TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 406352 Teme od strane 25076 Članovi Poslednji član: prolomvoda

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Oktobar 19, 2025, 07:27:55 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 40 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Saveti za ishranu tokom vrelih letnjih dana  (Pročitano 110737 puta)
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9712


« Odgovor #589 poslato: Oktobar 18, 2025, 07:45:07 posle podne »

Voće (sveže, lokalno):

Jabuke – vlakna, antioksidansi, idealne za užinu.

Kruške – slične kao jabuke, ali mekše i slađe.

Grožđe – bogato antioksidansima, ali sa više šećera.

Dunje – za kompot, pečenje, bogate pektinom.

Šljive (kraj sezone) – sveže, za sušenje ili džem.

Nar i kivi (uvoz, ali sada sveži) – bomba vitamina C.

Orah i lešnik (novi rod) – zdrave masti, odlične za grickanje.
Recimo, izdvojio bih kruške u ovom periodu. Ima baš slatkih sorti.
Kruške su vrlo slatke i ukusne po meni.
Da, da. I ja ih volim i sada ih ima dosta.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9712


« Odgovor #588 poslato: Oktobar 18, 2025, 07:44:29 posle podne »

Povrće (sada u punoj sezoni):

Bundeva – izuzetno bogata beta-karotenom (vitamin A), idealna za supe, piree, pečenje.

Kupus (beli i crveni) – odličan za imunitet i probavu.

Kelj i raštan – bogati vlaknima i kalcijumom.

Cvekla – čisti krv, dobra za krvni pritisak.

Brokoli i karfiol – snažni antioksidansi.

Šargarepa – bogata vitaminima A i C.

Krompir i batat (slatki krompir) – energija i vlakna.

Crni i beli luk – prirodni antibiotici.

Peršun, paškanat, praziluk – za supe i čorbe.
Kada si već spomenula bundevu, recimo se ona može peći ili kuvati kao potaž.
Može. Danas su recepti sa bundevom vrlo popularni.
Jeste. Često se sprema i na onom kanalu 24Kitchen.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9712


« Odgovor #587 poslato: Oktobar 18, 2025, 07:43:49 posle podne »

Evo sada kada nam se promenilo vreme stižu nove sezonske namirnice.
Sezonska ishrana u oktobru donosi obilje svežih, lokalnih i nutritivno bogatih namirnica. Jesen je savršeno vreme da ishranu obogatite vlaknima, antioksidansima i vitaminima — a sve to uz niže cene i bolji ukus.
Ja na pijaci imam od koga stalno kupujem. Ne volim u samoposlugama da kupujem voće i povrće. To baš retko.
To je super što imaš proverene proizvođače i prodavce.
Nadam se da i vi ostali isto tako imate proverene proizvođače.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5657


« Odgovor #586 poslato: Oktobar 12, 2025, 02:58:14 posle podne »

Voće (sveže, lokalno):

Jabuke – vlakna, antioksidansi, idealne za užinu.

Kruške – slične kao jabuke, ali mekše i slađe.

Grožđe – bogato antioksidansima, ali sa više šećera.

Dunje – za kompot, pečenje, bogate pektinom.

Šljive (kraj sezone) – sveže, za sušenje ili džem.

Nar i kivi (uvoz, ali sada sveži) – bomba vitamina C.

Orah i lešnik (novi rod) – zdrave masti, odlične za grickanje.
Recimo, izdvojio bih kruške u ovom periodu. Ima baš slatkih sorti.
Kruške su vrlo slatke i ukusne po meni.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5657


« Odgovor #585 poslato: Oktobar 12, 2025, 02:57:51 posle podne »

Povrće (sada u punoj sezoni):

Bundeva – izuzetno bogata beta-karotenom (vitamin A), idealna za supe, piree, pečenje.

Kupus (beli i crveni) – odličan za imunitet i probavu.

Kelj i raštan – bogati vlaknima i kalcijumom.

Cvekla – čisti krv, dobra za krvni pritisak.

Brokoli i karfiol – snažni antioksidansi.

Šargarepa – bogata vitaminima A i C.

Krompir i batat (slatki krompir) – energija i vlakna.

Crni i beli luk – prirodni antibiotici.

