TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 405407 Teme od strane 25067 Članovi Poslednji član: BlueCloud

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Septembar 04, 2025, 02:20:47 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 3 ... 37 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Sulfati u ishrani  (Pročitano 135284 puta)
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5474


« Odgovor #548 poslato: Septembar 03, 2025, 08:13:52 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
E onda su i oni podlegli trendu opadanja kvaliteta.
Prvo su smanjili porcije recimo 1/4 je bila manja nego dotle,pa manje su stavili u burek da bi na kraju bilo i loseg ukusa....
Da li imaš sada negde da kupiš dobar burek?
Na srecu uvek nadem neku dobruu pekaru.
Sto pitas?Hteo si da me iznenadis ili da me sazaljevas?Ili da mi pravis zazubice? ;D ;D ;D
Idemo negde svi zajedno na burek 8)
Slažem se sa tim.
Jel na klasicni ili moze nesto novo?
Ja sam ipak za klasični, imam slab želudac.
Meni je tako slab bio zeludac kada sam drzao striktne dijete mesecima i posle pojeo nesto malo masnije......
Daleko sam od dijeta, nije u tom smislu slab, više u smislu da umem biti gadljiva na hranu. 😂
Ja iznutrice i morske plodove ne mogu da jedem.
Svako ima osetljiv želudac na nešto.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5474


« Odgovor #547 poslato: Septembar 03, 2025, 08:13:16 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Evo jednog primera za koji sam čuo. Jedan ulični prodavac hrane iz Singapura je dobio Mišelinovu zvezdicu. A sprema samo jedno jela- piletinu u soja sosu. I to radi vrhunski. Pročitao sam da ljudi čekaju po 3 sata, samo da bi kupili to jelo. A iste je cene, kao i na drugim štandovima.
Fenomenalna stvar. Svaka mu čast.
Mene kod njih jedino brine velicina porcije.Imao sam prilike jesti u takvom restoranu i sve je super,sve je bajno,za oci ali je malo..... ;D ;D ;D
Kao kad ti daju toliko da samo probas....
Obično su u ekskluzivnim restoranima manje porcije. Tu je više do aranžiranja i probanja raznih uskusa. A konkretno ovaj čovek koji ima štand, ne verujem da ima male porcije. Verujem da su neke prosečne.
Bas sam taj primer današnjih restorana i ja navela.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5474


« Odgovor #546 poslato: Septembar 03, 2025, 08:11:49 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Evo jednog primera za koji sam čuo. Jedan ulični prodavac hrane iz Singapura je dobio Mišelinovu zvezdicu. A sprema samo jedno jela- piletinu u soja sosu. I to radi vrhunski. Pročitao sam da ljudi čekaju po 3 sata, samo da bi kupili to jelo. A iste je cene, kao i na drugim štandovima.
To je to kada nesto radis iz strasti.
Čovek treba da voli svoj posao. To je ključno uvek.
Naravno! Nego je malo onih koji se vode time.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9354


« Odgovor #545 poslato: Septembar 03, 2025, 07:10:24 posle podne »

Još jednom da skrenemo pažnju da sezona vrućina nije prošla i da ljudi obrate pažnju gde i šta od gotove hrane poručuju, zbog uslova čuvanja i pripremanja namirnica i hrane. Posebno jer su deca sada krenula u školu, a u okolini istih ima mnogo kioska brze hrane.
Naročito dodatke sa mlečnim proizvodima i majonezom ne bih preporučio.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9354


« Odgovor #544 poslato: Septembar 03, 2025, 07:08:55 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Evo jednog primera za koji sam čuo. Jedan ulični prodavac hrane iz Singapura je dobio Mišelinovu zvezdicu. A sprema samo jedno jela- piletinu u soja sosu. I to radi vrhunski. Pročitao sam da ljudi čekaju po 3 sata, samo da bi kupili to jelo. A iste je cene, kao i na drugim štandovima.
Fenomenalna stvar. Svaka mu čast.
Mene kod njih jedino brine velicina porcije.Imao sam prilike jesti u takvom restoranu i sve je super,sve je bajno,za oci ali je malo..... ;D ;D ;D
Kao kad ti daju toliko da samo probas....
Verovatno je to za njih sasvim dovoljna količina.
Veruj mi to kao da dobijes 3 zalogaja bureka...ne jednu cetvrtinu ili jednu osminu sto su neki jeli kao deca nego bukvalno 3 zalogaja....pa mi to operemo sa tanjira..... ;D ;D ;D
Verovatno je u njihovoj kulturi hrane takva količina normalna.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9354


