TELEFON: 021/820-555, 062/111-0-999, MAIL: info@pansport.eu

PRIRODNI DODACI ISHRANI ZA SPORTISTE I REKREATIVCE I SPORTSKA OPREMA

Statistike foruma
Statistike foruma 398405 Teme od strane 25050 Članovi Poslednji član: jefta86

User Info
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?
Novembar 21, 2024, 11:11:58 posle podne
Napredna pretraga
Vesti
DOBRODOŠLI na PANSPORT FORUM!

WWW.PANSPORT.EU
Pomoć Pretraga Prijavljivanje Registracija PRODAVNICA
*
 |   |   | 
« prethodna tema sledeća tema »
Stranice: 1 2 [3] Idi dole Pošalji ovu temu Štampaj
Autor Tema: Koja su ulja pogodna za prženje, a koja samo za salate  (Pročitano 15760 puta)
Andrea.Savic
Gost
« Odgovor #9 poslato: Avgust 09, 2011, 03:46:40 posle podne »

Baš kao i ja. Mada, umem nekad da prsnem i obično suncokretovo ulje, pošto imam onu spej-bočicu, pa mogu sasvim malo da prsnem na teflon.

Jel onakva pumpica kao sto se i koristi za sirce? To je super ideja... Ja sam jedno vreme narucivala za przenje PAM sprej, ali sam citala da nije bas najbolje. Moracu i ja da uzmem pumpicu :) samo me zanima koliko se trosi na jedan spric :) kako to izmeriti?
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20555


Pansport
« Odgovor #8 poslato: Avgust 09, 2011, 08:38:03 pre podne »

Baš kao i ja. Mada, umem nekad da prsnem i obično suncokretovo ulje, pošto imam onu spej-bočicu, pa mogu sasvim malo da prsnem na teflon.
Sačuvana
BojanLeet
Napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 1267


BRO-SLAYER

« Odgovor #7 poslato: Avgust 09, 2011, 08:09:01 pre podne »

Kokosovo i maslinovo
Sačuvana
You know how dumb the average person is, right? Well by mathematical definition, half of everybody is even dumber than that.
Miraa
PANSPORT TEAM
Ultra napredni član
******
Van mreže Van mreže

Poruke: 2390


« Odgovor #6 poslato: Avgust 09, 2011, 01:47:10 pre podne »

Maslinovo za salate vise, ali ja se ipak drzim njega i zbog cene :)
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20555


Pansport
« Odgovor #5 poslato: Avgust 08, 2011, 11:13:37 posle podne »

Onda izgleda i da ne vredi da pitam forumaše koja ulja koriste u njihovim dijetama?! Ili vredi? :)





Sačuvana
Andrea.Savic
Gost
« Odgovor #4 poslato: Avgust 04, 2011, 11:58:45 posle podne »

Imam utisak da smo siromasni kada je u pitanju kvalitetno ulje ili razlicite vrste ulja. Kada se ode u inostrastvo i stanes u marketu pred ulja, pa vidis onaj izbor... fantasticno. Ove godine cu se na odmoru snabdeti maslinovim uljem... icicu kod seljaka i traziti njihovo privatno... :D ili cu naruciti kod drugarice, koja ima vezicu :)
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20555


Pansport
« Odgovor #3 poslato: Avgust 04, 2011, 10:16:27 posle podne »

Makadamija? Nemam pojma da li ga ima kod nas. Nikada mi nije ni palo na pamet da ga tražim, a slučajno nikada nisam naleteo na to ulje. I ja naručujem kokosovo ulje preko jednog sajta. ;)
Sačuvana
Andrea.Savic
Gost
« Odgovor #2 poslato: Avgust 04, 2011, 10:05:14 posle podne »

Ja sam narucila kokosovo ulje, przicu na njemu... Super tekst, zanima me gde mogu da nabavim ulje makadamije!? Mislim da je to jako tesko nabaviti u Srbiji (kao i jos par navedenih ulja)
Sačuvana
Robert
Top poster
*******
Van mreže Van mreže

Poruke: 20555


Pansport
« Odgovor #1 poslato: Avgust 04, 2011, 05:49:49 posle podne »

Koja su ulja pogodna za prženje, a koja samo za salate




Prošli smo kroz mnogo muka i nevolja dok masti nisu prihvaćene kao sastavni deo zdrave dijete. Naravno, govorimo o zdravim mastima. Uspeli smo da prevaziĂ°emo čuveni faktor "1g masti = 9kcal. Ne treba ti ništa sa toliko kalorija" koji je do pre svega nekoliko godina bio široko zastupljen.

