TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398429 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 22, 2024, 09:37:59 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Iskrenut zglob  (Pročitano 3561 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Mart 12, 2015, 10:54:27 pre podne »

pogledaj txt o povredama skočnog zgloba

http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/povrede-skonog-zgloba.html
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Mart 12, 2015, 10:53:34 pre podne »

Program vežbanja:
- kod kuće (bos): stojeći umestu - podizanje na prste, hodanje na prstima, petama
- elastične trake vežbe za jačanje mišića stopala i potkolenica
- trčanje po ravnom terenu - 1min trčanje/1min hodanje > povećava se za +1 (20-30 min...)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Mart 12, 2015, 10:50:11 pre podne »

suplemetacija za zarastanje ligamenata - kolagen + vitamin C
- izvori su ili govedji želatin ili
- suplementi sa kolagenom:
- Elasti joint http://www.pansport.rs/Zastita-zglobova/LB529-Elasti-Joint.html
- ili Kolagen C plus
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Mart 12, 2015, 10:45:10 pre podne »

elastičnu bandažu treba da postavljaš (namotavaš) od pola stopala do iznad skočnog zgloba (donji deo potkolenice).
koristiš el bandažu protiv otoka i za podršku stabilnosti skočnog zgloba - koristi se nekoliko nedelja (2-3) uz jačanje mišića koji stabilizuju zglob.
posebno je važno koristit ibandažu pri sportskim aktivnostima (2-3 nedelje, uz postepeno skidanje) - prvo se skida pri hodanju, pa pri trčanju, a najksnije kod igre/kontakt duel igre - cilj je jačanje mišića koji stabilizuju zglob (!)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Mart 12, 2015, 10:41:21 pre podne »

Predlažem sledeću terapiju:
- 2-3 puta na dan masiranje ledom 5min, posle toga utrljaš gavez gel (pre spavanja utrljaj hepatrombin ili lioton gel)
- tokom dana nosi elastičnu bandažu oko zgloba - tokom dužeg hodanja, šetanja, i svake sportke aktivnosti
- suplementacija za zarastanje ligamenata - govedji želatin ili neki suplement sa kolagenom + vitamini antioksidansi (vitamin C)
- vežbe za jačanje mišića koji daju podršku skočnom zglobu
- kada sediš sa podignutom nogom, da ne visi noga dole (protiv otoka)
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Mart 12, 2015, 10:36:38 pre podne »

Uganuće (distorzija) se klasifikuje u tri kategorije:
1. Istegnuće ligamenata (distenzija)
2. Delimično kidanje ligamenata (parcijalna ruptura)
3. Potpuno kidanje ligamenata (kompletna ruptura)
U zavisnosti od izraženosti otoka i sposobnosti oslanjanja na povredjenu nogu nakon povrede možemo se orijentisati o težini povrede. Ukoliko je otok blago izražen i moguć je hod sa poštednim oslanjanjem na povredjenu nogu povreda je istegnuće ligamenata. U slučaju velikog otoka i nemogućnosti oslonca na nogu najverovatnije se radi o kidanju ligamenata. Kod ovakvih povreda najvažnije je ne prevideti mogući prelom koštanih struktura (potrebno uraditi rendgen snimak skočnog zgloba). Pregledom lekara utvrdjuje se postojanje bolne osetljivosti u predelu koštanih struktura zgloba (sumnja na prelom), kao i kompetentnost ligamenata skočnog globa (nestablinost skočnog zgloba). Povrede skočnog zgloba sa kidanjem ligamenata uzrok su nestabilnosti zgloba, što se proverava posebnim testovima. Najveći problem u lečenju težih uganuća skočnog zgloba (pokidani ligamenti) predstavlja mogućnost nastanka hronične nestabilnosti zgloba sa čestim ponavljanim uganućima.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Mart 12, 2015, 10:35:47 pre podne »

Pozdrav
Pre oko 3-4 nedelje igrajuci kosarku iskrenuo sam levi skocni zglob (iskrenuo sam ga na unutra, spoljna strana zgloba je stradala). Zglob je otekao u roku od 10 minuta i poplaveo, pa sam ga cim sam se vratio kuci tretirao ledom i steznicima... Bol nije bio jak ali nisam mogao da hodam dan, dva, a nakon toga poceo sam da hodam i bol se postepeno smanjivao. Nakon par dana zglob mi je malo poplaveo, i to je proslo u roku od 2-3 dana. Od tada sve je krenulo na bolje, bol i otok su se smanjivali, ali mi se cini da je to stalo u jednom trenutku.

Od tada, pa evo vec 2-3 nedelje povremeno mi je zglob malo otecen, osecam bol pri trcanju i jakom skakanju, ponekad malo i pri hodanju. Kad se smirim cini mi se da otok splasne... Ne osecam nikakav bol tokom cucnjeva ili izdizanja na prste, prilikom ostalih vezbi za noge, ali za trcanje je vec druga prica... Evo vec polako krecem da se plasim posto vec dosta vremena ne vidim nikakav napredak, i pitam se moze li to ostaviti neke trajne posledice?! Sta treba da radim da sebi pomognem, i koliko dugacak period mogu da ocekujem do prestanka svih bolova i otoka ?
posle povrede skočnog zgloba - otok i bolnost postoje izvesno vreme (nekoliko nedelja...)
radi se najverovatnije o delimičnom pucanju ligamenata (parcijalna ruptura) - sobzirom na podliv koji si primetio - dobro je da otok i podliv nisu bili veliki i da su se brzo povukli...
Sačuvana
rosh9
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Mart 12, 2015, 10:05:56 pre podne »

