TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398431 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 23, 2024, 01:40:19 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 [2] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Leblebija  (Pročitano 23190 puta)
Takahiro
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 163


« Odgovor #8 poslato: Februar 08, 2010, 10:15:01 posle podne »

Mislim da su bela i zuta (ona nasa) prirodne vrste... Ima svacega na bliskoistocnim pijacama..
Check this out!

« Poslednja izmena: Februar 08, 2010, 10:27:34 posle podne od strane Takahiro » Sačuvana
Qui audet adipiscitur
Ognjen Stojanović
Gost
« Odgovor #7 poslato: Februar 08, 2010, 07:23:19 posle podne »

I ja rekto kupim. Ali bas volim i bas prija kada ste stalno gladni, cisto da ubacite nesto u usta i grickate... U Turskoj se to u tonama jede i sada kada sam bio poslednji put ostalo mi ali i dalje se ne setim bas da uzmem u zdravoj hrani i da grickam. A postoji i neka bela leblebija, nisam to vidjao kod nas? Rekao bih da nije "prelivena" sa nicim, jednsotavno je prirodno takva, sad dali je ta obradjena ili bas suprotno, ne obradjena, neznam, ali kombinacija obicne i te je super :)
Sačuvana
Takahiro
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 163


« Odgovor #6 poslato: Februar 08, 2010, 05:58:46 posle podne »

verujem da je malo ko koristi... ja sam je do sada samo grickao s vremena na vreme.... al moracu da probam da napravim ovaj namaz i da vidim kakva je kad je kuvana :)
Sačuvana
Qui audet adipiscitur
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 11481


Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #5 poslato: Februar 08, 2010, 04:33:15 posle podne »

svaka čast za temu :)

zaboravljena namirnica, u mom slučaju, totalno....

Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 6121


« Odgovor #4 poslato: Februar 06, 2010, 05:22:15 posle podne »

ne znam da li ste čuli za humus - premaz od leblebija i maslinovog ulja.. e to je ukusno!
to recimo može biti i tzv dip tj da se u to umače povrće (krastavac, šargarepa celer).. zvuči nam možda malo strano ali je zaista zdravo i sito...
Sačuvana
sajonac
Član početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 25


« Odgovor #3 poslato: Februar 05, 2010, 07:35:37 pre podne »

Oduvek me je zanimala sto se tice hranljivih vrednosti,svaka cast na trudu Takahiro
Sačuvana
UM CARUJE DOK SNAGA NE POPIZDI
Johnny Bravo
Jonathan "Johnny" Bravo
Global Moderator
Entuzijasta
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 3772


Baby,I can tell we both love the same things,ME

Pansport
« Odgovor #2 poslato: Februar 05, 2010, 01:21:03 pre podne »

 8) 8) 8)

ja sam par puta cisto iz radoznalosti jeo pecenu kap grickalicu i nije lose  :)
hteo sam par puta da je skuvam ili nesto da probam,ali nikako to da izvedem  :)
Sačuvana

NEKADA...


I SAD..
Takahiro
Član
**
Van mreže Van mreže

Poruke: 163


« Odgovor #1 poslato: Februar 04, 2010, 12:26:18 posle podne »

ne znam dal je vec bila ovde na forumu.. ne verujem..
dakle..

LEBLEBIJA ili slanutak (Leblebi)

Leblebija je mahunasta biljka iz porodice bobova. Najvise se uzgaja u Arapskom svetu, Indiji, a moze se naci u u Srednjoj Evropi. Bila je veoma popularna u Persiji. Seme leblebije moze se koristiti na vise nacina: Moze se kuvati dok je mlado (poput graska), osuseno seme se koristi za dobijanje brasna, ili se kuva ili se pece.

Mlada leblebija:


Nutritivne vrednosti osusenog semena leblebije na 100g:
17,4 - 23,3g proteina
53,5 - 63,6g uh
4,1 - 5,5g biljne masti
3,3 - 5,5g celuloze
3,2 - 3,4g minerala.

Osusena leblebija:


Leblebija je veoma dobar izvor gvozdja, cak i kuvana leblebija sadrzi duplo vise gvozdja od jednake kolicine mesa. Kolicina kalcijuma u leblebiji je takodje visoka i udruzena je s belancevinama koje povecavaju njegovu apsorpciju. Ako je u obroku zastupljena i zitarica, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina. Ima nizak glihemijski indeks.

Pecena leblebija:


Nacini spremanja leblebije:

Dakle mladu leblebiju mozete spremati poput boranije ili graska, ali nigde kod nas nisam video da ima da se kupi mlada. Osusena se prodaje kao pecena i kao nepecena.
Nepecena osusena leblebija moze da se kuva i tako kuvana da se mesa sa raznim zitaricama, pirincem, odlican dodatak supi...
Moze se samleti u blenderu i uz dodatak raznih zacina i malo maslinovog ulja moze da se napravi odlican namaz za hleb!!!
Mozete napraviti brasno od samlevene leblebije i mesati ga sa drugim vrstama brasna u izradi hleba i peciva..
Dodatak povrcu u raznim salatama...
Przena leblebija je veoma popularna grickalica na Bliskom Istoku. Takodje i neprzena leblebija se moze jesti sama i nekuvana i nepecena.

;)


Sačuvana
Qui audet adipiscitur
Stranice: 1 [2] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.091 sekundi sa 17 upita.