TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 385486 Teme od strane 24960 Članovi Poslednji član: ben77

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Mart 31, 2023, 12:39:02 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: [1] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: maltodextrin  (Pročitano 3810 puta)
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2340


« Odgovor #2 poslato: Oktobar 22, 2010, 12:07:47 pre podne »

Seph, evo ovako:

Maltodextrins are dried starch hydrolysis products with a dextrose equivalent (D.E.) lower than 20. These are fine white, neutral or slightly sweet tasting powders, soluble in water and with a high standard of organic, mineral and bacteriological purity. (ovo je kopirano sa linka navedenog dole)

to 19D što kažeš ti je oznaka za "ekvivalent dextroze" (ili dextrozni ekvivalent - kako ti se više sviða). Dextrozni ekvivalent ti je ustvari merilo slatkoće u odnosu na dextrozu. Dex se uzima za 100 (ili 1), pa se onda gleda u odnosu na nju. Recimo saharoza bi bila 120 (tj.1,2) kako je 1,2x slaða od dextroze, dok malto ide od 3 do 20 DE. Imaš ovde tablicu maltodextrina sa oznakama:
http://www.signetchem.com/Signet-The-Complete-Excipients-Company-Product-Glucidex

To što je lepljiva nemoj da te plaši, jer je to nepotpuni hidrolizat skroba. Skrob je prilično brašnast (:D) i prilično lep gel možeš da dobiješ kada ga mešaš sa vodom (kao i nenjutnovsku tečnost - no to nije mnogo bitno :P). A to što su ga delimično hidrolizovali znači da su isecali taj skrob totalno neuredno na manje lance. Pretpostavljam da što je DE veći, odnosno što je malto slaða da je to procenat dextroze (odnosno glukoze - dva naziva za istu stvar) veći, tj duže su ga sekli. (A skrob, odnosno malto su izgraðeni od glukoze.)
Ono što je fora sa maltom jeste da dobijaš baš te lance tuti-fruti dužine tako da se glukoza apsorbuje odmah, a ostali lanci (zavisno od dužine) sporije apsorbuju i tako dobiješ time relese.

Ako sumnjaš u malto, jednostavno uzmi istu količinu hidrata koju si hteo da popiješ samo dextroze (u gramima), rastvori u vodi i pij tokom sledećih sat vremena lagano. Eto ti istog efekta. ;)

p.s. - NIsam proveravao šta sam napisao, bolestan sam i prilično pospan u trenutku pisanja. Nadam se da je pomoglo.
Sačuvana
Seph
Zainteresovan član
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 367

« Odgovor #1 poslato: Oktobar 21, 2010, 07:50:49 posle podne »

Uzeo sam iz vase radnje maltodextrin... pise alimenta uvoz francuska ....maltodextrin 19D   sta sad to znaci? za razliku od prosli put prah se lepi i znatno je tezi?

samo me zanima jer sirovina nije neka jeftina glupost,nema problema samo mi recite da ne unosim u sebe ...jer malto ima rzlicite stepene obrade...posto pise da je za upotrebu u hrani bas zato i pitam jer tu vairaju znatno kvalitet i nacin dobijanja
Sačuvana
Stranice: [1] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.093 sekundi sa 18 upita.