TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 399316 Teme od strane 25052 Članovi Poslednji član: Ancient

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Decembar 22, 2024, 11:35:52 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kronova bolest - suplementacija  (Pročitano 2227 puta)
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Jul 23, 2013, 12:15:55 pre podne »

Ovi proteini koje si naveo su tzv reaktanti akutne faze, oni su markeri zapaljenja, koji se inace normalno nalaze u krvi - serumu u odredjenim granicama ( jetra ih proizvodi ), a do porasta dolazi u razlicitim stanjima, konkretno u tvom slucaju u fazi aktivnosti ( egzacerbacije - pogorsanja ) bolesti. Whey protein je protein surutke ( koja nastaje od mleka ), i nema veze sa proteinima seruma. Pokusala sam najprostije da objasnim, nadam se da je malo jasnije, ako nije slobodno pitaj.

Dobro je sto ces posle nekog vremena koriscenja da imas presek stanja, pa ces moci da proveris da li ti protein i objektivno odgovara.
Sačuvana
Zavisa
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: Jul 22, 2013, 08:17:45 pre podne »

Hvala na odgovoru Gorana,

Trudim se zaista da pre svega proteine unosim hranom zbog cega mi je svaki dan na trpezi piletina. Tunjevinu ne konzumiram cesto, pre svega zbog velike kolicine ulja.

U svakom slucaju neki zakljucak bi bio da konkretno protein nema negativnih efekata vec je problem uglavnom u laktozi sa kojom za sada nemam problema narocito sto wey pijem sa mlekom. Ono sto je meni vrlo bitno je to sto redovno odlazim na kontrole i preglede pa se ne bojim da bi bolest mogla da napravi neku vecu stetu. U septembru radim preventivno enteroklizu pa cemo videti u kakvom je stanju tanko crevo i ako je sve uredu onda nema frke sa wey-om.

Negde sam procitao da postoje neki proteini koji su u znacajnom porastu u akutnim fazama bolesti i to su alfa 1- antihimotripsin, kiseli alfa 1- glukoprotein,CRP- C reaktivni protein, amiloid A, fibrinogen, C1-C3-C4. S obzirom da sam po ovom pitanju potpuni laik, interesuje me da li nesto od ovoga ima u wey proteinu ili sam samo postavio glupo pitanje?
Sačuvana
Dr Gorana Grkovic
Ultra napredni član
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: Jul 21, 2013, 11:27:24 posle podne »

Pozdrav i dobrodosao na forum :-)

u pravu si sto se tice tekstova o Kronovoj bolesti, bice nesto o tome u narednom periodu, radim na tekstu o vit D u terapiji Kronove bolesti.

E sada, sto se tice wheya, zvanicno se ne preporucuje osobama sa koje imaju Kronovu bolest zbog potencjalnih nezeljenih efekata vezanih za digestivni trakt. Ovi nezeljeni efekti vezuju se vise za laktozu nego za sam protein ( zato sto se smatra da, uzrocno - posledicno, kod osoba sa Kronom i ulceroznim kolitisom postoji laktozna intolerancija ), a na drugoj strani je nedostatak klinickih ispitivanja na ljudima ( mada postoje pojedinacne studije koje idu u prilog whey proteinu ). http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038507.

Moguce koristi od wheya - nadoknadjuje ukupan kalorijski unos koji je cesto, usled malapsorpcije narusen, zatim antizapaljenski efekat..Cinjenica je da ga dosta ljudi koristi i da su jako zadovoljni ucinkom, pa, posto ti vec ne smeta, onda moze samo da koristi, tim pre sto si dugo u remisiji. Najbitnija ti je doza nakon treninga, i to je obicno sasvim dovoljno, pa se za pocetak zadrzi neko vreme samo na toj dozi. Ukoliko kasnije zelis da ubacis jos jednu dozu ( ukoliko zelis da dopunis dnevne potrebe ili kao zamenu za obrok kad ne stignes da jedes ) bolje da ide uz dorucak, u kombinaciji sa dodacima ( ovsene, kostunjavo voce...) koji ce ga malo usporiti. Uglavnom, uvek se trudi da proteine unosis iz cvrste hrane.

