TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 404466 Teme od strane 25064 Članovi Poslednji član: skinnyfat

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Jul 19, 2025, 08:48:20 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Mononukleoza  (Pročitano 4741 puta)
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #9 poslato: Mart 04, 2016, 03:58:04 posle podne »

Sacekajmo serologiju( antitela)...ako nije problem mozes sve sto si radio od analiza da skeniras da pa procenimo stanje...

Sve u svemu, u periodu akutne faze bolesti neophodno je strogo mirovanje, a i kasniji oporavak trebalo da bude prilagoðen i postepen s obzirom da bolest može imati prolongiran tok i oporavak ukoliko se ignorišu signali tela zarad jurenja nekog rezultata...usiljenog forsiranja da se ne bi "opalo". Period izuzeca od redovnog treninga moze da traje i do 6 meseci u zavisnosti od kliničke slike( normalizacija stanja)...neke od preporuka kazu najmanje 4-6 nedelja pauze "posle normalizacije stanja", ali prethodno dobra procena stanja.
U slučajevima postojanja, bolešću uzrokovanog uvećanja slezine, učestvovanje u kontaktnim "rizicnim" aktivnostima, kao i treningu sa opterecenjem, zabranjuje se i do više meseci nakon akutne faze, pošto postoji rizik od najteže komplikacije ove bolesti, rupture uvećane slezine.

Sačuvana
Filip98R
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: Mart 04, 2016, 01:36:01 posle podne »

Pa imao sam glavobolju,malaksalost,temeperaturu,drhtavicu ali mi limfni cvorovi nisu bili oteceni.Po nalazima iz krvi doktori su zakljucili da je najvjerovatnije u pitanju mononukleoza jer sam imao povisen CRP(73) i palpirali su slezinu sto znaci da je uvecana.Nakon ultrazvuka abdomena utvrdjeno je da je slezina malo uvecana a ostalo je u redu.Receno mi je da moram da mirujem zbog slezine.Radio sam nalaze za virus ,ali nisu jos gotovi a doktori racunaju da ce oni potvrditi mononukleozu.Simptomi su mi trajali svega 3-4 dana i sad se osjecam normalno.Na pocetku sam bio ubijedjen da je u pitanju simptom pretreniranja,jer nisam radio deload neko vrijeme.Ako se potvrdi da je mononukleoza,koji su vasi savjeti sto se tice treninga?nace radio sam sa velikim intezitetom i minimalnim odmorom izmedju serija.
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Mart 04, 2016, 12:33:32 pre podne »

Hm, imaš mononukleozu?

Po čemu si to zaključio?

Malaksalost, zapaljenje grla, upala mišića, glavobolja? Gubitak apetita? Hm..."prehlada"?

Povišena temperatura?  Otečeni i bolni limfni čvorovi, na vratu, ispod pazuha i na preponama?

Otežano gutanje, gušobolja? "Angina"?

Raðen lab. pregled krvi? Leukociti( leukocitarna formula...)? Transaminaze( enzimi jetre)? AST? ALT?

Antitela? Raðen UZ abdomena? Uvećana slezina?

Izvini, ali nije mi najjasnije, "preležao" si "bolest poljupca"...ili samo sumnjaš?

Što se tiče povratka redovnom treningu...pre bilo kakve priče o suficitu ili deficitu, pozabavi se povratku redovnom treningu, "clean ishrani", pa posle 2-3 meseca sam proceni kako ćeš formulisati svoj cilj...

Preporuka za detaljno čitanje... http://www.pansport.rs/tekstoteka/ishrana/najee-greke-u-radu-na-poveanju-miine-mase.html

Ono na šta bih skrenuo pažnju kod mononukleoze...

Kod obolelih od mononukleoze, uvećana slezina( ako se pojavi kao problem) može da prsne i izazove unutrašnje krvarenje sa fatalnim ishodom. To je najbitniji razlog da se klonimo napora čak i kada doðe do poboljšanja. Tri, četiri meseca posle ozdravljenja treba izbegavati sportove u kojima dolazi do fizičkog kontakta, budući da svaka povreda stomaka može da bude kobna dok se slezina ne vrati u prvobitno stanje.

Kad se zahvati jetru, virus( EBV) izaziva žuticu i hepatitis( zapaljenje jetre). U retkim slučajevima, uzrokuje meningitis( zapaljenje moždanih ovojnica) ili encefalitis( zapaljenje mozga)...

Nema lekova protiv virusa, u prvom planu je simptomatska terpija. Mononukleozu, jednostavno, treba kontrolisati. Organizmu je najpotrebniji odmor kako ne bi dalje slabio. Za povišenu temperaturu daju se antipiretici, za gušobolju uobičajene pastile i tečnost za ispiranje grla. Važne su i dopune: najmanje osam sati noćnog sna, laka hrana na bazi voća i povrća, dovoljno tečnosti, multivitaminski preparati i suplementi za jačanje imuniteta.

Uopšteno savetuje se pošteda od fizičkih aktivnosti bar  tokom naredna 3 meseca od "ozdravljenja"...mada ima i asimptomatskih oblika, ili sve proðe samo kao najobičnija prehlada...spektar ispoljavanja je različit...

