TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399865 Teme od strane 25055 Članovi Poslednji član: ranilac

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Januar 17, 2025, 02:34:15 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Mononukleoza  (Pročitano 4284 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #9 poslato: Mart 04, 2016, 03:58:04 posle podne »

Sacekajmo serologiju( antitela)...ako nije problem mozes sve sto si radio od analiza da skeniras da pa procenimo stanje...

Sve u svemu, u periodu akutne faze bolesti neophodno je strogo mirovanje, a i kasniji oporavak trebalo da bude prilagoĂ°en i postepen s obzirom da bolest može imati prolongiran tok i oporavak ukoliko se ignorišu signali tela zarad jurenja nekog rezultata...usiljenog forsiranja da se ne bi "opalo". Period izuzeca od redovnog treninga moze da traje i do 6 meseci u zavisnosti od kliničke slike( normalizacija stanja)...neke od preporuka kazu najmanje 4-6 nedelja pauze "posle normalizacije stanja", ali prethodno dobra procena stanja.
U slučajevima postojanja, bolešću uzrokovanog uvećanja slezine, učestvovanje u kontaktnim "rizicnim" aktivnostima, kao i treningu sa opterecenjem, zabranjuje se i do više meseci nakon akutne faze, pošto postoji rizik od najteže komplikacije ove bolesti, rupture uvećane slezine.

Sačuvana
Filip98R
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Mart 04, 2016, 01:36:01 posle podne »

Pa imao sam glavobolju,malaksalost,temeperaturu,drhtavicu ali mi limfni cvorovi nisu bili oteceni.Po nalazima iz krvi doktori su zakljucili da je najvjerovatnije u pitanju mononukleoza jer sam imao povisen CRP(73) i palpirali su slezinu sto znaci da je uvecana.Nakon ultrazvuka abdomena utvrdjeno je da je slezina malo uvecana a ostalo je u redu.Receno mi je da moram da mirujem zbog slezine.Radio sam nalaze za virus ,ali nisu jos gotovi a doktori racunaju da ce oni potvrditi mononukleozu.Simptomi su mi trajali svega 3-4 dana i sad se osjecam normalno.Na pocetku sam bio ubijedjen da je u pitanju simptom pretreniranja,jer nisam radio deload neko vrijeme.Ako se potvrdi da je mononukleoza,koji su vasi savjeti sto se tice treninga?nace radio sam sa velikim intezitetom i minimalnim odmorom izmedju serija.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Mart 04, 2016, 12:33:32 pre podne »

Hm, imaš mononukleozu?

Po čemu si to zaključio?

Malaksalost, zapaljenje grla, upala mišića, glavobolja? Gubitak apetita? Hm..."prehlada"?

Povišena temperatura?  Otečeni i bolni limfni čvorovi, na vratu, ispod pazuha i na preponama?

Otežano gutanje, gušobolja? "Angina"?

RaĂ°en lab. pregled krvi? Leukociti( leukocitarna formula...)? Transaminaze( enzimi jetre)? AST? ALT?

Antitela? RaĂ°en UZ abdomena? Uvećana slezina?

Izvini, ali nije mi najjasnije, "preležao" si "bolest poljupca"...ili samo sumnjaš?

Što se tiče povratka redovnom treningu...pre bilo kakve priče o suficitu ili deficitu, pozabavi se povratku redovnom treningu, "clean ishrani", pa posle 2-3 meseca sam proceni kako ćeš formulisati svoj cilj...

Preporuka za detaljno čitanje... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najee-greke-u-radu-na-poveanju-miine-mase.html

Ono na šta bih skrenuo pažnju kod mononukleoze...

Kod obolelih od mononukleoze, uvećana slezina( ako se pojavi kao problem) može da prsne i izazove unutrašnje krvarenje sa fatalnim ishodom. To je najbitniji razlog da se klonimo napora čak i kada doĂ°e do poboljšanja. Tri, četiri meseca posle ozdravljenja treba izbegavati sportove u kojima dolazi do fizičkog kontakta, budući da svaka povreda stomaka može da bude kobna dok se slezina ne vrati u prvobitno stanje.

Kad se zahvati jetru, virus( EBV) izaziva žuticu i hepatitis( zapaljenje jetre). U retkim slučajevima, uzrokuje meningitis( zapaljenje moždanih ovojnica) ili encefalitis( zapaljenje mozga)...

Nema lekova protiv virusa, u prvom planu je simptomatska terpija. Mononukleozu, jednostavno, treba kontrolisati. Organizmu je najpotrebniji odmor kako ne bi dalje slabio. Za povišenu temperaturu daju se antipiretici, za gušobolju uobičajene pastile i tečnost za ispiranje grla. Važne su i dopune: najmanje osam sati noćnog sna, laka hrana na bazi voća i povrća, dovoljno tečnosti, multivitaminski preparati i suplementi za jačanje imuniteta.

Uopšteno savetuje se pošteda od fizičkih aktivnosti bar  tokom naredna 3 meseca od "ozdravljenja"...mada ima i asimptomatskih oblika, ili sve proĂ°e samo kao najobičnija prehlada...spektar ispoljavanja je različit...

