TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 360603 Teme od strane 24619 Članovi Poslednji član: milicaa_o

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
April 06, 2020, 07:31:12 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 3 [4] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Kako se dobija i šta je zapravo whey izolat?!  (Pročitano 15652 puta)
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2340


« Odgovor #4 poslato: Februar 02, 2011, 01:04:08 pre podne »

...potrebno je da jos jedan recenzent odobri rad kako bi ga urednik poslao na cekanje za stampu :)

Ej, pa ti valjda vrediš za dvojcu. :D A evo i Robert je odobrio.

Imao sam momenat insipracije pa sam eto stavio i nešto na "papir" - trudio sam se da ne zakomplikujem previše, da ilustrujem sa meni bliskim primerom (mislim na opremu sa kojom sam zapravo radio) i okvirno opišem postupak.
Ako neko primeti da sam nešto zeznuo u tekstu - odmah ispravljajte!

Stvarno mislim da nije loše da generalno svi znamo ponešto o tome kako se pravi nešto što je ovoliko popularno u bb zajednici. Naročito kod onoga "nemojte da pijete TE proteine" (ovo zbog Roberta prevashodno). Nema tu ništa, osim prečišćavanja. (Koje je sofisticirano i skupo, ali je bitno da je to sve krava napravila za mladunče.)
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20570


Pansport
« Odgovor #3 poslato: Februar 02, 2011, 12:56:43 pre podne »

Hvala na ovom tekstu. Odličan je. :)

Dva puta sam ga pročito upijajući pojedine detalje koji su mi bili nepoznati.
Sačuvana
quaresma
Fakultet za sport i turizam tims. assistant
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2212


« Odgovor #2 poslato: Februar 02, 2011, 12:55:21 pre podne »

Sjajno! Moze dosta da se nauci iz ovoga.

P.S.  potrebno je da jos jedan recenzent odobri rad kako bi ga urednik poslao na cekanje za stampu :)
« Poslednja izmena: Februar 02, 2011, 12:57:40 pre podne od strane quaresma » Sačuvana
MSc Sport Scientist
Faculty of sport and tourism - Assistant
Center of Health, Exercise and Sport Science CHESS
http://chess.edu.rs/

sasa.semeredi@gmail.com   feel free to contact me

Practice will not make you perfect, perfect practice will make you perfect.
Biochemo
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2340


« Odgovor #1 poslato: Februar 02, 2011, 12:37:48 pre podne »

Danas sam prisustvovao (i malo pomagao u organizaciji) na simpozijumu na (mom) Hemijskom fakultetu u Beogradu. Elem, ovo ne pominjem zato što zbog ovoga mislim da sam mega-ql  8) :P, već sam pregledavajući postere koje su razni izlagači iz inostranstva postavili o svojim istraživanjima naleteo na jedan koji me je odmah potsetio na ovaj forum. Tipovi su radili "efekat termičke obrade mleka na proteine surutke". Kako sam malo upao u čitanje nešto ja tu vidim kako su pripremali uzorke da ih testiraju - i eto meni momenta "večeras kad se vratim ima da ovo stavim na net". Mislim da je fino znati nešto o tome kako se pravi nešto što su neki ovde popili na kante i kante.

Koliko se vas zapitalo kako se dobija whey izolat? :D

PoĂ°imo od toga šta je surutka (whey=surutka za one koji ne znaju - nije toliko uobičejena reč). Surutka je prosto ona vodica koja ostane iznad sira kad se pravi. Ispostavilo se da su proteini koji ostanu u toj vodici nešto vrlo ql za našu muskulaturu, naročito posle treninga ;), ali o tome ima dosta materijala i nije tema ovde...
Ono što možemo zaključiti su dve stvari:
1- protein iz surutke se logično, nalazi u mleku
2- u surutki proteina ima premalo (razlog zašto su vam rekli NE kad ste pitali a jel mogu da pijem surutku zbog proteina)
Ideja whey izolata je upravo da izvuku taj protein odatle kako bi ga dobili na gomili bez laktoze, masti i ostalih nepotrepština.

Kada za nešto kažemo da je izolovano, u suštini to znači da je prečišćeno od svega ostalog.

