TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398432 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 24, 2024, 12:03:16 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] 2 Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Zelatin  (Pročitano 4859 puta)
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13582


« Odgovor #20 poslato: Avgust 05, 2016, 10:53:04 posle podne »

pogledaj txt o značaju snage podlaktica u sprečavanju
http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/jaanje-podlaktica-spreite-povredu.html
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1525

« Odgovor #19 poslato: Jul 27, 2016, 07:24:40 posle podne »

Istezanja za podlaktice radim, vezbe ne.

Npr ako se ne zagrejem dobro pre treninga, nakon teskog benca hoce da se oseti zatezanje u laktu. Moguce da je slaba podlaktica, ali ima i do zagrevanja kad hladan nakon dve ''zagrevne serije'' radim najtezu. Trudim se da izbegavam to, ali nekad me mrzi i kad god preskocim dobro zagrevanje eto cimanja. Nije jak bol, ali neprijatan je osecaj. Moracu to staviti kao prioritet, kao i svakodnevna istezanja, a ne samo posle treninga.

Mislim to me zeza taj dan, i u najgorem slucaju naredni, ali opet, ako nastavim tako godinama verujem da moze biti problem.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13582


« Odgovor #18 poslato: Jul 27, 2016, 07:13:31 posle podne »

istezanja si radio podlaktica...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13582


« Odgovor #17 poslato: Jul 27, 2016, 07:07:27 posle podne »

da li radiš vežbe za podlaktice...?
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13582


« Odgovor #16 poslato: Jul 27, 2016, 07:04:51 posle podne »

Vazi hvala vam za info. Inace sam primetio znatno manje tegobe kada skupim strpljenja i zagrejem se dobro i fokusirano, pogotovo u laktovima.
kakav tačno imaš problem sa laktovima?
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1525

« Odgovor #15 poslato: Jul 27, 2016, 01:15:34 posle podne »

Vazi hvala vam za info. Inace sam primetio znatno manje tegobe kada skupim strpljenja i zagrejem se dobro i fokusirano, pogotovo u laktovima.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13582


« Odgovor #14 poslato: Jul 26, 2016, 09:56:37 posle podne »

Jel ima u apoteci? Pogledaj slike kako je ispao ovaj, meni deluje zrnasto i da nije mnogo nabubrilo, ali ne znam kako treba da ispadne kolicina od 5g.
probaj da kupiš u marketu neki želatin od poznatog proivodjača (npr Aleva, Dr Oetker, C ili sl...)
« Poslednja izmena: Jul 26, 2016, 09:58:13 posle podne od strane Ognjen Pedja Tutorov » Sačuvana
Slavisa Stojic
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 9500


Bog gleda u dušu, ne u tanjir...

« Odgovor #13 poslato: Jul 23, 2016, 12:05:05 posle podne »

Izvinjavam se kolegi Tutorovu sto "kao padobranac" upadam u temu...cisto da se nadovezem na neke stvari koje se ticu zelatina, a mislim da bi koristile nasem R1...

Jedna od čuvenih dilema kada se pomene goveĂ°i želatin je i razlika u odnosu na hidrolizovani kolagen, tj. prednosti i mane naših „suparnika“.

Hidrolizovani kolagen( kolagen hidrolizat) je u svojoj „biti“ finije obraĂ°en želatin, koji ima sva pozitivna svojstva želatina, ali samim procesima obrade je omogućena bolja rastorljivost u tečnostima, bez svojstava „geliziranja“, što omogućava i bolju svarljivost, tj. apsorpciju od strane našeg digestivnog trakta. Dakle, kod onih sa „osetljivijim“ digestivnim traktom hidrolizovani kolagen je idealno rešenje,  čak se i dodaje proteinskim suplementima(  neke proteinske mešavine). Naravno, ne zaboravimo da je hidrolizovani kolagen i skuplji. Inače, procesom hidrolize se krupni proteinski molekuli kolagena cepaju na sastavne delove, krace peptide i amino kiseline. ( cuveni supelement kolagena koji se nalazi u apotekama )

Želatin karakteriše manji stepen obrade samog proteinskog dela( delimična hidroliza), kao i slabija rastvorljivost u tečnostima, manja svarljivost, mogućnost nadražaja digestivnog trakta kod „osetljivih“, tu je i sposobnost „geliziranja“, ali sve to ne umanjuje drastično moć ovog „all natural“ suplementa.

Pomenimo i to da 1 supena kašika „suvog“ želatinskog praha ima oko 6 gr proteina i oko 23 kCal.

Smatra se da želatin ne spada u izvore kompletnih proteina,visoke biološke vrednosti, jer ne sadrži esencijalnu amino kiselinu triptofan, a metionina nema u dovoljnim količinima.

