TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398438 Teme od strane 25051 Članovi Poslednji član: Jelena Nedeljkovic

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 25, 2024, 05:19:26 pre podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 ... 11 12 [13] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Povrede u sportu  (Pročitano 53087 puta)
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: Januar 11, 2011, 01:52:12 posle podne »

Ne bi da se mešam u tvoj trening program, ali zarad boljeg plasmana na takmičenju, zar ne bi bilo dobro da malo odvojite vremena i za korektivne vežbe? Nije to nikakva velika nauka.. smao vam fizijatar pokaže vežbe i ubacite ih u svakodnevni program
Sačuvana
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #10 poslato: Januar 11, 2011, 08:34:33 pre podne »

Pa recimo trenirao sam sa jedno 5 ljudi koji imaju manju ili veću skoliozu, jedan je momak koga i danas treniram i ima prelom ključne kosti, koja naravno nije dobro zarasla i sada je razlika u položaju ramena, za ovo nisam siguran kako ispraviti jer je fakat kost pogrešno nameštena.

Drugi slučaj koji mi je trenutno interesantan je slučaj moje devojke, za koju je veoma bitno da popravi ovaj problem jer je takmičar u bodyfitness kategoriji i fakat joj ovaj problem narušava simetriju.

Od simptoma koje si nabrojao ima razliku u visini ramena, čak i u pozama simetrije, ima problem dok izvodi svaku vežbu, moraću da uradim fotke pa da ilustrujem o čemu pričam. Nema povredu, samo posledicu lošeg držanja godinama. Pošto moja stručnost ne ide u rehabilitaciju ili korektivne vežbe, a fakat nemamo od priprema vremena da radimo tretmane sa lekarima, pokušavam sam da shvatim šta je konkretan problem.

Mislim da ću uraditi fotke i postaviti ovde iz više uglova pa da vidite o čemu pričam.
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: Januar 11, 2011, 12:19:39 pre podne »

Pozdrav svima, hvala jos jednom  :)
Alene, kao što kaze Danijela, najverovatnije se radi o skoliozi sa kojom oni vec dolaze u teretanu, a resenje su korektivne vezbe.
Još nekoliko saveta:
-proveri da li je isti problem i sa sipkom bez opterecenja?
-da li u stojecem stavu vidis razliku u visini ramena?
-da li imaju problem pri izvodjenju neke druge vezbe?
-da li su imali neku prethodnu povredu, ili problem sa kicmom, ramenima, laktovima?
-da li u stojecem stavu, dlanovi okrenuti ka napred, postoji vidljiv ugao izmedju nadlaktice i podlaktice? (kod nekih sportista je prisutan taj deformitet, koji moze da menja biomehaniku pokreta..).
Postoje prave fiksirane skolioze i posledice lošeg držanja. Lečenje skolioza zavisi od stepena izraženosti krivine kičme, kao i od starosti osobe.
Ukoliko se radi o skoliozi, bilo bi dobro da budu pregledani od strane sportskog lekara (ili ortopeda, fizijatra). 
U svakom slučaju, plivanje je najbolje što možeš da im savetuješ (naravno, ukoliko nisu neplivači ;) )
Alene, ako imas još pitanja...
Sačuvana
Zoltan Kozma
ADMINISTRATOR
Top poster
Van mreže Van mreže

Never give up!

« Odgovor #8 poslato: Januar 10, 2011, 10:58:56 posle podne »

Dobrodoslica i od mene ;)
Sačuvana
daniela svarc
lekar, savetnik za ishranu, doktor nauka
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: Januar 10, 2011, 09:52:30 posle podne »

Pozdrav doktore :)
Dobrodošao :)

Alene, pretpostavljam korektivnim vežbama.. mislim da ti vežbači počinju sa skoliozom koja samo postane izraženija tokom vežbanja tj bildovanja...
Sačuvana
ФИКИ
Napredni član
Van mreže Van mreže

Weightlifting sister, with the middle leg twister! :D

« Odgovor #6 poslato: Januar 10, 2011, 09:15:55 posle podne »

@alen Da od rodjenja spavaju na ledjima, ili na stomaku! ;)

Doktore, pomagaj zop!
Sačuvana
Sta je dobar, a sta los trip?
Dobar trip je kad vidis zmaja.
Los trip je kad zmaj vidi tebe.
Alen Radošević
Alen
Global Moderator
Entuzijasta
Van mreže Van mreže

Lični trener - Novi Sad - Katona Gym

FB
« Odgovor #5 poslato: Januar 10, 2011, 08:22:31 posle podne »

Pozdrav doco, dobrodošlica i od mene.