Peršun, paškanat, praziluk – za supe i čorbe.
Kada si već spomenula bundevu, recimo se ona može peći ili kuvati kao potaž.
Može. Danas su recepti sa bundevom vrlo popularni.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5657


« Odgovor #584 poslato: Oktobar 12, 2025, 02:57:17 posle podne »

Evo sada kada nam se promenilo vreme stižu nove sezonske namirnice.
Sezonska ishrana u oktobru donosi obilje svežih, lokalnih i nutritivno bogatih namirnica. Jesen je savršeno vreme da ishranu obogatite vlaknima, antioksidansima i vitaminima — a sve to uz niže cene i bolji ukus.
Ja na pijaci imam od koga stalno kupujem. Ne volim u samoposlugama da kupujem voće i povrće. To baš retko.
To je super što imaš proverene proizvođače i prodavce.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9712


« Odgovor #583 poslato: Oktobar 11, 2025, 06:48:59 posle podne »

Voće (sveže, lokalno):

Jabuke – vlakna, antioksidansi, idealne za užinu.

Kruške – slične kao jabuke, ali mekše i slađe.

Grožđe – bogato antioksidansima, ali sa više šećera.

Dunje – za kompot, pečenje, bogate pektinom.

Šljive (kraj sezone) – sveže, za sušenje ili džem.

Nar i kivi (uvoz, ali sada sveži) – bomba vitamina C.

Orah i lešnik (novi rod) – zdrave masti, odlične za grickanje.
Recimo, izdvojio bih kruške u ovom periodu. Ima baš slatkih sorti.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9712


« Odgovor #582 poslato: Oktobar 11, 2025, 06:48:08 posle podne »

Povrće (sada u punoj sezoni):

Bundeva – izuzetno bogata beta-karotenom (vitamin A), idealna za supe, piree, pečenje.

Kupus (beli i crveni) – odličan za imunitet i probavu.

Kelj i raštan – bogati vlaknima i kalcijumom.

Cvekla – čisti krv, dobra za krvni pritisak.

Brokoli i karfiol – snažni antioksidansi.

Šargarepa – bogata vitaminima A i C.

Krompir i batat (slatki krompir) – energija i vlakna.

Crni i beli luk – prirodni antibiotici.

Peršun, paškanat, praziluk – za supe i čorbe.
Kada si već spomenula bundevu, recimo se ona može peći ili kuvati kao potaž.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9712


« Odgovor #581 poslato: Oktobar 11, 2025, 06:46:27 posle podne »

Evo sada kada nam se promenilo vreme stižu nove sezonske namirnice.
Sezonska ishrana u oktobru donosi obilje svežih, lokalnih i nutritivno bogatih namirnica. Jesen je savršeno vreme da ishranu obogatite vlaknima, antioksidansima i vitaminima — a sve to uz niže cene i bolji ukus.
Ja na pijaci imam od koga stalno kupujem. Ne volim u samoposlugama da kupujem voće i povrće. To baš retko.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9712


« Odgovor #580 poslato: Oktobar 11, 2025, 06:44:28 posle podne »

Došao nam je septembar sa sezonskim voćem i povrćem. Je l vam se menja ishrana ovih dana?
Na koje voce i povrce mislis konkretno?
Jabuke, dunje, orah, paprike, patlidžan....
Jabuke i paprike jedem skoro tokom cele godine,a sad si me podsetila za dunju.Kao klinac sam jako puno jeo,imali smo 2 drveta u dvoristu.Moracu na pijaci da kupim.
Dunje su mi uvek provokativnog ukusa. Onako kisele, a kada se duže jedu, onda su slatke.
One i prelepo mirišu.
Moj cale je to drzao u kuhinji na polici i od toga je cela kuhinja mirisala prelepo i to na prirodan nacin bez ikakvih osvezivaca....
To je miris koji nas vraća u detinjstvo.
Bilo je to lepo ranije. Sada se to retko primenjuje.
Na žalost. Mnogo je bolje od bilo kakvog osveživača vazduha.
A i štetni su ovi osveživači. Ja ih ne koristim.
Zato je dunja na ormaru proverena varijanta.
Tako je. Ranije nije bilo ovih veštačkih osveživača, nego samo priridnih.
I bilo je puno bolje i delotvornije.
Jeste. One veštačke osveživače nikada i ne koristim. Na primer, mogu izazvati alergije.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9712


« Odgovor #579 poslato: Oktobar 11, 2025, 06:43:35 posle podne »