Nije ovde tema, ali, moram skrenuti paznju na tunjevinu iz konzerve, nemoj je jesti vise od par puta nedeljno, ako ima mogucnosti za to gledaj da bude sveza riba.
Sačuvana
Zavisa
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Jul 16, 2013, 01:06:41 posle podne »

Pozdrav svima

Pregledao sam sve teme u ovoj opciji Ostala pitanja iz oblasti medicine i nisam naisao na temu gde se spominje Kronova bolest ili sam je propustio. Vidim da ima jedna tema, ali je u pitanju ulcerozni kolitis sto nije isto s obzirom na mesta gde se ove dve bolesti javljaju.

Sve u svemu, voleo bih neka misljenja pre svega strucnih ljudi (da me ne shvate pogresno oni koji nisu doktori :) ).

Ono sto me pre svega interesuje je wey protein, njegov nacin absorpcije, da li se na neki nacin eventualno talozi u tankom crevu, kako utice na bubrege i mokracnu besiku, i sve ostalo sto vam padne na pamet.

Imam Kron vec 10 godina, ali sam trenutno nesto vise od 2 godine u potpunoj remisiji od kako sam imao dve operacije (recesija stenoze). Od lekova pijem samo Imuran koji jako dobro radi svoj posao za sada. U toku ovih 10 godina sam naravno imao perioda sa remisijom i u tim situacijama sam trenirao (teretana). Sada sam ponovo poceo sa treninzima (oko 3 meseca) i pre nedelju dana sam uveo wey protein od Scitec Nutrition, ali sam ga kupio u kesicama (1 doza) cisto da probam i vidim kako ce se organizam ponasati. Za sada nema apsolutno nikakvih problema, niti sa nadutosti niti sa toaletom, cak sta vise jako mi prija.

Citao sam jedan clanak na sajtu b92 o nekom istrazivanju uticaja wey proteina na Kron i UC koje je sprovedeno na Pasterovom institutu u Lilu gde se napominje da bi upravo mi koji imamo ove bolesti trebali da konzumiramo proteine, a da ne bih sada duzio tekst zasto je to tako evo ga link http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2010&mm=04&nav_id=427513. Takodje evo jednog clanka o istrazivanju i zakljucku da bi trebali da pijemo bas Wey protein http://jonnybowdenblog.com/whey-protein-may-reduce-symptoms-of-inflammatory-bowel-disease/

Takodje sam citao mnogo na stranim forumima gde su ljudi sa ovim bolestima svedocili o tome da su vec i po 10 godina na wey-u i da im apsolutno nista ne fali pa cak i da im se zdravstveno stanje poboljsalo.

Ja trenutno koristim minimalnu dozu i to danima kada vezbam odmah nakon treninga 30g., a danima kada ne vezbam uvece pred spavanje 30g. E sada negde sam ovde procitao da bi bilo bolje popiti ujutro (kada ne vezbam). U svakom slucaju probacu sada polako da povecam i da pijem danima kada treniram jednu dozu ujutro, a drugu odmah nakon treninga. Inace treniram u poslepodnevnim satima oko 5-6h, sve zavisi od posla i treniram svaki drugi dan tako da su dani nakon treninga rezervisani za odmor. Sada cu da uvedem i dekstrozu i mislim da cu se za sada na tome zadrzati. Razmisljao sam i o aminokiselinama ali vrlo malo znam o njima, a nisam nigde pronasao neki clanak o odnosu aminokiselina i Kronove bolesti (mislim na tecne aminokiseline kao suplement). Ishrana mi je bogata pilecim belim mesom, svaki drugi dan je na meniju oko 300-400g. ne zbog treninga nego zato sto je obozavam, krompir, pirinac, tunjevina iz konzerve, banane....pored toga pijem kalcijum-magnezijum isto od Scitec Nutrition i s vremena na vreme Omega 3 masne kiseline od TwinLab-a i jednom mesecno popijem kutiju Probiotika.

Zaboravih da napisem da sam 184cm i trenutno 75kg.

Mozda sam malo skrenuo sa teme ali ajd, nov sam pa neiskusan :)
« Poslednja izmena: Jul 16, 2013, 01:08:30 posle podne od strane Zavisa » Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.066 sekundi sa 18 upita.