« Odgovor #543 poslato: Septembar 03, 2025, 07:05:22 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Evo jednog primera za koji sam čuo. Jedan ulični prodavac hrane iz Singapura je dobio Mišelinovu zvezdicu. A sprema samo jedno jela- piletinu u soja sosu. I to radi vrhunski. Pročitao sam da ljudi čekaju po 3 sata, samo da bi kupili to jelo. A iste je cene, kao i na drugim štandovima.
Fenomenalna stvar. Svaka mu čast.
Mene kod njih jedino brine velicina porcije.Imao sam prilike jesti u takvom restoranu i sve je super,sve je bajno,za oci ali je malo..... ;D ;D ;D
Kao kad ti daju toliko da samo probas....
Obično su u ekskluzivnim restoranima manje porcije. Tu je više do aranžiranja i probanja raznih uskusa. A konkretno ovaj čovek koji ima štand, ne verujem da ima male porcije. Verujem da su neke prosečne.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9354


« Odgovor #542 poslato: Septembar 03, 2025, 07:01:28 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Evo jednog primera za koji sam čuo. Jedan ulični prodavac hrane iz Singapura je dobio Mišelinovu zvezdicu. A sprema samo jedno jela- piletinu u soja sosu. I to radi vrhunski. Pročitao sam da ljudi čekaju po 3 sata, samo da bi kupili to jelo. A iste je cene, kao i na drugim štandovima.
Fenomenalna stvar. Svaka mu čast.
Naravno. Sve pohvale za tog čoveka. Čuo sam o njemu u jednoj emisiji, a onda sam posle nešto više i čitao o tome. Bilo bi lepo, kada bi i ostali sledili njegov primer.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9354


« Odgovor #541 poslato: Septembar 03, 2025, 06:59:53 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Smatram da bi se lakše održao kvalitet, ako ima manje proizvoda.
Slažem se, zahteva i manje ulaganja, pa ako neko ne može da ukaže odjednom u više stvari neka se drži proverenog.
Jeste. Tako je mnogo lakše.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9354


« Odgovor #540 poslato: Septembar 03, 2025, 06:58:01 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
E onda su i oni podlegli trendu opadanja kvaliteta.
Prvo su smanjili porcije recimo 1/4 je bila manja nego dotle,pa manje su stavili u burek da bi na kraju bilo i loseg ukusa....
Da li imaš sada negde da kupiš dobar burek?
Na srecu uvek nadem neku dobruu pekaru.
Sto pitas?Hteo si da me iznenadis ili da me sazaljevas?Ili da mi pravis zazubice? ;D ;D ;D
Idemo negde svi zajedno na burek 8)
Slažem se sa tim.
Jel na klasicni ili moze nesto novo?
Ja sam ipak za klasični, imam slab želudac.
Meni je tako slab bio zeludac kada sam drzao striktne dijete mesecima i posle pojeo nesto malo masnije......
Daleko sam od dijeta, nije u tom smislu slab, više u smislu da umem biti gadljiva na hranu. 😂
Ja iznutrice i morske plodove ne mogu da jedem.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9354


« Odgovor #539 poslato: Septembar 03, 2025, 06:56:27 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
E onda su i oni podlegli trendu opadanja kvaliteta.
Prvo su smanjili porcije recimo 1/4 je bila manja nego dotle,pa manje su stavili u burek da bi na kraju bilo i loseg ukusa....
Da li imaš sada negde da kupiš dobar burek?
Na srecu uvek nadem neku dobruu pekaru.
Sto pitas?Hteo si da me iznenadis ili da me sazaljevas?Ili da mi pravis zazubice? ;D ;D ;D
Idemo negde svi zajedno na burek 8)
Slažem se sa tim.
Jel na klasicni ili moze nesto novo?
Ja sam ipak za klasični, imam slab želudac.
Meni je tako slab bio zeludac kada sam drzao striktne dijete mesecima i posle pojeo nesto malo masnije......
To je normalno u tim situacijama. Zato je potreban redovan unos bureka ;D ;D ;D
Utreniranost. ;)
Apsolutno. I za to je potreban trening 8)
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9354