Lekari su shvatili da mononezasićene masti smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, a da su esencijalne masne kiseline(omega 3 i omega 6) neophodne za život same po sebi.

Prema rečima dr. Lonnie Lowery, nedovoljna zastupljenost esencijalnih masti u ishrani dovodi do pada seruma testosterona za 10-15% i povećanju SHBG(seksualni hormon vezujući-globulin), proteina koji se vezuje za testosteron i smanjuje mu učinkovitost. Dakle, ne samo da se tako proizvodi manje testosterona, nego se smanjuje efikasnost i postojećeg. Znači, jedna ili dve kašike zdravog ulja učiniće dosta toga dobrog za vaš testosteron.

OdreĂ°ene masti su pogodne za termičku obradu, a druge su pak pogodnije za "živu konzumaciju", tj. za salate ili direktno korišćenje. Sada ćemo predstaviti najbolje masti i njihove specifičnosti i oceniti ih.

Kriterijumi za ocenjivanje

Pogodne ili ne za prženje

Što je mast zasićenija, manje je verovatno da će postati užarena tokom termičke obrade. Užarenost ulja označava hemijski proces razgraĂ°ivanja masti prouzrokovan oksidacijom. Zato za prženje treba koristiti ulja koja su bogatija zasićenim mastima. Tabela dole pokazuje odnos zasićenih, mono i polinezasićenih masti u uljima, kako biste ih lakše klasifikovali i odabrali ono pravo u zavisnosti od potrebe. Npr. kokosovo ulje je odličan izbor za prženje zato što 91% njegovog sastava čine zasićene masti, dok šafranovo ulje ne bi bilo pogodno jer je čak 75% polinezasićeno.


Ne dozvolite da ulje dostigne tačku dimljenja tokom prženja. Tačka dimljenja je kada ulje dostigne temperaturu na kojoj masti počinju brzo da se degradiraju. Tada ulje postaje tamnije, reĂ°e, a čak počinje i da smrdi. Iz ovoga sledi da je ulje sa visokom tačkom dimljenja pogodnije za prženje.

Korisnost za "živu konzumaciju". Pod ovim pojmom podrazumevamo pogodnost ulja da se koristi uz proteinski šejk, salatu ili jednostavno se može piti. Pošto smo videli da ne treba pržiti na ulju bogatom polinezasićenim mastima, upravo ovakva ulja su odličan izvor esencijalnih masnih kiselina i prava stvar za živu konzumaciju, naročito ako niste ljubitelj lososa sa Aljaske. :)

Odnos Omega 3 i Omega 6

Najbolji nutricionisti današnjice savetuju odnos 3:1 u korist Omega 6. To je ogromna razlika u odnosu na 20:1 koja se javlja u tipičnoj zapadnjačkoj ishrani. Da bi se dostigao ovaj odnos, treba izbegavati ulja prebogata Omega 6 masnim kiselinama.

Da li postoje dodatni nutrijenti?

Pored zasićenih, mono i polinezasićenih masti, neka ulja sadrže i antioksidante dok druga ne. Neka jačaju imuni sistem i daju koži zdrav izgled, dok druga deluju inflamatorno i vode ka degenerativnim oboljenjima.

Sve vreme govorim o nerafinisianim uljima. Rafinisana ulja su komercijalizovana i nisu ni vredna pomena.

Top 6 ulja

Ulje crvene palme. Mnogi pametnjakovići savetuju izbegavanje ovog ulja, a ja se nimalo ne slažem sa tim. Ulje ima jedinstvenu crvenkasto-narandžastu boju, prouzrokovanu bogatim prisustvom karoteinoida, uključujući alfa-karoten koji ima jače antikarcenogeno dejstvo od samog beta-karotena. Na bukvalnom primeru pokazano: palmino ulje ima 300 puta veću koncentraciju karotenoida od paradajza.