Na maloj skali (recimo pripreme uzoraka u laboratoriji) sirovi ekstrakt proteina surutke možemo dobiti ovako:
Mleko sveže sa krave prvo staviti na centrifugu i potom tako izcentrifugirano staviti u frižider jedno pola sata.
Ovim se postiže da se mast odvoji od vodene faze u kojoj se nalaze proteini. (Žao mi je što nemam slike da stavim, pošto sam jednom prilkom izolovao i razdvajao lipide u mleku pa mi je ovo baš bio početni korak ekstrakcije, ali sad - šta je tu je. Uglavnom mast ispliva na površinu vode - kao kajmak, samo se ovako ukloni skoro SVA mast, a ne samo njen deo).
Sad kad smo odvojili masti, ostaje da uklonimo najzastupljeniji protein u mleku. Kazein. Kako ukloniti kazein? - Napravićemo sir. :) Sir je ništa drugo do precipitat kazeina (istaloženi kazein drugim rečima). Podesimo pH (kiselost) sredine na 4.6 dodavanjem sirćetne kiseline i kazein počinje da pada kao beličast talog. To se otcentrifugira, i supernatant (vode iznad taloga kazeina) se odlije.
Zarad uklanjanja laktoze i recimo ostalih malih paritkula - može se uraditi ultrafiltracija. (Mada je ovo za analize proteina iz surutke često nepotrebno kako laktoza ne smeta.)
Tečnost koja ostaje se može skoncentrovati npr liofilizacijom. (Da ne bih objašnjavao šta je liofilizacija, verujte mi na reč da se ta voda može ukloniti a da se ne naškodi proteinu.)
...
Ukratko iz ovog postupka možemo izvesti tri ključna momenta za izdvajanje proteina iz surutke iz mleka:
1- ukloniti mast
2- ukloniti kazein
3- ukloniti laktozu

Na velikoj skali niko nije lud da baca sav taj kazein, pa se uglavnom koristi baš surutka nastala kao nusprodukt pravljenja sira. Ovakva surutka ima mali sadržaj proteina i može se koncentrovati. Ono što je dobro kod ovakvog koncentrata jeste što je on prilično jeftiniji od izolata. Ipak, ono što je problem, jeste što uz protein u koncentratu ostaje i sve ostalo pod čime podrazumevam prevashodno laktozu, pa koncentrat prilično teško ume da pada na stomak većem delu populacije.
Dalji se postupak može terati na dve strane.
1- Ultrafiltracija koja je na velikoj skali (gde bazično proteraju svu vodu sa sve laktozom i solima koja je mala kroz ultra sitno sito, a proteini surutke ne prolaze).
2- Jonoizmenjivač - smola koja je naelektrisana i onda lepi proteine surutke koje imaju grupe suprotnog naelektrisanja za nju. Onda se lako smola odvoji od ostatka vode, pa se ispere puferom koji promeni naelktrisanje grupa (tako se odvoji od smole).

Dalje je tretman isti za obe procedure. Rastvor se iskoncentruje na hladno (kako toplota ubija proteine) - kao pomenuta liofilizacija, samo na velikoj skali i to do suvog praha. Dalje se dodaje aroma i pakuje se u kutije sa nekim imenima kao što su Optimum Nutrition 100% whey gold standard, EAS 100% Whey protein, Scitec 100% Whey Protein Professional  i tako to. Jel vam zvuči poznato? :P

Ipak ni tu nije kraj! Sada je sve više zastupljen hidrolizat proteina. U suštini, tu uzmu protein surutke koji je prečišćen i izvrše hidrolizu - seku lanace aminokiselina (naše proteine iz surutke) na manje lance aminokiselina i slobodne aminokiseline (i dobije se hidrolizat). Ovo se može raditi bilo enzimski, bilo kiselinsko/baznom katalizom. Ipak, enzimima se dobija daleko čistiji proizvod.

Svaki od ova tri proizvoda ima neku manu.
Koncentrat- težak za stomak
Izolat - prosto je skup
Hidrolizat - skup i ODVRATNOG UKUSA (uglavnom zbog slobodnog arginina)

Bogu hvala na veštačkim aromama pa mi danas ne pijemo izolate ukusa cementa. Može da se vodi debta oko toga da li je sad to zdravo i blbalbla, ali ajde da ne preterujemo sa hajkom na nezdrave stvari. Svi ste pili multi-vitu nebrojeno puta (koju jedan moj profesor zove multi-kancer :D), tako da nećemo o tome.

TakoĂ°e, treba da budemo zahvalni na dovitljivošču firmi da naprave dobar a ipak jeftiniji proizvod. Danas ako obratite pažnju na pakovanja - uglavnom su zastupljeni blednovi (mešavine) koncentrata, izolata i hidrolizata. Ovime se postiže da proizvod ne pada teško stomaku, nije pretereano skup i čak da se apsorbuje u širem vremenskom spektru i brže deluje kako se hidrolizat apsorbuje skoro instantno, pa onda u priču upadaju hidrolizovani proteini surutke.

Još samo jednu stvar da pomenem - proteiNI surutke su u pitanju. Nije jedan protein, već ih ima više.
« Poslednja izmena: Februar 02, 2011, 12:40:52 pre podne od strane Biochemo » Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.15 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.278 sekundi sa 18 upita.