« Poslednja izmena: Mart 04, 2016, 12:36:06 pre podne od strane Slavisa Stojic » Sačuvana
Filip98R
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: Mart 03, 2016, 05:51:38 posle podne »

I ja izgleda imam mono,a kako sam prije nje bio u kalorijskom suficitu i uz dodatnu miscinu masu dobio sam i sala pa sam htio da polako definisem i odem u deficit,ali me mono poremetila i kada se vratim u teretanu da li treba da jedem u suficitu dok ne povratim misicnu masu i snagu pa tek onda na definiciju ili da idem direktno na definicju?Hvala ;)
Sačuvana
Jafa
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: Januar 27, 2016, 08:38:00 posle podne »

Polagano krecem,nista na silu,trenutno koristim samo vitamine i omegu3 uskoro cu i whey,pa za par meseci cu krealkalin,hvala na odgovorima :)
Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Januar 27, 2016, 11:33:55 pre podne »

Bez obzira na "vidno" ozdravljenje, ne "forsiraj maximalno" svoje telo...sacekao bih sa krealkalinom...moj predlog po pitanju suplementacije ce svakako biti - vitamino-mineralni kompleks, omega-3 esencijalne masne kiseline i proteinski suplement( whey)...

U prvom redu bih poentirao na ishranu...dobar i okrepljujuc san...

Neke od preporuka za unapredjenje zdravlja jetre...

http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/saveti-za-zdravu-jetru.html
Sačuvana
Jafa
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Januar 27, 2016, 11:14:25 pre podne »

Odlucio sam se za krealkalin+whey+bcaa i naravno vitamine neke,odradjen test vise puta u toku bolesti,taj poslednji kad je bio 8 januara,vratilo se sve u normalnu sem alta (60) normala 49,koji je bio malo povisen,ali odnosu na test pre toga visestruko je pao ,LDH koji je 1300 vratio se na 400 i nesto u granicama normale,doktor je rekao da svi znakovi bolesti nestali u jako brzom roku, stim sto je imunitet bio oslabljen i zato mi je rekao da odmorim 10-ak dana,ja sam odmorio i neki dan vise cisto radi neke sigurnosti.Inace nijedan organ nije bio uvecan na ultrazvuku u toku bolesti.Ne pijem vise nijedan lek,tj doktor mi je rekao 8 januara da mogu da prestanem sa svim lekovima,ali mi je LIV52 bio ostao jos par tableta pa sam zavrsio do kraja jos nekih 5-6 dana.

Radili su mi EKG i merili pritisak sve je ok,ja se osecam bolje nego ikad iskreno,organizam se refreshovao skroz,pun sam energije,da bukvalno setam ceo dan po kuci,ne mogu da sedim i naravno povratak u teretanu planiram skroz lagano,bez previse naprezanja.

EDIT: i bilirubini su uvecani,ali meni je to urodjeno uvek je tako variraju od 40-60 kad sam pod naporom,imam hiperbilirumeniju mislim da se tako zove.
« Poslednja izmena: Januar 27, 2016, 11:28:12 pre podne od strane Jafa » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Januar 26, 2016, 11:41:33 posle podne »

Zavisi za šta bi se odlučio od suplementacije...ono što bih preporučio, radi "sigurnosti" je ponovno odraðen lab. pregled krvi i urina( u prvom planu transaminaze - AST, ALT, ukupni, direktni, indirektni bilirubin, glikemija, trigliceridi, ukupni holesterol, HDL, LDL, kompletna krvna slika, leukocitarna formula, urea, kreatinin...) ...UZ abdomena( jetra, slezina u prvom planu)...

Inače, nije bilo problema sa krvnim pritiskom, ekg? Spirometrija? Test opterećenja? Da li sada piješ neke lekove?

Postoje preporuke, npr. vezano za uvećanu slezinu - kod obolelih od mononukleoze, uvećana slezina može da prsne i izazove unutrašnje krvarenje sa fatalnim ishodom. Dobar razlog da se klonite napora čak i kad doðe do poboljšanja. Tri, četiri meseca posle ozdravljenja treba izbegavati sportove u kojima dolazi do fizičkog kontakta, budući da svaka povreda stomaka može da bude kobna dok se slezina ne vrati u prvobitno stanje...zato i napominjem UZ abdomena...
Sačuvana
Jafa
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Januar 26, 2016, 04:59:06 posle podne »

Pozdrav,da krenem od pocetka logicno,mononukleoza mi je ustanovljena 19 decembra,imao sam ostecenje jetre alt i ast bili uvecani po 4-5 x,uglavnom uz strogu dijetu i veliki odmor,hektolitre surutke,hepafara i liv-a 52,izlecio sam se za manje od 20 dana,8 januara mi je doktor rekao da sam izlecen i rekao da se jos 10-ak dana pripazim i da posle mogu sve normalno cak moze teretana,alkohol i sl.Uglavnom prosao je taj period ja sam opet krenuo sa vezbanjem,da napomenem da sam izgubio 8 kg u tom periodu sad me zanima oko povratka vezbanju,da krenem 2 nedelje sa kruznim treningom dok prodju upale,pa onda da se vratim programu i tamo za 2-3 meseca bih opet krenuo sa suplementacijom,to mi je u sustini najbitnije ako je neko prelezao mononukleozu od momenta izlecenja posle koliko vremena je krenuo opet sa suplementacijom.
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.034 sekundi sa 13 upita.