: American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes 2012. Position statement. Diabetes Care 2012; 35 (suppl 1): S11-S63
3: Hodgson K, Govan B, Ketheesan N, Morris J. Dietary composition of carbohydrates contributes to the development of experimental type 2 diabetes. Endocrine. 2013 Jan 17.
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.099 sekundi sa 18 upita.