« Poslednja izmena: Mart 04, 2016, 12:36:06 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Filip98R
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Mart 03, 2016, 05:51:38 posle podne »

I ja izgleda imam mono,a kako sam prije nje bio u kalorijskom suficitu i uz dodatnu miscinu masu dobio sam i sala pa sam htio da polako definisem i odem u deficit,ali me mono poremetila i kada se vratim u teretanu da li treba da jedem u suficitu dok ne povratim misicnu masu i snagu pa tek onda na definiciju ili da idem direktno na definicju?Hvala ;)
Sačuvana
Jafa
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Januar 27, 2016, 08:38:00 posle podne »

Polagano krecem,nista na silu,trenutno koristim samo vitamine i omegu3 uskoro cu i whey,pa za par meseci cu krealkalin,hvala na odgovorima :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Januar 27, 2016, 11:33:55 pre podne »

Bez obzira na "vidno" ozdravljenje, ne "forsiraj maximalno" svoje telo...sacekao bih sa krealkalinom...moj predlog po pitanju suplementacije ce svakako biti - vitamino-mineralni kompleks, omega-3 esencijalne masne kiseline i proteinski suplement( whey)...

U prvom redu bih poentirao na ishranu...dobar i okrepljujuc san...

Neke od preporuka za unapredjenje zdravlja jetre...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/saveti-za-zdravu-jetru.html
Sačuvana
Jafa
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Januar 27, 2016, 11:14:25 pre podne »

Odlucio sam se za krealkalin+whey+bcaa i naravno vitamine neke,odradjen test vise puta u toku bolesti,taj poslednji kad je bio 8 januara,vratilo se sve u normalnu sem alta (60) normala 49,koji je bio malo povisen,ali odnosu na test pre toga visestruko je pao ,LDH koji je 1300 vratio se na 400 i nesto u granicama normale,doktor je rekao da svi znakovi bolesti nestali u jako brzom roku, stim sto je imunitet bio oslabljen i zato mi je rekao da odmorim 10-ak dana,ja sam odmorio i neki dan vise cisto radi neke sigurnosti.Inace nijedan organ nije bio uvecan na ultrazvuku u toku bolesti.Ne pijem vise nijedan lek,tj doktor mi je rekao 8 januara da mogu da prestanem sa svim lekovima,ali mi je LIV52 bio ostao jos par tableta pa sam zavrsio do kraja jos nekih 5-6 dana.

Radili su mi EKG i merili pritisak sve je ok,ja se osecam bolje nego ikad iskreno,organizam se refreshovao skroz,pun sam energije,da bukvalno setam ceo dan po kuci,ne mogu da sedim i naravno povratak u teretanu planiram skroz lagano,bez previse naprezanja.

EDIT: i bilirubini su uvecani,ali meni je to urodjeno uvek je tako variraju od 40-60 kad sam pod naporom,imam hiperbilirumeniju mislim da se tako zove.
« Poslednja izmena: Januar 27, 2016, 11:28:12 pre podne od strane Jafa » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Januar 26, 2016, 11:41:33 posle podne »

Zavisi za šta bi se odlučio od suplementacije...ono što bih preporučio, radi "sigurnosti" je ponovno odraĂ°en lab. pregled krvi i urina( u prvom planu transaminaze - AST, ALT, ukupni, direktni, indirektni bilirubin, glikemija, trigliceridi, ukupni holesterol, HDL, LDL, kompletna krvna slika, leukocitarna formula, urea, kreatinin...) ...UZ abdomena( jetra, slezina u prvom planu)...

Inače, nije bilo problema sa krvnim pritiskom, ekg? Spirometrija? Test opterećenja? Da li sada piješ neke lekove?

Postoje preporuke, npr. vezano za uvećanu slezinu - kod obolelih od mononukleoze, uvećana slezina može da prsne i izazove unutrašnje krvarenje sa fatalnim ishodom. Dobar razlog da se klonite napora čak i kad doĂ°e do poboljšanja. Tri, četiri meseca posle ozdravljenja treba izbegavati sportove u kojima dolazi do fizičkog kontakta, budući da svaka povreda stomaka može da bude kobna dok se slezina ne vrati u prvobitno stanje...zato i napominjem UZ abdomena...
Sačuvana
Jafa
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Januar 26, 2016, 04:59:06 posle podne »

Pozdrav,da krenem od pocetka logicno,mononukleoza mi je ustanovljena 19 decembra,imao sam ostecenje jetre alt i ast bili uvecani po 4-5 x,uglavnom uz strogu dijetu i veliki odmor,hektolitre surutke,hepafara i liv-a 52,izlecio sam se za manje od 20 dana,8 januara mi je doktor rekao da sam izlecen i rekao da se jos 10-ak dana pripazim i da posle mogu sve normalno cak moze teretana,alkohol i sl.Uglavnom prosao je taj period ja sam opet krenuo sa vezbanjem,da napomenem da sam izgubio 8 kg u tom periodu sad me zanima oko povratka vezbanju,da krenem 2 nedelje sa kruznim treningom dok prodju upale,pa onda da se vratim programu i tamo za 2-3 meseca bih opet krenuo sa suplementacijom,to mi je u sustini najbitnije ako je neko prelezao mononukleozu od momenta izlecenja posle koliko vremena je krenuo opet sa suplementacijom.
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.128 sekundi sa 18 upita.