Došao nam je septembar sa sezonskim voćem i povrćem. Je l vam se menja ishrana ovih dana?
Na koje voce i povrce mislis konkretno?
Jabuke, dunje, orah, paprike, patlidžan....
Jabuke i paprike jedem skoro tokom cele godine,a sad si me podsetila za dunju.Kao klinac sam jako puno jeo,imali smo 2 drveta u dvoristu.Moracu na pijaci da kupim.
Ja ih obožavam, posebno kompot i slatko od dunja.
Sad jedva cekam pijacu tu u Topoli da kupim. ;D
Iskreno i ja se radujem jesenjim pijacama i zimnicama. 😅
Sta najvise volis od zimnica?
Ja ajvar.
Ajvar i slatko od voća.
I slatko obozavam,ali je problem sto kod slatkog treba da se suzdrzavam da ne preterjem....bio sam u stanju pojesti celu teglu....
Uh, to je zaista teško i meni.
Stvarno?
Nikad ne bih rekao!
Teško je suzdržati se ali ipak kontrola postoji. 😅
Imamo kočnicu ;D
Sada vec da.Govorim u svoje ime.
I ja u svoje. Kao mali sam voleo slatkiše. Sada kako ih slabo i jedem, onda i nemam potrebu za njima, a i tu je kočnica kada treba. Jedino nekada može da se čovek opusti.
Ja sam morao sa kocnicom da dostignem danasnji nivo.
Meni se više i ne jedu. Neki put nešto malo uzmem, ali ne ovako kupovne u prodavnici. Nego kada odem u neku kafanu, kafić ili poslastičaru, pa nešto malo i pojedem. To je merak :)
Tako bi svima trebalo da bude!
Koji si ti srecnik!
Savetujem i drugima tako.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5657


« Odgovor #578 poslato: Oktobar 06, 2025, 09:30:00 posle podne »

Voće (sveže, lokalno):

Jabuke – vlakna, antioksidansi, idealne za užinu.

Kruške – slične kao jabuke, ali mekše i slađe.

Grožđe – bogato antioksidansima, ali sa više šećera.

Dunje – za kompot, pečenje, bogate pektinom.

Šljive (kraj sezone) – sveže, za sušenje ili džem.

Nar i kivi (uvoz, ali sada sveži) – bomba vitamina C.

Orah i lešnik (novi rod) – zdrave masti, odlične za grickanje.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5657


« Odgovor #577 poslato: Oktobar 06, 2025, 09:29:33 posle podne »

Povrće (sada u punoj sezoni):

Bundeva – izuzetno bogata beta-karotenom (vitamin A), idealna za supe, piree, pečenje.

Kupus (beli i crveni) – odličan za imunitet i probavu.

Kelj i raštan – bogati vlaknima i kalcijumom.

Cvekla – čisti krv, dobra za krvni pritisak.

Brokoli i karfiol – snažni antioksidansi.

Šargarepa – bogata vitaminima A i C.

Krompir i batat (slatki krompir) – energija i vlakna.

Crni i beli luk – prirodni antibiotici.

Peršun, paškanat, praziluk – za supe i čorbe.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5657


« Odgovor #576 poslato: Oktobar 06, 2025, 09:29:07 posle podne »

Evo sada kada nam se promenilo vreme stižu nove sezonske namirnice.
Sezonska ishrana u oktobru donosi obilje svežih, lokalnih i nutritivno bogatih namirnica. Jesen je savršeno vreme da ishranu obogatite vlaknima, antioksidansima i vitaminima — a sve to uz niže cene i bolji ukus.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Miki Mihajlovic
Global Moderator
Top poster
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 32339


Shut the f..k up and train!!!

« Odgovor #575 poslato: Oktobar 06, 2025, 10:53:10 pre podne »

Došao nam je septembar sa sezonskim voćem i povrćem. Je l vam se menja ishrana ovih dana?
Na koje voce i povrce mislis konkretno?
Jabuke, dunje, orah, paprike, patlidžan....
Jabuke i paprike jedem skoro tokom cele godine,a sad si me podsetila za dunju.Kao klinac sam jako puno jeo,imali smo 2 drveta u dvoristu.Moracu na pijaci da kupim.
Dunje su mi uvek provokativnog ukusa. Onako kisele, a kada se duže jedu, onda su slatke.
One i prelepo mirišu.
Moj cale je to drzao u kuhinji na polici i od toga je cela kuhinja mirisala prelepo i to na prirodan nacin bez ikakvih osvezivaca....
To je miris koji nas vraća u detinjstvo.
Bilo je to lepo ranije. Sada se to retko primenjuje.
Na žalost. Mnogo je bolje od bilo kakvog osveživača vazduha.
A i štetni su ovi osveživači. Ja ih ne koristim.
Zato je dunja na ormaru proverena varijanta.
Tako je. Ranije nije bilo ovih veštačkih osveživača, nego samo priridnih.
I bilo je puno bolje i delotvornije.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 40 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.046 sekundi sa 13 upita.