Nego da pitam ja tebe odma, kad smo na temi. Kako rešavati skoliozu ramena kod aktivnih bildera. Recimo kod više mojih vežbača sam primetio da postoji neka blaga skolioza što utiče na motoriku pokreta tokom izvoĂ°enja vežbi. Konkretno potisci su dosta veliki problem, kad vežbač izvodi potisak sa ravne klupe šipka ne stoji ravno nego na koso skladno sa skoliozom, što opet utiče na to da laktovi ne idu u dobrom smeru, jedno je bliže, jedno udaljenije od tela itd.

Koji je tretman kod ovakvog problema, nisam stručan po tom pitanju, ali voleo bih da mogu preporučiti mojim vežbačima kako da rešavaju taj problem.

Unapred hvala.
Sačuvana
Lični trener - Katona gym - Novi Sad
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: Januar 10, 2011, 08:14:43 posle podne »

Hvala drugari.
Pozdrav iz Zrenjanina  :)
Sačuvana
MightyMO
PANSPORT TEAM NOVI SAD
Top poster
Van mreže Van mreže

Success comes before work only in the dictionary.

« Odgovor #3 poslato: Januar 10, 2011, 07:08:11 posle podne »

Ognjene, dobrodošao u Pansport tim! :)

Monika,  Pansport Novi Sad
Sačuvana
Robert
Top poster
Van mreže Van mreže

Pansport
« Odgovor #2 poslato: Januar 10, 2011, 06:50:36 posle podne »

Novo lice na forumu. :)

Dobro nam došao. :)

Sačuvana
Ognjen Pedja Tutorov
Top poster
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: Januar 10, 2011, 06:38:21 posle podne »

Sportske povrede predstavljaju povrede nastale kao posledica sportske aktivnosti. U profesionalnom, kao i u rekreativnom sportu, dominatne su povrede sistema za kretanje (mišići, tetive, ligamenti, zglobovi, kosti).
Po načinu nastanka sportske povrede se dele na akutne i hronične.

Akutne povrede nastaju kao posledica trenutnog dejstva snažne sile (pokret ili kontakt), koja prevazilazi kompenzatorne sposobnosti našeg tela i dovodi do mehaničkog oštećenja tkiva. Meka tkiva (mišići, ligamenti, tetive) lokomotornog sistema daju potporu našim zglobovima i sprečavaju nastanak povrede. Pod dejstvom spoljne sile dolazi do narušavanja strukture mekih tkiva (istegnuća, parcijalno ili potpuno kidanje struktura).

Hronične povrede još se nazivaju i povrede preopterećenja (Overuse injuries). One su posledica ponavljanog, učestalog dejstva sile, pri ponavljanim stereotipnim pokretima karakterističnim za odreĂ°enu vrstu sporta. Povrede prenaprezanja pogadjaju pretežno tkiva koja u sportu trpe zbog ponavljanih pokreta i nakupljanja mehaničkog stresa: tetive, pripoji tetiva za kost, mesta na kojima je izraženo mehaničko trenje i pritisak, delovi kosti na kojima se presecaju sile opterećenja. Najčešće vrste povreda kod sindroma prenaprezanja su:
- tendinitisi (upale tetiva),
- entezitisi (upale pripoja tetiva za kost),
-burzitisi (upale burze – “sluzne kese”, čiji veliki broj u našem telu ima ulogu da amortizuje posledice izraženog trenja i pritiska u lokomotornom sistemu),
-stres prelomi (prelomi koji nastaju usled ponavljanog mehaničkog stresa na odredjene delove kosti).
Sindromi prenaprezanja i lokalizacija tipični su za vrstu sporta, pa tako postoje i karakteristični nazivi (teniski lakat, plivačko rame, skakačko koleno....)

http://www.pansport.rs/tekstoteka/zdravlje/4495-sportske-povrede-uzroci-i-prevencija.html
Sačuvana
Stranice: 1 ... 11 12 [13] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.134 sekundi sa 17 upita.