Nisam nista mazao sem counterpain-a prvih par dana, i onda konjsku mast i sinedol kada se pojavio otok... Zaboravih da kazem zglob je u vazduhu skoro skroz mobilan i kad ga okrecem u vazduhu ne osecam skoro nikakve probleme, dok je druga prica kada se oslanjam na njega u nekom polozaju.
Otvaram novu temu za ledja, koja su mi trenutno najveci problem, bas sam se uplasio povrede diskusa...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Mart 12, 2015, 09:33:03 pre podne »

Treniram kosarku i idem u teretanu. Imam redovne treninge, mada trenutno ne treniram zbog povrede ledja. 178cm visok, 68 kilograma, koristio sam u pocetku lonsdale steznik sada vise ne... Mirovao sam 3-5 dana, odnosno samo sam hodao kada sam morao mada sam i to izbegavao. Nisam imao nikakvu terapiju...
da li si mazao gavez gel?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Mart 12, 2015, 09:32:02 pre podne »

Da ne otvaram novu temu hteo bih i da pitam ovde oko problema sa donjim ledjima. Radio sam mrtvo dizanje sa 55kg 12+ ponavljanja na treningu pre 4-5 dana, nije veliko opterecenje sto pokazuje i veci broj ponavljanja, a ispod 10 ponavljanja sa cucnjem i mrtvim nikada ne idem. Trudio sam se da forma bude dobra, ali kao i svi pocetnici verovatno sam nesto prevideo... Dakle, dan posle tog treninga pa sve do danas javlja mi se bol u donjem delu ledja, tacnije oko trticne kosti i malo navise... Bol nije jak i nije konstantan, dok sedim i lezim vise osecam kao malu neprijatnost u toj regiji, dok prilikom savijanja u napred i posebno u nazad osecam ostriji bol (kao da me secne malo). Prekljuce sam sutirao na kos (bas zbog te povrede nisam normalno trenirao, vec samo sut) i tokom tih malih skokova nisam skoro nista osecao.. Posle toga krenulo je intenzivnije da me boli te veceri, pa od tada opet malo manje, ali ne prestaje. U pocetku sam osecao mali bol u gornjem gluteusu, a sad vise ne. Nemam trnjenje nogu ili bol u nogama ili iznad gornjih ledja, za sad. Zanima me kakvo je vase misljenje, da li je moguce da ovi simptomi odgovaraju diskus herniji ili tako nekom ozbiljnijem problemu, ili je to nesto bezazlenije?  Kada ce proci?
otvori molim te novu temu, jer se pravi velika zbrka na forumu (npr - neko traži odgovor zbog problema sa kočnim zglobom, a naidje na diskusiju o problemu ledja.... i sl.)
Sačuvana
rosh9
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Mart 10, 2015, 10:27:34 pre podne »

Treniram kosarku i idem u teretanu. Imam redovne treninge, mada trenutno ne treniram zbog povrede ledja. 178cm visok, 68 kilograma, koristio sam u pocetku lonsdale steznik sada vise ne... Mirovao sam 3-5 dana, odnosno samo sam hodao kada sam morao mada sam i to izbegavao. Nisam imao nikakvu terapiju...

Da ne otvaram novu temu hteo bih i da pitam ovde oko problema sa donjim ledjima. Radio sam mrtvo dizanje sa 55kg 12+ ponavljanja na treningu pre 4-5 dana, nije veliko opterecenje sto pokazuje i veci broj ponavljanja, a ispod 10 ponavljanja sa cucnjem i mrtvim nikada ne idem. Trudio sam se da forma bude dobra, ali kao i svi pocetnici verovatno sam nesto prevideo... Dakle, dan posle tog treninga pa sve do danas javlja mi se bol u donjem delu ledja, tacnije oko trticne kosti i malo navise... Bol nije jak i nije konstantan, dok sedim i lezim vise osecam kao malu neprijatnost u toj regiji, dok prilikom savijanja u napred i posebno u nazad osecam ostriji bol (kao da me secne malo). Prekljuce sam sutirao na kos (bas zbog te povrede nisam normalno trenirao, vec samo sut) i tokom tih malih skokova nisam skoro nista osecao.. Posle toga krenulo je intenzivnije da me boli te veceri, pa od tada opet malo manje, ali ne prestaje. U pocetku sam osecao mali bol u gornjem gluteusu, a sad vise ne. Nemam trnjenje nogu ili bol u nogama ili iznad gornjih ledja, za sad. Zanima me kakvo je vase misljenje, da li je moguce da ovi simptomi odgovaraju diskus herniji ili tako nekom ozbiljnijem problemu, ili je to nesto bezazlenije?  Kada ce proci?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Mart 09, 2015, 10:24:22 posle podne »

Koliko je tacno prošlo od povrede?
Nisi imao fizikalnu terapiju nakon povrede?
Da li si jedan period mirovao (3-5-7 dana)?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Mart 09, 2015, 10:22:44 posle podne »

Koliko si visok?
Koliko si težak?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Mart 09, 2015, 10:21:26 posle podne »

Da li si koristio/koristiš neki gel?
Koristiš steznik trenutno (elasticna bandaža skočnog zgloba)?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Mart 09, 2015, 10:20:01 posle podne »

Pozdrav,  kojim se sportom baviš?
Da li imas redovne treninge? (trenutno?)
Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.109 sekundi sa 18 upita.