« Odgovor #538 poslato: Septembar 03, 2025, 06:55:21 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Kazem ti,ovaj jedan kod nas ima samo sa sirom i to vec 30-35 godina i opstaje jer je kvalitet.
Tako je sigurno najlakše održati kvalitet. Samo jedna vrsta neke hrane i uspeh je zagarantovan.
Da,samo kako su devedesetih poceli da prave burek u raznim ukusima onda je to svugde postalo trend.Dotle je postojao samo sa sirom i jabukom.Kod nas je ta dva vrsta postojala.
Kao mali se sećam da je bio kod nas samo sa mesom i sa sirom. Te dve vrste.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9354


« Odgovor #537 poslato: Septembar 03, 2025, 06:54:15 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Evo jednog primera za koji sam čuo. Jedan ulični prodavac hrane iz Singapura je dobio Mišelinovu zvezdicu. A sprema samo jedno jela- piletinu u soja sosu. I to radi vrhunski. Pročitao sam da ljudi čekaju po 3 sata, samo da bi kupili to jelo. A iste je cene, kao i na drugim štandovima.
To je to kada nesto radis iz strasti.
Čovek treba da voli svoj posao. To je ključno uvek.
Sačuvana
Dr Nikola Todorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9354


« Odgovor #536 poslato: Septembar 03, 2025, 06:53:07 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
E onda su i oni podlegli trendu opadanja kvaliteta.
Prvo su smanjili porcije recimo 1/4 je bila manja nego dotle,pa manje su stavili u burek da bi na kraju bilo i loseg ukusa....
Uh to je, po meni, baš strašno. Ne bi trebalo tako nešto da se dešava.
Ne samo da je strasno nego van svake pameti...imas pekaru pravis neki burek po kome postanes "slavan" i onda uradis ovo....kao da namerno hoces da bankrotiras....
Problem je što to nije izolovan primer.
To nam se sad desava sa palancinkarnicom....poceo je da stavlja nesto drugo umesto nutele,pa malo vise mlevenog keksa,ne bih rekao plazme jer ovo veze nema sa plazmom.....
Žalosno, zaista. Verovatno se nadaju da se neće primetiti.
Ali to je prvo sto ces najpre primetiti.Neces primetiti ako promene papir u koji stavljaju nego ukus....
Ne znamo kako razmišljaju. Nisu ni prvi, ni poslednji koji tako rade.
Sačuvana
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5474


« Odgovor #535 poslato: Septembar 02, 2025, 06:20:04 posle podne »

Još jednom da skrenemo pažnju da sezona vrućina nije prošla i da ljudi obrate pažnju gde i šta od gotove hrane poručuju, zbog uslova čuvanja i pripremanja namirnica i hrane. Posebno jer su deca sada krenula u školu, a u okolini istih ima mnogo kioska brze hrane.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
drAnita Mrdakovic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 5474


« Odgovor #534 poslato: Septembar 02, 2025, 06:07:49 posle podne »

Medicinski saveti kako da pametno jedeš na manifestacijama:
Umereno jedi. Probaj više jela, ali u malim porcijama.

Biraj kuvana jela (npr. sarma, paprikaš) umesto prepečenog mesa.

Izbegavaj pregorelu hranu (crne korice, masne kobasice).

Pij dosta vode, ne samo pivo i sokove.

Izbegavaj alkohol ako imaš hronične bolesti (hipertenzija, dijabetes, gastritis).

Ako imaš srčane ili bubrežne probleme – pazi na unos soli i masti.

