TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 397972 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: JamieLoYaK

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 01, 2024, 06:35:53 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Početnik  (Pročitano 6411 puta)
belgrade style
Napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: Septembar 27, 2015, 05:08:30 posle podne »

Ja pijem minimum litar vode a često to bude 1.5l-2l na treningu. Nevezano za to koliko sam jeo pre toga.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: Septembar 27, 2015, 11:15:26 pre podne »

Kad radim klasičan bb trening onda mi vode ne treba skoro ceo trening,a kada se spremam za pl takmičenje onda je drugačije.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #21 poslato: Septembar 27, 2015, 03:51:35 pre podne »

Nadovezao bih se na temu unosa vode i rehidratacije, smatram da će nam biti od koristi...

"Voda – najbolje piće, da ili ne

Svakako da jeste, ali u slučaju da je znojenje intenzivno, voda neće poslužiti kao najbolji izvor za nadoknadu izgubljene tečnosti.

Da bismo ovo bolje razumeli, napravićemo podelu na hipotonične, izotonične i hipertonične napitke.

Budući da je osmotski pritisak pravi dirigent odnosa izmeĂ°u telesnih ćelija i tečnosti koja ih okružuje, svaki aktivni sportista bi trebalo da zna da čak oko 9/10 osmotskog pritiska u telesnim tečnostima regulišu upravo elektroliti, a svega 1/10 ugljeni hidrati i druge supstance.

Najveći broj napitaka za rehidrataciju je izotoničan (koncentracija jona elektrolita je kao u krvi). Hipertonični rastvori imaju koncentraciju jona veću nego što je u krvnoj plazmi, imaju veći osmotski pritisak od krvi, kreirani su sa ciljem punjenja skladišta glikogena u mišićima. Hipotonični napici mogu osigurati adekvatne količine tečnosti, ali imaju izuzetno nizak sadržaj ugljenih hidrata i elektrolita, kao što su neke slabo mineralne vode, i naravno, destilovana voda. Svrha podešavanja koncentracije jona elektrolita prema krvnoj plazmi je jasna: najbolje je da ne bude poremećaja ni u plusu ni u minusu, jer to može doneti negativne posledice. Dakle, ako sportista pri ruci ima hipertoničan napitak, može ga „prepraviti“ u izotoničan tako da ga razredi vodom.

Zaključak je da voda ima osmolarnost manju od krvne plazme, odnosno nije u skladu sa telesnim tečnostima i samim tim se kratko zadržava u želucu, brzo se izlučuje mokraćom te sa sobom povlači i deo minerala iz organizma. Bilo da se bavimo fizičkom aktivnošću, radimo zahtevan fizički posao ili samo sedimo u kancelariji ili negde na suncu naše telo se izlučivanjem znoja hladi i brani od visokih temperatura. Samim procesom znojenja gubi se neophodna tečnost, ali i preko potrebni elektroliti poput natrijuma, kalijuma, magnezijuma, hlorida i dr. Zajedno sa izgubljenom vodom nužno je nadoknaditi i izlučene elektrolite budući da imaju višestruke zadatke u organizmu; učestvuju u acidobaznoj ravnoteži, održavaju volumen plazme i membranskog potencijala, u transportnim procesima i prenosu nervnih impulsa. Ukoliko se ne uspostavi ravnoteža izmeĂ°u vode i elektrolita organizam doživljava svojevrsni stres, te može doći do grčeva ili ozbiljnijih komplikacija. Nadoknada elektrolita, prvenstveno natrijuma je važna kako bi se tečnost zadržala u organizmu i ponovo uspostavila ravnoteža.
"

Dakle, kako bi trebalo da razmišljamo posle treninga?

Šta nam je to najpotrebnije( pogotovu u "tropskim mesecima" koji su već za nama)...

- Nadoknada izgubljene tečnosti( vode)
- Nadoknada izgubljenih ključnih elektrolita (Na, K)
- Obnova rezervi ugljenih hidrata u mišićima (glikogen)

Evo mene posle par meseci opet.Imao obaveze i malo vremena za  forum.Kao sto rekoh ishrana mi je raznovrsna,ima tu svega i svacega i piletine i svinjetine i povrca i voca.Svaki dan je u pitanju druga hrana,jednom nedeljno a nekad i dva puta jedem tunjevinu.Poceo sam da koristim i whey protein 100% i dekstrozu.Nabavili smo jos tegova tako da sad imamo solidnu tezinu,a imamo i trenaznu biciklu.Hteo bih da dobijem misicnu masu ali i da skinem salo sa stomaka.Recimo ruke mi izgledaju slabe, a noge mi izgledaju jake iako se nisam bavio nekim sportom,tako sam gradjen.Posto radim po smenama tako i imam treninge,dva dana radim a dva odmaram.Stim sto jedan dan u nedelji radim noge a ostalih dana gornji deo tela.Trbusnjaci su obavezni na svakom treningu i voznja bicikle od 10ak minuta pre treninga radi zagrevanja.Interesuje me da li za vreme treninga mogu da pijem vodu ili samo posle treninga.