No, ovde nije kraj. Vitamin E u palminom ulju sadrži sve tokoferole i tokotrinole. Tokotrinoli su veoma moćni antioksidanti koji verovatno zaustavljaju i oksidaciju LDL-a. Možete i pržiti na ovom ulju jer je izuzetno stabilno na toploti. Volim da dodajem kašiku-dve ovog ulja uz jaja za doručak.
Ocena: 5

Kokosovo ulje. Još jedno veoma pogrešno shvaćeno i zapostavljeno ulje. Rane studije povezivale su ga sa povišenim nivoom triglicerida ali su "zaboravile" da navedu da je u tim opitima korišćeno hidrogenizovano i rafinisano kokosovo ulje.

Nerafinisano kokosovo ulje sastoji se skoro u potpunosti iz  zasićenih masti, a veliki deo čine srednji lanci triglicerida, koji se šalju u jetru i brzo pretvaraju u energiju. Zanimljiv podatak je i to da su farmeri 40-ih godina prošlog veka koristili ovo ulje u prehrani krava. Mislili su da će sve te zasićene masti pomoći da krave brzo dobiju na težini. No, nisu uspeli u tome. Krave su bile aktivne i vitke. Očigledno da je takva ideja pala u vodu.

Ono što najviše volim kod kokosovog ulja je prisustvo laurinske kiseline. Laurinska kiselina, koja je obično prisutna samo u mleku dojilje, snažno deluje na jačanje imunog sistema i jedan je od razloga zbog čega je dojenje toliko zdravo za novoroĂ°enčad. Pored toga, postoje snažni dokazi da ovo ulje deluje antivirusno, antigljivično i antibakterijski.
Ocena: 5

Ulje Makadamije. Izuzetno dobro ulje. Ima više mononezasićenih masti čak i od maslinovog ulja(85%), sa ogromnim udelom oleinske kiseline. Ova kiselina je izuzetno  značajna zato što pomaže ulazak Omega 3 masnih kiselina u ćelijske membrane. Eksperti Mary Enig i Fred Pascatore dokazali su da ove masti smanjuju potrebe za EFA(esencijalne masne kiseline). Ovo ulje je izuzetno pogodno i za prženje jer ima visoku tačku dimljenja – čak 410 stepeni Celuzijusa.
Ocena: 5

Ekstra devičansko maslinovo ulje. Omiljeno ulje kod Amerikanaca, i to sa razlogom. Postoje brojne evidencije da ovo ulje podiže nivo "dobrog" holesterola(LDL) zahvaljujući bogatom prisustvu oleinske kiseline u svom sastavu. Ovo je moje omiljeno ulje za salate, ali nemojte da oklevate ni da ga pijete uz proteinske šejkove ili samostalno. Možete pržiti na njemu ali samo na nižim temperaturama, pošto nije baš stabilno na većim.
Ocena: 4

Konopljino ulje. Ovo ulje ima idealan balans Omega 6 prema Omega 3(57% Omega 6 i 19% Omega 3), a sadrži i GLA. Nemojte pržiti na njemu, ali ga slobodno koristite u salatama i uz proteinske šejkove.
Ocena: 3

Orahovo ulje. Odlično je  za salate. Nema baš idealan odnos Omega 3 i 6 (59% prema 16%). Ima izuzetno nisku tačku dimljenja pa se držite njegove primene samo u salatama.
Ocena: 2

Ulje avokada. Ovo ulje ima izuzetno visoku tačku dimljenja(520 stepeni) i puno je mononezasićenih masti(70%). Ipak, ukus je vrlo nelagodan, čak i za najveće ljubitelje avokadoa.

8 loših ulja

Imaju užasno loš Omega 6 – Omega 3 odnos i nemojte ih konzumirati.



Za kraj, sve u statistici:



Izvor: www.t-nation.com
Prevod: Robert




Sačuvana
Stranice: 1 2 [3] Idi gore Pošalji ovu temu Štampaj 
« prethodna tema sledeća tema »
 

SMF 2.0.19 | SMF © 2017, Simple Machines | Supported by | | Buttons by Andrea
Stranica je napravljena za 0.082 sekundi sa 18 upita.