Ne jedi ništa ako sumnjaš u higijenu pripreme – naročito mlečne proizvode i majonez salate.
Kao i uvek, i ovde je vazna umerenost. Inace nikada ne trazim od priloga mlecne proizvode, ni majonez. Ne preporucujem to, narocito ne u letnjim mesecima, zbog lake kontaminacije.
Majonez, jaja, mleko... Treba izbegavati leti...
E da. Sve mlecne proizvode kao priloge izbegavati.
I kao priloge i ovako po restoranima.
Mislim da je po restoranima sigurnije. Mislio sam na kioske sa hranom, da se obicno ne odrzava adekvatna temperatura u onim vitrinama.
Tu naročito. Mada mislim da i u nekim restoranima je kritično.
To se uglavnom odmah vidi i po kvalitetu restorana.
Obicno vec na osnovu toga kako je sredjen. Pocev od ulaza do sale za rucavanje. Ipak ne znamo kako je u kuhinji. Nekad moze nesto i da se sredi, a da u kuhinji ne budu adekvatni uslovi za skladistenje hrane.
Uh ja ne bih uvek na osnovu spoljašnjosti sudila o unutrašnjosti. Nekad ga tip-top srede, a kuhinja nije higijenski baš ispravna.
Upravo sam to i rekao. To sto bude sve ugladjeno, ne znaci da je i kuhinja takva.
Bas tako. Video si i sam kako se ne vidi na prvi pogled los kvalitet.
Nisam tako mislio bukvalno na prvi pogled,ali kad udes pa izade konobar pa prvo narucis pice ili nesto za meze i tu se vec dosta stvari vide.....naravno i onda zna da se desi da se prevarim....ali retko.
Mislim da je malo drugačije po ovim "fensi" mestima, oni daju sve od sebe da to sve na prvih par pogleda izgleda sjajno.
Bas tako,da u pocetku sve bude kako treba kako bi privukli paznju sto vise ljudi...a posle.....
Bas sam na to mislila. Posle ostane spoljni sjaj , a kvalitet bude veoma diskutabilan.
To se sad nedavno desilo kod nas sa jednom buregdzinicom i nikako da prezalim a imali su tako dobar burek....
Na žalost nije to retka pojava.
To da,ali meni najveci problem je sto su imali extra burek!I posto Topola nije velika ne kazem da nema vise burekdzinica ali....
To je već stvar istrajnosti, to je verovatno manja firma koja nije bila dovoljno istrajna u kvalitetu.
35 godina je radila i to ne samo u mom gradu nego i u okolnim selima.
Postoje i pekare iz 19.veka za koje lično znam da imaju užasnu robu, kada tako moram da kažem. To je neprihvatljivo za nekog ko postoji više od jednog veka.
I kod nas i imaju samo burek sa sirom i ide im.,
To mi je nekako najbolje ako održavaju kvalitet.
Važno je da održavaju isti kvalitet, kao što kažeš. A mogu da prave samo nekoliko vrsta bureka i da budu odlični.
I da neko ima 2-3 vrste određenog proizvoda ali odličnog kvaliteta se mnogo više ceni nego raznovrsnost.
Evo jednog primera za koji sam čuo. Jedan ulični prodavac hrane iz Singapura je dobio Mišelinovu zvezdicu. A sprema samo jedno jela- piletinu u soja sosu. I to radi vrhunski. Pročitao sam da ljudi čekaju po 3 sata, samo da bi kupili to jelo. A iste je cene, kao i na drugim štandovima.
Fenomenalna stvar. Svaka mu čast.
Mene kod njih jedino brine velicina porcije.Imao sam prilike jesti u takvom restoranu i sve je super,sve je bajno,za oci ali je malo..... ;D ;D ;D
Kao kad ti daju toliko da samo probas....
Verovatno je to za njih sasvim dovoljna količina.
Veruj mi to kao da dobijes 3 zalogaja bureka...ne jednu cetvrtinu ili jednu osminu sto su neki jeli kao deca nego bukvalno 3 zalogaja....pa mi to operemo sa tanjira..... ;D ;D ;D
Pa danas po modernim restoranima se uglavnom takve količine i služe, a i ljudi toliko jedu. Verujem ja tebi ali ima ljudi kojima je to sasvim dovoljno.
Sačuvana
dr Anita Mrdaković
Stranice: [1] 2 3 ... 37 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.065 sekundi sa 13 upita.