Da li vodiš računa o ciljanom unosu proteina, hidrata, masti? Know your numbers? Deficit? Suficit?

Koliko dugo si već u aktivnom treningu?

Ma kako postojala neslaganja oko istovremenog povećanja mišićne mase i skidanja masnih naslaga trebalo bi biti obazriv i odabrati prioritete...kao i planiski, smišljeno krenuti u priču...

Smatram da bi trebalo da se više pozabaviš kardio treningom, pogotovu ako ti je cilj redukcija masnih naslaga...

Dakle, biti u odgovarajućoj zoni pulsa, dovoljno dugo...a bitna je i učestalost kardio treninga...jer svaka neumerenost ima posledice...

Predlog...

- Kardio trening - niskog intenziteta oko 65-70% od maksimalnog pulsa u trajanju oko 30-60 min( idealan za pocetnike), a druga opcija je visokointervalni kardio trening( preporuka za iskusnije vežbače, "utreniranost na nivou") u trajanju do 20 min, gde se smenjuju intervali u trajanju do 3 min - tj. interval sa do 90% od maksimalnog pulsa i interval sa 65% od maksimalnog pulsa( do 3 min) - na taj način poboljšaće se ne samo "kondicija", već i 24h nakon toga doći će do "produžene" oksidacije masti( usled kiseoničnog duga koji nastaje kao posledica intervalnog treninga)...3-6 puta nedeljno...u zavisnosti od "željenog deficita"...

Kardio trening najbolje raditi posle treninga sa opterecenjem, ili mozes i ujutru "na prazan zeludac", a popodne "teretana"...ili mozes da se odlucis da jedan dan bude samo kardio, drugi dan samo teretana, to ostavljamo tebi, naravno, u skladu sa obavezama, tj. dnevnim aktivnostima...mogucnostima zeljama...
« Poslednja izmena: Septembar 27, 2015, 04:18:44 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: Septembar 26, 2015, 10:00:52 posle podne »

Ja popijem oko 2l i vode a nekad i mnogo više u toku treninga, cim se trening dobro " zapali" desi se da popijem i po pola sejkera izmedju serija.
Sačuvana
bobanjp
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: Septembar 26, 2015, 09:50:30 posle podne »

Pa pijem izmedju svake serije po jedan gutljaj,danas sam rastvorio u casi jednu supenu kasiku dekstroze i za vreme treninga pijuckao.Posle treninga popijem dozer whey proteina i jos jednu supenu kasiku dekstroze.
Sačuvana
bobanjp
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: Septembar 26, 2015, 09:40:14 posle podne »

Ok ionako njih najvise mrzim da radim.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: Septembar 26, 2015, 09:33:37 posle podne »

Nemoj trbušnjake sutra, pusti ih da odmore jedno 3 dana :)
Sačuvana
bobanjp
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: Septembar 26, 2015, 09:17:41 posle podne »

Pa eto ko sto ti kazes,prvo cu  trbusnjake pa grudi pa ramena pa triceps.I to cetiri serije po 10-12 ponavljanja.Jedino trbusnjake radim 3 serije po 30 komada,ali radim one obicne.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: Septembar 26, 2015, 09:11:43 posle podne »

Ako treniraš leđa biceps uvek prvo treniraš leđa pa tek onda radiš vežbe za biceps, znači uvek prvo veća mišićna grupa pa onda manja. Kako si isplanirao sutrašnji tening što se tiče izbora i redosleda vežbi ?
Sačuvana
bobanjp
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: Septembar 26, 2015, 08:57:29 posle podne »

Ma jok,danas sam to radio a sutra radim triceps,ramena i grudi i naravno trbusnjake.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: Septembar 26, 2015, 08:39:25 posle podne »

Meni ovaj trening ne deluje smisleno, da li radiš po nekom programu ili uvek radiš nasumično izabrane vežbe ?
Sačuvana
bobanjp
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: Septembar 26, 2015, 08:29:28 posle podne »

Pa recimo prvo zagrevanje sklekovi,trbusnjaci i voznja trenaznog bicikla.Pa onda recimo radim bicepse u sedecem polozaju,pa  ledja na lat masini.Pa sam radio opet bicepse ali sa sipkom za bendz ili kako se vec zove.Onda sam radio mrtvo dizanje i na kraju opet ledja gornji deo sa jednorucnim tegom.To sve radim po cetiri serije po 10-12 ponavljanja.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Septembar 26, 2015, 08:15:52 posle podne »

Kako ti izgledaju treninzi kada traju toliko dugo ?
Sačuvana
bobanjp
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: Septembar 26, 2015, 07:18:51 posle podne »

Pa ne pijem ja to puno,oko pola litra mozda i malo prebacim.Trening mi traje oko sat ipo dva.Hvala na odgovoru.
Sačuvana
Miletić Dušan
Global Moderator
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Septembar 26, 2015, 07:08:44 posle podne »

Trbušnjake nemoj da radiš na svakom treningu,radi ih 2x nedeljno. Vode pij i u toku treninga :)
Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.09 sekundi sa 19 upita.