Btw...govedji zelatin se dobija preradom vezivnog tkiva krupne rogate stoke – tetiva, kostiju, hrskavice…pa čak i kože i papaka drugih domaćih životinja poput svinja npr.( dakle ne mora biti u potpunosi govedji)...

Inace... U nekim studijama se pominje i neznatan uticaj na nivo ukupnog holesterola i "osetan" pad HDL( „dobrog holesterola“), zato se preporučuje da se posle mesec dana svakodnevne upotrebe „napravi pauza“ od 6 meseci, pa da se potom „tretman“ može ponoviti.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11137084

TakoĂ°e u područjima sa pojavom „bolesti ludih krava“ ( bovina spongiformna encefalopatija) neophodan poseban oprez( zemlja porekla).

Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1525

« Odgovor #12 poslato: Jul 22, 2016, 04:21:37 posle podne »

Jel ima u apoteci? Pogledaj slike kako je ispao ovaj, meni deluje zrnasto i da nije mnogo nabubrilo, ali ne znam kako treba da ispadne kolicina od 5g.
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13582


« Odgovor #11 poslato: Jul 21, 2016, 10:52:05 pre podne »

štose tiče txt-a koji si postavio link, danas industrija pravi svašta, posebno kada je poreklo proizvoda manje poznato (može se provući svašta kroz to....)
- zato je prirodno bolje - tradicionalna/domaća ishrana kao supa od kostiju...
------------
 - šta sve jedemo (?), a reba voditi računa i biti oprezan...
- za želatin su dobra varijanta i gumene bombone pionir subotica (nije šala...  ;))
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13582


« Odgovor #10 poslato: Jul 21, 2016, 10:48:53 pre podne »

za neželjene efekte ne bi trebalo da se brineš...
(to može biti posledica veće doze...)
- sastav(?) - kupio si rinfuz pakovanje - to nekada može biti spornog sastava i kvaliteta, porekla....
bolje možda kupi u prodavnici origanalno pakovanje od proverenog proizvodjača...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13582


« Odgovor #9 poslato: Jul 21, 2016, 10:41:21 pre podne »

pravi govedji želatin - trebalo bi da se pravi od kostiju, hrskavica... poput pihtija...
- želatin je kolagen po sastavu - gradivni sastojak vezivnih tkiva (tu spadaju i tetive, hrskavice, zglobovi, ligamenti...)
- bitni sastojci su i glukozamin, hondrotin, hijaluron...
(dobro rešenje j i domaća supa od kostiju...)
Sačuvana
R1
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1525

« Odgovor #8 poslato: Jul 16, 2016, 02:45:00 posle podne »

Znaci mislis da s 5g ne bi trebalo biti ovih sporednih efekata. Ja sam procitao svasta, preznajanje, lupanje srca, akne po kozi, pospanost, to me je bas odbilo, ali mislim da su uzimali veliku kasiku, to je 3x veca doza.

Mada ima ovakvih textova

http://www.otrovno.com/news_29.html

Sta mislis o toj potencijalnoj toxicnosti?

edit: ovako ispadne 5g + 10ml vode iz frizidera ostalo preko noci









Jel treba tako ili ovako

http://www.nutritionbynature.com.au/uploads/1/4/8/0/14805012/5133593_orig.jpg
« Poslednja izmena: Jul 17, 2016, 10:25:20 pre podne od strane R1 » Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13582


« Odgovor #7 poslato: Jul 16, 2016, 12:37:26 posle podne »

Masnoce su u redu, uzeo sam neki zelatin u zdravoj hrani u obliku praha nista brendirano. Probao sam sa 20ml hladne iz frizidera vode, prelio, ali nije mnogo nabubrilo i ostalo je zrnevlja ujutro. Ne znam da li nisam dobro promesao ili je nesto do zelatina ili bas mora 10ml vode, mada mi cudno da s vise vode nece da nabubri. Moze li biti da je pokvaren, ustajao ili tako nesto?

Meni je u casi nabubrilo samo par milimetara.
probaj da promešaš - a kako god ujutru pomešaj sa voćnim jogurtom (najbolji jogood imlek), pa popiješ...
Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 13582


« Odgovor #6 poslato: Jul 16, 2016, 12:36:31 posle podne »

Kako se koristi želatin u lečenju zglobova?
Recept za terapijsku upotrebu želatina kod problema sa zglobovima:
- Kupite u bilo kojoj prodavnici 150 g goveĂ°eg želatina, sa voćnim ukusom ili bez (150g – za kuru lečenja od mesec dana).
- Uveče sipajte 5 g želatina (dve ravne kašikice) u 10ml hladne (iz frižidera) vode.
- Pomešajte i ostavite da stoji do jutra (van frižidera). Želatin će nabubriti i pretvoriće se preko noći u žele.
- Ujutru popijte smesu na prazan stomak. Možete dodati sok, vodu sa medom ili pomešati smesu sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.115 sekundi sa 18 upita.